Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 2012 437 inlägg 30485 visningar

Lidingöloppstråden

Camilla
1976 • Björklinge
#1
1 augusti 2012 - 14:17
Gilla
Startar denna tråd så att vi kan utbyta tips och träningsråd inför Lidingöloppet.

Min första fråga gäller mitt träningsprogram. Kör Marathon.se träningsprogram förr LL under 3h. Där är den längsta distansen man springer innan tävlingsdagen 2mil. Det tycker jag är för lite - det är ju en hel mil till liksom. Känner att jag i allfall vill ha sprungit 2,6mil innan det är dags (för då kan man ha varit ute ca. 3h). Är det någon mer som följer det progammet? hur gör ni? Hur tänker ni andra köra? (ps. detta är första gången jag springer LL och har aldrig sprungit 3mil - en halvmara som längst).

Fråga nummer två....Jag har ibland svårt att följa programmet, eftersom det terrängspår jag springer i stort sett bara är backar och stigningar. Det är dessutom väldigt tungt underlag (bark/flis) som suger en hel del....I mitt försök att kontrollera min andning, så går såklart farten ner i uppförsbackarna. Håller jag samma fart så smyger mjölksyrans sig på. Tiderna som anges i mitt träningsprogram kan jag endast hålla om jag springer grusvägar häromkring (med färre backar). Hur skulle ni göra? strunta i tiden? eller försöka köra några distanspass, där man kan hålla de tider som anges?

Sen sista frågan? hur många intervallpass kör ni? Jag känner att jag skulle vilja köra fler.... Men vet inte hur jag ska peta in dem. Skulle vilja ha fler dagar i veckan...eftersom jag dessutom skulle vilja köra lite annan träning som cykel och rullskidor :-)

Status nu:
17km som längst (skall köra 2mil på passet i helgen - dvs jag avviker från schemat).
Min behagliga fart ligger just nu på 5.35min/km milen...

Väntar med spänning att få lite svar på mina funderingar och höra hur ni andra kör?
< < < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > > >
Anna K Jansson
1971 • Ulvsby
1 oktober 2012 kl 10:15
Gilla
Det verkar vara trångt och proppa igen i starten i de flesta startgrupperna. Men att man efter ett par km i startgrupp 4 genar över fältet alla andra (hoppas jag) rundar, det är ju helt sjukt!!
1970 • Lerum
1 oktober 2012 kl 10:23
Gilla
Jag gjorde mitt livs lopp från startgrupp 4

Detta innebar att jag fick springa om en herrans massa folk.
Väldigt positivt att springa förbi men samtidigt tar det en del extra energi.

Eftersom jag inte själv uppskattar en knuff i ryggen så gjorde jag mitt absolut bästa att invänta rätt tillfälle att springa om. Ibland vinglar man till eller den man springer om varför viss beröring sker.

Ofta fanns det luckor på höger sida varför jag bara sa 'håll höger' och min uppfattning var att alla utan 2 pers på se 30km flyttade sig åt sidan och tyckte det var ok när en snabbare löpare kommer bakifrån.

Sedan ser man många ggr att under sista milen är vissa så trötta att de inte själva reflekterar över var på banan de är utan bara vill ta sig i mål. Klart att man försöker ta sig förbi på vänster sida om det går.

Nu lär det inte hända nästa år eftersom jag åker fram en eller två startgrupper. Snarare blir det jag som får håla mig till höger och släpa förbi snabbare löpare på vänster sida.

Fler ggr när jag sprang förbi fick jag kommentarer 'bra jobbat' osv TACK för det. Otroligt uppmuntrande

Lite diskussion om längden på loppet som vanligt. I år är det inte så konstigt om det diffar med tanke på alla omvägar runt gyttjehål mm som många valde.

En sak som många missar på är att hålla sitt spår vid kurvtagning, allt för många genar kraftig och det funkar mindre bra i lopp med så många. Resultatet blir köer och stopp bakom och efter det en gummibandseffekt. Är man ruskigt trött är det naturligtvis lätt att bara försöka springa närmaste vägen
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
1 oktober 2012 kl 10:26 Redigerad 1 oktober 2012 kl 10:29
Gilla
Det jag irriterade mig på mest (förutom mina klena vader) var nog alla som tvärstannar för att försöka skutta runt lera som inte ens blöter ner skorna. Så mycket enklare att bara springa rakt igenom det hela.

