Löpning Kom igång 24 inlägg 2880 visningar

Löpare nu?

Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#1
23 oktober 2012 - 22:30
Gilla
För ett och ett halvt år sedan tog jag mina första stapplande löpsteg sedan lumpen för drygt 25 år sedan. Stapplande inte bara bildligt utan faktiskt rent bokstavligt i början. Jag började nästan direkt logga mina rundor här på Jogg. Fast jag såg noga till stänga av möjligheten för andra att se mina försök. Jag var ju alldeles för dålig för att skylta med det. Ganska snart började jag läsa lite foruminlägg och även skriva ibland. Inte för att jag visste så mycket om löpning, men träning i allmänhet hade jag lite koll på sen tidigare. En av mina tidigare upptäckter efter att ha hängt på Jogg ett tag var att det verkade vara en ”quick fix” att komma i form och få lite ordning på löpningen. Läste massor av inlägg i stil med ”… en soffpotatis som inte rört på mig på 15 år och med 20 kg övervikt gjorde jag milen på 50 minuter efter två veckor…” , och ”…3 månader för att klara Göteborgsvarvet under 2 timmar är ju gott om tid…”

Det var bara det att inget av det där hände mig. Jag harvade på, vecka efter vecka, månad efter månad och kom aldrig under 6.20-tempo. I slutet av september 2011 lyckades jag ta mig runt min första mil någonsin utan att gå. På 1.07.35… Jag hade ont överallt. Men jag hade gjort det! Det var stort. Väldigt stort. En milstolpe.

Mitt stora mål blev, som säkert för många nybörjare, Midnattsloppet. Och under timmen skulle jag minsann. Ett väldigt modest mål tyckte jag. ”Det är ju nästan ett år dit, så det ska väl inte vara nåt problem…” Men, i juni i år var jag fortfarande inte under 6.40-tempo på milen, även om jag i alla fall klarade distansen. Vad är fel? Alla andra verkar ju fixa ett halvmaraton minst efter ett års träning?

Ett tag var jag faktiskt på väg att lägga ner alltihop. ”Jag behöver inte ha nån kondis, jag har ändå bara ont nånstans hela tiden...” Jag måste erkänna, och nu tar det väl hus i helvete, att jag emellanåt tyckte att det fanns något lite löjligt med löpare. Svårt att sätta fingret på men någon sorts lite dryg självupptagen nöjdhet över att tillhöra en elit med en vilopuls på typ 20 slag i minuten och en förmåga att kunna slöjogga i 4.30-tempo. Typen av människor som dräller flåshurtiga uttalanden som ”det finns alltid tid att träna” omkring sig. Den sorten som transportlöper längre sträckor, exempelvis till eller från jobbet ” för att det är sååå praktiskt att redan ha klarat av träningen…”. (Jag inser naturligtvis att det snarare var lite bitter avundsjuka från min sida… ”surt sa räven…”)

Hursomhelst, Midnattsloppet kom, och genomfördes på en tid som inte var i närheten av målet. Besviken över tiden var jag, men… Men jag hade kul. Kul? Ja, det var faktiskt roligt. En fin kväll på Söder, med mycket musik, hejarop och en härlig stämning med alla ljusblå smurfar som pinnade runt banan. (Det var ljusblå tröjor i år, därav smurfjämförelsen.)

Redan innan Midnattsloppet hade jag, efter lite påtryckningar från en god vän, anmält mig till Hässelbyloppet, både för att få en andra chans om jag skulle misslyckas i Midnattsloppet och för att inte lägga av med träningen utan sikta mot nästa mål. Till råga på allt skulle vi springa Hellasloppet helgen innan, fast bara korta 5 km-distansen. På Hässelbyloppet kom det som skulle ha kommit på Midnattsloppet. 10 km under en timme! 59.26. (Jag vet, ”alla” gör PB på Hässelbyloppet). Det tog ett och ett halvt år att ta sig dit. Det som ”alla” verkar klara på ett par månader…

