Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 38659 visningar

Löpning efter diskbråck?

Anna
1985 • Jönköping
#1
21 januari 2013 - 10:29
Gilla
Hej!
Har någon av er erfarenhet av att börja löpträna efter att ha haft diskbråck? Har ni lyckats hålla diskbråcket borta?
För min del är det fortfarande för illa för att sätta igång, men det är alltid skönt att få lite framtidshopp.
< < < 1 2 > > >
1968 • Falkenberg
#2
21 januari 2013 kl 11:15 Redigerad 21 januari 2013 kl 11:15
1 Gilla
Jag hade diskbråck i ländryggen med hemsk utstrålande smärta, bortdomnande osv., gick på starka smärtstillande (morfinplåster och tabletter, NSAID, paracetamol), behandling hos sjukgymnast, TENS, m.m. Kunde knappt röra mig, kunde inte se ett liv efter bråcket.

Började trappa ned de starka preparaten efter ca. 2 månader och började jogga lätt samtidigt. Har sprungit sedan dess. Var inte helt smärtfri i vila förrän efter nästan 3 år, och får fortfarande känningar i vissa ställningar och situationer, men upplever att löpningen har varit till hjälp mot smärtan och frustrationen. Läkaren hade heller inte något att invända mot lätt löpträning så länge jag tog det lugnt.

Det som jag upplevde hjälpte mig mest var mackenzie-övningar (kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=wBOp-ugJbTQ ), löpning, och tid!

Hoppas symtomen avtar och att du snart är tillbaka i löparspåret!
Anna
1985 • Jönköping
#3
21 januari 2013 kl 12:05
Gilla
Tack för tips och pepp! Fantastiskt att höra du hittade vägen framåt genom löpningen.

Jag är på väg att ta mig igenom den brutala perioden du beskriver, men så snart det börjar kännas lite bättre är det kanske läge att diskutera löpning med min sjukgymnast!
Johan F
1975 • Huskvarna
#4
21 januari 2013 kl 14:31 Redigerad 21 januari 2013 kl 14:34
Gilla
Jag håller mitt diskbråck (L4-S1 med artros L5-S1) i schack med simning (mestadels frisim) och löpning. Du är snart igång ska du se Anna =)
Gör jag övningarna i länken Jim visar, är risken att jag blir sängliggande flera månader.
Jennica Bodenfors
1975 • Västerlanda
#5
21 januari 2013 kl 19:22
Gilla
Jag har fyra diskbråck i ländryggraden efter en ridolycka. Det tog 2 år att komma tillbaka. Ingen trodde att jag skulle springa igen och jag fick t om förbud. Ett nej sporrade mig dock och nu springer jag igen, mycket tack vare förändrad löpteknik efter löpträning med Markus Stålbom och regelbundna behandlingar av världens bästa kiropraktor Leif Sockander. 2012 sprang jag Göteborgsvarvet och skall springa i år igen.

Kämpa på Anna och lycka till!
Anna
1985 • Jönköping
#6
21 januari 2013 kl 21:46
Gilla
Tack för det! Lättare att kämpa på när jag har era historier i ryggen.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#7
22 januari 2013 kl 09:00
Gilla
Hade 2 diskbråck i ryggen, opererades för det ena för ca 3 år sedan, det andra bedömdes inte som allvarligt, och givetvis var nästan det ENDA jag ville springa just där och då :-)

Fick ta det stegvis efter operationen, med promenader, som jag gradvis ökade både längd och intensitet på tills jag så småning om övergick till lätt jogg/lufsande.

Ca ett halvår efter min operation så sprang jag en halvmara utan större problem. Det jag upplever har störst påverkan på just min rygg är allt annat i vardagen samt hur man/du tar hand om din rygg i övrigt. Har aldrig gillat gym och styrketräning, men styrka är ett måste för att ryggen skall må bättre. Kanske inte gäller alla men det hjälper mig. Kan oxå tillägga att jag ibland, även om jag är "frisk", kan få känningar ner i benet och då gäller det att ta det easy ett tag så man inte provocerar fram något värre!!

