Cykel Prylar 1165 inlägg 68839 visningar

Stilpolisen - frågor och svar! :)

1968 • Kristianstad
#1
28 maj 2012 - 21:53 (Redigerad 28 maj 2012 - 21:56)
Gilla
Jag tycker det är lite roligt med hur man "ska" se ut som cyklist, då i synnerhet landsvägscyklist. Gillar till stor del traditionen och gillar inte att se ut som en missplacerad julgran...
Har läst lite av "The Rules" på velominati.com men för en så här viktig fråga behövs det även något på svenska där man dessutom kan ställa frågor. :)
I detta forat har bla. Fritz skrivit bra råd hur vi ska se ut för att inte skämma ut oss på vägarna.
Vore bra att ha en "riktig egen tråd" för så här viktiga frågor dock tycker jag. :)

Vill gärna ha kvar på en fråga så här direkt.

Jag har "lösa knän" som komplement när det är kalla mornar och inte behov av långbyxor. Ska ovandelen på dessa vara under eller över kortbyxorna?

Tacksam för svar! :)
< < < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > > >
1968 • Vällingby
15 juli 2012 kl 11:04
Gilla
@Jörgen Kan bara hålla med och kul är det.
Finns inte på kartan att försöka cykla med vanliga svart sportsockor och en vanlig rundhalsad träningströja tex.
Nej, vita snygga sockor som går över fotknölen och matchande
tröt, byx & hjälmset.
Leif Åström
1954 • Lund
15 juli 2012 kl 11:10
Gilla
Precis hemkommen från ett besök hos Campagnolo i Italien kunde konstatera att alla journalister utom en! hade rakade ben...
1968 • Kristianstad
15 juli 2012 kl 12:22
Gilla
Ett litet halvsent svar på hur snabbkopplingen ska sitta. (Förutom att den ska sitta fast...(torr humor... ;) ))

Vet inte om det finns några "skall" men sedan jag läste frågan tidigare (inlägg #356 och Kung Fritz svar #357) har jag funderat på detta...och tittat. Ja, inte bara den här kort tiden utan detta är väl något som ALLA går och funderar på mest hela tiden - eller? Vi vill ju alla se rätt ut! :)

Nåväl, jag vill minnas att från min ungdoms glada dagar då jag en Kortare tid var aktiv som tävlingscyklist sa man att snabbkopplingen på framhjulet ska peka bakåt/snett uppåt. Ser klart snyggast ut tycker jag. Det såg "förj-ligt ut" när jag såg på TdF häromdagen och en cyklist - vet ej vem - hade sin snabbkoppling pekandes "klockan 5", dvs snett ned. Usch!
Bakre snabbkopplingen pekar olika beroende på om det är tempolopp eller linjelopp. Kör du tempo så är det klockan 3 som gäller, dvs rakt bakåt. På ett linjelopp vill man inte riskera att kunna fastna med någon och då vrids snabbkopplingen framåt längs med/under baksvingen (klockan halv 9). Vet ej om detta är vedertaget men jag har försökt titta på proffsen nu under Le Tour och det ser ut som om de kör så också, alternativt viker man upp kopplingen "mellan" rören så att den pekar snett uppåt - klockan halv elva. Den blir då lite svårare att lossa snabbt vid hjulskifte men det ser också rätt snyggt ut tycker jag.

Har någon andra erfarenheter? Låt höra! :)
1976 • Karlskoga
15 juli 2012 kl 15:07
Gilla
Ang snabbkopplingen.

Rule #41 // Quick-release levers are to be carefully positioned.
Quick release angle on the front skewer shall be an upward angle which tightens just aft of the fork and the rear quick release shall tighten at an angle that bisects angle between the seat and chain stays. It is acceptable, however, to have the rear quick release tighten upward, just aft of the seat stay, when the construction of the frame or its dropouts will not allow the preferred positioning. For Time Trial bikes only, quick releases may be in the horizontal position facing towards the rear of the bike. This is for maximum aero effect.9
Leif Åström
1954 • Lund
15 juli 2012 kl 15:16 Redigerad 15 juli 2012 kl 15:18
Gilla
Viktigt i alla lägen: snabbkopplingen är en smart liten manick som inte ska tryckas fast med våld!
1968 • Tolfta
15 juli 2012 kl 19:26
Gilla
@Jörgen, Niclas och Christer + några andra, jag suger åt mig berömmet som självaste Svampbob Fyrkant. Är ju så att jag nästan rodnar, men även känner mig smickrad över att mina s.k. råd går hem i stugorna, njag försöker alltid vara ödmjuk i alla min råd utan att vara fördömmande, men gliringar kan jag ge, med glimten i ögat.