Varför skrev jag egentligen det här? För att det antagligen finns fler som kan må bra av att känna igen sig i ytterst modesta framsteg och km-tider som man kan relatera till. Förra veckan hände förresten en annan grej, jag transportlöpte hem från jobbet… Drygt 11,5 km. En uppjogg för många, jättelångt för mig. Håller jag rentav på att bli en löpare?
< < < 1 2 > > >
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#2
23 oktober 2012 kl 22:39
Gilla
Underbart å läsa din historia. Grattis till framgången. Vet precis hur det känns. Jag kom första gången under timman på milen på Göteborgsvarvets Seedningslopp i våras på precis 58 minuter och 54 sekunder.
Klart du är en löpare :)
1978 • Eugmo
#3
23 oktober 2012 kl 22:42
Gilla
Tack! Tröstande läsning. Jag har nämligen misströstat lite senaste veckan, franstegen är så små jämfört med andra...
Ingrid B
1970 • Hägersten
#4
23 oktober 2012 kl 22:47
Gilla
Mattias, vad härligt att få läsa din berättelse! Att allt inte bara handlar om tider att jämföra med andra, den enda man kan tävla mot på lika villkor är sig själv. Jag har känt precis som du, att det tar tid att förbättra sig, och jag har sprungit i 6 år, men har ännu inte kommit till 55 min på milen. Men - jag har fantastiskt roligt med löpningen, och har bara varit skadad en 8-månadersperiod, och springer i princip året om.
Ser att du bor i Segeltorp, jag driver ett löparnätverk i Huddinge där vi springer intervaller i grupp, det fick lite mer fart i mina ben när jag började med det för ett par år sedan. Vill du vara med och springa med oss och utvecklas ännu mer, skicka ett meddelande till mig här på jogg så ska jag berätta hur du kan komma med i vår grupp.
2009 • Klippan
#5
23 oktober 2012 kl 22:55
Gilla
@ Mattias: Tack för dina kloka värdefulla ord om din erfarenheter som på ett bra sätt sätter fingret på att det största är att kunna springa-inte farten, inte hur långt, inte hur ofta, inte hur lätt...
Känner igen mig i mångt och mycket i bilden att inte vara en riktig löpare eftersom jag sällan springer milen under timmen. Inser av o till att jag själv kan bestämma om jag är en löpare eller ej ;O).
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#6
24 oktober 2012 kl 09:07
Gilla
Mycket trevlig läsning! Om man njuter när man springer, så är man löpare - oavsett fart. :)
Christer Almqvist
1952 • SKOGÅS
#7
24 oktober 2012 kl 09:14
Gilla
Kanon Mattias!
Ett bevis på hur mångfaciterad löpning/jogging kan vara.
1978 • Åkersberga
#8
24 oktober 2012 kl 09:33
Gilla
klart att du är en löpare!!!
Härligt jobbat, grattis till under timmen på milen!
Jag känner igen mig som attan i det du beskriver.
Det ser så lätt ut för "alla andra"
Själv har jag hållt på i flera år och kämpat för att komma under en timme på milen. Än så länge är officiellt PB 1:01:20
men under 2013 ska jag klämma det!!

Massa pepp och fortsätt springa och ha KUL!
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#9
24 oktober 2012 kl 10:05
Gilla
Tack Mattias för den mycket kloka berättelsen!

Jag känner också igen mig, har joggat i 3-4 år och haft en mycket långsamt uppåtgående utvecklingskurva. I somras deltog jag i en väldans massa lopp. Men ännu har jag inte klarat milen under timmen utan ligger väldigt nära.

Nu i höst har det tagit emot att ge sig ut, har haft en envis slemhosta utan andra förkylningssymptom. De gånger jag har kommit ut (ca en gång i veckan) har det fortfarande känts jätteskönt både under passet och efteråt. Jag är så rädd att tappa min grundkondition, men latmasken i huvudet är tyvärr väldigt envis.Det känns som att jag har blivit lite "mätt" på löpning efter sommarens tävlingar. Men jag kommer inte att sluta springa helt, utan bara köra på med lite färre och kortare pass och hoppas på att motivationen kommer tillbaka.

Ha en god höst allihop!
2006 • Alingsås
#10
24 oktober 2012 kl 10:07
Gilla
Klart att du är en löpare!

Jag fastnade lite för det här: "Vad är fel? Alla andra verkar ju fixa ett halvmaraton minst efter ett års träning?"

