Löpning Kost & Näring 50 inlägg 4320 visningar

Måste äta sötsaker!!

Enikö
1985 • Malta
#1
20 februari 2008 - 22:00
Gilla
Vet inte vad jag ska göra! Fastän jag äter regelbundet, nyttigt och dricker en masa vatten är jag sugen på sötsaker hela tiden, kakor, godis, glass ja allt! Det spelar ingen roll om jag precis ätit middag, jag MÅSTE äta något sött efter. Jag kan inte äta EN ckokladbit utan jag äter upp hela chokladkakan!! Kan inte sluta!! Det låter konstigt men jag är helt beroende eller nått.

Är det någon som vet vad detta beror på? Vad ska jag göra för att det ska gå över?

Tack!!!
< < < 1 2 3 > > >
Sophia I.
1983 • Malmö
#2
20 februari 2008 kl 22:05
Gilla
Jag är precis likadan...

Men, i början av februari bestämde jag och min sambo att februari skulle bli en godisfri månad, om man äter blir man 500 kronor fattigare:) Och det gäller varje gång man äter, alltså inte en engångssumma. Tack och lov har ingen av oss ätit än. Vi bestämde också att vi dock fick äta nötter och torkad frukt. Men i fredags märkte jag att det blev överflöd av det också, som faktiskt är fett och sött precis som vanligt godis. Så, jag har lagt till nötter och torkad frukt till listan jag inte heller får äta i februari. Kakor och glass räknas också som godis!

Kanske ett tips? Om man blir sötsugen på kvällen kan jag ta ett äpple och skära i bitar och lägga i en skål så blir det lite som plock-godis, något som håller fingrarna igång:) Går såklart med all frukt.
Enikö
1985 • Malta
#3
20 februari 2008 kl 22:11
Gilla
Ojoj 500 kr varje gång, dyra böter :)
Köpte faktiskt en påse nöt och russin blanding idag, kollade på näringsvädet hemma och det var jättemycket fett och kalorier i nötterna, precis som du sa..kanske nyttigt fett men i alla fall.

Ska testa äpple förslaget, tack :)
1983 • Linköping
#4
21 februari 2008 kl 00:00
Gilla
Det är svårt att låta bli sötsaker, men försöka att som sophia hålla dig bort i en eller två månader, helst tre och se hur sugen du är då. Har liknande problem, men försöker att få ner det till enbart helger nu och då bara mörk choklad.
Vad jag däremot inte tycker ni borde göra är att ta bort nötterna från kosten. Nötter är mycket bra mat, men låt bli dom saltade och ät bara naturellt.
Enligt en studie som fredrik nyström, professor i endokrinologi i linköping, så kan man inte se en signifikant uppgång i vikt av att äta 300g jordnötter utöver den vanliga kosten. det motsvarar ung. 1500-1600 kcal extra per dag, medan en signifikant viktuppgång sågs hos den andra gruppen som åt godis (inte choklad eller lakrits), samma kcalmängd extra per dag här oxå.
Detta förklarades med att basalmetabolismen ökar hos de som åt nötterna.
Dessutom innehåller nötterna en del andra nyttigheter vilket godis inte gör.
Mathias Lundberg
1990 • västerås
#5
21 februari 2008 kl 00:15
Gilla
Haha, jag har nu inte druckit läsk eller ätit onyttigt sedan årsskiftet (undantag mcdonalds/max ett fåtal gånger).

De e ju så jäkla mycket snack om att folk äter för mycket skitmat å sötsaker, så jag tänkte att jag skulle testa att helt enkelt sluta... det var påfrestande för viljan de första veckorna men sen dess har jag inte tänkt mer på det. Visst tycker jag det är lika gott nu som förut med dessa onyttigheter, men det där "suget" existerar inte längre.