När jag förr var chef, förklarade jag alltid för mina medarbetare att det var förbjudet att kalla mig chef, jag blir endast chef när det behövdes antingen för att peka med hela handen eller ge beröm. Annars var vi alla medarbetare med olika ansvarsområden. Det är en devis jag länge försökt leva efter. =)

För de som vill se mer hur jag tänker och kanske se bilder på lite av varje om cykel får gärna kika in på min blogg: www.fritzcykel.blogspot.se (Den privata alltså... inte www.cykelbloggar.blogspot.se). Ni kan säkert hitta något stilbrott på någon av alla bilder =)

Ang. snabbkopplingarna, Christer tänkte ju till, inte tänkte jag på att man kan beskriva riktiningen genom olika klockslag =) Mina snabbkopplingar sitter följande: fram kl 0100 och bak kl 2100 =)

Ha en grym kväll

Mvh
Fritz
1964 • Jönköping
15 juli 2012 kl 21:15
Gilla
Fritz..har en knivig fråga till dig här.
Nu när "Bergatröjan" är i svensk ägo, vad gäller då om att cykla i en sådan själv ?

Om det är ok, ska man då köra med Astanas variant eller en neutral ?

Kul att höra ditt svar för om någon vet detta så måste det väl vara "stilpolisen" själv.
1968 • Tolfta
15 juli 2012 kl 21:29
Gilla
@Claes: hm jodu den var banne mig knivig =) Jag själv har ju bergatröjan från Girot (den från 2011 och bakåt d.v.s. grön), och jag hade ju tur att få klistermärkena som de använder för att sätta på tröjan när de skall upp på podiet, dock har jag inte använt den ännu, då de skulle te sig lite löjligt att ha en bergatröja på sig här i Tierp... varför? Det är så attans platt här =) Här får man bergatröjan om man är snabbast upp över en järnvägsviadukt :-D

Men shoot, klart du kan köpa en bergatröja (polka dot) för att visa support för Fredrik och för att den är sabla snygg, om du skall ha en med Astana på tröjan så krävs det ju att du har en Specialized mellan benen.. se svar ovan ang. teamtröjor och cykelmärke =)

Mvh
Fritz
1964 • Jönköping
15 juli 2012 kl 22:25
Gilla
@Fritz...Ja jäklar..du fixade den frågan oxå.... Du är ju cyklingens svar till tennisens Björn Hellberg.

Vad det gäller en "Bergatröja" till mig själv får det nog vänta ett tag. Visst finns det tuffa backar här i området men problemet är att jag är långt ifrån snabbast upp för dom. (Fast jag kanske får säga som du brukar, jag är inte snabbast uppför men skulle definitivt vara snyggast upp ;)

Fortsätt roa oss här, gillar dina inlägg skarpt

//Claes

Fredric Björk
1971 • Borås
16 juli 2012 kl 08:04
Gilla
På tal om polka prickigt. Jag var ute och cyklade häromdan. Vid ett ställe cykla jag ner för en brant svepande backe. Vad möter jag?! En dam med cykel och korg cyklar uppför backen. Hon orkar knappt trampa runt pedalerna. Ni kan nog se damen framför er med blus och långbyxor och blommor i korgen. Lägg då till att blusen var vit med röda stora prickar. Jag höll på att garva ihjäl mig.
1968 • Tolfta
16 juli 2012 kl 08:28
Gilla
@Fredric : Härligt =D
1966 • Rönninge
16 juli 2012 kl 08:31
Gilla
Själv har jag dom senaste dagarna mött en del cyklister i den rödprickiga tröjan och jag blir skitglad varje gång då jag ser det som en hyllning av Fredriks prestation i Touren!
Johnny K
1967 • Bollnäs
16 juli 2012 kl 10:45
Gilla
The Rules om ledartröjor osv:

Rule #16
// Respect the jersey.

Championship and race leader jerseys must only be worn if you’ve won the championship or led the race.

Apropå stilpolisande alltså. För min del är det ok om någon så kör i grönprickigt med gula brallor. Bara hen inte påstår sig veta allt om "gamla regler", "bra stil" eller cykling i allmänhet.
1988 • Hisings Kärra
21 juli 2012 kl 14:42
Gilla
Slänger in en fråga.

Jag har en väldigt svart cykel.
Lite vit text på ramen, vita vevarmar, svart/vit sadel (tänkt byta ut), och vit styrlinda.

Nu har styrlindan slitits sönder på vissa ställen och jag tänkte byta ut till en svart. Men vad säger stilpolisen om det? :P

Tycker att svart är snyggt, och skiten syns ju mindre då...

