Löpning Skador & Rehab 70 inlägg 30185 visningar

Rejäl värk i vaden, önskar tips

Johan
1977 • Värmland
#1
31 juli 2011 - 20:32
Gilla
Hej!

Mitt första inlägg på detta eminenta forum, där jag tidigare bara läst och lärt som anonym gäst. Nu är det däremot dags att kasta sig in som fullvärdig medlem och mitt första inlägg gäller något så egoistiskt som mig själv:

Jag är 34 år och har i ärlighetens namn inte varit särskilt aktiv i motionsspåret sedan 10-12 år tillbaka. Innan dess var jag ingen elitidrottare, men en okej motionslöpare. Den första juli i år kom jag däremot till insikt med att nu måste något göras åt kroppsvikten som bara ökar. Jag ligger nu c:a 4-5 kg över min "matchvikt". Beslutet? Att kasta mig ut i joggingspåret igen. Nyinköpta skor som kändes bra, jag började med terränglöpning 3 km de första två veckorna. Gick därefter över till grusvägslöpning en halv vecka, men benhinnorna satte effektivt stopp för det. Resterande månaden har jag sprungit 3-4 ggr i veckan på ett elljusspår. Normal löprunda har varit 5 km med en snitthastighet omkring 6-7 min/km.

I torsdags tog det stopp. Efter 3 km skulle jag springa nedför en kort men brant backe. Eftersom jag mer lufsar än springer, ville jag bromsa farten lite i backen, något jag gjort på samma sätt varje löppass tidigare. Men nu kände jag en plötslig smärta i vänster vad, trodde det var kramp och bromsade in, men hann springa 2-3 steg till, varpå smärtan blev så intensiv att jag inte kunde ta ett steg till. Trodde det var kramp ändå, och försökte stretcha bort den, men direkt när jag skulle ta första löpsteget så brände det till något enormt i vaden så fort den sträcktes ut bakåt i löpsteget, alltså precis i skedet där man trycket ifrån och foten just ska lämna marken.

Linkade hem och fick för mig att det var en muskelbristning. Dagen därpå behandlade jag mig med Tigerbalsam och mot kvällen kändes det okej, men absolut inte bra. Haltade hela tiden. Dagen efter kändes det ännu bättre, varpå jag företog mig en heldag ute på stan där jag haltade runt och gjorde ärenden.

Så, imorse. Steg ur sängen och kunde knappt ens halta. Tänkte att det nog berodde på att jag var morgonstel, men detta har hållit i sig hela dagen. Haltar nu mer än någonsin. Det konstiga är nu att smärtan inte bara sitter i samma punkt på vaden, utan nu även känns i knävecket.

Tyder detta fortfarande på en bristning? Ursäkta min långa roman, hoppas ni orkar läsa :)
< < < 1 2 3 4 > > >
1972 • Bollnäs
#61
26 september 2011 kl 21:19
Gilla
Oj, vad roligt att höra att du har kunnat börja springa igen!:-) Håller tummarna för att det fortsätter så nu!
1960 • Skåne
#62
26 september 2011 kl 22:32
Gilla
Jag har av och till haft problem med vaderna, om det är gubbvad, kompartment syndrom, bristning eller nåt har jag ingen riktig koll på. Men smärtan är riktigt påtaglig. Första gången jag råkade ut för detta (som knivhugg i vaden, eller ibland som en strypkänsla) så fungerade det att springa om jag först gick raskt i 20-30 minuter med mycket överdriven fotrullning.

Andra gången jag råkade ut för det så tog det 3 veckor innan jag kunde springa utan smärta, jag gick väldigt mycket uppför i backar, det funkade bra.

Och det här året anfölls jag av problemet vid flera tillfällen. Nu valde jag att testa kosttillskott Magnesium/Kalium som man sålde och det tog bara nån dag så kunde jag springa på smärtfritt, Men jag valde bort löpningen en period och cyklade istället. Jag började springa igen i slutet av maj, problemen återkom så snart jag började trycka på lite hårdare, tog magnesium igen och blev smärtfri, och sen droppade jag magnesiumet och problemet återkom när jag gick på fullt, så jag började knapra magnesium igen och problemet var väck.

