Löpning Kläder, Skor & Prylar 36 inlägg 6947 visningar

Trasiga skor efter 9 månader

Cathrine
1966 • Enskede
#1
24 januari 2008 - 13:35
Gilla
Jag köpte ett par Saucony löparskor för 1300 kronor i april 2007. Dessa har nu gått sönder i hälkappan (jag springer ca 2 mil i veckan). Skorna kostade 1300 kronor. Är de utslitna efter 9 månader eller ska jag reklamera dem? Kul att höra vad ni tycker, känner mig osäker på hur jag ska göra.
< < < 1 2 > > >
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#21
26 januari 2008 kl 15:14
Gilla
2 års reklamationsrätt har man på skor om det gäller fabrikationsfel. om det inte har ändrats, kan vara bra att veta
1968 • Hyssna
#22
26 januari 2008 kl 17:11
Gilla
Richard, bra idé att handla i USA! Har du några schyssta adresser? Jag gick igång på det här med skor. Om min tes stämmer att vi lägger ner 13kr/mil i skokostnader så har vi på jogg.se hittils i år pungat ut med 209651kr till skoindustrin!! Det blir nästan 3 miljoner på ett år. Jag har helt enkelt räknat på vad det står överst på sidan, nämligen att vi har sprungit 161 276 km hittils i år.
Till alla som skrivit tidigare i detta ämne skulle jag vilja säga- ta med de trasiga skorna till affären och fråga om det är rimligt att de redan gått sönder.
Annars är ett tips att be om skor för terränglöpning när ni är i affären. De brukar vara mycket tåligare och dessutom ha en bra sula med kraftigt mönster.
Mr. B
1963 • Hemma
#23
26 januari 2008 kl 19:09
Gilla
Visserligen är det ungefär halva priset på skor från USA, men lägger man till frakt och moms enligt www.tullverket.se minskar prisskillnaden en hel del. www.runningwarehouse.com lär vara bra, men jag har aldrig handlat där själv.
Richard Larsson
1967 • Västerås
#24
26 januari 2008 kl 20:14
Gilla
http://www.roadrunnersports.com/ Rättså ofta tillfälliga lockpriser, senast 30 % rabatt på andra paret.
http://www.runningwarehouse.com/ Möjlighet att välja långsam frakt för $12.
Kristin A
1961 • Bandhagen
#25
27 januari 2008 kl 12:53
Gilla
Är skor för terränglöpning lämpliga om man springer mest på asfalt?
Jag har mycket liten erfarenhet av löparskor (har nyss köpt mitt första par), men när det gäller skor för vandring är det vanligt att få problem med onda knän, hälar och benhinnor om man vandrar långt på hårt underlag med skor som är gjorda för mjuka skogsstigar.
Något jag tyvärr lärde mig den hårda vägen – en liten rar hälsporre efter en långvandring där sista tio dagarna oftast var asfalt.
1968 • Hyssna
#26
27 januari 2008 kl 13:15
Gilla
Kristina, jag skall nog kanske inte ge råd om skor. Jag har aldrig haft problem med fötter eller knän eller något annat. Jag hade ett par Nike skor som var lite grövre och tuffare- för terränglöpning. De hade rejäl sula med bra grepp och de var dämpande mot stötar. De höll i många år. Jag sprang maraton i köpenhamn med dem och hade inga problem med asfalten där.
Kristin A
1961 • Bandhagen
#27
27 januari 2008 kl 14:20
Gilla
Jonas, det beror säkert på mer än tur, att du har ett bra upplägg på din träning så att du inte sliter ut leder och senor.!
Problem med fötter, ben och knän beror ju på så många saker: skor, löpstil, vikt mm.
Vet du om löparskor för terräng inte bara tåligare utan också hårdare (mindre dämpning) än skor för asfalt? Det är det som är problemet med många vandringskängor. De är stelare än så kallade walkingskor, och har också mindre dämpning.
1959 • Saltsjö-Boo
#28
27 januari 2008 kl 14:21
Gilla
Till alla notoriska hälkappenötare:
Det kanske är dags att vända på frågan och ge tips på skor vars tyg i hälen håller för nötning.
Mitt tips: Adidas Supernova Ctrl tillverkad nov 2005 höll i 120 mil utan tillstymmelse till nötning i hälen

