Löpning Tävlingar & Motionslopp 132 inlägg 10111 visningar

Helsingborg Marathon

Marjan Svab
1968 • Helsingborg
#1
25 april 2013 - 12:21
3 Gilla
Tjoho, nu blir även min stad med maraton.
http://www.helsingborgmarathon.se/start/
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
T Springsson
1970 • Skotrampa
#41
27 april 2013 kl 20:12 Redigerad 27 april 2013 kl 20:16
3 Gilla
Hoppas man tar detta som konstruktiv kritik och inte "gnäll". Vi vill ju alla att loppet skall bli så bra som möjligt. :) Verkar ju som att arrangören läser det som står här.

Förmodligen blir det ännu mer kött på benen längre fram och en mera övergripande bildpresentation på hur banan är. Just nu är tyngdpunkten på stilistiska närbilder av bryggor och husfasader ( man slås av att jaha, varför inte visa en mera beskrivande bild av banan där det är tänkt att man kommer att passera istället för grodperspektiv på vassruggen? ). Mer vyer där man känner "att här vill jag susa fram genom dalen/ gatan/ parken" (år nummer-2 är det ju lättare för då kan man ju använda sig av förra årets bilder på det riktiga loppet för att skapa känslan av löpsug). DET finns dock en del bilder som är helt ok!!!

Ett annat tips kan ju vara att lägga upp klipp på någon springer vissa bitar med en kamera. Men som sagt, allt är så tidigt, detta har dom säkert reflekterat över och det kanske dyker upp något i den stilen.

Skriver inte detta som självutnämnd expert på hur det skall arrangeras, utan enbart på vad just jag som löpare gärna vill ha i form av information på ett lopp som har dessa höga ambitioner.

Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#42
27 april 2013 kl 20:37
1 Gilla
Gay gnällspikar kom från mig och var inte menat till någon specifik. Men onekligen kände du dig träffad ;-)
1956 • PARTILLE
#43
28 april 2013 kl 09:40
1 Gilla
Jag tycker nog kritiken har varit konstruktiv i denna tråd. Tydligen uppfattas detta som gnäll. Ja, kanske det. Det är väl en mix av båda. Jag ifrågasätter mycket här
1. Startavgiften. 850 kr för en mara som arrangeras första gången. Dessutom ligger denna avgift i klass med Stockholm marathon. Nåja, strax under...
2. Arrangören är ett aktiebolag, inte en förening.
3.Vännen arrangörerna har som skall ge goda råd för tävlingen, sitter av en slump i bolagets styrelse, som ordförande.
4. Att få sanktion för detta lopp har jag svårt att tro eftersom de inte är en idrottsförening.
Även om jag är ett löpar- och ultrafreak så innebär det inte att jag med automatik sväljer allt nytt som kommer. Hade startavgiften varit mer normal (300-400 spänn) hade jag nog inte ens reagerat. Men när man går ut och gör en mara för första gången och sedan saftar i med detta, då blir jag alltid misstänksam och börjar gräva lite.
För mig luktar detta - snabba cash och deras affärsidé är att vi springer ihop deras löner.
1951 • Lund
#44
28 april 2013 kl 09:56
Gilla
Håller med Thomas o Stefan. Själv väntar jag på ytterligare klargöranden från arrangörerna och friidrottsförbundets beslut innan jag överväger medverkan. Är arrangörernas mål att fixa ett bra betalt arbete i framtiden, med superhöga inkomster, från startavgiften? Är det en affärsidé som de försöker sjösätta utan ngn form av idealitet? Stötta barn,ungdoms eller massidrotten exempelvis.
Kristoffer
Sverige
#45
28 april 2013 kl 11:29
Gilla
Stefan, läste du deras förklaringar på http://www.helsingborgmarathon.se/att-arrangera-ett-maraton/ ?

Jag uppfattar det som att det finns en idrottsförening, om än nystartad.

