Löpning Skador & Rehab 60 inlägg 6846 visningar

Skadr vid barfotalöpning

Leonard
1981 • Hovet
#1
7 mars 2013 - 13:42
Gilla
Intressant artikel idag på DN.se: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/aven-barfotalopning-kan-orsaka-skador

Belyser vikten av långsam upptrappning vid barfotalöpning, nämner dessvärre inget om huruvida de hade rätt teknik eller inte...
< < < 1 2 3 > > >
HR
1972 • Stockholm
#41
9 mars 2013 kl 07:52
Gilla
Hej Thomas,
jag jagar egentligen inte gammal form - jag varken orkar eller har tid till det. Har blivit lite lat helt enkelt och springer efter längre skadeuppehåll. Nu är jag mest glad över att springa och valde de lättaste skor med BRA dämp som jag kunde hitta. Det innebär mest att jag kan springa hyfsat fort och riktigt långt.

Minimalistiska skor är jag mest ute efter för att hitta ett par jag kan springa snabbt och kort i. Barfotalöpning är för mig bara ett komplement och ett skönt sådant.

"Tunga" skor känns klumpiga för mig som är van med lätta skor men det är oftast känslan (svampiga eller stela, klumpiga) snarare än 20g hit och dit - det sistnämnda struntar jag i. :)
1983 • Falun
#42
9 mars 2013 kl 09:33
Gilla
Har precis börjat med minimalistiskt, sprang första milen efter 3 dagar och har klämt in Ca 4 mil på två veckor. Utan några som helst bekymmer. (Dock en jävla träningsvärk i vader)
Detta kan ju ha att göra med att jag inte alls är en van löpare och hade inga problem att anpassa "tekniken"
En annan aspekt är ju att jag i princip alltid lekte/gick barfota som barn (gör fortfarande) och dessutom tränat kampsport(barfota) hela livet.

Så min hypotes är att alla kanske inte har exakt samma förutsättningar för att helt plötsligt gå över till detta utan bekymmer. Man måste ju alltid väga in en persons bakgrund utöver löpning som i detta fall inte gjorts.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#43
9 mars 2013 kl 09:47
Gilla
@Stefan: Där tror jag du har en poäng! Jag har också alltid sprungit/gått barfota som barn så mycket det gick. Sen var jag "bara" 24 år när jag började med minimalistisk löpning och hade inte sprungit jättemycket i "tjockskor" innan. Kan tänka mig att det blir en mycket större omställning för någon som är 40 år och har sprungit hyffsat regelbundet i säg 20 år.
1965 • Täby
#44
9 mars 2013 kl 09:57
Gilla
@Henrik: HAr du provat någon av Merrells minimalistiska skor? Jag tror att det är ganska individuellt vad man gillar eller ej med minimalistiska skor. Jag gillar inte när det känns som att jag har kräppapper under eller ovan foten. Så kände jag till exempel när jag provade Saucony Hattori. Jag har Merrell Trail Glove och Road Glove (som omväxling till vanliga skor) och båda liksom smiter åt och kramar om foten, inklusive undertill. Lite som ett Compedeplåster, om du kan tänka dig. Det gör att skon känns som en förlängning av foten. Det passar mig medan jag kan tänka mig att andra tycker att det är alldles för mycket sko.
1969 • Stockholm
#45
9 mars 2013 kl 10:03
Gilla
Leif: jag läste vad jag skrev igen, men jag tror att du hade någon annan berättarröst i huvudet!? Har du lust att utveckla? Gammal är väl subjektivt, men bitter? Nej, jag springer både mer och fortare än någonsin (tja, fortare på lite längre sträckor i alla fall).
1954 • Falun
#46
9 mars 2013 kl 11:19
Gilla
Henrik, "att barn springer naturligt" brukar man ju alltid säga. Men själv är jag lite tveksam till det. När jag var ungdomsledare i orienteringen hade vi barn från cirka 6år och det var en otrolig skillnad. Så jag tror att "att barn springer naturligt." kommer ifrån att de flest barn springer mycket och har spring i benen, alltså springer de flesta naturligt. Men detsamma gäller vuxna, även om de tar längre tid att lära sig, de som springer mycket springer mer naturligt och får ett bättre löpsteg. Jag säger inte att man inte ska träna på det, men om man inte gör det så förbättrar de flesta sig rejält ändå med ökad löpmängd.
HR
1972 • Stockholm
#47
9 mars 2013 kl 11:32
Gilla
Stefan Holmström: träningsvärk i vaderna kan mycket väl tyda på att man inte jobbar rätt med sätesmusklerna och att det blir mer uppenbart när du kör med minimalistiska skor. Vaderna är normalt extremt stryktåliga och vadbesvär tyder oftast på fel på annan plats i kedjan dvs att de tvingas utföra hela eller delar av andra musklers uppgifter. :-)

