Löpning Tävlingar & Motionslopp 11 inlägg 3749 visningar

Tävla med löparryggsäck??

1981 • Linköping
#1
17 oktober 2010 - 21:35
Gilla
Hej!
Jag ska springa en mara om två veckor.
Jag tycker att det är knepigt att dricka när man springer, i alla fall ur kopp som det blir på tävling. Under en mara är det dock viktigt att få i sig vätska.

Jag funderar lite på att springa med vattenryggsäck. Jag är van med detta och trivs med detta. Dryckeskontrollerna på Ålandmarathon är ca var 5km. Jag tycker även att detta är lite långt emellan.
Alternativ 2 är att springa med vätskebälte (väger kanske mindre?) men jag trivs inte med det. tredje alternativet är att springa utan något alls. Det funkade bra på sthlm halvmara (fick dock lov att sakta av för att dricka), men brukar inte funka bra på längre lopp (typ lidingö).

Tror ni man förlora mycket på att bära runt på en vattenrygga (ca 1,5l)? Har någon erfarenhet från detta?
2009 • Klippan
#2
17 oktober 2010 kl 23:43
Gilla
Hej Karin,
sprungit halvmara-tävling m vattenryggsäck m 2 liter, springer oftast m vattenryggsäck.
Funkade utmärkt, slipper trängsel, anpassa till vätskekontroller, magen van vid vätska.
// Andre'
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#3
18 oktober 2010 kl 00:39 Redigerad 18 oktober 2010 kl 00:44
Gilla
Tycker inte du ska springa med vatten-ryggsäck, Du förlorar inte någon tid om du står stilla eller går sakta medans du dricker, du vilar och springer desto fortare när du druckit färdigt. Ålands marathon är väl en vändpunktsbana, (har varit det tidigare) det krävs ju inte så mycket dricka vid denna årstiden, jag hadde ibland en liten plastflaska med kaffe, som jag bar med mig i handen, ibland ställde jag den vid någon lämplig vättskedepå, lite chokladbitar i fickan är inte fel ifall man behöver lite extra energi på slutet.
Mr. B
1963 • Hemma
#4
18 oktober 2010 kl 08:07
Gilla
En ryggsäck är tung. Tänker du fylla den så att den räcker i fyra mil blir den väldigt tung i början. Om du inte tänker fylla den så mycket, så får du släpa på en tom ryggsäck mot slutet.

Kanske en handhållen flaska, i stil med http://www.nathansports.com/our-products/hydrationnutrition/handhelds ?

Jag hade liknande funderingar på en tävling och tog med en tom flaska i tröjans ryggficka, men använde den aldrig.
Pär W
1967 • Skellefteå
#5
18 oktober 2010 kl 10:40
Gilla
Kolla in den här kalkylatorn:
http://www.runningforfitness.org/calc/weighteffect.php

Jag vet inte vad du väger eller hur snabb du är men säg att du väger 50 kg och springer runt 4 timmar, då gör 2,5 kg extra (1,5 liter plus ryggsäckens tyngd vad den nu är) runt 10 minuter extra. Den bli ju visserligen lättare efterhand men vete stackarn om det är värt det. Du får väl kolla hur snabbt du kan dricka om du står helt stilla och räkna på det. Samtidigt skönt att slippa kånka på en ryggsäck, den kanske påvderkar din löpteknik negativt också och då tappar du ännu mer tid.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
18 oktober 2010 kl 11:15
Gilla
Karin, jag har en liten flaska med stort lock i handen när jag tävlar (Nike, 3-4 dl), den häller jag sekundsnabbt en mugg vätska i vid kontrollen och kan dricka ur pipen när jag vill. Med 5km mellan kan man behöva två muggar men det tar mindre än tio sekunder. Dock kan man behöva vänja sig, det är bekvämare att ha händerna tomma och min lilla flaska är rätt tjock.
Provade som nödlösning en annan med mindre lock (Powerade som jag fått) i lördags för min specialare hade gömt sig men den tog lång tid att fylla. Så ett stort lock är viktigt. Dessutom måste pipen tillåta rejält flöde så man kan ta rejäla klunkar (det gör inte den dåliga flaskan till usla Powerade).

Ryggsäcken är väl inte så tung annars, 5 hg? Men det blir väl ändå i snitt minst ett kg extra och det kostar.

Alternativer är ju att lära sig dricka springande, det påstås gå mycket lättare om man kan knipa till muggen så man får en pip och häller i mungipan eller hur det är. Jag har valt bort den metoden. När det inte är trängsel vid kontrollerna håller jag annars nästan med Conny om att man inte förlorar någon tid, dvs jag tycker man får igen minst hälften av paustiden så länge den är kort, max 10s. Men bäst är täta kontroller så att man kan ta bara en mugg on-the-fly varje gång, som på StHM senast, suveränt!
1956 • PARTILLE
#7
18 oktober 2010 kl 13:04
Gilla
Alternativ tre är som sagt att ha en flarra i handen. Funkade bra för mig under Göteborgs marathon...
L-G
1979 • Gävle
#8
19 oktober 2010 kl 01:23
Gilla
Jag brukar ta 2 muggar och dricka så gott jag kan..
Om jag missar den ena ha jag en till.
Tar man de första muggarna tidigt på dryckesutdelningen kan man få flera chanser.
På bara en halvmara tycker jag att det känns omständigt med både handflaska och ryggsäck.
På det göteborgsvarvet senast hoppade jag över många stationer.
Man kan vinna många placeringar på att hoppa den sista om man känner sej fräsh.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#9
19 oktober 2010 kl 02:11
Gilla
Man skall låta drickat ta sin tid, aldrig stressa och jaga sekunder under marathonlopp, aldrig göra onödiga kraftansträngningar i uppförsbackar och liknande, det straffar sig alltid mot slutet utav loppet. Det är bättre att ge järnet på sista milen om det finns krafter kvar.
Andréa
1978 • Lund
#10
19 oktober 2010 kl 08:55
Gilla
Tanken slog mig i helgen då jag såg en tjej på Växjömaran som hade ryggsäck! Tycker själv att det är knepigt att dricka ur muggar samtidigt som jag kutar. Hade dock löst mitt problem med småflaskor som jag kunde byta efter varje varv.

Att ta det lungt vid vätskekontrollerna och det ska ta tid och dricka man förlorar inte något är gäller säkert för många. Men så fort jag stannar av från tempot känner jag även av och då går det fan så mycket segare efteråt. Testa ryggan!
1972 • Enköping
#11
19 oktober 2010 kl 10:07
Gilla
Jag ska också springa Åland marathon. I och med att det inte är så varmt så tycker jag att det är lagom mellan vätskekontrollerna. Jag räknar med att springa på 3.30-3.45. Det gör att det är ca 25-27 min mellan kontrollerna. Tycker att det räcker.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.