Jag gör så att jag ser det som en tävling och låter min vinnarskalle hålla mig borta ifrån godsakerna. Funkar asbra för mig och så känner man sig väldigt duktig också :D
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#6
21 februari 2008 kl 02:45
Gilla
Kunde jag sluta äta godis, då kan vem som helst lyckas, jag lovar...
1971 • Göteborg
#7
21 februari 2008 kl 06:39
Gilla
Då "svagt psyke" alltid har övertaget om vinnarskallen, kan man ta en tallrik fil+ sylt/ frukt yoggi med Special K. Annars tycker jag att russin och nötter är utmärkt. Man blir "mätt" och inte lika sugen. Dessutom innehåller nötter zink, som tydligen förhöjer sexlusten ;))
1964 • överkalix
#8
21 februari 2008 kl 07:37
Gilla
Tur att det finns fler med detta behov.Jag har ett enormt behov av sötsaker spelar ingen roll att jag har ätit middag samma sak som enikö.
Malin T
1974 • Duved
#9
21 februari 2008 kl 07:42
Gilla
Jag känner igen mig sååå mycket. Nötter är gott och nyttigt, men det hjälper inte mot sötsuget tycker jag.
När det är just sött jag vill ha brukar det funka med vindruvor, honungsmelon, russin eller nåt annat som smakar sött men ändå känns betydligt nyttigare än godis.
Sophia I.
1983 • Malmö
#10
21 februari 2008 kl 08:36
Gilla
Simon: Finns den studien uppe på nätet så man kan läsa? Det låter för bra för att vara sant:) Men om det är det så blir jag väldigt glad. Dock upptäckte jag att jag blev svullen av att äta mycket nötter vilket gjorde att jag kände mig tjock, vilket inte var så kul. Det står faktiskt på exotic snacks hemsida så här:

"Nötter är ju jättefett, blir jag tjock av nötter?
Nötter innehåller en nyttig sammansättning av fett. En mycket stor andel är nyttiga omättade och fleromättade fetter. Flertalet studier visar att nötter inte ger en viktökning. "
från http://exoticsnacks.se/?info=fragor

Men det står inte varifrån dom fått uppgifterna.
Gunilla Ottersten
1977 • ed
#11
21 februari 2008 kl 09:17
Gilla
Du skriver att du äter nyttigt, kanske tom för nyttigt? Du kanske inte får i dig alla kalorier du behöver genom maten och kroppen försöker då kompensera genom att ropa efter godis. Pröva att äta lite mer vid måltiderna och stoppa in nåt extra mellanmål om du inte redan äter det. Kanske kan det hjälpa.
1978 • Göteborg
#12
21 februari 2008 kl 09:24
Gilla
Jag har haft samma behov jag. På jobbet har vi småkakor ståendes, och det är lätt att ta 1-2 st på förmiddagen, sen 2 efter lunchen, och några på eftermiddagen. Man blir beroende...

Efter att ha läst Jonas Coltings bok "Jag vill bara se bra ut naken", fick jag mig en funderare. Han menar på (inga vetenskapliga belägg) att man blir beroende av raffinerat socker. Jag stålsatte mig helt enkelt några dagar och vägrade ta av kakorna, och efter någon vecka var behovet av dem borta. Ta en frukt istället för det onyttiga.

/Martin
1968 • umeå
#13
21 februari 2008 kl 10:27
Gilla
nu jävlar har jag bestämt mig, har samma problem men har nu börjat att äta regelbundet, frukost ca 07.00 grovt bröd+kaffe, mellanmål 09.30 (frukt eller hårdbrödmacka)lunch 11.30 sallad eller något annat nyttigt, mellanmål 14.30 frukt, middag 16.00-17.00, på detta sätt har jag ´minskat mitt sötsug, men jag får stålsätta mig när kakorna serveras på jobbet till em fikat.
Melinda From
1979 • Karlstad
#14
21 februari 2008 kl 12:10
Gilla
Jag har en kompis som har ett underbart motto som jag härmar lite: "Man ska inte förbjuda , utan tillåta". Istället för att förbjuda mig själv att äta godis och kakor så tillåter jag mig att ha skitgod salami, gott knäckebröd, spännande frukter mm hemma eller äta lyxig sallad med kyckling flera ggr i veckan. Tillåta att njuta av det man faktiskt gillar, som också är bra för en känns lättare på ngt vis.
1968 • umeå
#15
21 februari 2008 kl 12:27
Gilla
tror att det är viktigt att man tillåter sig att synda i bland, själv kan jag unna mig något gott i bland och då tycker jag att det är viktigt att gå vidare utan att känna det som ett misslyckande, se det som en belöning i stället för att man är duktig dom flesta dagarna. Jag håller med dig Melinda , tillåt dig själv att göra lyxiga sallader, så gör jag på mina luncher och då känns det mycket lättare
Samuel H
1979 • Järfälla
#16
21 februari 2008 kl 12:47
Gilla
En sak jag alltid undrar när jag läser saker som tex att "Jag måste äta godis" är vem det är som tvingar er. Om det inte är någon som bokstavligen trycker ner gottsakerna i halsen på er så måste ni ju inte alls. Ni gör ändå. Ni köper till och med godiset själv. Det låter hårt, och det är det.

