Löpning Träning 5 inlägg 2713 visningar

Kordinationslopp och intervaller

Mikael Bruér
1977 • Kalvsvik
#1
14 mars 2012 - 10:55
Gilla
Hej alla!

Jag har precis startat upp träning för Göteborgsvarvet (på allvar efter tusen sjukdomar). Men, jag är ganska oerfaren löpare och har således inte koll på alla detaljer i det där.

Så egentligen är det två saker som jag har funderingar kring och hoppas någon kan hjälpa mig med.

Det första gäller kordinationslopp. Det står att jag ska köra det men jag har aldrig gjort det och känner mig lite handfallen. Är det någon som har tips på nån typ av träningsvideo på typ youtube eller liknande jag kan kolla på, eller någon som har bra och enkla instruktioner för ett sönderarbetat huvud?

Det andra gäller intervaller. Det står att jag ska köra 2x8 min. Jag tycker det verkar vara ganska långt för intervaller. Är jag helt ute och cyklar med det eller är det ganska normalt? Tidigare har jag testat att köra intevaller på typ 500 meter med jättehögt tempo, men det kanske är för kort och lite.

Nåväl. En glad amatör är tacksam för alla svar!
1980 • Arbrå
#2
14 mars 2012 kl 11:22
Gilla

Tjena!

Nu är inte jag så överdrivet kunnig, men kordinationslopp är bara till för att få upp pulsen inför de hårdare arbetspassen, jag brukar köra 3x120m med 30 sek vila mellan varje. Ökar farten under hela kordinationen.

Intervallerna, ska du köra i någorlunda samma hastighet, så att du orkar sista intervallen i samma fart som 1a, och vilken fart man skall ha, får man testa sig fram, finns några tabeller man kan kolla på, för att räkna fram ungefärlig fart.
Här får du 2 sidor som kanske kan vara till hjälp
http://www.mcmillanrunning.com/index.php/site/calculator http://www.runbayou.com/jackd.htm

Hoppas att det gav lite klarhet

Mvh
1970 • Lerum
#3
14 mars 2012 kl 11:23
Gilla
Här kommer min syn på detta :)

Koordinationslopp, här skall du springa helt rätt, korrekt tekniskt utfört i en kontrollerbar hastighet. 'Spring snyggt' tror jag någon annan sa en gång

Intervall, upprepad träning där första och sista intervallen går lika snabbt. Det beror en hel del på vad du tränar mot, sprint, långsprint, medeldistans, långdistans. Att springa i terrängen kallas ofta för naturliga intervaller. Ett annat populärt träningssätt är fartlek som kan vara en bra introduktion.

Är du ny så kör inte för många intervaller på en och samma gång, man trappar upp det långsamt. Varför inte prova 4*4min med 2min gåvila emellan
Mikael Bruér
1977 • Kalvsvik
#4
14 mars 2012 kl 12:40
Gilla
Gött! Tack för hjälpen! Ska försöka använda för att hitta optimal träning!

1975 • Alnö
#5
14 mars 2012 kl 12:48
Gilla
Här har du en suverän instruktionsvideo; http://beta.marathon.se/node/72129
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.