Jag hittar inga officiella uppgifter om startgrupper och förväntad sluttid på lidinglöloppets hemsida. Undrar vad 2:47 räcker till, blir det startgrupp 4 även nästa år?
1979 • Växjö
1 oktober 2012 kl 10:36
Gilla
Mitt fjärde lidingölopp, ambitionen var pers, dvs lägre än 2.34.23. Klarade det inte uta gick i mål på 2.34.53 men var ändå helnöjd! Kanske lite för pigg i målgången, kunde väl egentligen ha pressat någon minut till, men det blev ett riktigt bra lopp. Förra året tappade jag sugen totalt efter 12-13 km och sprang med krampen smygande i vaderna de sista fem km och målet i år var ffa att inte hamna i samma läge. I år tog jag det lugnt i starten (inget val eftersom första 5 km var precis så trångt som många beskrivit, startade i startgrupp 2), gick och drack i vätskekontrollerna utan att stressa och resultatet var superpigga ben de sista 10 km, en riktig Runners High och en rejäl spurt i kletet på upploppet. Gött! Frågan är om jag gjort mitt på LL nu, då, eller om jag måste tillbaks och persa nästa år..
1978 • Segeltorp
1 oktober 2012 kl 10:37 Redigerad 1 oktober 2012 kl 10:48
Gilla
Hur nöjd som helst med mitt lopp, efter lite bakslag i träningen o mystisk känsla i kroppen sista 2v sänkte ja mitt mål till 2.25 men kom i mål på 2.17.38!!! supernöjd verkligen||| fast ändå smyger sig en lite besvikelse in när d bara va 2.38 från silver!! Men får skylla mig själv lite som väntade till ja va näst intill sist iväg i starten, blev lite många o springa om!! Så passar på att be startgrupp 2 o framåt om ursäkt om ja "bufflat" till er under d första 5km då ja i min otålighet på smidigast sätt försökte ta mig förbi. Försökte göra d utanför banan men ibland blir man tvungen o skutta in igen. Funderar lite på hur mycket energi ja tappade på alla små rusher första 5 som hade behövts sista 5 ist??? Men va gör d?? Tiden e ju GRYM enligt mina mått iaf

Nästa år blir d förhoppningsvis en grupp framåt, om d nu hjälper misstänker att d e trångt första 5 ändå!! Men kanske d e lite högre tempo än d 5:30 som d va i startgrupp 2 o kanske folk inser att d e ett terränglopp o att d då finns viss risk att d kan förekomma lite lera utmed banan!

Gött kämpat iaf alla som startade!!!!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
1 oktober 2012 kl 10:54
Gilla
Jag håller med Mats. Sprang på 2:30 från startgrupp 10 och visst var det trångt, men i den mån det var möjligt och folk kunde höra en så höll de flesta till höger. Hade förväntat mig att det skulle vara ännu mycket svårare att ta sig fram. Men det kanske är mer tävlingsinriktat och därmed en aning mer buffligt längre fram i startgrupperna?

Förresten, kombinationen gospel och abborrbacken var underbart surrealistisk, mer sånt!
1978 • Arboga
1 oktober 2012 kl 11:15 Redigerad 1 oktober 2012 kl 11:15
Gilla
Hur mycket mera måste man då öka sin träning för att klara nästa mål?

Jag kunde inte låta bli att titta på rapporterade tider och resultat här på Jogg. http://carlinphoto.net/family/image001.gif
Enkelt generalisterat så måste jag springa lite mindre än 20mil mera under 2013 än i år för att klippa tiden med 5 min.
Det finns ju en massa individuella parametrar i detta, men det ger kanske en fingervisning om hur mycket mera man måste träna för att förbättra resultatet.

