Löpning Övrigt 95 inlägg 9994 visningar

Negativa kommentarer

Rebecka Axellie
1991 • Rättvik
#1
8 mars 2012 - 12:29
Gilla
Hej!
Jag har funderat på en grej. Jag får väldigt mycket negativa kommentarer från "icke löpare" om min träning. Till exempel om man berättar på jobbet eller för en kompis att man har varit ute och sprungit så får jag oftast höra "du är galen" eller "det är ju ren idioti att springa på vintern" eller en djup suck och den sura kommentaren "hur orkar du?" eller "det är så slitsamt för kroppen med löpning".

Dag in och dag ut känns det som att jag får försvara min träning. Hela tiden berätta att det går visst att springa på vintern om man har rätt utrustning och att det är inte så slitsamt om man tränar på rätt sätt. Är jag ensam om detta fenomen? Eller finns det fler där ute? Borde det inte vara tvärt om egentligen, att man ska uppmuntra? Skulle vara kul att höra om det är fler som har det här problemet!

Egentligen är det inget som tynger mig speciellt, men jag har bara svårt att förstå varför många ser så negativt på löpträning!

/Rebecka
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Camilla Green
1982 • Linköping
#61
9 mars 2012 kl 13:23
Gilla
Tack Per! Blir jätteglad av att höra det! :)
1970 • Järfälla
#62
9 mars 2012 kl 13:50
Gilla
Måste bara kommentera en sak till - det är ju inte meningen att vi (löpare) ska vara elaka även om vi uppfattar negativa kommentarer som sådana. God uppfostran ska väl innebära att man intresserar sig för andra människor, och av artighet frågar om deras liv och hobbies, även om man inte själv har småbarn/hund/virkar gosedjur. Den stora tragiken idag (som medelklass-Stockholms-pretto-livspussel-curlingmorsa) tycker jag är att så många av oss inte har ett liv utanför jobb och skjuts av barn? Löpning är dessutom en av de snabbast växande fritidssysselsättningarna, så vi är ganska många jämfört med knypplarna, akvariemänniskorna, etc.
Äsch jag vet inte vart jag vill komma, men hellre ett leende och ett undvikande eller roligt svar än att bidra till att folk tycker löpare är ännu knäppare än vi är... ;-)
Acke5
1959 • Göteborg
#63
9 mars 2012 kl 15:16
Gilla
Om man, som Camilla, kan behålla en tonårings kropp genom hård träning, så kan jag tänka mig att det ger upphov till känslomässiga reaktioner hos den kvinnliga omgivningen. Det måste vara frusterande att se att det går; men inte orka, vilja, ha tid, engangemang etc. utan istället se ett sakta "förfall" av den egna kroppen. Det borde vara inspirerande att ha Camilla som arbetskamrat, men för många är det nog tyvärr snarare stressande.

Lättare att mumsa på en chokladkaka och läsa ABs bantningstips på bussen hem, än att snacka hårdträning med Camilla ;)
Johan
1963 • LINKÖPING
#64
9 mars 2012 kl 15:25
Gilla
Får nog till viss del hålla med Morgan i inlägg #2.
Jantelagen är i allra högsta grad levande

Det är ju egentligen inget som är signifikativt för just Löpning.
Har man andra intressen och kanske framförallt åsikter som inte tillhör "normen" kan man även av personer som enligt sig själva har öppna sinnen för ny kunskap ibland bli ganska förvånad över hur hård ogenomträngbar och ibland osynlig bubblan av inskränkthet slätstrukenhet och ignorans kan vara.

För egen del har nog just Löpning inte vållat min omgivning några större besvär, det är nog mer annat "onormalt" beteende som den ibland tycks lida av.
Kan vara mitt passionerande intresse av musik skapad av ex. Mozart o J.S Bach.
Eller min alternativa "onormala" verklighetsuppfattning ang. vad som händer i vår omvärld, lyssnar alltså hellre på en uppeggad Alex Jones än en censurpräglad Rapport-sändning på SVT.