Och sen är jag väl kanske lite godtrogen men om det var rika de här två killarna ville bli så känns detta som ett rätt så ineffektivt sätt att bli det på. De har ju redan lagt jättemycket tid på det vad det verkar och de tycks snarare drivas av att det är roligt än av girighet.
Kristoffer
Sverige
#46
28 april 2013 kl 11:31
1 Gilla
Sen så tycker jag väl också att det är trevligt med ideella lopp och jag föredrar det men jag har ändå sprungit Midnattsloppet och tyckt att det var kul. Och det stödjer väl inte en endaste god sak vad jag vet. Och dyrt är det också. Dyrare per kilometer än maran vi diskuterar här.
1968 • Helsingborg
#47
28 april 2013 kl 11:50
1 Gilla
Jag har svårt att se hur barn- och ungdomsidrotten skulle missgynnas av att detta lopp arrangeras. Det är ju inte så att det finns ett alternativt maratonlopp i Helsingborg som arrangeras av en ideell klubb som satsar på barn- och ungdomsverksamhet och som tappar deltagare p g a detta lopp.
Johan
1973 • Malmö
#48
28 april 2013 kl 11:51
Gilla
Kul med mara i Helsingborg. Kan nog bli en anmälan lite längre fram.
1970 • Lerum
#49
28 april 2013 kl 11:52
1 Gilla
En riktigt bra tråd på Jogg detta.
Vi har möjlighet att påverka och hjälpa arrangören fram. De samlade erfarenheterna som finns bland löpare här är guld värda.

Jag tycker vi hjälper varandra att inte landa i en pajkastning, klart som 17 att några är mkt skeptiska men det får vi vända till något positivt dvs hur åtgärdar man detta med ett bra förslag.
Bara kritik utan förslag är ju långt ifrån så konstruktivt som när man föreslår ett alternativt sätt eller hur.

Kanske sitter det några andra där ute som funderar likadant och kan få riktigt bra hjälp. Vad innebär det att få ett lopp sanktionerat, vilka skyldigheter har man osv

Som Stefan sa, hade det kostat 300-400 hade loppet glidit under radarn, nu finns alla möjligheter att få till detta till något riktigt bra
Benny Halvarsson
1981 • Norrtälje
#50
28 april 2013 kl 12:54
Gilla
Förstår inte rädslan att någon kan tjäna pengar? Är det avundsjuka?
Det är väl marknaden som sätter priset i slutändan. Når man målet på 1000 deltagare så är priset rätt. Först då kan man säga om det är rätt eller inte.

Finns väl många exempel på evenemang som drivs av AB där idrottsklubbar är med och jobbar mot ersättning. Så nog tror jag att ungdomsidrotten kommer få sig en slant även i detta arrangemang.

Tycker det är kul med nytänk och kreativitet så som deras marknadsföring inför loppet!
1956 • PARTILLE
#51
28 april 2013 kl 13:02
Gilla
Kristoffer #46. Jo jag såg, men den infon var inte där från början.
Kristoffer
Sverige
#52
28 april 2013 kl 13:51
Gilla
@Benny. Det finns en balansgång också då priset börjar bli så högt att det inte längre är en folkfest utan ett rikemansjippo. Men visst, det behöver ju inte nödvändigtvis vara ett problem om det enda viktiga är att maximera vinsten. Jag skulle dock aldrig anmäla mig då även om jag hade pengarna.

För min del handlar det inte om avundsjuka. Jag upplever att pengar som enda drivkraft ger rätt dålig kvalitet. Ett idellt arrangemang med glädjen som drivkraft ger nog ofta ett roligare lopp att delta i. Åtminstone för mig. Men jag har som sagt deltagit i Midnattsloppet också och tyckte det var kul ändå.
1951 • Lund
#53
28 april 2013 kl 14:09
3 Gilla
Avundsjuka? Var kom det ifrån? Var och en väljer givetvis själv. För att kunna göra det måste jag som löpare veta hur organisationen ser ut och hur pengarna används. Kan jag välja lopp som finansierar exempelvis barn och ungdomsverksamheten, gör jag det. Det har inte med avundsjuka att göra. Lägger jag ner närmare 1000: - vill jag att så lite som möjligt hamnar i privata fickor, att så mycket som möjligt, efter administration och utvecklingskostnaderna, gynnar föreningarnas verksamhet. Det är inte avundsjuka, det är att ta ett ansvar, att inte bara tänka på sig själv och ignorera andra. När jag var med i SK 69 finansierades friidrottsklubbens barn och ungdomsverksamhet med bl.a., pengar från ett årligt återkommande terränglopp. Inkomster som var livsviktiga för föreningen.
Det är sådana initiativ jag vill gagna, inte lopp som främst luktar pengar. Det är inte detsamma som att jag vill förbjuda dem, var och en måste få välja. Men då måste arrangörerna ge full och vederhäftig information, inte främst glassig reklaminspirerad information.
Min förhoppning är att friidrottsförbundet inte sanktionerar loppet så som det ser ut idag, att friidrottsförbundet bara sanktionerar lopp som ger en positiv återverkan på förbundets och klubbarnas verksamhet. I annat fall ser vi snart ”AB maraton” som riskerar att ta monopol på en ”maratonmarknad” vars uppdrag framförallt är att generar pengar till ägarna. Om jag kan bidra till att motverka en sådan utveckling, väljer jag att göra det. Något som definitivt inte har med avundsjuka att göra.