1965 • Kungsholmen
1 oktober 2012 kl 11:21
Gilla
Ser ut som om jag får dålig valuta för min träningsdos på 200-250 mil/år och 2:42 på LL30. :-(
Har du varit selektiv i ditt urval Per? Unga män med samma bakgrund eller har du valt slumpvis?
1986 • Enköping
1 oktober 2012 kl 11:27
Gilla
Kul graf Per! Motiverande för mig som med avseende på detta borde kunna förbättra mig ordenligt efter 2.07 på "bara" 70 löpta mil i år.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
1 oktober 2012 kl 11:30
Gilla
Intressant graf Per. Den stämmer iaf väldigt bra in på resultat i förhållande till träningsdos för min del. Vet nån om det finns liknande funktioner beräknade utifrån större sample?
Jonas Strömberg
1981 • Stockholm
1 oktober 2012 kl 11:51
Gilla
2,32,25 kom jag in på och nöjd med att slå mitt mål på sub 2,38. Taktiken var att gå ut relativt hårt och sedan hoppas på Fru Fortuna sista milen. Fick kramp strax efter Grönsta och sprang sista 7km med duktig krampkäningar i vaderna.

Upplevde ingen trängsel alls utan det var väldigt behagligt med människor jmft med förra året. Startade längst fram i startgrupp 3 vilket nog var hemligheten.
1978 • Arboga
1 oktober 2012 kl 11:59 Redigerad 1 oktober 2012 kl 12:01
Gilla
Urvalet har inte varit helt slumparatat:
- Jag har tagit de 3 första av var 10:e enl listan på jogg.
- För tider mellan 1:45 och 3:00 har jag använt 3 av 20 eftersom den gruppen var vädligt stor och skulle vägt för tungt.
- Jag har sorterat bort tjejer/damer (tror det var 2st)
- Jag har sorterat bort en out-layer som sprunigt 2249km och inte var snabbare än 2:45
- Jag har inte tagit någon hänsyn till ålder
- Jag har inte granskat träningsdagböckerna, i några fall tiden var väldigt bra mot mängden har jag kontrollerat att träning finns rapporterat under hela året. Ingen har därmed varit aktiv medlem mindre än 9 månader.

Får jag mera tid skulle jag kunna göra en multivariabel regression med tid, träning och ålder. Kön klarar jag inte av eftersom det är ett attribut och inte variabel data.

Data är med andra ord inte helt pålitligt, jag tror inte heller man kan titta på hur mycket man borde ha tränat utan jag gjorde min egna analys genom att titta på distansen som motsvarade min tid, seda tittade jag på gapet mot min kommande måltid. Skillnande i antingen km eller % borde ge en fingervisning,
Är man långt ifrån den svarta linjen skall man nog vara väldigt försiktig med att dra någon slutsats.

Hur man än vrider och vänder på det är mängden träning klart avgörande på resultatet, det finns kanske enkla genvägar men mängd är nog ett säkert kort om man bibehåller kvaliteten på träningen.
Jonas Strömberg
1981 • Stockholm
1 oktober 2012 kl 12:42
Gilla
Väldigt intressant Per C! Ser ut att vara en bra måttstock för att se vad man får för valuta av sitt tränande..Hur stort blev urvalet tillstlut, 19st?
1978 • Arboga
1 oktober 2012 kl 13:03
Gilla
20st löpare var med i denna omgång.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
1 oktober 2012 kl 13:07 Redigerad 1 oktober 2012 kl 13:09
Gilla
Re Per Carlin

Att löpmängden är synnerligen viktig för långloppsresultat på främst 10 km-marathon och att det nuförtiden är sämre toppbredd under 2 h på Lidingöloppet och 3 h på Stockholm Marathon etc, är den främsta anledningen till att jag sedan i våras var det väl började "predika" om detta även på detta löparforum :-)

Detta förhållande ger ju en ökad chans för de löpare som vill satsa på mer mängd nuförtiden att belönas med högre placering och bättre tid i loppen. Det borde speciellt passa bekväma löpare med tid över som med mestadels mer behagligt milnötande i lugnt tempo t ex kring 70 % av maxpulsen kan nå betydligt längre om bara fartlöpningen hålls på en vettig mängd och intensitet..
1978 • Arboga
1 oktober 2012 kl 13:16 Redigerad 1 oktober 2012 kl 13:16
Gilla
"Det borde speciellt passa bekväma löpare med tid över som med mestadels mer behagligt milnötande i lugnt tempo t ex kring 70 % av maxpulsen kan nå betydligt längre om bara fartlöpningen hålls på en vettig mängd och intensitet.."