Så resonerade jag när jag slutade snusa och när jag efter en (visserligen ganska kort) period för ett antal år sedan insåg att jag nog drack på tok för mycket alkohol. Det var sannerligen inte lätt, men det går. Ingen annan löser problemen åt oss och det är bara att sätta igång och intala sig själv att man kan och att det går. Och det är så otroligt skönt när man lyckas och inser att man är herre (eller kvinna) över sin egen kropp och sina egna beslut.
Dan Havner
1975 • Göteborg
#17
21 februari 2008 kl 13:05
Gilla
Hej.

Fundera på detta.

1. Varför vill jag äta godis?
2. Vad förlorar jag på att äta godis (räkna ut vad det kostar, hur det påverkar ditt liv, din träning, etc) Måla upp en bild för dig själv hur det ser ut.
3. Vad vinner jag på att sluta? Måla även här upp en bild för dig hur det ser ut.

4. Det viktigaste Bestäm dig för att sluta och berätta för ALLA (alla i familjen, alla kollegor, alla vänner) i din omgivning att du har slutat att äta godis. På det viset kan du inte fuska, och alla kommer fråga hur det går!!

Fungerar på rökning och snusning också!!

Mvh

/Dan
1973 • Åkersberga
#18
21 februari 2008 kl 13:28
Gilla
Citat "Är det någon som vet vad detta beror på? Vad ska jag göra för att det ska gå över?"

Ja, det beror på att du älskar söta saker och har vant kroppen vid det!
Vad du ska göra åt det; sluta äta/dra ner rejält på intaget av sötsaker!

Din kropp behöver inte dessa saker men den är van att få dem. Jag är själv en godisråttaav stora mått och har ett ständigt sug efter godsaker. När man tyvärr har det suget så hänger det på karaktären: man får inte äta godsaker mer än en/två gånger i veckan.

En period vande jag kroppen vid smågodis efter lunchen (jobbade i kiosk). Det var ett helsike att sluta med det!!! Då gäller det att ha bestämt sig och hänga kvar vid det.

Därför är det bra att berätta för alla runt om kring en att man är en joggare, att man inte äter godis etc – då är det svårare att bryta den nya vanan. Sen så är det bra att veta varför man gör detta; bli smalare, må bättre, bryta ett beroende etc. En målbild är heller aldrig fel: dig själv smal och smärt till sommaren i bikini/badbyxa, när du slår persbästa på en löptävling etc

Lycka till!
1983 • Linköping
#19
21 februari 2008 kl 17:18
Gilla
Sophia: den studien jag pratar om är precis avslutad och tror inte det har hunnits skriva någon artikel om det än, men borde vara på gång nu. Kan säga till om jag hittar nåt. Dom har ju även gjort en snabbmatsstudie som är intressant om någon är intresserad?
Ester Veibäck
1981 • Stockholm
#20
21 februari 2008 kl 19:17
Gilla
Jag har också problem med sötsaker och då mest choklad. Det är riktigt svårt att vänja sig av vid det där. Men, jag vet att det går, eftersom jag har "slutat" några gånger. Iofs har jag sedan så sakteliga ökat intaget igen, fast har under en lång period hållit mig undan onyttigheter.

I de fall då jag lyckats bäst är när jag slutat helt på en gång. Då är mitt vinstkoncept att leta upp en lika sockerberoende kompis. Sedan slår man vad om att man ska avstå från godis under en bestämd tidsperiod (typ 2-3 månader). Man bestämmer ett lämpligt straff för varje regelbrott, och listor med vad som är okej och vad som är no-no. Man peppar varandra och efter perioden är man inte alls lika sugen!

Annars är andra trix att hastigt borsta tänderna med tandkräm (choklad smakar inte lika gott med tandkrämssmak i munnen), eller att alltid ha en skål men rostade jordnötter med skal framme. Ett rättså bra substitut, och skoj att skala nötterna också. :)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.