Johanna J: jag tror att i många fall där man sprungit i många år så har man ofta lättare att småjustera löpningen eller ställa om sig om man bara vet vad man ska rätta till. Själva löpningen har man ju i grunden och justering kan man lära sig om det rör sig om finjusteringar.

Som nybörjande löpare kan man lika gärna dras med flera problem med både löpteknik och ork men får man hjälp med löptekniken så har man ju förstås inget "invant" löpsteg. Så kontentan: individuellt.

Leif Andersson: det har du säkert rätt i. Jag brukar inte kika på hur barn springer utan förmedlar mest den gamla myten/halvsanningen men det är lite samma sak som när man säger att om man springer barfota springer man "automatiskt rätt" - det har jag sett bevis på att man inte nödvändigtvis gör heller.

Jag tror att åtminstone aktiva barn och ungdomar springer ganska naturligt och ledigt. De tänker ju inte på tekniken och har man inga ackumulerade problem så springer de ju oftast "rätt". Inte alltid, men oftast.

Tibor: går i Merrell-skor till vardags men har tyckt att de jag provat i löparskoväg varit lite för stela. Provade någon Merrellmodell i höstas men tyckte det var lite för mycket sko och att andra "vanliga" modeller passade mig bättre. Saucony Hattori kändes helt fel för mig med.

Det finns en Merrell som jag är nyfiken på att prova just för terräng dock, kanske är det Trail Glove?

1969 • Stockholm
#48
9 mars 2013 kl 11:52
Gilla
Leif: mycket bra inlägg o mycket jag håller med dig om. Jag tror att det finns fler än en undersökning rörande "självoptimering": helt enkelt att man blir bättre av att springa genom att springa, kan det vara så enkelt? "det är bara å spring" ? :-) Ska iväg precis, men jag hittade den här: http://well.blogs.nytimes.com/2012/08/29/finding-your-ideal-running-form/

HR
1972 • Stockholm
#49
9 mars 2013 kl 12:16
Gilla
Thomas:
självklart kan man bli bättre bara av att springa och att gradvis öka mängden och så kommer oftast farten öka av bara farten. Så att säga.

Själv sprang jag helt utan att ha något löpstegsmedvetande ifrån 16-17 års ålder och helt utan pulsklockor och upplägg.
Jag bara sprang. Fyra till fem dagar i veckan och allt mellan 6km och 34km. Oftast i ganska hög fart. Det var inget jag led av heller eftersom jag var tunn och hade spänstiga ben och att milen gick på 38-40 minuter var ju inte plågsamt. Det var ju normalfart på passen oavsett längd (upp till 15km).

Sprang redan andra året milen under 40min (ca 42 min första året) och efter att ha blivit tyngre i kroppen så klarade jag ändå att pressa ner milen i terräng till strax under 35 minuter innan jag lade av pga skada (inte löpskada).

Löpskolningen i mitt fall var ju att helt enkelt springa.
Och eftersom det gick rätt bra och jag inte drog på mig mer än en enda skada så tycker jag ju att det både kändes och blev rätt. Hade jag fått proffsträning och tuffare upplägg kanske jag blivit ännu snabbare förstås.

Problemet är att många som börjar i "vuxen" ålder kanske är lite rörelsehämmade och att de springer stelt/med dålig kroppshållning pga stillasittande jobb eller träningsovana och att de inte får till ett avslappnat löpsteg eller rättare sagt avslappnad löpning över huvud taget. De kan behöva lite hjälp på traven eftersom de är ju de som tjänar allra mest på att få hjälp med löpsteget och tekniken.