Det roligaste av allt, jag bryr mig inte om att andra människor får ångest övar vad jag har för intressen, jag blir snarare stimulerad.

Det hela handlar väl som vanligt om folks rädsla inför förändringar i omgivningen, förlorat barnasinne eller kanske bättre uttryckt FÖRTRÄNGD NYFIKENHET.
1972 • Hallersbyn, Dalskog
#65
9 mars 2012 kl 15:43
Gilla
Många är de som har svårt för att inse att välmående i en djupare mening kräver någon form av personligt val/insats/ansträngning. Mycket enklare för en trött människa än att ta tag i sitt liv är att bara glida med och spela glad och nöjd på ytan, men vara smärtsamt avundsjuk på insidan.
Det är iaf vad jag tror ligger bakom många sura uppstötningar kring människors livsbejakande levnadsval: bitter avundsjuka.
Nu ska jag ut på ett pass, med ett leende av välbefinnande på läpparna!
1979 • Norrköping
#66
9 mars 2012 kl 17:54
Gilla
Det är inte utan jag tänker att icke tränande personer har lika många förklaringsmodeller till varför de _inte_ kommer iväg och tränar som tränande personer finner förklaringsmodeller om varför de _gör_ det. Det negativa kommenterandet kring den andra partens beteende är bara ett sätt att rättfärdiga sitt eget beteende.

Jag möter allt från trötta suckar till glada hejarop, till oroliga "du bantar väl inte" typer av kommentarer. Allt beror på avsändaren när jag saltar och väger hur mycket jag ska ta åt mig. Någon som tex en person som aldrig ägt en löparsko i hela sitt liv, kan jag ta suckarna på ett helt annat sätt. Jag försöker inte pracka på denne min livsstil och tackar mjukast för att inte behöva anta dennes. Det är olika.

