Löpning Övrigt 134 inlägg 3694 visningar

Lösspringande hundar

Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#1
5 juli 2008 - 01:45
Gilla
Var ute och gick med brorsans hund (Jackrussel) idag och stod i godan ro och väntade på att han skulle kissa färdigt när två stora hundar plötsligt kommer framrusande ut ur skogen och attackerar honom. Ägarna befinner sig som vanligt en bra bit bakom hundarna som totalt ignorerar alla kommandon och tillrop. Själv försöker jag desperat skjuta bort dessa bestar meddans dom hugger och morrar efter brorsans hund. Hinner bara tänka "Vafan ska jag säga till brorsan?!" Som tur är så lyckas jag få tag på min hund och lyfta upp den från marken och sedan får ägarna äntligen tag på sina hundar. Efteråt är det den gamla vanliga visan "Dom är så snälla så!" "Dom har aldrig gjort så där förut!" "Jättekonstigt att dom reagerade så där?" Min brorsas hund är också väldigt snäll men det hindrar inte att jag alltid håller honom kopplad när jag vistas i närheten av andra människor och hundar.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#81
11 juli 2008 kl 00:12
Gilla
OK, jag överdriver kanske, det sker inte dödsfall varje år av hundbett, men det händer ibland.
Antalet ihjälrivna av varg de senaste 150 åren = noll
Antalet dödade av älg = någon enstaka
antalet dödade av björn = 1 + en jägare som gick in i ett björnide
antalet dödade av vildsvin = noll
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article283295.ab

(Första artikeln jag läser på Aftonbladet sedan nyår), Jag klarade inte att följa mitt nyårslöfte att bojkotta den tidningen. Men vad gör man inte för debatter på Jogg.se...
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#82
11 juli 2008 kl 00:27
Gilla
Sex personer har blivit dödade av hundar i Sverige sedan 1969, enligt Socialstyrelsen.

-Maj 2005, Dansk 8-årig flicka ihälbiten av en Briard

-i Januari 2002 blev en 7-årig pojke i Norge ihjälbiten av fyra polarhundar. Pojken var på väg hem från skolan då han attackerades av hundarna.

-i Juni 2001 blev en ung kvinna i finska Tammerfors ihjälbiten av pojkvännens mastiff.

-i Januari 1999 hittades en kvinna i Borås död i en hundgård. Obduktionen ska ha visat att kvinnan blev ihjälbiten av sina Newfoundlandshundar.

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article283418.ab
Ava
1958 • Lindome
#83
11 juli 2008 kl 09:10
Gilla
Fyra människor har alltså blivit ihjälbitna i de fyra nordiska länderna sedan 1999. 6 personer i Sverige sedan 1969. Om det är ett betydande antal så undrar jag hur man skall rubricera alla andra våldsamma dödsfall?

Och nej, jag menar inte att bagatellisera riskerna men jag tycker inte heller om när man slänger ur sig ordvändningar som låter påskina att saker är värre än vad de faktiskt är.

