Löpning Träning 37 inlägg 13066 visningar

Löpbandsträning

1997 • Luleå
#1
8 december 2011 - 23:37
Gilla
Hej!:)
Jag undrar hur bra det är att springa på löpband? Lättare eller svårare än att spring vanligt? Sen om man väljer att springa på löpband nu under vintern, hur många graders lutning ska man då ha?
< < < 1 2 > > >
Magnus Larsson
1982 • Göteborg
#2
9 december 2011 kl 08:12
Gilla
Hej Marcus !

Jag springer väldigt mkt på löpband, mest för att jag har möjlighet att träna på min lunch och då har vi tillgång till ett gym med löpband vägg i vägg med jobbet. Sen är det skönare att träna inne än ute på vintern tycker jag också men till våren blir det ute.

Jag tycker nog att det är fysiskt lättare på löpbandet men psykiskt lättare ute. Lutningen är nog olika på olika löpband, jag springer oftast utan lutning men ibland kör jag 0.5-1% lutning och det känns som nånstans där skulle motsvara utomhuslöpning.

Tränar du med pulsklocka har du ju fördelen att om du tex ligger på 160 i puls när du tränar ute så vet du ju att om du ligger på 160 på löpbandet så får du ju likvärdig konditionsträning oavsett om lutning är "rätt" eller inte.

lycka till
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#3
9 december 2011 kl 09:26
Gilla
Nån sa nån gång att man skulle ha 2% lutning, men jag brukar dra upp till 4% för att det på nåt sätt känns skönare att springa på löpband då. Sen får man ett lite annorlunda löpsteg på band än utomhus, bra eller dåligt vågar jag inte uttala mig om.
1976 • Dösjebro
#4
9 december 2011 kl 09:48
Gilla
jag köpte löpband för några månader sedan och väl sprungit en ca 20 pass och jag tycker det är betydligt jobbigare än att springa ute. Det går inte ens att jämföra mina resultat.
patrik t
1974 • Enskede
#5
9 december 2011 kl 09:49
Gilla
Löpband är ju mycket svårare att motivera sig till att springa långt på, jämfört med utomhus. Jag har nog aldrig sprungit mer än 10km på bandet och sällan över 7-8km. Däremot tycker jag att bandet är bra att använda för olika typer av fartlek, intervaller, backträning, osv, eftersom man har full kontroll över "landskapet". Man kan ju t ex springa brant uppför i någon kilometer och sedan sprinta på plan mark i någon km, osv. Löpbandslöpning blir ju ganska monoton så därför tycker jag att det är bra att variera lutning och hastighet. Mitt tips är att använda bandet till olika typer av kvalitetspass och att lägga de vanliga distans- och långpassen utomhus. Sen är det också lättare att motivera sig till styrketräning i kombination med löpband eftersom man redan är på gymmet då.
1971 • Östersund
#6
9 december 2011 kl 10:07
Gilla
Skönt att höra att det är fler än jag som tycker att det är jobbigare att springa på band än ute (trots 0% lutning) trots att det inte är någon vind, kuperat mm. Sedan är det oerhört trist att springa inne (psykiskt) mot för ute, men träning är det ju ändå! Förra vintern körde jag mycket fartlek på bandet och det gav resultat till sommarens löpning så jag kommer att köra på inne i vinter med! ;o) Ock som sagt, övnng ger färdighet.
Eric Åkerlund
1960 • Växjö
#7
9 december 2011 kl 10:11
Gilla
Jag tycker det är mycket lättare att springa fort på löpband än utomhus. Springer ändå helst ute året om när det går, men när jag springer på löpband kapar jag lätt 30 sek/km i hastighet, men det är utan lutning. Men visst är det tråkigare och mycket svettigare!
1980 • Stockholm
#8
9 december 2011 kl 10:57
Gilla
Hmm... Jag tillhör kategorin som tycker löpband är ett rent helvette mental sett. Att springa ute är skönt och befriande och inomhus tröttnar jag efter 3 km.

Däremot så inser jag att kvalitativa pass kan vara jäkligt smart att köra på band. Frågan är vilka hastigheter man ska köra efter, eller om man ska låta pulsen vara vägledande? Hur gör ni andra? Samma intervallfart som ute + 1% lutning eller?
A
1970 • Halmstad
#9
9 december 2011 kl 11:47 Redigerad 9 december 2011 kl 11:49
Gilla
Jag får bättre tider utomhus än på löpband, vilket med största sannolikhet beror på att det oftast är varmt och kvavt i lokalen där jag springer. Därför använder inte jag någon lutning på bandet för att kompensera för uteblivet vindmotstånd.
#10
9 december 2011 kl 12:36
Detta inlägg har raderats
Christian Länk
1978 • Hofors
#11
9 december 2011 kl 15:20
Gilla
Jag har precis ändrat uppfattning i frågan.

Förra vintern nötte jag mycket löpband med 1& lutning, gjorde fina resultat, bland annat personligt rekord med över minuten på 5 km och hade inga problem med bara 90 sek vila på mina 1km intervaller (vilar 2 min utomhus). Tyckte då att det var lättare inomhus.