(Jag tror ändå att jag gillar mina Asics 1120 bättre eftersom jag inte får några skavsår i hälen trots hål i tyget)
Joakim Ljungberg
1973 • Katrineholm
#29
15 februari 2008 kl 15:04
Gilla
Efter att ha jobbat med skor i över tio år, och då bl a mycket löparskor vill jag kommer med några kommentarer i denna diskussion!

Självklart påverkar märket hur väl skon håller på insidan hälen. Men detta beror till största delen på hur väl löparens fot passar respektive varumärke. Ju mer hälen rör sig i skon desto fortare kommer skon nötas ut. En smal häl i en bred hälkappa kommer självklart nöta sönder fodret fortare än om hälkappan är smal.

Tre år har man på sig att reklamera, men de första sex månaderna ligger bevisbördan på butiken.

Självklart kan man köpa sina skor på nätet från USA, men räkna inte med att kunna utnyttja möjligheten att reklamera den i Sverige. Tänk också på att modeller förändras. T ex passade Adidas Adistar CTRL min bror alldeles utmärkt för två år sedan men inte alls lika bra längre. Jag skulle inte våga köpa skor på nätet om jag inte är säker på att skon är oförändrad jämfört med vad jag provat.

Till dig Jonas som vill ha både billigare och bättre skor. Påfrestningen vid ett löpsteg är mellan 3-5 ggr din vikt. Om löparen väger 75 kg, och varje löpsteg är i genomsnitt 150cm (?) så innebär det i runda slängar att påfrestningen på varje sko har varit motsvarande nästan 100 000 ton, efter 100 mils löpning. Jag kan tycka att det är fantastiskt att skorna klarar detta.

Ett råd när ni köper skor. Passformen är lika viktig som att ni får en sko som passar ert löpsteg. Tight passform i hälen (ju mindre glapp, desto längre håller den, tight över mellanfoten och gärna lite utrymme framme vid tårna, även om det är individuellt hur man vill ha skon vid tårna.
1972 • Mölnbo
#30
8 mars 2008 kl 04:58
Gilla
Köpte Ascis gel emperior 2 på Spring cross -07 i Löplabbets tält för 1000:-
Dessa var förra årets modell och var därför nedsatta ca 300:- tror jag. Nu har jag ett hål i hälkappan stort som en enkrona och ett begynnande hål på andra skon (på motsvarande ställe) samt spricka i ovan sidan i höjd med lilltåleden, även här börjar samma sak ske med den andra skon på samma ställe. Dessa har gått i dagsläget 50mil, men felet bör ju ha börjat tidigare eftersom hålet är så pass stort. Skorna är idag ca 10mån. Jag var till Löplabbet och ville reklamera dessa men skulle bara få 25% rabatt på ett par nya, dåligt!! Jag tackade nej och skall nu undersöka mina lagliga rättigheter enligt konsumentköplagen. Jag har ju trots allt köpt dyra skor avsedda för löpning på rekommendation av Löplabbet.
Müller
1967 • Järfälla
#31
8 mars 2008 kl 09:02
Gilla
Jag har haft Nike i alla år, Först springer jag i dem i minst 1 år sen använder jag dem som promenadskor. Går aldrig sönder. Dämpningen blir dålig och skon blir ful och luktar illa men inget annat. Jag har länge varit sugen att köpa andra märken men när jag provar ut skor så blir det alltid ungefär likadana.Vågar inte byta märke....
#32
8 mars 2008 kl 10:01
Detta inlägg har raderats
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#33
8 mars 2008 kl 17:48
Gilla
http://suneson.se/

Gå in där och scrolla ned till "Det viktiga skovalet" där står att han brukar löpa 300-400 mil per par(!), helt sjukt! Jag ska köpa ett par Brooks sen och kolla hur de känns.