Och f.ö. kan man inte vara nog försiktig när det gäller älg - de kan vara ruggigt otrevliga. Björn har jag ingen egen erfarenhet av (och hoppas innerligen att jag inte får). Varg, lo och vildsvin är vad jag förstått oerhört skygga och man får ha rejäl "tur" om man skall råka på ett sådant djur i frihet. Järv har jag ingen aning om hur de uppför sig men de är å andra sidan inte vanligt förekommande i Göteborgs-trakten så de kan jag nog bortse från.
1966 • Karlstad
#84
11 juli 2008 kl 11:01
Gilla
Det finns ju joggpost också..
1971 • Älvsered
#85
11 juli 2008 kl 17:42
Gilla
tja, senaste rapporten är oxå att ca 10 barn/ år blir ihjälslagna/dödade av sina föräldrar. Frekvensen på av hund ihjälbitna barn är mellen 40 -50 år .Kanske bättre att konc på okopplade människor! :P
Anette Björkman
1978 • Lund
#86
11 juli 2008 kl 19:11
Gilla
Men det handlar väl inte om att man som vuxen blir ihjälbiten av en hund eller ej. Det handlar om att många hundägare är väldigt nonchalanta med att hålla sina hundar. De låter dem springa väldigt mycket vind för våg och hundarna lyssnar inte på deras kommandon eller liknande. Väldigt få hundägare har 100% koll på sina små älsklingar och det många här som är väl medvetna om det. Hundägarna borde acceptera att alla inte älskar deras hund, särskilt inte när den skäller ut en, eller jagar en. Vi löpare måste acceptera att det finns hundägare som inte har koll på sina hundar och tyvärr kan vi nog inte enas om ngt annat..
1971 • Älvsered
#87
11 juli 2008 kl 22:23
Gilla
Jo jag vet! Själv har jag hund men jag har den alltid kopplad men det är svårt att ändra på människor och det är rätt bra att skaffa sig kunskap om hur man handlar i situationen! Men valet är naturligtvis ert! Dock tror jag inte att ni kommer undan jobbiga hundägare och dess älsklingar! Men lycka till i spåret!
Matthias A vill svara för jag missade ditt inlägg. Jag sa ju att jag är löjlig när det gäller de vilda djuren! :P brorsan blev jagad av ilsken älg i 15 min innan han kom på den goda idén att slänga sig under en lastbil (parkerad) ;) Det är löjligt jag vet men jag drar lite alla älgar över en kam! Men de är läskigt stora. Förra veckan mötte jag 6 olika älgar i skogen....å man vet ju aldrig! Jag kommer kanske över denna jobbiga fobi ju mer jag tränar på att möta dem! Kram , med vetskap om att vissa hundar ÄR problem! :D
Andres C
1955 • göteborg
#88
18 januari 2009 kl 14:14
Gilla
Jag är inte hundrädd men trött på alla lösa hundar jag möter i spåret.
Jag kan ju inte veta om ägaren har koll eller ej. Vilket innebär att jag saktar farten eller går förbi. Tycker mig ha märkt en ökning av antal hundar de senaste åren. Springer i Änggårdsbergen. Det värsta jag sett där var några kamphundar(?) som släpade på kättingar ! Troligen i träningssyfte.
Dock var de kopplade. Men jag varnade flera andra hundägare med lösspringande hundar.
1975 • Nyköping
#89
18 januari 2009 kl 14:23
Gilla
Det är brist på respekt mot andra människor att ha sina hundar lösa i områden där det finns folk. Argumentet att "min hund är snäll och har aldrig gjort något" är korkat. HUR kan någon annan än just du (och de som känner dig och din hund) veta att hunden är snäll? Håll bestarna kopplade och helst borta från motionsspåren över huvud taget.
Sven Andersson
1966 • Kista
#90
18 januari 2009 kl 17:06
Gilla
Jag har upptäckt att en del hundar tycker reflexer som är insydda på tajtsbenen är väldigt jaktinspirerande. Naturligtvis då i skymning eller mörker och motljus så reflexerna blänker på svarta tajts. Klart irriterande, och hundägare varnas. Kan inte vara kul om ens hund biter en annan människa pga det (heller). Hundägarern är förstås fullt ansvarig även vid ett sådant tillfälle.
1960 • Skåne
#91
18 januari 2009 kl 17:28
Gilla
Jag är inte hundrädd av mig (och haft flera hundar själv), men med tanke på vilken typ av ägare kamphundar har här i stan (alkisar, knarkare, småflickor, "tuffa småpojkar") som har hundarna som statussymbol och snoppförlängare så känns det klart obehagligt.

Att samma typ av ägare sällan plockar upp efter hundens skitande på stans hör också till. Vilket är mer ovanligt för de som skaffat sig hund av andra anledningar än som snoppförlängare.
Johan I
1987 • Örebro
#92
19 januari 2009 kl 11:42
Gilla
"Joggaren anfölls av stora hundar"
http://www.na.se/artikel.asp?intId=1437751


Det handlar inte om att vara hundrädd eller ej!
1973 • Täby
#93
19 januari 2009 kl 13:36
Gilla
Trött debatt. När det värsta man sett är en kopplad kamphund då har man inte sett mycket. Givetvis är det "kamphund" följd av ett frågetecken eftersom vederbörande inte har någon koll och det är kul att droppa negativt laddade värdeord som "kamphund". Sen följs debatten upp med "bestar" och att de ska hållas borta från motionsspåren. Därefter kryddas anrättningen med snoppförlängardebatten och en länk som bevisar att hundar verkligen är onda. Suck vilket trött hundhatarforum det här är.

Själv har jag givetvis en riktig mördarhund, enbart pga att min snopp är mikroskopisk. Eftersom han begår så många mord under mina joggingrundor (mord tenderar att sabotera ett träningspass) så har jag försökt träna honom till att bli en dråphund istället. Det är svårt men vi är på god väg. Med lite tur kanske jag i framtiden kan få honom till en grovmisshandelhund men då måste jag verkligen lägga ned tid på hans träning.

