Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 19108 visningar

Smärta vid inre fotknöl

Timmy
1992 • Västra frölunda
#1
13 maj 2013 - 01:32
Gilla
Hej!


Såhär lagom till Göteborgsvarvet på Lördag så har jag dragit på mig någon typ av skada.


Kände idag redan efter 2km smärta vid varje nedtramp av högerfoten, smärtan sitter precis ovanför inre fotknölen och det gör jätteont så fort jag trycker till litegrann med handen. Envis och korkad som jag var så sprang jag ytterligare 7km innan jag gav upp pga smärtan, prövade att justera mitt löpsteg lite och försökte trampa ned med utsidan utav foten först och det hjälpte oerhört tills jag började halta isället.

Vad kan detta bero på?
Samma problem har uppstått innan men aldrig såhär intensivt och tidigt in på passen.

Jag kommer att springa varvet i vilket fall med smärta eller inte, men finns det ingenting jag kan göra för att förebygga detta framöver eller åtminstonde lindra värken under varvet tills jag uppsökt någon typ av läkare efteråt.

tack på förhand
1981 • Örebro
#2
14 maj 2013 kl 08:41
Gilla
Skulle kunna vara tibialis posterior som smärtar, relativt vanliga besvär vid löpning.

Benny
1972 • Skellefteå
#3
14 maj 2013 kl 18:29
Gilla
Jag har dessvärre drabbats av något liknande efter att ha springit extra mycket i uppförsbacke den senaste tiden. Och självklart dåligt tajmat två veckor före lopp.

@Johnny: Har du några tips kring hur man behandlar smärtande tibialis posterior. Har Voltaren Gel någon plats i sammanhanget?
1981 • Örebro
#4
15 maj 2013 kl 09:16
Gilla
Det är svårt att säga om Voltaren kan hjälpa eller inte. Generellt sätt så är en inflammation ett sätt för kroppen att läka samt säga till dig att du inte ska belasta. Kör man Voltaren då direkt så motverkar man läkningen, trots att smärtan lägger sig. Smärtan är alltså en signal till dig om att ta det lugnt.

Men, det gäller inte riktigt på samma sätt om detta pågått över en längre tid, då är det mer en kronisk inflammation och den syftar inte till att läka på samma sätt. Samt att smärtan inte riktigt fyller sitt syfte om att varna heller. Det är väl först då jag skulle rekommendera det.

Behandlingen är således aktiv vila, dvs håll igång och rör på dig i den mån du kan, utan att smärta provoceras. Det finns flera andra behandlingar man kan testa, dock inget som är något mirakel är jag rädd. Personligen skulle jag iaf köra laserbehandling och ev lätt strömbehandling.

För att klara av Varvet så kan man såklart ta smärtstillande, men det är bra att komma ihåg att det bara tar bort smärtan och risken finns såklart att det blir värre.

Sen i förebyggande syfte framöver så är det nog tråkig prehab i form av styrke- och balansövningar som är den bästa medicinen.
Benny
1972 • Skellefteå
#5
15 maj 2013 kl 19:31
Gilla
Re Johnny:
Idrottsdoktorn säger tvärtom, dvs. att NSAID bör användas i ett så tidigt skede som möjligt. Efter den akuta fasen har det däremot ingen eller mycket liten effekt på inflammationen: http://www.idrottsdoktorn.se/fragor-svar/rehabilitering/antiiflammatorisk-behandling

Även Staffan Flodquist här på forumet verkar vara av samma åsikt. Så det råder alltså oenighet om när användning av NSAID är lämpligt och inte.

När den akuta fasen är över, är det då inte bättre att använda t.ex. paracetamol (Alvedon, Panodil m.fl.), vilka inte verkar anti-inflammatoriskt, ifall man bara vill dämpa smärtan utan att påverka läkningsprocessen i onödan?
1981 • Örebro
#6
15 maj 2013 kl 21:38
Gilla
Intressant. Har aldrig sett något som stöder det han säger, men det låter onekligen spännande.

Jag ska förtydliga lite, jag rek inte nsaid generellt efter den akuta fasen, bara i de fall då man kan se en kronisk inflammation efter den akuta fasen, vilket är långt ifrån alltid.

Men även om det är så att vi har en "reserv", blir det svårt att säga i vilka fall det verkligen är ok att ta nsaid eller då man behöver både sina byxor och hängseln.

Säger inte att jag absolut sitter på sanningen, men jag har inte sett något som stöder det han säger heller, måste leta mer forskning nu inser jag. :-)
HR
1972 • Stockholm
#7
15 maj 2013 kl 22:03 Redigerad 15 maj 2013 kl 22:06
Gilla
Jag skulle heller inte direkt säga emot resonemanget som Idrottsdoktorn för. Lägg dock märke till att han nämner det i samband med just _akut_ skada och _i direkt anslutning_ till det.

Det är nog inte en bra idé att extrapolera det resonemanget till att omfatta besvär som pågått i ett antal veckor och kalla det akut, eller "i direkt anslutning till skada".

Saxat ifrån samma länk:

"När den akuta fasen är över har man ingen eller mycket liten effekt av NSAID på inflammationen, vilket är orsaken till att det är meningslöst att ge sådana medel i sent skede för att hämma inflammation. Däremot kan man få en smärtstillande effekt av preparatet, något som inte alltid är önskvärt, eftersom det tar bort den enda varningsklockan som kroppen har för att känna av en skada. Känner man inte av en faktisk skada löper man risken att förvärra skadan genom att inte veta om att vara försiktig. Trots detta behandlar många ändå med sådana och andra medel i förment inflammationshämmande syfte, till skada för den redan skadedrabbade."

Det innebär ju att risken att förvärra en redan förvärvad skada ÖKAR om man bestämmer sig för att knapra smärtstillande för att t ex genomföra ett lopp när man har känningar.

Man "maskar" symptomen och köttar på, det tycker jag är puckat.

Om jag skulle ha såpass ont efter en skada så att jag inte kan sova ordentligt (vilket har hänt ett par gånger) så skulle jag kunna tänka mig smärtstillande för att få god sömnkvalitet (vilket jag gjort någon enstaka gång). Men inte under en längre period.

HR
1972 • Stockholm
#8
15 maj 2013 kl 22:14
Gilla
Benny:
Voltaren Gel tror jag inte kommer verka på djupet så att det ger någon större nytta och jag tror ärligt talat att massagen i samband med påförandet ger lika stor nytta och att rörelseträning och t ex balanskudde/dyna skulle göra mer nytta.

Om det är något som jag har mycket svårt att tro på är reklamen där Gelen "letar upp det onda och verkar i lederna". Hur det nu skulle gå till.

När det gäller frågan om de icke anti-inflammatoriska smärthämmarna så saknar jag både kunskap och egen praktisk erfarenhet.

1981 • Örebro
#9
15 maj 2013 kl 22:18
Gilla
En snabb koll verkar säga att NSAID vid frakturer inte är att rek då det påverkar läkningen negativt.

Vad gäller mjukdelsskador så är det svårare att få en klar blid, men att man börjar ifrågasätta hur smart det är då det eventuellt kan påverka läkningen. Men det verkar vara mest teorier än så länge.

Ber om att få återkomma då jag läst på lite mer.
HR
1972 • Stockholm
#10
15 maj 2013 kl 23:31
Gilla
Ser fram emot det Johnny.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.