Med dagens världsbild av snabba framgångar tror jag det är få som lockas in på den vägen. Idag letar nästan alla efter en quick fix, 30 min på gymmets löpband 2 gånger i veckan verkar vara max för många.

Min lilla bild kanske hjälper dig att underbygga din argument, jag tror du har rätt.
Rehan Mirza
1970 • Jakobsberg
1 oktober 2012 kl 23:00
Gilla
Vet inte om jag kommer att springa LL igen.

Startade i startgrupp 4 följde mest med strömmen den första biten. Vid 5 km var det någon som sprang in i mina ben bakifrån, blodvite på händer och höger knä. Efter 20 minuter omplåstrande och rengörande så var jag redo att bryta men började jogga lite försiktigt. Ytterligare en plåsterpaus vid 15km då det blödde igenom vid knät.

Tog mig till slut i mål på 3:17, en bit över målet!
1962 • Tullinge
2 oktober 2012 kl 12:51
Gilla
Sitter och läser era fantastiska resultat och historier. Själv är jag galet nöjd med att hunnit komma förbi stoptiderna under loppet. Startade i startgrupp 10 och trodde aldrig jag skulle hinna runt. Jag blev jätte glad när jag han fram till första (vid 1,5mil) då var det bara att mala på. Han fram till nästa också även om det var riktigt stressande att ha tidsfrist. Vilken fantastisk känsla när man förstår att man kommer komma i mål!! 4,5 timme tog det. När jag stog på startlinjen till tjejloppet på söndagen tyckte jag nog att jag var rätt korkad men... 1,5 timme även denna dag. Jag är överlycklig!
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
2 oktober 2012 kl 15:20
Gilla
Bra jobbat Laila!
Jag hade fullt sjå att kunna gå överhuvudtaget i söndags, efter mitt 30km-lopp på lördagen.
1972 • Växjö
2 oktober 2012 kl 15:46
Gilla
2.17.08 -> 2.09.35

Från ett riktigt surt 2011 då jag var bombsäker på att jag skulle klara silvermedaljen, det var också mitt första LL, till ett 2012 då jag fick till det så himla bra att jag kände mig rätt pigg när jag kom upp över Karins och fick lägga på spurten.

Förra året när jag uttryckte mitt mål inför alla som ville lyssna verkade de flesta imponerade över målsättningen. Bara en runt mig sa "det klarar du aldrig". Tack tänkte jag och missade med två minuter. Han hade rätt. För att lyckas första gången på LL krävs en riktigt stor överkapacitet. Det är svårt, inte bara hårt, trångt och långt. Jag har sällan känt mig så dum som efter målgång 2011. Och då ska ni veta att jag är grymt korkad ibland.

I år var jag inte alls lika säker då de tre sista veckornas träning förstördes av ömmande vad, förkylning och stress på jobbet. Jag stod på startlinjen och tänkte att jag ger det ett försök och skulle det inte gå så vet jag varför. Tack till LL för att de seedar så bra. Framflyttad från 1C till 1B på diverse meriter från tidigare under 2012 (LL-resultatet från 2011 placerade mig i 1C). Från 1B är de första 5 km snabbare, man kan inte välja fart själv men hela gruppens fart är högre och det lättar i leden redan efter 2 km och då kan man välja fart själv. Alltså mycket mindre stressigt än förra året.

Efter 12 km springer en Ryssberget-tjej om mig och jag tänker att hon lär va smart och rutinerad. Försöker lägga mig i rygg. Det gick sådär fram till 18 men jag såg henne hela tiden. Sedan hamnade jag tätt bakom och bara åkte med, ytterst försiktigt i uppförsbackarna bra fart utför och på platten. Vi trummar på bra och jag har pigga ben hela vägen. Glider in kontrollerat med fem minuters marginal till medaljtiden. Väl avvägt för efter mållinjen krampar benen om och om igen, och slitaget var stort. Kontrollerat men helt tömd! Stort tack till Petra! Utan din rygg hade det blivit jobbigt. Jag hade garanterat tryckt hårdare i uppförsbackarna och då hade nog krampen kommit innan mållinjen.

Tre gel och bara vatten vid kontrollerna, en mugg vid varje med mycket spill. Funkade bra!

Nästa mål? 2.00 känns brutalt snabbt just nu.
< < < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.