Lycka till!!
urban johansson
1963 • Arvika
#8
22 januari 2013 kl 21:42
Gilla
Hej. Har hamnat i samma situation som dig, suck. Fick rådet att simma och cykla. Bra att röra på sig. Göra allt som inte gör ont. Är själv anmäld till Göteborgsvarvet så man måste ju igång snart... För det är löpningen man vill hålla på med. Så håll igång..
Anna
1985 • Jönköping
#9
25 januari 2013 kl 10:08
Gilla
Urban: Samma här. Har dock insett att jag får skippa Göteborgsvarvet - första målet får bli att komma igång igen..

För min del blev det värre av att simma bröstsim eller fjäril (ska inte böja mig bakåt) men frisim bör fungera. Är gammal simmare och hade aldrig några problem med det när jag höll på som mest, så det känns lite skumt...

Men att cykla kanske jag borde testa!
1978 • Aneby
#10
26 januari 2013 kl 02:03
Gilla
Vid vilken kota har du bråcket Anna, och vet du hur du fick det?

Själv har jag än så länge lyckats undvika diskbråck, men däremot fick jag ett rejält ryggskott i ländryggen för snart tre år sedan och har efter det haft återkommande ryggont i perioder. Besökte en sjukgymnast som gjorde analysen att jag var tvungen att sluta "säcka" när jag sitter. Jobbade då på turistbyrå där jag satt ganska mycket vid skrivbord, och jobbar nu som journalist där jag också sitter mycket vid skrivbord, och ja, att sitta rak i ryggen är inte min starka sida.

Men däremot gillar jag ju att springa, och har till min glädje märkt att mina ryggbesvär minskat eller till och med försvunnit när jag hållit igång med att springa. Och det är nog inte konstigt - dels stärker det väl ryggmusklerna en del (även om det förstås finns andra sporter som gör det ännu mer) och dels så kan jag tänka mig att stötarna som ryggraden får när man springer, kanske kan hjälpa att trycka tillbaka en disk som börjat bukta ut, eller hur man nu säger.

Men eftersom du redan har ett diskbråck, så kanske det fungerar annorlunda. Så föreslår att du frågar din sjukgymnast om saken, så att du inte börjar för tidigt! Om om vederbörande tror att det är för tidigt, så be om en lista över sporter som vore bra redan nu vettja. =)
Anna
1985 • Jönköping
#11
10 februari 2013 kl 13:58
Gilla
4-5 tror jag. Ingen aning hur jag fick det första gången, men nu senast provocerade jag troligtvis fram det med mycket löpning och ryggträning, innan det hade blivit helt bra.

Tack för tipset! Ja, den här gången får jag vänta lite längre innan jag sätter igång. Tyvärr har jag inte fått börja styrketräna heller, enligt sjukgymnasten, då det har varit för illa. Men det går åt rätt håll nu, så jag hoppas kunna komma igång snart!
Mattias Carlsson
1980 • Uddevalla
#12
10 februari 2013 kl 15:15
Gilla
Jag är opererad för diskbrock i ländryggen (L-4, L-5) förra våren. Läkarn passade på att plocka ut en bit av kotan samtidigt pga trång spinalgång.
Försöker komma ut 3 gånger/vecka på mellan 6-14km/pass, vilket funkar bra för mig just nu. Kör dock mycket coreträning och började väldigt försiktigt med löpningen, framför allt på mjukare underlag då jag fick känningar av för mycket asfalt...

Så mitt råd är att börja försiktigt, gärna på mjuka underlag (grus, skog, stigar osv), träna mycket core och framför allt; LYSSNA PÅ DIN KROPP!