Tack.
1963 • Trollhättan
21 juli 2012 kl 15:19
Gilla
Fritz kanske har en annan uppfattning,annars enl nedan fr Velominati's hemsida :

Valid options are:

Match the saddle to the bars and the tires to black; or
Match the bars to the color of the frame at the top of the head tube and the saddle to the color of the frame at the top of the seat tube and the tires to the color where they come closest to the frame; or
Match the saddle and the bars to the frame decals; or
Black, black, black


1968 • Kristianstad
21 juli 2012 kl 16:27
Gilla
Det verkar ju onekligen som om svart alltid är "rätt". :)
Jag har också en ganska svart cykel med svart/vit sadel. Till det har jag svart styrlinda. Det ser rätt bra ut tycker jag men tänkte nog ta vit linda när det är dags att byta - hur ofta brukar man behöva byta? Efter vurpa eller...?
Tycker vitt ser snyggt ut men är rädd att jag inte kommer att tycka att det ser snyggt ut så länge...den svarta som jag har nu hålls ju med skiten så att säga.

En annan delikat fråga som nog är överkurs även för stilpolisen är vilket däckfabrikat man "ska" ha på cykeln? Jag har en Ridley som är tillverkad i Belgien. "Ska" man ha något som kommer från samma land som cykeln - om möjligt, annars i närheten?
"Ska" man köra med samma fabrikant som proffsstallet - om det finns något? Lotto Belisol-stallet har reklam för Continental och kör alltså med största sannolikhet med dessa också. Vore ju konstigt annars...
Eller "ska" man ha samma däckfabrikant som cyklarna levereras med från tillverkaren? Jag har dock en cykel som är ihopplockad av cykelbutiken så jag är inte bunden till Continental av den anledningen till min belgiska Ridley. Ser att cyklarna annars levereras med (visas på deras hemsida med) Vredestein - är det det "rätta" valet?
Ridley har "goda kontakter" med en tillbehörstillverkare - 4ZA. (Som de äger?) De har också däck...
Dessutom finns Michelin som är franskt och alltid har fina däck. (Frankrike/Belgien/Flamländska = "what ever" för en nordbo. :) )
Men så vill ju jag ha italienska saker på min hoj...och Vittoria har också fina däck...även om de görs i Thailand...som säkert många andra tillverkare också gör.
Ni fattar vilket i-landsproblem jag har... :D :D :D
1968 • Tolfta
22 juli 2012 kl 08:22
Gilla
Ang. vit alt svart styrlinda. Jag har inga problem med detta då jag alltid kör med styrlinda i celeste, mina sadlar är också i celeste och jag tycker att det är snyggast om man matchar sadelfärg, styrelinda och ev. en accentfärg som finns på cykeln.

Sedan finns det vissa, bl.a. Anders Adamson och CK Mumien som slaviskt säger att styrlindan skall vara vit no matter what.. men nä, vit styrlinda på en en celeste cykel med celeste sadel.. skulle inte tro det.

Nackdelen med vit styrlinda är ju onekligen att de blir "mörka" rätt så snabbt, då gäller det att ha en styrlinda som går att tvätta av, för att köpa ny styrlinda i tid och otid blir dyrt. Fi´z:ik har en bra styrlinda som man kan ta "wipe" dukar och torka av med, de blir som nya varje gång. Jag har en sådan styrlinda på en av mina hojjar, den är idag 4 år gammal och är fortfarande skinande celeste.
Kommer inte ihåg var modellen heter, men det är skrivet "Fi´zi:k överallt på styrlindan.

@Christer: då jag inte kör med Continental längre så skulle jag nog rekommendera ditt resonemang om "närheten" alternativt matcha styrlindan, sadel och accentfärgen på ramen med liknande färg på däcken. Har för mig att Vittoria har snyggafärger på sina däck, Michelin har ju även snygga färger (även i celeste) .. kör på du!
Ett tips att köpa däck är återigen Ebay, har beställt Vittoria Rally (träningsdäck) för endast 120:- /st. hemma i butik kostar de mellan 200-240:- Om man köper på Ebay.it så är det ofta butiker som använder ebay som webshop och är riskfritt att handla från. Där kan man spara många hundralappar. Kolla där du bjuder om det står "Compralo Subito" som betyder köp direkt och priset är fast. Lätt enkelt och billigt. Dock så behöver man ett Paypal kontot (också skitenkelt att fixa).

Mvh
Fritz
1968 • Degerfors
23 juli 2012 kl 15:23
Gilla
Skulle det inte vara på sin plats med lite bilder på hur det skall se ut?
Skulle vilja se den rosa stilen som Jenny B kör i.
Borde vara as inne med det kittet nu
1968 • Tolfta
23 juli 2012 kl 15:43
Gilla
@Jonny: Tyvärr går det ju inte lägga ut bilder här på Cykla.se men du kan däremot se lite bilder på mig hur jag tycker det skall se ut på min blogg: www.fritzcykel.blogspot.se

Jag har sett Jenny "rosa" dröm och den är snygg, hoppas hon snart får den =)

Mvh
Fritz
1971 • Alunda
23 juli 2012 kl 21:50
Gilla
Fritz vad anser du om en Bianchi med annan färg än grön?
Enligt mig så är det nästan fängelsestraff på det.
< < < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.