Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 9049 visningar

skor vid löparknä

Elin lindahl
1987 • allingsås
#1
2 februari 2011 - 17:05
Gilla
Jag har nyligen börjat löpträna. först så sprang jag i mina adidas adiprene som jag vanligtvis har till promenader. det gick bra men de är lite trånga i tårna så jag fick ont och bestämde mig för att gå och prova ut ett par riktiga löparskor. jag fick med mig ett par New balance 1064 hem. de var kanonsköna att springa i men efter några rundor började jag alltid efter 3km få ont på utsidan under knät. min väns pappa som är sjukgymnast sa att jag skulle vila och stretcha och träna vilket jag har gjort sen började jag springa igen men det gjorde ont direkt. efter ett tag märkte jag att jag även fick ont om jag gick i högklackatvilket jag aldrig fått förr. då började jag undre om det hade med den tjocka hälen på skorna så igår tog jag mina gamla adidas och sprang och kände inte ens av knät §
så jag antar att det är NB skorna som är boven. Någon som har tips på vad jag kan tänkas behöva för typ av skor, om jag inte vill ha så väldigt uppbyggd häl
< < < 1 2 > > >
Siv Sandberg
1952 • Göteborg
#2
2 februari 2011 kl 17:34
Gilla
Lite svårt att svara på, men ta med dina nuvarande som fungerar till affären och förklara vad du vill ha så kan de säkert hjälpa dig.
1974 • Upplands Väsby
#3
2 februari 2011 kl 19:02
Gilla
De flesta tunga/stabila löparskorna har hög häl. Mycket beror på hur pass dämpad och stabil sko du vill ha. Har du prövat nån Nike-sko, typ Lunar Elite eller Lunaracer? Relativt dämpade utan att ha högre häl än framtill.
Sen beror det också på ditt löpsteg. Jag fick också ont av NB 1063, tror de hade för stabil mellanfotsbrygga för mig. Om Adidas gick bra varför provar du inte fler modeller?
1971 • Trollhättan
#4
3 februari 2011 kl 09:18
Gilla
Om du har "adidas-fötter" kanske Adidas Adizero-serien kan vara något? De är lätta och har inte så uppbyggd häl.
Elin lindahl
1987 • allingsås
#5
3 februari 2011 kl 16:39
Gilla
siv: jag har varit i alla sportaffärer vi har här och de har väldigt dåligt utbud så jag funderar på att beställa från internet

tobias: jag har testat de nike skorna och jag tycker de är för breda sitter inte alls bra på mina smala fötter.

madeleine: jag har fastnat lite för den serien när jag läst och tittat runt på internet. men det står ju också att det är tävlingsskor. jag är ju amatör :-) fast man kanske kan ha de ändå.
1971 • Trollhättan
#6
3 februari 2011 kl 17:35
Gilla
Tävlingsskor eller inte bestämmer man väl själv. Huvudsaken är väl att de känns bra att springa i! :-)
1974 • Upplands Väsby
#7
3 februari 2011 kl 19:34
Gilla
Ok, var även Lunaracer för bred, den är ju känd som en väldigt trång och smal sko? Personligen tycker jag den känns mindre än många adidas-modeller... Jag har också smala fötter så jag kämpar med liknande frågor ;-).
Tävlingsskor som är hyfsat dämpade kan du gott ha om du har hyfsat neutralt steg, dvs inte pronerar väldigt mycket, etc. Adizero-modellerna borde funka! Men jag tycker i och för sig dom har ganska hög häl, t ex Adizero Boston. Men det är väl relativt, antar jag... Prova annars Adizero Adios.
Eija
1968 • Sollentuna
#8
3 februari 2011 kl 20:17
Gilla
Du borde prova ett löpband i en sportaffär för att se hur du pronerar, Be om hjälp där. Det spelar en ganska stor roll för vilken typ av sko du ska ha, har du fel skor = ont i knät, rätt svikt och rätt sko för din fot så slipper du knäbesvären.
Själv använder jag Asics och har gjort i många år, har provat olika som Nike och Brooks. Nike är en katastrof för mina fötter då jag också har liknande knäproblem som du har. Brooks är lite för hårda, men Asics passar bäst för mig, lagom svikt. Det är svårt att hitta bra skor. Lite riskabelt att beställa på nätet, det kan lätt bli fel. Lycka till!
Elin lindahl
1987 • allingsås
#9
3 februari 2011 kl 20:20
Gilla
tobias: ja eller kanske inte bred men liksom stor mer uppåt eller hur man ska säga. den kändes bara inte som att den passade på min fot :)
Eija
1968 • Sollentuna
#10
3 februari 2011 kl 20:27
Gilla
Du behöver gå till en sportaffär och få provspringa på ett löpband för att se hur du pronerar och prova löpskor därefter. Personalen är ju kunnig och till bra hjälp. Det är viktigt med skor som har rätt dämpning, det påverkar knäna. Jag har liknande knäproblem och har provat mig fram till rätt skor som jag nu inte kan skilja mig ifrån. Dessutom använder jag knästöd för att lindra besvären.
Satsa på att prova själv istället för att beställa från nätet, sen när du har hittat rätt sko kan du ju fortsättningsvis beställa från nätet för de slits ju och behöver bytas ut efter en tid. Lycka till!
Henrik Andersson
1971 • Mantorp
#11
3 februari 2011 kl 20:58
Gilla
Står inte hur ditt löpsteg är men som dom flest påpekar så rekommenderar jag dig att ta dig till typ Löplabbet och verkligen testa ut skor med löpband och videoupptagning. Kostar inget förrutom att ta sig dit ;)
1974 • Upplands Väsby
#12
3 februari 2011 kl 23:43
Gilla
Säkert att det var Lunaracer+ 2? Den är ju grymt smal "uppåt", dvs smalnar av framtill vid tårna på höjden. Men, men, hur som helst: Som andr sagt, det är svårt att ge skoråd via nätet, måste upplevas...
1969 • Norge
#13
4 februari 2011 kl 08:56 Redigerad 4 februari 2011 kl 08:56
Gilla
Jag har också haft problem med löparknä, men er lite osäker på om vilken hjälp nya skor vil gjöra. Jag vill anbefala dej løpa mindre och alltid stanna när det börjar gjöra ondt.