För övrigt håller jag med om att det är väldigt oansvarigt att ha sin hund lös i joggingspåret.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#94
19 januari 2009 kl 16:33
Gilla
Sånt hundhat är det väl inte här, vi är flera här som gillar hundar, och har hund med oss när vi springer (fast inte lösa i motionsspåret), och de debatter som varit har hållit sig hyfsat sansade, tycker jag.
Sen finns det ju i denna fråga likväl som i andra (höger/vänster på grusväg, dricka/inte dricka på långpass etc) några individer med starka åsikter och ibland spetsiga formuleringar, men det är inget att hetsa upp sig över, se det som en krydda istället :)

Lycka till med träningen till grovmisshandelhund ;)
Kul ord förresten...
1960 • Skåne
#95
19 januari 2009 kl 17:07
Gilla
Henrik - det var i alla fall ett roligt inlägg du skrev, jag skrattade gott, detta oavsett ditt behov av att behöva ha en snoppförlängare.
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#96
19 januari 2009 kl 17:55
Gilla
I ärlighetens namn kan jag faktiskt inte förstå hur det kan vara tillåtet att äga hundar i Sverige. Det är väldigt svårt för hundägare att uppfylla djurskyddslagen. Till exempel kravet på att hunden ska kunna rastas på ett bra sätt.

Hundar ska ofta hållas kopplade i stan (lokala ordningsstadgan) och alltid från 1 mars till 20 augusti. Hur ska man då kunna rasta hunden på ett bra sätt????

Nej, det går inte för en stor majoritet av hundägarna!

Det enda som jag ser är därför att totalförbjuda hundinnehav av alla som inte kan dokumentera hur de kan sköta sina hundar utan att bryta mot koppeltvånget. På vissa platser så finns hundrastgårdar men det är väldigt ont om dem. Vi har hårdare regler för kor, grisar och kycklingar än vad vi har gällande husdjur. Tyvärr lär väl inge politiskt parti driva frågan om totalförbud av hundar...
1973 • Täby
#97
19 januari 2009 kl 21:43
Gilla
Mikael S - nej, alla är naturligvis inte hundhatare här men de verkar ha en stark lobbygrupp iaf. Mathias Axelsson gled ju precis in lite elegant och gav mig en ocean av vatten på min kvarn. "Tyvärr lär väl inge politiskt parti driva frågan om totalförbud av hundar..." . Säga vad man vill om det citatet men det är iaf korrekt. Inte ens våra politiska partier är så korkade så att de skulle göra något så dumt.

BadGEAR - man gör så gott man kan med det lilla man har.
Sven Andersson
1966 • Kista
#98
19 januari 2009 kl 21:49
Gilla
Egentligen är det ju väldigt enkelt för hundägarna att slippa antihundmaffian och det är ju att de (hundägarna) börjar följa lagar och förordningar och börjar ge respekt till människorna i omgivningen som faktiskt har rätt att slippa "påhälsning" av deras hundar. Om hundägarna skötte sig skulle det ju inte finnas några "hundproblem".
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#99
19 januari 2009 kl 22:13 Redigerad 19 januari 2009 kl 22:14
Gilla
Jag vill påpeka att jag absolut inte är en hundhatare snarare tvärt emot.

Men om man som hundägare inte får ha hunden lös från 1 mars till 20 augusti så kan jag inte förstå hur man ska kunna rasta den 5 ggr per dag på ett bra sett.
Henrik Pettersson (eller någon annan), vänligen förklara hur man ska kunna rasta sin hund. Tittar man på hundens bästa så behöver den få springa fritt varje dag och med de koppeltvång som gäller så går det inte om man inte besöker en hundrastgård som inte ens finns i alla kommuner.

Och en stor majoritet av hundägarna låter hundarna vara ensamna på tok för länge.

Svenska kennelklubben skriver på sin hemsida:
Hur länge kan en hund vara ensam?
En vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt 5 timmar per dag. http://www.skk.se/faq/faq.htm

Kycklingar har ett krav på att de ska ha tillgång till värprede, sittpinne och sprättbädd. En majoritet av hundarna lever under betydligt sämre förhållanden...

Äcklades när jag besökte en av våra stora djurparker häromåret och bestämde mig för att jag inte kommer åka till en djurpark på många år...

1956 • PARTILLE
19 januari 2009 kl 22:45
Gilla
Äh, vad fan här är ett inlägg till, så har vi sprängt HUNDra-vallen i denna tråd...
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.