Löpning Skador & Rehab 32 inlägg 10726 visningar

Stressfraktur?

Lena
1967 • Umeå
#1
19 augusti 2012 - 09:18
Gilla
Sprang en halvmara igår och vid 15 km gjorde det började det göra riktigt ont ovanpå höger fot. Stannade till och knöt om skon, ville inte bryta så loppet fullföljdes lätt haltande. Har aldrig varit med om att ha ont någonstans när jag sprungit. Det jag tänker på under loppet är att någonstans i början av loppet kändes det lite konstigt i skon, ungefär som att det kommit dit en liten sten eller annat skräp som var i vägen men tänkte att det får vara, det försvinner nog. Kanske jag böjde foten på något sätt då och därför blev det den här reaktionen efter ett tag. Idag är det svårt att gå på foten övehuvudtaget. Det gör ont på foten när tårna böjs uppåt, speciellt tån bredvid stortån. Kan det vara stressfraktur? och vad göra, räcker det att låta bli att springa tills det slutar göra ont? //Hoppas det går över snart
< < < 1 2 > > >
Lena
1967 • Umeå
#21
1 september 2012 kl 23:12
Gilla
Vad gör du för att undvika att det händer igen?
1972 • Mölndal
#22
3 september 2012 kl 09:41
Gilla
Trappar upp långsamt. Springer så lite som möjligt på asfalt. Köpt ett par skor till som jag alternerar med för att få olika belastning på benet.
Daniel A
1975 • Uppsala
#23
25 september 2012 kl 14:11
Gilla
Hej!

Jag har ont i min högerfot och har haft så till och från sedan två månader tillbaka. Jag har både ont i fotbladet (mest ungefär mitt i främre trampdynan, men även något på insidan av foten i stora fotvalvet), och upp i ankeln på insidan av foten (både under och över den inre knölen). Framme i foten gör det ont om jag belastar men det kan också mola och kännas lite domnat ibland. På insidan av ankeln gör det typiskt ont om jag pressar ner utsidan av fotbladet mot golvet. Det kan också kännas i själva 'böjen' på foten om jag sträcker/drar upp foten. Jag var dum och trodde jag skulle komma förbi problemen genom att bara dra ner löpmängden, men nu har jag vilat i tio dagar men har fortfarande rätt ont.

Jag har varit till en doktor som jag tyckte var rätt kass. Det han sa var ungefär 'ändra aktivitetsmönster' och 'skaffa inlägg'. Det säger mig inte så mycket om vad jag bör göra nu. Nu ska jag visserligen få göra en magnetkameraundersökning i morgon, och kanske jag vet något mer efter det. (Gjorde en vanlig röntgen som inte visade något.)

Men, jag har iaf lite funderingar. Om de inte ser någon stressfraktur, vad kan det vara då? Är det ok att köra övningar som excentriska tåhävningar och crabwalk oavsett vad problemet är? Är det ok att cykla istället för att springa? Är det ok att promenera? Detta förutsatt att det inte gör speciellt ont någonstans.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#24
28 september 2012 kl 11:26
Gilla
Låter som ett lättare fall av hälsporre (mediala sidan). Tala med en naprapat, och då helst en med tillgång till stötvågsmaskin så får hen göra en bedömning.
1952 • Varberg
#25
28 september 2012 kl 12:01
Gilla
Ont under foten på insidan och bak mot hälbenet liknar plantarfasciit ja. Sedan skriver du "insidan av ankeln". Menar du bakom inre fotknölen? Isåfall kan det vara senorna där som är irriterade. Hursomhelst känns det inte som att du bör belasta med tåhävningar. Crabwalk är bra för att stärka foten, men du får känna så att inte senorna protesterar. Cykling låter jättebra och då kan du sätta foten så att problemområdet belastas så lite som möjligt.
Daniel A
1975 • Uppsala
#26
28 september 2012 kl 16:18
Gilla
Tack för svaren!

Aha, kanske plantarfasciit då. Smärta i stora fotvalvet har jag egentligen inte så mycket, utan mest ont framme i trampdynan vid tårna, och upp i ankeln medialt, men det är snarare framför inre fotknölen än bakom. Jag tror problemet började med att jag hade lite ont där framme i foten och att jag sedan sprang och höll upp foten något för att avlasta detta, och att jag då fick ont i ankeln också. Men då kanske det är inflammation ända från trampdynan där framme och upp i ankeln?...

Hur hjälper stötvågsbehandling mot inflammation (eller vad är det man behandlar)?

Någon som har erfarenhet av sådan (stötvågsbehandling) behandling i foten, eller någon annan behandling som funkat bra för all del? Det känns lite segt om man bara ska vänta ut det.
Daniel A
1975 • Uppsala
#27
28 september 2012 kl 16:28
Gilla
Och ser man förresten inflammation på MR?
1952 • Varberg
#28
29 september 2012 kl 09:39
Gilla
@Daniel: Nej det verkar inte vara plantarfasciit. Du bör få det undersökt så man har en rimligt säker diagnos. Tryckömhet framför inre fotknölen kan t ex tyda på stressfraktur i fotens båtben (naviculare) och det kan vara annat också. Som du skriver - om man springer annorlunda för att avlasta blir det ofta sekundärproblem.
Daniel A
1975 • Uppsala
#29
1 oktober 2012 kl 15:48
Gilla
MR visade inflammation i fotleden. Dock inget i fotens främre trampdyna, oklart vad det är som gör ont där.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#30
1 oktober 2012 kl 15:56
Gilla
Kan vara refererad smärta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Referred_pain
Daniel A
1975 • Uppsala
#31
1 oktober 2012 kl 20:46
Gilla
Ja, det kanske det kan vara. Jag upplever ju att problemen började där fram i foten men det kan ju förstås komma någon annanstans ifrån för det.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#32
2 oktober 2012 kl 10:58
Gilla
Låter iofs som min sjukdomshistoria (den senaste):

1. Stressfraktur i metatarsal 2.
2. Springer / går men vinklar fotbladet utåt för att minska belastningen på insidan av foten.
3. Stressfrakturen läker och insidan av foten belastas igen men är försvagad pga utebliven belastning.
4. Vinklar fotbladet uppåt vid löpning för att minska belastning.
5. Får pga detta låsning i fotleden.
6. Rörelse tas ut i plantar fascii istället.
7. Hälsporre.

Låsningen i fotleden har en naprapat ryckt loss.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.