Det som verkligen hjälpte mej var daglig stretching av IT-bandet (Illiotibialis), som går från hoftan och ned til knäät. Det kan vara lite svårt at få tag på den rätta senen, så söka på youtube.com for tips: http://www.youtube.com/results?search_query=it-band&aq=f

(Du måste ursäkta min dårliga svensk, jag är norsk)
Elin lindahl
1987 • allingsås
#14
4 februari 2011 kl 13:19
Gilla
de skorna jag har som jag får ont av har jag fått utprovad i en affär där de kollade fötterna och spinga på löpband.

jag har helt neutralt löpsteg

tobias: jag vet inte vilken modell de var nike lunarnånting :)

ole: din svenska förstår jag greiit hehe :-) jag har fått strechövningar av en sjukgymnast, de känns väldigt bra men efter ett tag kommer knäont tiilbaka igen trots stretch dock inte med de hådra, platta och slitna adidasskorna
Robin
2008 • Götet
#15
4 februari 2011 kl 13:25
Gilla
testa spring på löpband i strumpor enbart och se om du får ont i knäna, isåfall är det helt klart skorna som är boven. personligen gillar jag fivefingers, de är tunna(3-7mm sula utan höjd häl). i adidas tunga skor har jag svårt att springa över 40min utan att få väldigt ont i knäna, med mina fivefingers klarade jag marathon utan att få ont i knäna.
Magnus
Stockholm
#16
4 februari 2011 kl 14:54
Gilla
Jag tycker inte du ska fortsätta med skor som du får ont av. Det jag lärt mig är att man ibland själv får prova sig fram innan man hittar en sko som passar en, oavsett vad experterna anser.
1974 • Upplands Väsby
#17
4 februari 2011 kl 15:47
Gilla
Då var det säkert Lunarglide, jättestora framtill...
1987 • Mora
#18
4 februari 2011 kl 16:06
Gilla
Jag hade löparknä i höstas när jag sprang i mina New Balance 760 med pronationsstöd som Löplabbet sålde till mig i somras. Tog ett uppbehåll på 3 veckor och började sedan springa i Five Fingers. Gör det fortfarande trots snö och slask. Jag vet dock inte om det är tack vare Five Fingers eller uppbehållet som det släppte för mig. Enligt alla barfotafundamentalister så kurerar ju barfotalöpning allt från löparknä till cancer, men jag är skeptisk =)

Däremot tror jag inte på uppbyggda skor, pronationsstöd och definitivt INTE hög häl i skor. Kan nån förklara för mig varför de flesta löparskorna har högre häl? Otroligt märkligt.
1968 • Helsingborg
#19
4 februari 2011 kl 16:25
Gilla
Gustaf: Förmodligen för att folk har fått för sig att man skall sätta ner hälen först och rulla fram. Fast det är helt fel. Men barfota löpning eller i fivefingers är man ju tvungen att springa riktigt och sätta i framfoten. Poserunning är att rekommendera för att minska knäproblemen. Alltså mer löpning på framfoten.
Mattias
1974 • Borås
#20
4 februari 2011 kl 16:27
Gilla
Gustaf: Fötterna är gjorda för att klara sig själva utan uppbyggda skor och pronationsstöd. Alla år i sådana skor gör fötterna svagare, och får man problem vid löpning så är oftast skobutikens svar att ge foten ännu mer stöd, för att "laga" ett fel som egentligen inte är nåt fel.

Istället borde rekommendationen vara att stärka muskler, senor och ben genom att låta foten vara så fri som möjligt. Det är dock ingen bra idé att ge sig ut och springa barfota eller i Five Fingers hals över huvud, fötterna behöver tid på sig att bli starkare.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.