Nu i vinter håller jag på att krevera på löpbandet både fysiskt och psykiskt. Det är jättejobbigt, pulsen drar iväg blir väldans trött i benen. Så nu tycker jag utomhuslöpningen känns lättare än inomhus.
1968 • Linköping
#12
9 december 2011 kl 16:10
Gilla
@christian. Du menar väl inte att du räknar pers på löpband? Själv springer jag löpband i samband med att jag vill köra styrka. Kör på puls då farten kan variera sjukt mycket från band till band. Lång backe är ju lättare att köra på löpband åtminstone om man som jag bor på östgötaslätten.
1981 • Göteborg
#13
9 december 2011 kl 16:27
Gilla
Har själv börjat springa på löpband det sista, detta är mycket pga av att jag tränar till vasaloppet. Då jag gymmar innan, bål etc. Sedan avslut, tycker att det är mentalare jobbigare inomhus än utomhus.

Det går fortare utomhus, brukar köra 10- 14 km inomhus, än nackdel till är att det blir så jäkla hett. Åker på vätskebrist 3 av gånger.

Men vill även framhålla bandet då det är kanon som komplement av olika anledningar.
Christian Länk
1978 • Hofors
#14
9 december 2011 kl 19:40
Gilla
@ Andreas W, Nej, jag räknar inte det så högt, jag tyckte bara det var anmärkningsvärt att det gick över 1 minut snabbare inomhus just då. Men det kanske inte är så konstigt, vad vet jag :) Nu kan jag i alla fall inte alls hålla utomhustempo inomhus.
Steve Gustavsson
1965 • åmotfors
#15
9 december 2011 kl 20:22
Gilla
@ Marcus
Jag tycker själv att löpband är ett fantastiskt redskap men löpbanden är ju oxå väldigt olika. Men de jag provat är helt ok. Men i våras när jag skulle börja ute så gick det inget vidare... Man ska inte tro att man kan springa asfalt lika långt eller länge som man sprungit på bandet, jag började med ca7km asfalt tyckte det var rimligt för jag hade sprungit mycket längre på bandet men det gick åt he-vete. Knä och benhinnor var van bandets fjädrande underlag så det blev givetvis knä o benhinneproblem. omgående. Sen när det var dax för lite terränglöpning fick jag hemsk träningsvärk i fotlederna, de var vana totalt plant underlag.. Men efter detta gnäll så måste jag lovprisa löpband underbart att ha nära till dricka samma väder varje dag och välja uppförsbackar efter humör. Men till våren ska ja ta det mycket lugnare och kanske ta bandet varannan gång tills man vänjt sej. Tycker att det som skiljer mest är uppförsbackarna, även om man har mycket lutning så är de värre utomhus, men 1-2% lutning tycker jag är väldigt likt utomhuslöpning.
Mats Collin
1968 • Haninge
#16
10 december 2011 kl 09:06
Gilla
Min erfarenhet säger att för min del så går det fortare på band än ute...
Men det är ju så att ute får ju benen skjuta fram kroppen på ett annat sätt än på band där marken rullar å man (lite enkelt kan man säga) lyfter på benen å det går inte lika mkt kraft till frånskjut....
Ja springer mkt band under vintern, men när man kommer ut sen så blir det riktigt tungt :-)
Det är min reflektion i alla fall....
1981 • Göteborg
#17
11 december 2011 kl 13:22
Gilla
Något som jag har problem med är att jag får extrem vätskeförlust när jag springer på löpband, ngn som kan ge tips förutom vatten. I min träningsdagbok står det hur jag tränar
1956 • Bærum (Oslo)
#18
11 december 2011 kl 18:46
Gilla
Marius Bakken var for noen år siden en av Europas beste 5000 m løpere (pb på 13,06). Han er veldig positiv til trening på løpband.

Her er noen av hans vurderinger: http://www.marathon-training-schedule.com/treadmill-running.html
Anders E
1968 • Sollentuna
#19
11 december 2011 kl 23:11
Gilla
Löpband är bra komplement till uteträning, särskilt när man vill fokusera på teknik, tempoträna eller köra intervaller. Avser man att köra lite längre pass på löpband bör man se till att ha bra ventilation för att ventilera ut den koldioxid som bildas (innan jag förbättrade min ventilation hemma i källaren tappade jag alltid tempo avsevärt snabbare än vad jag var van vid från uteträningen - träningseffekten försämrades i motsvarande grad).
1971 • Ystad
#20
12 december 2011 kl 21:57
Gilla
Tycker löpband är rejält jobbigare än att springa ute, och duktigt varmt! Jag kör 1,5 graders lutning. Har läst någonstans att det ska motsvara utomhuslöpning på plant underlag.

Det enda jag tycker löpband är bra till är intervaller. Vrider man upp hastigheten på bandet har man inte mycket att välja på än att öka tempot. Ute kan det ibland vara lite svårt att motivera sig till tempoökningar.

Det är ju också ett ok komplement vid riktigt ruskigt väder...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.