annons
Löpning Kost & Näring 8 inlägg 2177 visningar

Fett från magen eller magsäcken?

Mattias Thorén
1979 • Malmö
#1
1 maj 2011 - 14:49
Gilla
Har försökt leta runt nätet utan resultat.

När man bränner fett under ansträning, spelar det någon roll ifall detta fett kommer från magsäcken, dvs senaste intagna måltid, eller från lagrat fett i kroppen? (Kan man ens ta fett direkt i processandet till energi eller måste det först lagras i i cellerna?)

Konkrekt undrar jag alltså om det gör någonting ifall man tillför fett när man kör långpass eller om det hade gått lika bra att låta kroppen plocka från de befintliga lagren.

Och för att slippa stickspår, detta har alltså ingenting med viktner- eller viktuppgång att göra. Samt inte heller i vilken grad man bränner kolhydrater kontra fett vid träning eller i vilken grad kolhydrater bör tillföras under träningen. Det finns det tusentals svar på redan :)

1985 • Göteborg
#2
1 maj 2011 kl 15:32
Gilla
Om jag inte minns fel från biologi-lektionerna så måste fettet man äter först omvandlas till triglycerider (vilket är det format man har sitt sparade kroppsfett i). Sen när kroppen behöver använda fett som bränsle genomgår triglyceriderna en process som kallas beta-oxidation, där det bildas produkter som kan gå in i citronsyracyklen o generera ATP.

Så nej, fettet i magsäcken kan inte direkt gå ut som bränsle
1965 • Kungsholmen
#3
1 maj 2011 kl 17:50
Gilla
"Konkrekt undrar jag alltså om det gör någonting ifall man tillför fett när man kör långpass eller om det hade gått lika bra att låta kroppen plocka från de befintliga lagren. "

Min förståelse är att det inte tillför något att äta fett under träning/tävling. Tvärtom så tar magsäckstömningen längre tid vilket ofta inte är önskvärt.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#4
2 maj 2011 kl 06:44
Gilla
Hur lång tid måste ett lopp hålla på för att man ska hinna tillgodogöra sig energin ur fett och protein som man tillför under loppet i så fall?
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#5
2 maj 2011 kl 10:07
Gilla
Vilken dryck handlar det om?
annons
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#6
2 maj 2011 kl 11:11
Gilla
Karin/Peter: Det är vad jag också misstänkte, får se om det håller :)

Jan: Vet du om några belägg för det från någon annan än ett företag som tjänar pengar på att det är som de säger? Jag säger inte att det måste vara fel, bara att jag vill ha en objektiv källa.

Att man behöver bränna fett på pass längre än 2 timmer säger ingenting om det är mest effektivt (eller ens möjligt) att ta detta från maten och inte de lagrade depåerna. Som alltså är vad jag är intresserad av.

Tillföra protein kan jag köpa behövs, inte som energi men muskelreparation om det kan ske under ansträning.
1965 • Kungsholmen
#7
2 maj 2011 kl 13:33
Gilla
Jag hittade följande på marathon.se:

"Det finns vissa problem med fettintag under arbete. Bland annat hämmar fett magsäckstömningen, vilket leder till en fördröjning av näringsupptag. Undantaget är mediumlånga fettsyror, men vid försök med mediumlånga fettsyror i kosten visade det sig att endast en liten mängd kan intas. Mer än 20-30 gram leder till diare.
Om energin inte behöver vara snabbt tillgänglig kan man äta fettrik mat som kommer ut i blodet efter någon timme. Detta rekommenderas vid ultrauthållighet, t.ex. multisport, då intensiteten är lägre och fett behövs till arbete i större utsträckning. Hos de flesta maratonmotionärer kan man nog anse att underhudsfettet borde räcka för att täcka energiförbrukningen."
1969 • Stockholm
#8
2 maj 2011 kl 13:46 Redigerad 2 maj 2011 kl 13:46
Gilla
Saxat från " http://www.uni.edu/dolgener/Advanced_Sport_Nutrition/fluid_intake.pdf "

"Triglyceride stored in adipose tissue and within muscle fibres provides an important endogenous fuel for oxidation during exercise. Because it is not practical to ingest fatty acids during exercise, fat is ingested in the form of either long-chain or medium-chain triglycerides. Ingested long-chain triglycerides are absorbed in the intestines but delivered only slowly into the bloodstream through the lymphatic systems. Typically, long-chain triglycerides begin to enter the blood as chylomicron triglycerides approximately 2 h after ingestion and thus there is no rationale for eating fat during exercise lasting less than 2 h. The extent to which ingested long-chain triglycerides can add to total energy production and performance is not completely clear.

Medium-chain triglycerides are digested rapidly and have theoretical advantages due to the relative ease with which they can pass through cell membranes and enter into oxidative pathways. However, despite extensive study, most investigators, but not all, have not found them to benefit performance. It would appear that ingestion of sufficiently
large doses of medium-chain triglycerides causes gastrointestinal distress."
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
annons