Löpning Träning 42 inlägg 4341 visningar

vad har ni i era vätskebälten?

1977 • Fagersta
#1
25 april 2011 - 12:41
Gilla
ska man ha annat än vatten med sig när man springer?
och isåfall vad?

Och i sommar när jag lyckats öka mina distanser ännu mera (och är uppe i en 2 mil) vad ska jag ha för "näring" med mig?
nötter? funkar alla slags nötter? russin?
eller annat?

Tack på förhand!
< < < 1 2 3 > > >
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#21
25 april 2011 kl 22:48
Gilla
Finns massor olika teorier om detta med vätska och energitillskott under träning/tävling. Bäst är att prova sig fram om man tycker det är värt att ta med sig vätska (annat onödigt om det inte är väldigt väldigt långa pass).

Jag har själv provat Pripps Powerade - vilket ger samma effekt enligt mig.
Även idag provat Vitargo Electrolyt, vilket funkade bra.
Det som jag tycker funkat precis lika bra. är egen dryck jag gjort:
Saft, vatten, honung (flytande) med lite salt i samt en flaska för lite extra tryck i, med Gunde Svan blandning som är avslagen Coca-Cola (EJ light!) samt kallt kaffe (50/50) med en gnutta salt i - ja smaken är sååådär. Men det ger kortenergitillskott och koffeinet ger en bra kick.
P.s jag har då i ett vätskebälte 2 flaskor med energi och två flaskor med vatten. Jag springer oftast långpassen på morgonen och behöver då fylla på med extra energi. Laddar man bra innan, så kan vatten räcka beroende på väder, svettning etc etc. Ett råd är att testa sig fram så att magen tål drycken (inga nötter etc, det är svårt att äta om man är trött)
1976 • Stora Vika
#22
26 april 2011 kl 00:06 Redigerad 26 april 2011 kl 00:07
Gilla
POWERADE ION 4 är bra påfyllnadsvätska vid träning. Fungerar alldeles utmärkt för mig. Vad ni än dricker, se till att fylla på reserverna ca 30 minuter innan passet. Jag brukar dricka ca 5 - 6 dl innan jag ger mig ut och sen går det nog i en liter efter passet... Btw, det är INTE PRIPPS (Carlsberg) utan Coca-Cola Enterprises Sverige som säljer POWERADE. Kör så det ryker!
1956 • PARTILLE
#23
26 april 2011 kl 06:16
Gilla
Kaffe/Cola brukar jag ta under ultraloppen. Typ 24 timmars eller 48 timmars. Framåt gryningen kickar den mixturen in ganska bra, fast verkan sitter inte i så länge. Den skall man kanske inte ta allt för mycket. Taste like shit, but wakes up the dead... :-)
1977 • Fagersta
#24
26 april 2011 kl 13:10
Gilla
Tack för alla bra svar!
1977 • Fagersta
#25
26 april 2011 kl 13:25
Gilla
Läst på länkarna.
Sjukt mkt att ta in! :o)
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#26
26 april 2011 kl 19:39
Gilla
Härligt! precis som du skriver Stefan, så funkar cola och kaffe kuren som en lite turbo sista 2-3 km kanske.

Roger: Jag skrev fel, eller rättare sagt jag menade att jag testat både Pripps Plus färdiga blandning samt Powerade ION 4, ungefär samma, men skulle jag välja skulle jag gå på Powerade.
2006 • Alingsås
#27
26 april 2011 kl 22:53
Gilla
På pass över 2,5 timmar kan det vara läge att ta med lite tilltugg utöver vatten och läsk.

Det man har med sig har två funktioner
1. Ge tillbaka lite energi
2. Vara gott och mysigt att äta, en liten mini-fest att bjuda sig själv på.

Om man fokuserar på snacks finns det mycket sött, salt och gott i godis och läsk.
En favorit är mellanmål på McDonalds, en hammis med cola sitter ofta bra och ger se-fram-emot-energi.