Lycka till och tänk på att skynda långsamt!
urban johansson
1963 • Arvika
#13
18 februari 2013 kl 22:39
Gilla
Undrade bara hur det går för dig Anna?
Själv så går jag hos sjukgymnast och tränar mest simning och träningscykel. Crawl funkar bra och så kanske man lär sig till slut.
Provade löpbandet 1 km iallafall. Ovant.
Men det är core träning som gäller samt att inte sjunka ihop i ryggen när man sitter. Bra att sätta händerna på baken och pressa framåt emellanåt.
Kör hårt!
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#14
19 februari 2013 kl 08:36
Gilla
Jag har haft diskbråck ett antal gånger och har de senaste 20 åren inte kunnat sitta på golvet eller göra en hel del olika rörelser... Dock har jag alltid sprungit så mycket som jag har kunnat...

Men tog ett helt nytt tag förra våren och gick och rehabtränade hos sjukgymnast och jag tränade rehab under ca 5 månader ofta och "hårt" och min rygg har inte varit så här bra sedan jag var 15! Jag kan sitta på golvet, ( folk förstår inte hur stort det är :) ) och jag har inga problem att springa. Är fortfarande mycket svagare i vänster del av kroppen pga snedbelastningen men håller långsamt på att komma ikapp. Så jag tror REHAB REHAB REHAB...
Anna
1985 • Jönköping
#15
27 februari 2013 kl 16:52
Gilla
Urban:
Det går framåt. Har just avancerat till gymmet tillsammans med min sjukgymnast. Får bara göra några få övningar, men det skönt härligt att kunna träna lite i alla fall. Jag hade väldigt stark mage och rygg innan jag fick diskbråcket, så nu handlar det väl om att bygga upp allt igen.

Härligt att höra att löpning verkar ha fungerat för så många av er!
urban johansson
1963 • Arvika
#16
1 mars 2013 kl 20:56
Gilla
Skönt att det går framåt. Jag fick med lite övningar av sjukgymnasten, så ska det inhandlas en pilatesboll. Finns tydligen många vettiga övningar. Har tyvärr slarvat med core träning före diskbråcket men nu börjar det ordna upp sig. Gillar att köra så svetten riktigt lackar. Tänkte testa spinning framöver, gött.

Jobba på!
Ulf Nyback
1965 • Geta
#17
28 mars 2013 kl 17:46
1 Gilla
Jag tror jag har diskbråck. Det strålar ned i vänster ben, och vänster ben är svagare och mindre rörligt än det högra. Hållit på med en del bakåtböj-övningar i några månader, men det hjälper inte. Kanske gör jag dem fel. Smärtan i ländryggen känns mest när jag står stilla. Jag kan springa och tränar till mitt femtonde marathon. Skönt att jag ska till en fysioterapeut nu efter påsk.

Kändes bra att läsa era inlägg.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#18
28 mars 2013 kl 20:15
Gilla
jag hade det ungefär som Jim N, tre diskbråck, kotglidning och spinalstenos i ländrygg, + nedre kotan i brösryggen, starka smärtstillande tabletter, massage, Tens, nervblockader, akupunktur och rehabträning, ganska simpel sån från början,jag har succesivt blivit bättre, men det har tagit flera år (diskuterat ev steloperation av 3-4 kotor),jag kunde knappt gå, än mindre stå och knappt ens ligga men sen ett år tillbaka är jag hyfsat smärtfri och har kunnat börja styrke- och konditionsträna ordentligt, började löpträna för sex månader sen och har livet tillbaka, jag håller tummarna för dej, ge inte upp
1965 • Skurup
#19
29 mars 2013 kl 07:22
Gilla
Ulf, har du fortfarande ont i landryggen o benet när du står stilla men inget problem att springa? I din beskrivning har jag samma problem sen några dagar. Vågar inte springa men har prövat jogga en bit och det gjorde inte ont. Men är rädd att det förvärrar smärtan i längdryggen och ner till höften o benet på vänstra sidan.
1970 • Sala
#20
29 mars 2013 kl 09:13
Gilla
Har man nervpåverkan och ont i ryggen tycker jag att man ska söka för det. Jag har två diskbråck, längst ner i ryggen. De är inte opererade. Jag har tränat ryggen, mest med plankan faktiskt och det har gjort stor skillnad. Inga mer domningar eller styrkebortfall. Så jag tror på corestyrkan. Lycka till.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.