För mig är det centralt att inte jämföra mig själv med andra när det gäller min löpning. Vi är alla olika. Som snöflingor. Så jämför jag mig själv med andra kan jag alltid välja mellan att slå mig själv för bröstet och säga "haha, jag är verkligen the shit, jag springer ju dubbelt så långt och snabbt som person A" eller "fy fan vad jag stinker som löpare, jag springer ju hälften så långt och hälften så snabbt som person B". Det blir godtyckligt och missvisande hur jag än gör.

Båda kan vara sant men varken det ena eller det andra säger någonting om min egen utveckling eller mina egna mål. Faktum är att det knappt ens är meningsfullt att jämföra mig själv med mig själv för tio år sedan. Jag av idag och den person jag var då har så väldigt olika förutsättningar och väldigt olika mål att en jämförelse blir meningslös.

Men framför allt säger en sån jämförelse ingenting om det allra viktigaste: om jag har kul eller inte. Om jag njuter av det jag gör. Mitt viktigaste mål och det jag hela tiden har ögonen på är nämligen att ha kul och njuta av det. Det får styra allt det andra. Det har alltid vetorätt mot andra eventuella mål som tider eller distanser och mot specifika träningsformer eller program.

Om jag en dag skulle komma hem efter en runda eller ett lopp och känna "fy fan vad det där sög, vilken eländig bortkastad tid, vilken besvikelse" så har jag helt klart gjort något fel. Antingen satt upp något mål som jag egentligen inte brinner för själv eller valt att springa på ett sätt som jag egentligen inte njuter av osv. Då måste jag ändra på något för att få tillbaka glädjen.

En sån ändring har jag gjort hittills och det var att sluta springa renodlade snabba intervaller. Det gav mig visserligen bra resultatförbättringar när jag körde dem men de gav mig ingen glädje. Efter varje sånt pass kände jag mig bara tom inombords, som om något fattades, som om jag snuvat mig själv på en lyckokänsla som brukar finnas när jag springer eller nyss har sprungit. Så den typen av träning strök jag.

Men det är ju jag det. Och någon annan tycker att snabba hårda intervaller är det roligaste som finns antagligen.

Det är lätt att sätta vissa tidsmål eller distansmål och det gör jag själv också regelbundet. Men det är nog ganska viktigt att de mål man sätter är väl förankrade i ett högre mål som är det viktigaste för en själv och att man aldrig är rädd för att ompröva det man gör utifrån vad man egentligen är ute efter med sin löpning. Bara för att någon annan siktar på milen under 35 eller att springa en 100 miles ultra så är det ju inte säkert att det också är det som ska driva mig. Tvärtom är det ganska sannolikt att min drivkraft är något annat eftersom vi som sagt är olika. Som snöflingor.

Så håll ögonen på det som verkligen är viktigt för dig med din löpning istället för att titta för mycket på vad andra gör eller inte gör. Är mitt enkla råd. Se till att varje runda eller varje lopp ger dig en lyckokänsla (vare sig det handlar om lätt jogg i medvind eller ett stentufft pass i motlut i snöblandat regn där du sliter som ett djur och undrar vem du egentligen är) och justera andra målsättningar utifrån det så ger sig resten självt.

Om det inte är så att det som är viktigt för dig, det som ger dig glädje med löpningen, i första hand är att vinna eller att vara just "snabbare än person A" eller "springa längre än person B" förstås. För då är det naturligtvis helt rätt att jämföra sig själv med andra i första hand. Men jag tror att den typen av utpräglade vinnarskallar inte är särskilt mottagliga för välmenande råd i vilket fall så i så fall vänligen bortse från ovanstånde... ;-)
Mona M
1971 • Östersund
#11
24 oktober 2012 kl 10:09 Redigerad 24 oktober 2012 kl 10:11
Gilla
Jamen visst vill man bara klappa till de som myslöper i 4:30-fart, och borde det inte vara skottpengar på dem som joggar i 5:00-fart och klarar av att prata med kompisen samtidigt?
Avundsjuk, vem, jag?
;-)