Mårten
1981 • SKELLEFTEÅ
#54
28 april 2013 kl 16:59
4 Gilla
850 SEK?

Hösten 2014?

Måste anmäla mig på en gång!

Eller kanske inte.

Grabbarna har verkligen läst in sig på Nextopia. Vi köper förväntningar idag, otestade produkter. Paketeringen framstår som viktigare än innehållet. Förväntingsamhället i kubik. Synd att löpningen börjat bli en sån homogen medelklassyssla. Öppen för alla, otillgänglig för de flesta (åtminstone tävling). Är det inte, i brist på ett bättre ord, lite äckligt?
Kristoffer
Sverige
#55
28 april 2013 kl 18:15
1 Gilla
Äh, låt hipsters och trendkänslig medelklass springa de med! Om de bara gör det för att vara trendiga springer du lätt ifrån dem!

Sen kan jag hålla med om att den konstlade hypen inför att denna mara presenterades var, i brist på ett bättre ord, lite knäpp. Jag kunde inte låta bli att följa det på Instragram och fascinerades över alla förväntansfulla kommentarer på varenda bild. Precis som att det inte redan fanns ett gäng med maror att springa i Sverige om man nu vill springa en mara.

Med allt detta sagt så är jag nog ändå lite sugen på att springa den. Har haft en långsiktig plan att springa min första mara tidigast 2014 och denna verkar ju vara trevlig om än kanske inte direkt platt.
1975 • Rydebäck
#56
28 april 2013 kl 22:14
Gilla
Härligt med en mara i underbara Helsingborg!
Det kostar på att arrangera ett en varvs marathon. Landskrona må vara billigare men fyra varv!!! Har sprungit den en gång och aldrig mer. Helsingborg 2014 är redan anmäld...
Irene
1968 • Åstorp
#57
28 april 2013 kl 22:38
Gilla
Synd att det inte också blir en halvmara. Ett helt maraton är för långt för mig men jag skulle vilja springa om halva sträckan erbjöds. Jag håller med dig Henrik. Att varva är tråkigt. Det räcker att varva på en mil för att man ska tröttna.
1951 • Lund
#58
28 april 2013 kl 22:55
Gilla
Växjö maraton 8: a varvningar. Det kräver ett järnpsyke.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#59
29 april 2013 kl 07:48
1 Gilla
8 varvningar.... Kan man ju lika gärna bygga ett hamsterhjul.... ;-)
1951 • Lund
#60
29 april 2013 kl 09:33
Gilla
SVAR FRÅN FRIIDROTTSFÖRBUNDET
Fick idag svar från friidrottsförbundet om reglerna som gäller för att de skall sanktionera ett lopp.

kopia brev

Hej!
Alla våra lopp arrangeras av våra medlemsföreningar på något sätt. Så ett sanktionerat lopp ska arrangeras av en ideell allmännyttig förening som dessutom är medlem hos oss. När det gäller just marathonsträckan ska den dessutom vara kontrollmätt av en förbundsbanmätare för att få anses vara ett marathon.

Med vänliga Friidrottshälsningar / Yours Sincerely
Andreas Thornell
Tävlingsansvarig / Competition Manager
Svenska Friidrottförbundet / Swedish Athletic Association
+46 10 476 53 4

< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.