Men, man behöver inte överdriva och läsa en fjortonsidig manual med grafer och diagram och anatomiska planscher för att få till det. Det vänder jag mig emot själv och tycker att man i första hand sticker ut och springer och struntar i tiden och ser till att hålla igång en viss tid eller sträcka istället.

Självoptimering funkar i en del fall klockrent och i en del fall så vet man ju inte alltid om att man kanske gör ett enkelt fel som kostar energi och löpekonomi. Det finns ju folk som sprungit i fyra- fem år utan fartutveckling och som fortfarande tycker att det är jobbigt och då tycker jag att det är något som är fel någonstans och ett bevis på att självoptimering inte alltid funkar.
1952 • Varberg
#50
9 mars 2013 kl 14:56 Redigerad 9 mars 2013 kl 14:59
Gilla
En skada vid riktig barfotalöpning som kan ge problem för livet är att få in en främmande kropp i foten t ex glasbit. Kan vara extremt svåra att hitta och även om man gör det så kan man få problem.
En ytterligare aspekt (om vi jämför skor) är att man vill kunna springa mycket och fort högt upp i åren och då måste man ta hänsyn till knäleder, höftleder, rygg mm. och då hävdar jag fortfarande att väldämpade neutrala skor med bra teknik är det bästa för många. Jag gör 10 sek/km bättre i af förutom att jag tydligt känner hur skonsamt det är.
1965 • Täby
#51
9 mars 2013 kl 18:46
Gilla
Angående "självoptimering": Jag är skeptiskt till studier som den som länkades till i #48. Den var grund och inte alls speciellt uttömmande, tycker jag. Plus att det blir lite "220 minus ålder" över såna. Vi är ju till sist människor, och det är den enskillda människan som är intressant för just den - så att säga. Om jag refererar till mig själv så sprang jag ca 4 ggr per vecka i 3 år utan att självoptimera bort min overstride. Det hände ingenting förrän jag medvetet jobbade fram en högre stegfrekvens.

@Henrik: Jo, jag kan nog tänka mig att man tycker att Merrell är lite hårda. Jag utgår från att du provat ...-glove serien. Det är dom som är "barfotaskorna". Till och med Bare Access (framförallt tvåan) är inte samma som "glove" skorna. Jo, det lär vara Trail Glove du tänker på. Den är väldigt lik Road Glove i känslan, så gillade du inte RG så kanske TG är tveksam... :-)
HR
1972 • Stockholm
#52
9 mars 2013 kl 19:23
Gilla
Tibor; jepp, de är provade.

Jag är lite intresserad av Mix Master men har inte hittat den i butik ännu för att kunna prova den. :)
1969 • Stockholm
#53
9 mars 2013 kl 20:51
Gilla
Henrik: uttömmande och klokt som vanligt. Du har helt rätt i att man kan "fastna" i en ovana/dumhet, stor eller liten, en liten justering eller varseblivning kan då hjälpa massor, det har jag sett och varit med om flera exempel på själv.

Tage: håller med dig och jag tycker dessutom att det låter konstigt att löpning skulle vara "den enda" sporten som "ska" utföras med så få hjälpmedel och utrustning som möjligt. Tänker man springa en massa på hårda underlag så är det ju i sig inget konstigt att man behöver skydda både fötter och leder. Sen ska man så klart optimera utformningen på skorna, så att dessa i sig inte ställer till med nåt.

Tibor: sant, det är för enskild det är intressant, men det är ju i form av statistik vi kan säga nåt om hur saker och ting funkar. Du skriver att du inte självoptimerat bort din overstride, det har inte jag heller, men å andra sidan har jag aldrig tyckt att den är något problem.

