Löpning Övrigt 9 inlägg 3188 visningar

nattarbete-träning

1963 • Halmstad
#1
21 januari 2011 - 22:36
Gilla
Hej
Jag jobbar natt och tränar regelbundet, mest löpning. Detta på motionsnivå men jag gillar verkligen att springa och har gjort det i närmare 15 år och ligger på ca 4 mil/vecka. Oftast springer jag mellan 1-1,5 mil/pass. Under senaste året har det blivit jobbigare att kombibera träningen med nattarbetet. Känner mig oftare "ur balans" och har drabbats av flera förkylningar.
Detta är egentligen ingen direkt fråga utan jag tror att det finns fler än jag som jobbar natt och tränar. Har någon tips på hur man bäst lägger upp träningen eller andra erfarenheter?
1963 • Halmstad
#2
21 januari 2011 kl 22:38
Gilla
-
1971 • Nykvarn
#3
21 januari 2011 kl 22:51 Redigerad 21 januari 2011 kl 22:51
Gilla
Har ingen egen erfarenhet men tipsar om två duktiga löpare och bloggare som jobbar natt/skift och som är väldigt duktiga löpare båda två. Då de båda två också är yttert trevliga personer så ger de säkert dig input om du frågar.

Här är adresserna till deras bloggar: http://mina-utmaningar.blogspot.com/

http://lparmix-tomas.blogspot.com/
Heimo
1960 • Swe
#4
21 januari 2011 kl 23:19
Gilla
Jag har jobbar skift vilket innebär att jag jobbar 7 nätter på en 5-veckorsperiod.
Har jobbat på det sättet sen 1978 och kan väl säga att det är svårt att ge några generella råd mer än jag tror det handlar mkt om sömn, sover man bra efter nattjobb är träning inga problem, dålig sömn så hoppa över och ta en promenad.
Jag har sprungit några motionslopp också efter nattpass och faktum är att mitt snabbaste lopp sett till min/km var efter ett nattpass, hur man nu ska tolka det:-)
1972 • Sollentuna
#5
22 januari 2011 kl 01:06
Gilla
Ha ha kul att Staffan länkade till mig. Jag bloggar som sagt på löparmix. Jag tror dock att det kan vara väldigt olika hur man reagerar på nattjobb.. för mig är det en lysande kombination med löpning. Jag är småbarnsförälder och iom mina lediga dagar så fölägger jag oftast mina långpass till dessa dagar. Försöker hela tiden att anpassa träningen så jag kan göra det på lediga dagar. Dock kan det vara tuffta att springa mellan 2 nattpass men väl de dagar jag går av.. sover till ca 13.. sticker ut och springer sedan hämtar jag barnen.

Men nu är det sent och jag ska sova. Drar till Thailand i morgon men lycka till med löpandet och nattjobbandet. tror vi kan hitta många fördelar med detta sätt att arbeta :)
1964 • Huddinge
#6
22 januari 2011 kl 02:13
Gilla
Jag jobbar deltid natt och pluggar dagtid. De dagar som jag får sova ut så blir det blir det oftast inga problem att träna. Men om jag känner mig trött eller sliten så brukar jag låta bli träningen alternativt köra ett kortare distanspass. Teknik, tempo och intervaller funkar inte då. Rent generellt så tror jag att det vore bra att lite oftare lyssna på hur kroppen mår och kanske ställa om ett träningspass utifrån det.
1963 • Halmstad
#7
24 januari 2011 kl 00:38
Gilla
Tack för responsen. Ska verkligen kolla in "bloggarna". Jag håller med om att det bästa är att lyssna till kroppens signaler, men ibland, när jag vet att jag ska jobba flera nätter i rad försöker jag springa "i kapp" det jag vet att jag kommer att missa och det tillsammans med jobbnätterna gör att jag blir sliten och har fått täta förkylningar. Försöker hitta en bra balans. Nattarbetet medför att man både äter och dricker fel. Samtidigt är det fantastiskt att kunna springa dagtid i dagsljus, imotsats till de som har ständigt dagjobb och bara har kvällarna till sitt förfogande.
Kämpa på alla härliga löpare!
1964 • Huddinge
#8
24 januari 2011 kl 01:14
Gilla
Visst är det bra att kunna springa dagtid mitt i veckan! Den här jobbhelgen har jag bytt pass och lagt till pass. Tanken var att springa ett långt distanspass men jag kände inte att det skulle fungera så det blev två intervallpass istället. Känns bra.
Spring och trivs!
Daniel Berg
1980 • Västerås
#9
24 januari 2011 kl 04:05 Redigerad 24 januari 2011 kl 04:06
Gilla
Som tidigare skrivits är sömnen oerhört viktig, är ju kroppens återhämtnings-/vilofas, precis som man behöver återhämtning mellan träningspassen. O visst är det en fördel att kunna löpa på dagtid som nyvaken :) Har själv jobbat natt i nio år o ligger på ca 4mil i veckan. Förlägger lånpassen till lediga dagar så man inte behöver springa på tom mage. Då arbetspassen är långa (12h) 4-5st i rad kör jag 9-16km vändor som längst mellan arbetspassen o lugnt tempo.

För att knyta an till inledningen: har sömnen förändrats på senare tid? Är ingen läkare direkt men god sömn är en viktig del för att hålla immunförsvaret o allmäntillståndet trim!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.