Jag känner också igen mig.
Men trots att jag ibland kan känna en bitterhet över att det verkar så lätt för vissa så är jag mest nöjd med mig själv trots att det går långsamt för mig.
När jag började springa så fick jag pressa mig för att klara 2,5 km och hade då blodsmak i munnen.
Nu gör jag oftast pass på 7-8 km och behöver inte ens ta ut mig helt.
Jag är så jäkla nöjd med mig själv och min prestation.
Om jag känner mig som en löpare?
Nej.
Kanske när jag kommer under 6.00 fart.
Dessutom springer jag mest på löpband och på något sätt känns det inte som att det räknas.
Men löpare eller inte...jag älskar att springa och jag älskar mitt löpband och bryr mig inte om mina egna hjärnspöken om att jag inte är en "riktig" löpare. Jag gör det ju ändå för att jag mår bra, och det gör jag verkligen.
Men jag skulle ljuga om jag sa att jag INTE vill bli snabbare.
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#12
24 oktober 2012 kl 11:42
Gilla
Tack för alla uppskattande kommentarer! Tänkte nog att det borde finnas en viss igenkänningsfaktor i det hela.
@Markus #10: Kloka ord. Skall genast försöka åtgärda en del. Jag har t ex bestämt mig för att Midnattsloppet skall jag absolut springa igen men aldrig ha några prestationskrav på. Där är det bara skoj och inget mer.
Josefine
1985 • Nyköping
#13
24 oktober 2012 kl 15:43
Gilla
Klockrent- TACK!
Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#14
24 oktober 2012 kl 16:59
Gilla
Känner också igen mig! Jag förstår ju att det borde finnas fler "långsamma" där ute, som jag, men det är skönt att få "bevis" för det också på något sätt... Sen vet jag inte om jag springer för att jag tycker att det är så himla roligt/skönt, men jag behöver/vill ju träna något och "löpning" är ett sätt att få vardagen med småbarn och träningstokig man att gå ihop. Men jag är ändå motiverad och anmäler mig till lopp som peppar mig. Och jag har läst boken "Born to run" precis - helt underbar! Vilken inspiration! Och så har jag hittat hit till jogg.se också! :)
Miriam Cedervad
1974 • Karlstad
#15
24 oktober 2012 kl 21:53
Gilla
Precis! Känner igen en hel del :))
1974 • Reftele
#16
25 oktober 2012 kl 00:07
Gilla
Känner också igen mig en hel del i det du skriver Mattias. Jag har dock även haft svårt med regelbundenheten och därmed även tappat en del av det som man har byggt upp. Kilorna har inte rasat och tempot har inte ökat något nämnvrt-
Tomas B
1974 • Uppsala
#17
30 oktober 2012 kl 15:53
Gilla
Känner igen mig massvis. Jag var nog i ännu sämre skick, och låg med frossa och andnöd nästan, efter två mil på cykel. Första milen gjorde så ont att jag släpade och haltade fram och grymtade högt. Men när det släpper, är det så fantastiskt!

Springer/går/cyklar varje dag nu, med längsta uppehåll två dagar på fyra månader :D
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#18
30 oktober 2012 kl 23:45
Gilla
Jag älskar att läsa såna här texter, tack Mattias!
1979 • Karlshamn
#19
31 oktober 2012 kl 19:41 Redigerad 31 oktober 2012 kl 19:43
Gilla
Trevligt inlägg Mattias, det är alltid bra med perspektiv för alla löpare, snabba som långsamma.

När jag började jogga för lite mer än ett år sedan kände jag samma frustration över hurtiga vänner som hade djupa samtal om livets med- och motgångar samtidigt som dom sprang snabbare än mitt tävlingstempo. Jag kände bara smärta och ångest.

Plötsligt en dag var dock allt negativt borta. Det var när mina träningsrundor blev längre än en mil. Nu var löpning något jag längtade till och drömde om och i och med det blev de lopp jag sprang snabbare och roligare.

Idag är jag en av de där jobbiga jävlarna som snackar fotboll efter 15 km och politik efter 20 km. Jag springer halvmaror innan frukost bara för att jag tycker det är kul.

Antingen borde jag hata mig själv för att jag blivit hurtigbulle, eller borde jag älska mig själv för att jag blivit lika bra som de andra men det enda jag känner när jag springer idag är glädje.

Jag hoppas alla hittar dit, även om det kan ta lite längre tid för vissa.

Lycka till Mattias
Linda Brodén
1972 • Sollebrunn
#20
31 oktober 2012 kl 20:09
Gilla
Tack!! Precis vad jag behöde läsa just idag!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.