25 maj 2007 kl 09:53
Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Emma: Begreppet vita och röda muskler har jag aldrig stött på tidigare, däremot "snabba" och "långsamma" muskelfibrer (slow twitch (typ I) & fast twitch (typ IIa och IIb)), kan det vara det du syftar på ? detta har lite, om något, med ämnet att göra dock.
Åter till ämnet:
Mjölksyra uppstår när kroppen bränner energi utan syre (anaerobt = utan syre). Detta sker hela tiden, även när man inte anstränger sig.
Det är när kroppen inte hinner "skölja ur" musklerna och halten syra överstiger en viss gräns (tröskeln) som syrakoncentrationen och syrebristen i musklerna gör en stel och tung i musklerna. Man kväver helt enkelt musklerna. När man sen avslutar ansträngningen så tar det inte mer än upp till några timmar för kroppen att återfå balansen igen.
En anledning till att man inte upplever sig få "syra" kan vara att man helt enkelt inte anstränger sig på tillräckligt hårt, tillräckligt länge. Att springa i backar är ju ett sätt att anstränga sig hårdare än vanligt, men då är risken större att man hinner trötta ut sig konditionsmässigt, innan man når sin mjölksyratröskel. Det finns väl egentligen ingen anledning att överskrida sin tröskel, eftersom det ofta resulterar i lång återhämtningstid, men om man är intresserad av att veta hur det känns och kanske få en känsla för var ens tröskel ligger så är långa intervaller (>1km) i högt tempo ett sätt. Det finns säkert andra bra sätta att få syra.
Et exempel på tröskelpass:
Utgå från din bästa tid på 10km och gör 5x1200m i ett tempo som är 30sek snabbare/km, med 20% av intervalltiden i jogg/gåvila emellan.
En lång och säkert astråkig utläggning, hoppas ni höll er vakna och fick ut nåt av det.