Löpning Träning 4 inlägg 1035 visningar

nybörjarfråga (igen :) )

Fredrik Jönsson
1979 • Åsbro
#1
13 maj 2011 - 13:26
Gilla
Tjoohoo..

Nu när man äntligen kommit igång och springa lite (läs lufsa fram) så vill jag inte sluta, känner att trots träningsverk och trötthet vill jag ut i spåret igen.
Har dock hållt mig till att springa max varannan dag för att inte chocka kroppen alltför mkt i början.

Läser man på alla forum och div. löpar sidor så har de ju sk. nybörjar program. man ska gå, jogga lite om vartannat.
Detta har jag sjukt svårt med, jag tar alltid ut mig till max, tills bena kroknar... kan inte ta det lugnt.. är detta helt åt skogen galet?

I dagsläget springer jag 5km straxt under 30 min, detta är ganska precis vad jag orkar, har då en puls på ca 170-190...
Läser man så ska man ju hålla en betydligt lägre belastnings nivå i början, men för att ligga ex. på 70% belastning så räcker det ju men en något snabbare gång.
Börjar jag jogga så drar pulsen iväg som en avlöning, dock känns det inte jobbigt, utan mera bena som kroknar efter en tid av att släpa på mina 100+kg.

Ska jag satsa mer på lugnare träning iaf, eller köra på mina 5km?
Tänkte även börja komma ut och gå minst 1 timme varje dag (gärna 2) för att tappa lite onödig vikt.

När ska man börja tänka på löpteknik? nu har man ju fullt upp att ta sig runt banan. ;)
Ska man redan nu i ett tidigt skede variera sig mer med tempo lopp på kanske 3km för min del eller öka loppen till 7,5 km, fast sänka tempot?

Finns ju hur mycket som helst att läsa om löpning har man ju förstått eftersom jag är lite av en forums nörd ;)
Har dock svårt att få ut information som passar till mig då jag har för dålig erfarenhet ännu.

Tackar alla ni som gör detta forum så kul att gå in och läsa på. :)
(även för oss som ligger LÅNGT efter er eliter)
1976 • Göteborg
#2
13 maj 2011 kl 14:01
Gilla
Jag gick på linjen, ligga på 60-70% av maxpuls när jag började löpa förra hösten. Säg att du har en maxpuls på runt 200 så ligga runt 150-165 i puls i 1-2 månader. Dels för att inte dra på sig skador samt att man ändå tränar kondis. Du kommer märka att du kommer ha lägre tider med samma puls. När man vant benen och leder kan man börja öka farten och pressa lite mera.

Jag tappade 6-7 kg första 3 månaderna på metoden ovan.

Sen finns det säkert andra vinklar att gå, men detta gjorde susen för mig.

Lycka nu till med träningen!
Ronnie
1973 • Stockholm
#3
13 maj 2011 kl 14:35
Gilla
Grattis Fredrik att du har kommit igång och tack för inspirationen som det ger även till någon som mig som har hållit på ett tag.
Jag har läst massor av tips och råd genom åren och det jag har kommit fram till är att det viktigaste är att behålla motivationen. Så länge du inte tar i och tränar så hårt och ofta att motivationen dör eller du drar på dig någon skada så är det bara att köra på.
Jag är också sådan som gärna tar i så mycket jag orkar varje gång och det funkar ganska bra för mig. Andra kanske tappar motivationen efter ett hårt pass och drar sig för att ge sig ut nästa gång och om man är lagd åt det hållet bör man nog hellre lägga in några lugna pass.
Sammanfattningsvis vill jag alltså säga: se till att du hittar ett sätt att träna som gör att du kan behålla motivationen över lång tid och se till att lyssna på kroppen och vila en dag extra om du behöver det och var noga med att stretcha så får du nog vara skadefri också. Lycka till!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#4
13 maj 2011 kl 15:48 Redigerad 13 maj 2011 kl 15:48
Gilla
Kul att du är igång. Visst ska man ta hand om kroppen och försöka att ta det lite, lite lugnt i början, men jag tycker också att det viktigaste är att man tycker att det är kul. Det är då man fortsätter. Sedan tycker jag definitivt att du ska tänka på grundläggande löpteknik redan från början, det är svårt att lära gamla hundar att sitta och det där du vet. Bättre att ha med sig det från början och om du tänker på det medan du springer nu kanske det i sig bromsar dig något. ;-) Kör på och lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.