Men det är ju så: om vi tänker oss att vi skulle följa 100 framfotslöpare och 100 hällandare under ett år och som resultat har vi 1 skadad och tvingad till vila i grupp ett, men 20 i grupp 2. Då kan vi säga att det är 20 gånger vanligare att skada sig om man springer på hälen. Vilket är sant (med detta underlag), men rätt ointressant för de andra 80 hällöparna och de individerna har ju inget incitament att träna om sig (ur skadesynpunkt i alla fall).
HR
1972 • Stockholm
#54
9 mars 2013 kl 21:30
Gilla
Thomas:
Det är ofta en fråga om hur man vill använda statistiken efteråt: säga att det går bra för 80% eller att tjugo gånger fler blir skadade av det. ;-)

Den enda invändningen mot ditt antagande är att om man i en större studie ser en markant skillnad så bör man ju åtminstone lägga en rekommendation om att man ska sträva efter att löpa det på det minst skadefrekventa sättet och kanske slippa bli en av de tjugo procenten.

Är risken närapå lika hög/låg i bägge fallen så blir det ju ett fritt val.

Om man springer på hälen och inte "lider" av det och inte heller har några ambitioner att skola om sig så kan man ju absolut fortsätta med det.

Den enda gången jag sprungit med forcerad overstride - dvs artificiellt ökad steglängd med ett par cm samt i hög kadens - var när jag persade på milen (34:48) och det ledde fram till att jag blev riktigt sliten i ljumsktrakten och vaderna. Framförallt den högra vaden blev riktigt öm och sliten. Två dagar senare slet jag av delar av ena vadmuskeln under ett löppass - min första och enda löprelaterade skada. :-(

Ganska extremt exempel kanske och det gjorde jag "på förslag" då jag flera gånger försökte gå under 35:22 som var min bästa klockade tid innan dess och visst - det gick ju faktiskt. Men till ett mycket högt pris. Då hade jag sprungit milen otaliga gånger runt 36-38min utan att ens ha nämnvärd träningsvärk efteråt och inget slitage i kroppen.

Henrik J
1973 • Nödinge
#55
12 mars 2013 kl 09:39
1 Gilla
Tränade friidrott under ett halvår får 22 år sedan. Skadade mig tämligen omgående och har inte kunnat komma igång med löpning sedan dess. Inget har funkat. Barfotaidéerna nådde mig 2009. Funderade lite och slängde mina GT-2110 och de specialgjorda inläggen. Köpte ett par Adios och började om. Idag har jag inga skadeproblem, pronerar inte längre, springer energieffektivt (testat) och siktar på maran under 3 inom ett år. Springer med Kinvara idag. Allt känns såå bra nu helt enkelt.

Barfotatrenden fick mig att öppna ögonen och våga se alternativen mot de strängaste rekommendationerna i den kändaste av löpskoaffärer. Barfotaideerna knuffade mig i rätt riktning. Inte hela vägen, det är jag väl medveten om, men det räckte och jag är tacksam.

Sällan är väl saker antingen eller.
1955 • Lidingö
#56
13 mars 2013 kl 16:07
Gilla
En intressant artikel om barfotalöpning och dess skaderisker i New York Times från den 6 mars 2013. http://well.blogs.nytimes.com/2013/03/06/barefoot-running-can-cause-injuries-too/
Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#57
13 mars 2013 kl 18:11
Gilla
@Henrik Rundgren: "Nu är jag mest glad över att springa och valde de lättaste skor med BRA dämp som jag kunde hitta. Det innebär mest att jag kan springa hyfsat fort och riktigt långt. "

Jag är nyfiken på vad du har skor. :) (du kanske redan har skrivit det)
HR
1972 • Stockholm
#58
13 mars 2013 kl 19:38
Gilla
Hej Kajsa,
jag springer de flesta pass i Brooks Green Silence:
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=9767

Tyvärr är modellen nyligen utgången så det har varit köphets på forumet med hamstring. Det positiva är att om du hittar ett par så handlar det om ca 300kr inkl frakt. :-)



Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#59
14 mars 2013 kl 21:03
Gilla
Tack Henrik! Ska kika på dem :)
Leonard
1981 • Hovet
#60
15 mars 2013 kl 15:57 Redigerad 15 mars 2013 kl 15:58
Gilla
Då står det lite om det här också: http://www.sportburken.se/?p=314
Inget nytt egentligen för er som läst tråden...

Trevlig helg!
Leo
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.