Köpte ett par Asics förut, de var nedsatt till 900 från 1800 så jag tänkte det var en kanonaffär. Frågade också om det inte var så att de var nedsatta för de var "gamla och intorkade" men killen sa att det var det nuvarande årets upplaga bara att de hade fått hem för många par... Direkt började problemen med skavsår och ömhet i fötterna och får fortfarande skavsår ibland av dem. Måste se till att skaffa nya men det svider så i skattkistan.

En grej jag märkt är att mina fötter har ändrats markant sedan jag började löpa och har gått ned i vikt. Det syns så väl på fotavtrycken på simhallen, förut hade jag ett helt plattfotat mönster, men nu ser avtrycket helt annorlunda ut, värsta höga fotvalvet :] Jag trodde man "föddes" med platta fötter eller högt fotvalv men tydligen kan det ändras.
1976 • Stockholm
#34
30 december 2008 kl 17:11
Gilla
Löplabbet oproffsigt bemötande gällande reklamationer

Jag har läst en del inlägg på forumet gällande Löplabbet som är både positiva och negativa, jag delar gärna med mig av min upplevelse för er som är på väg för att inhandla en ny sko. Jag besökte Löplabbet Kungsgatan där jag fick hjälp med att hitta en sko av en trevlig och kunnig kille. Till en början var jag supernöjd med min Nike Gore-Tex sko, men efter ca 30 ggr användning började jag få ont i mina hälar samt ett pysande ljud hade uppstått. Jag begav mig till Solnabutiken där personalen inte ville titta på skon utan sålde mig hälkilar som skulle hjälpa mina ömmande hälar. Bara dagar senare använder jag skon i regn och när jag kliver innanför dörren sprutar vatten ut ur sulorna när jag går. Efter en inspektion upptäcker jag att bägge sulorna sitter löst! Återvänder till Citybytiken för en solklar reklamation, personalen lyssnar och tittar och konstaterar att skon är defekt men att jag skulle få ut en ny sko var det inte frågan om. Att jag bara använt skon 30 ggr var inte relevant, jag hade inhandlat skon för ett år sedan så skon hade förlorat med 25% i värde varje halvår. Personalen tyckte att om jag accepterade att få tillbaka 50% av skons värde så gjorde jag en bra affär! Jag frågade på vilket/vilken kvitto, muntlig- el skriftlig information jag och andra kunder blivit informerad vid köpet om denna värdelösa affär vi ingått i, där man själv får stå för delar av kostnaden för att byta en felaktig vara? Löplabbets personal, butikschef och driftchef anser att de inte behöver informera kunder om sin interna regel förrän en kund står där med en defekt vara. Att skor efter 2 år inköpa på Löplabbet är värda 0 kr och strider mot konsumentlagen som säger att reklamationer gäller 3 år från inköpsdagen och framåt är något som Löplabbet inte bryr sig om. Jag kommer inte sätta min fot på Löplabbet igen eftersom denna interna regel gäller alla Sverigebutiker, jag handlar fr.o.m. nu på butiker som har full reklamations rätt. Lycka till med era skoköp!
1961 • Göteborg
Administratör
#35
30 december 2008 kl 17:21
Gilla
Tess, du behöver inte kopiera ditt inlägg till alla trådar i forumet som handlar om skor. Vi har förstått nu att du är missnöjd. Prata med kommumens konsumentvägledare om du vill gå vidare med detta. Konsumentköplagen går inte att förhandla bort från företagets sida.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#36
30 december 2008 kl 23:53
Gilla
Tess:

Om man inte är nöjd så kan du ju alltid vända dig till Allmänna Reklmationsnämnden. (ARN)

Men jag som har erfarenhet av liknande tvister som ARN varit inblandade i så har du inte mycket chans att få rätt.

En slitvara är en slitvara, det är nästan lite naivt att tro att företag ska ge full ersättning för en sko som inte är i "full kapacitet" pga av normalt slitage.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.