Vad ska jag säga, jag har aldrig riktigt trott på att ett enskilt kosttillskott kan vara så avgörande, men det verkar vara så när det gäller mitt vadproblem. Hittar ingen bättre förklaring till varför det funkar nu. Testa magnesium.
Fredrik O
1976 • Borås
#63
27 september 2011 kl 21:48
Gilla
Vart köpte du och vad hette tillskottet?
Hans Åberg
1963 • Örebro
#64
27 september 2011 kl 22:03
Gilla
Jag har samma problem som ni andra och har haft det under en längre tid. Problemet blev akut när jag sprang Göteborgsvarvet och har inte sprungit över sommaren. Har sökt på nätet efter olika forum och blev glad när jag fann denna tråd. Tack för alla tips och råd.
Själv har jag funnit att springa på löpband med någon grads lutning i anpassad fart fungerar alldeles utmärkt. Det gäller bara att ha ordentlig hälisättning och inte springa på tå.
1960 • Skåne
#65
27 september 2011 kl 23:28
Gilla
Fredrik O - Magnesium, jag tror jag nämnde det en handfull gånger :) - märket spelar ingen roll. Jag åt 500-1000 mg om dagen extra, minskade sedan, tar varannan dag 300-600 mg extra.

I spanien sålde man mixen Magnesium/Kalium till cyklister, här i sverige verkar det bara finnas i mixen Magnesium/Kalcium. Men samtliga mineraler är viktiga bl.a för muskel och nervfunktioner.

Läs mer här; http://www.vitaminsidan.se/mineraler/kalium http://www.vitaminsidan.se/mineraler/magnesium http://www.vitaminsidan.se/mineraler/kalcium
Göran Stålberg
1972 • Hälsingmo 345
#66
28 september 2011 kl 10:42
Gilla
Johan, jag hade liknande problem i mitt högra knäveckeoch sedan i vaden(där hälsenan går över till muskeln). Problemen började i november -2010. Jag hade precis börjat ett nytt jobb som hade klickgolv lagda på stenhårda betonggolv. Gick till Naprapat i som konstaterade att mina ledband i fotleden var uttänjda (efter 30 år av fotbollsspelande) och att dessutom gå i lågskor på hårda golv var inte bra. :(

Köpte ilägg till vardagsskorna och naprapaten fixade till fotleden, men det onda kom ändå efter en 3-4 KM när jag var ute och sprang. Som tur var drog jag på mig en förkylning i maj och vilade upp mig fram till Juli. Jag köpte då kompressionsstrumpor och det gjorde susen. Körde med dom i en månads tid och vips så var det onda borta.:))

Har sedan augusti tränat utan kompressionsstrumporna och det har gått superbra. Sprang LL i helgen och hade "bara" krampkänning i båda vaderna på slutet.

Mina tips är:
Ilägg i vardagsskor
Kolla upp fotlederna
Lite vila
Använd kompressionstrumpor

Lycka till
Johan
1977 • Värmland
#67
2 oktober 2011 kl 22:31
Gilla
Tack Göran, intressant information. Jag har fördelen att bestämma min arbetsdag mer eller mindre helt efter eget önskemål, så dagarna spenderas oftast medelst strumpläst och parkettgolv. Mest sittande :)

Jag har testat kompressionsstrumpor, men har mer känt dem som något som är i vägen när jag springer. Blir stelt. Kanske är det mitt val av strumpor som är felaktigt. Hur som helst, idag sprang jag 4,2 km igen och det gick kanonfint. Är så himla glad nu! Tänkte nu vila en dag och sedan köra igen. Frågan är om jag bör öka farten eller distansen vid nästa "prestationsökning"? Vad är bäst? Distans?
anna rr
1971 • Bromma
#68
3 oktober 2011 kl 13:07
Gilla
Öka ingenting nu!!! Njut av stunden och att du kan springa igen : ) Absolut vanligaste misstaget är att öka på för snabbt. Tänk att du kör en lugn mängdträninsperiod m löpning varannan dag. 4-6 km i LUGNT tempo. Har du svårt att hålla nere tempot /distansen - tänk tillbaka på din skadeperiod och hur surt det varit, där vill du inte hamna igen... Öka max 10%/vecka. Lägg in två lugna styrkepass/vecka. Du ska inte köra tunga vikter, mer 2x25 reps m lätta så att du inte bildar syra o slagg. Så fort du kör för tungt bryter du ner muskeln istället för att bygga upp. Efter ca 4-6 vrckor kan du köra färre reps o lite tyngre, osv osv. Men, jag talar bara av egen erfarenhet : ) Stort lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#69
3 oktober 2011 kl 13:45
Gilla
Johan, gör nu som Anna säger!
När du småningom ökar (vänta gärna tre veckor med det) så är det längden du bör öka först. Kondition kan du träna på annat sätt, nu är det benen som ska vänjas snällt och försiktigt.
Johan
1977 • Värmland
#70
3 oktober 2011 kl 22:36
Gilla
Tack Anna och Oldboy! Följer era tips! Vill inte hamna i den där skadesänkan igen...!
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.