Det finns andra saker man man skämma bort sig med.
Svampen - svamp att blöta ned huden med vatten, när det dunstar blir man så härligt sval.
iPoden - lite dunka dunka eller senaste Spanarna medan man tuggar godis.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#28
27 april 2011 kl 09:23
Gilla
Ytterligare en länk att ta hänsyn till innan man tar med sig sportdryck ut... http://traningslara.se/forstor-sportdrycken-ens-traningseffekt/
1978 • Landvetter
#29
27 april 2011 kl 12:45
Gilla
Det hör ihop med att jag är diabetiker, att jag alltid har vätskebältet på mig när jag springer (5-42 km)...
Jag kan rekomndera Dextropur! Det är dextrosol i pulverform. Blanda med vatten släng i lite salt, och kanske lite saft. Och så är du hemma!

Billigt, bra, effektivt!
Katarina Lyberg
1980 • Stockholm
#30
27 april 2011 kl 13:12
Gilla
En fördel med att bo i stan är att det finns alltid ngnstans att köpa vatten och godis. Så jag tar nästan aldrig med mig vätska utan köper på vägen om jag känner jag behöver och så tar jag en resorb när jag kommer hem.
1977 • Fagersta
#31
27 april 2011 kl 13:58
Gilla
Ja, verkar vara en djungel av olika sätt att ta till.. och massa åsikter i detta ämne.
Men alla ni som ändå skrivit massa "konstiga" namn på olika drycker, var köper ni dessa?
:o)
mvh
1978 • Åkersberga
#32
27 april 2011 kl 14:10
Gilla
udner en mil har jag nästan aldrig nåt med, om jag har nåt så bara vatten.
över en mil så brukar jag ha resorb blandat i vattnet om det är varmt ute.
Ska jag springa riktigt långa pass på två timmar eller mer så vill jag gärna ha nån form av energi
russin, torkad frukt, gel, flapjacks eller liknande
1965 • Kungsholmen
#33
27 april 2011 kl 14:31
Gilla
Druvsocker (dextrosol eller dextropour) köps på Ica bland baktillbehör (oftast) eller på apoteket tex. Annars har väl Intersport och liknande ett smörgåsbord med konstiga geléer och drycker.
Oldboy
1952 • Danderyd
#34
27 april 2011 kl 16:30
Gilla
Man behöver inte krångla till det. Är det riktigt varmt kan man ha med sig vatten på hur korta pass som helst, men det behövs inte under milen eller så. Oftast går det bra med 15-20km också utan vätska men det kan vara bekvämare med.

För att träna fettförbränningen kan man köra långpass på bara vatten ibland, men andra komponenter av uthålligheten tränar man bäst med energitillförsel för då kan man springa längre eller fortare. Men det går utmärkt med bara socker - eller med druvsocker (Dextropur), honung, saft, juice osv. Och en skvätt salt. Jag vill gärna ha rätt mycket socker (upp till 120g/l går bra enligt Noakes) så jag tar en dl socker per liter vatten, och en halv till en tsk salt.

Jag tål vilka sportdrycker som helst, men de flesta innehåller en massa ämnen som är tvivelaktiga och Powerade tycker jag är värst. Men det är bortkastade pengar ändå enligt min mening, lägg dem hellre på något bra efteråt - men förmodligen är exv en banan och ett glas mjölk ungefär lika bra som en Gainomax Recovery. Men efter tre mil tycker jag man gjort sig förtjänt av något man gillar, om man inte har snålt med pengar.
1967 • Sollentuna
#35
28 april 2011 kl 16:00
Gilla
Pass över 25km tar jag med mig buljong och vatten.
Kortare pass enbart vatten.
Använder vätskebälte (perfekta)
per andersson
1963 • Älvängen
#36
28 april 2011 kl 16:32
Gilla
Fast det där med att dricka blir ju ändå rätt viktigt på t ex Göteborsvarvet för de flesta motionärer. Enligt uttalanden från läkare som hade hand om de som däckade senast när det var så varmt så berodde ju däckningarna på otillräckligt vätskeintag före och under loppet samt att de konstaterade att många hade behövt det tillskott som t ex Enervit ger (salter). Personligen är jag en gröngöling som gjorde mitt första varv förra året men det var riktigt hemskt att se alla dessa utslagna som faktiskt på vissa ställen låg i drivor. Jag såg själv 3 personer som gick i däck framför mig på banan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#37
28 april 2011 kl 18:32
Gilla
Varvet i fjol var ju extremt och de flesta var ovana vid värme. Dessutom var det väldigt torrt eller fuktigt (var inte där), var det torrt driver det svettning och var det fuktigt höjer det kroppstemperaturen.