Däri får också acceptansen för andras olikheter också ligga.
Det finns ingen anledning att snäsa tillbaka med spydiga kommentarer. Om nu träningen skapar glada endorfiner i kroppen, använd klacksparken till att sparka undan de konstiga kommentarer som människor kläcker ur sig.
1971 • Tyresö
#67
9 mars 2012 kl 20:29
Gilla
Det här var den roligaste tråden jag läst på länge =)
Igenkänningsfaktor extra plus plus
Marie Larsson
1968 • Mellbystrand
#68
9 mars 2012 kl 21:16
Gilla
Ja så är det för mig också Rebecka, berättar inte själv om min löpning men svarar om nån frågar. Och då kommer nästan alltid (finns några som tycker jag är duktig!) någon tråkig kommentar om vad man äter eller inte äter, hur galen man är som över huvud taget springer. Det känns lite bakvänt, jag som tränar, äter bra och känner mig sund, stark och frisk ska behöva ursäkta mig?? Är det så konstigt att jag inte är överviktig om jag tränar och äter bra? En smal persons vikt är tydligen helt ok att kommentera,!? Försök att inte bry dig du vet ju själv vem som mår bäst eller hur?
Camilla Green
1982 • Linköping
#69
10 mars 2012 kl 09:18
Gilla
Acke5- Tack för de fina orden! Jag blir alldeles rörd! :)
1965 • Kungsholmen
#70
11 mars 2012 kl 16:36
Gilla
Jag pratar ofta om min träning på jobbet och har aldrig någonsin mötts av kritik, möjligtvis ointresse ibland. Sen skulle jag nog inte bry mig så mycket om någon ifrågasatte min träning, jag är nog själv tveksam till en massa saker som andra sysslar med.
Alla blir saliga på sin fason och man kan inte gå omkring och tro att ens egna livsval är de bästa och perfekta för alla andra. Det kan ju faktiskt vara så att det är jag som är idioten :-)
Johan Thornberg
1980 • Köpenhamn
#71
12 mars 2012 kl 08:05 Redigerad 12 mars 2012 kl 08:06
Gilla
Jag hör sällan negativa kommentarer, men ganska ofta får jag tips och råd om hur jag ska träna och vad jag gör fel med min träning. Det intressanta är att personerna som tror sig vara experter sällan tränar själv.
Dana
1965 • Helsingborg
#72
12 mars 2012 kl 21:48
Gilla
själv så är mina kollegor positiva och ofta hör jag att jag är"duktig". det jobbigaste/mest irriterande komentar var:"men du behöver inte träna"!!! jaha.. men det var komentaren för kanske 2 år sedan, jag har alltid försökt förklara att det inte bara är på grund av kroppen jag behöver utan på grund av jobbet.sen den mentala/psykiska verkning. det är just den man behöver i första hand. så fick jag faktiskt många att börja träna så småningom så jag har nu många samtalspartner på jobbet. älskar mina kollegor:)
cribster
1980 • Umeå
#73
13 mars 2012 kl 05:53
Gilla
Förstår egentligen inte alls varför man skulle bry sig. Visst det vore säkert skitkul om alla grannar i kvarteret gjorde highfives när man sprang förbi (vilket en del barn ibland gör när jag tänker efter) men att nån tycker man är "galen", blir i så fall bara extra bränsle för mig. Har hört att det bara är döda fiskar som flyter med strömmen. Ibland är att man är "galen"/tossig/konstig ett bevis på att man inte är det helt enkelt. Men den där kommentaren om att "borde du inte jobba istället" från eon gubbarna, jag hade nog exploderat, så mycket som elen gått paj här...
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#74
13 mars 2012 kl 06:43
Gilla
Jag sprang förbi samma "gubbe" två helger i rad, jag sprang, hann högg ved... Vi utbytte några roliga fraser om olika "värmande" fritidsaktiviteter när jag sprang förbi :-)
1956 • PARTILLE
#75
13 mars 2012 kl 09:03 Redigerad 13 mars 2012 kl 09:02
Gilla
Inget negativt, snarare tvärtom. När jag förra veckan sprang genom Jonsered, stod polisen och kollade hastigheten på bilisterna. När polisen med hastighetslasern, som stod på andras sidan av vägen, såg mig komma, riktade han lasern mot mig. Tittade på den, skakade på den. Sedan ropade han med ett flin: "Rör på spelet, den ger ju inget utslag!"
Jag ropade tillbaka att jag var ju tvungen att sänka farten när jag såg dom. Sådana här små incidenter tycker jag är mycket roliga och muntrar absolut upp träningspasset. :-)
Mats Collin
1968 • Haninge
#76
13 mars 2012 kl 09:20
Gilla
Har inte läst alla inläggen i tråden, men Rebecka, det handlar om avundsjuka å samvete... att dom innerst inne själva vet att dom borde träna lite .-)
Ja bryr mig inte så mkt...men visst får man hära kommentarer....
Spring på du... för övrigt är Rättvik en trevlig stad att springa i... härlig backe upp mot Fyrklövern :-)
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#77
13 mars 2012 kl 10:21
Gilla
@Stefan; Den var bra!! De ville inte kolla mönsterdjupet i skorna? :-)
1971 • Nykvarn
#78
13 mars 2012 kl 10:37
Gilla
@Stefan, ha ha, underbart!
Rebecka Axellie
1991 • Rättvik
#79
13 mars 2012 kl 11:15
Gilla
Mats: Ja, det kan nog vara så, bara att hålla sig till att prata löpning med de som förstår mig och mitt intresse! ;) Ja, den backen är det inget fel på Mats! I Rättvik är det otroligt fint att springa! :)

Och Stefan, hahahahhahah

Tycker att det är jätte roligt och intressant att höra om allas erfarenheter! Blir så peppad av er allihopa ska ni veta!
Johanna Wisjö
1973 • Halmstad
#80
13 mars 2012 kl 11:47
Gilla
Man blir sugen på att sticka ut och springa av denna tråden.
Tror att det blir löparskorna hem från jobbet idag.
Till kollegornas suckar så klart...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.