Löpning Träning 23 inlägg 2785 visningar

Vinterträning, vad och hur?

Sanna
1990 • Lund
#1
1 november 2011 - 13:37
Gilla
Försöker fundera ut hur jag ska lägga upp vinterträningen. Ska inte köra några lopp förrän i vår. Tänkte fokusera på att köra mer löpstyrka. Tänkte börja med intervaller i vår inför tävlingssäsongen. Kan det vara en bra idé att köra fartlek med högre tempo t ex varannan vec ka under vintern för att vänja kroppen med fart? eller är det bättre att bara köra mängdträning i vinter?

Hur lägger ni upp er vinterträning? vad kör ni mer/mindre av? :)
< < < 1 2 > > >
1978 • Handen
#21
9 november 2011 kl 23:40
Gilla
Jag kommer att och har faktiskt redan börjat springa snabbare pass på löpbandet. Jag hoppas också på mkt snö så längdskidorna kommer ut ur förrådet i år igen. Förra vintern var underbar :) En del vintercykling blir det säkert också.

Lite fria tankar från mig:
Vinterträning är väl egentligen ett fenomen som drabbar oss på väldigt nordliga breddgrader (eller sydliga). Så den här "sanningen" i det optimala träningsupplägget med att på vinterhalvåret fokusera på mängd och skippa eller dra ner på kvalitet borde då endast vara tillämpbart på oss nordbor. Jag vet inte om ett sådant upplägg är bättre än att blanda mängd och kvalitet året runt, men jag misstänker att klimatet är en nackdel för oss jmf med till exempel mellan-, sýdeuropeér, afrikaner etc. som inte måste anpassa sin löpträning efter yttre förhållanden. Istället kan de fokusera på det upplägg som ger för dom mest träningseffekt.

Lycka till alla med vinterträningen!
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#22
10 november 2011 kl 00:28
Gilla
Delvis har du kanske rätt, Tomas, men de flesta sporter har ju en tävlingssäsong som inte spänner över hela året, och resterande delen ägnar väl många sig åt lite annan typ av träning inför kommande säsong, vare sig det är kall vinter eller inte.
1961 • Skåre
#23
10 november 2011 kl 00:35
Gilla
Jag kör ute hela vintern. Långsiktig uppbyggnad med 2 korta och ett långt pass per vecka. Kortpassen är 30-45 min och långpasset 60-80.
Sedan är det bara att börja med intervall när tempot ska vässas.

Att springa på packad snö när det finns är ju bara underbart och dessutom går det att räjsa riktigt fort om man vill.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.