Under mer vanliga förhållanden är det vanligare att folk dricker för mycket och framförallt för mycket vatten. Man kan bli urlakad av att dricka en massa vatten, det är allvarligt. Drick den sportdryck som bjuds, om ni tål den. Och bara när ni är törstiga eller i alla fall inte om ni börjar känna er kissnödiga.....
1956 • PARTILLE
#38
28 april 2011 kl 18:45
Gilla
Jag var där förra året. Som publik. I och för sig tyckte jag inte att det var extremt varmt den gången, men den värmen kom väldigt snabbt på och det var ganska dåligt väder hela den våren. Därför tog många inte höjd för detta utan kom till start påpälsade. Jag såg hur många som helst som verkligen var påbyltade.
Dessa som låg utslagna var troligtvis sådan som inte hade vätskat innan och struntat i att dricka vid kontrollerna och bara rusat på. Då skall det straffa sig. Jag sticker ut hakan lite och påstår att dessa personer bar sig egentligen väldigt klantigt åt.
Det som förvånar mig mest på riktiga värmelopp är att se hur mycket kläder folk har på sig och dessutom svarta kläder med långa ärmar och långa ben. Icke bra. Det värsta jag såg var under en riktigt varm Stockholmsmara, då det kom en kille som sprang i tajta blåjeans!!!
Är det varmt på kommande göteborgsvarv, så ta med en vattenflaska i näven. Ni får ju en sådan när Ni hämtar ut nummerlappen. Den är superb att ha mellan vätskestationerna. När den blir tom, så fyll upp den vid nästa vätskestation - gäller även Er som kör med vätskebälte eller vätskerygga. Glöm inte att hälla vatten över skallen och kyla ner denna viktiga kroppsdel :-) Och sänk farten också :-)
Att duka under på göteborgsvarvet på grund av att man har druckit för lite, dvs på en 21,1 km lång bana med 11 vätskestationer. Ja då får man faktiskt skylla sig själv. Det är oförsvarligt.
Anders E
1968 • Sollentuna
#39
28 april 2011 kl 19:07
Gilla
Ett tillägg till Oldboys inlägg - när man tränar brukar man vilja snabbt få vätskan genom magsäcken och vidare i tarmsystemet där den kan tas upp. Värt att tänka på är att hög koncentration av socker i drycken bromsar den gastriska tömningen (tömningen av magsäcken) och därmed vatten- och energiupptag. Som gräns brukar 8% socker anges, vilket sportdrycker man köper (Powerade o dyl) brukar hålla sig under.
Oldboy
1952 • Danderyd
#40
28 april 2011 kl 22:32
Gilla
Anders E, de flesta sportdrycker man köper på flaska uppges vara isotona. Som jag uppfattar det maximerar det vattenupptaget och då får man 7-knappt 8% kolhydrater.
Men vill man maximera sockerupptaget är det inte isoton vätska som är optimal. Tim Noakes redogör i "Lore of Running" för tester han och en kollega gjort med olika halter sockerarter och kommer fram till att ju högre halt, desto bättre, upp till ca 120 g per liter. Då ska man helst ha en blandning av olika sockerarter.
Den utmärkta blåbärssoppan man får på Vasaloppet och en del andra tillställningar håller drygt 13% sockerhalt och den håller mig åkande i 7-8 timmar. Jag kompletterar med lite sportdryck och kanske buljong nån gång för att få tillräckligt med salt, inget är perfekt.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.