Löpning Kost & Näring 49 inlägg 5626 visningar

Socker eller LCHF-missbruk..

1966 • Karlstad
#1
1 augusti 2013 - 15:40
Gilla
Jag har också testat en period. Jag har också känt i kroppen att det är mindre bra. Att äta socker/kolhydrater i de mängder vi gör i väst är inte bra, det vet vi och behöver inte diskuteras. Men lite märkligt är det att ersätta ett missbruk med ett annat. Möjligen som en kick för en nystart med dåliga blodvärden och sockerbomber till vardags, men att göra det till en livsstil känns bra märkligt.
"Jag slutar med socker och äter bara fett"
Till slut när cirkeln ska slutas kanske det visar sig att vi ska undvika skit men äta allsidigt. Dit har jag kommit, att jag till största del undviker halvfabrikat och vitt mjöl och socker, men inte slaviskt.

Nu varnar läkare för att man redan ser hälsoeffekter i negativ form, och det är fakta i konstaterade fall och kopplingar till lchf, inte bara något man tycker:
http://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkhalsan/
< < < 1 2 3 > > >
Håkan Ljungkvist
1971 • Uppsala
#21
2 augusti 2013 kl 13:33
1 Gilla
Man verkar iaf bli väldigt arg o lättretlig av LCHF...
Sedan är det ju så att vi lever ju i ett fritt land och det är upp till var och en att leva sitt liv efter sina normer o värderingar. Kan dock störa mig på personer som ska försöka "pracka på" en saker..oavsett om det gäller religion, diet eller ngt annat.
Trevlig helg! Vädret bjuder in till fina löpupplevelser :)
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#22
2 augusti 2013 kl 15:45
Gilla
"Man ska äta lagom". Vad betyder egentligen lagom i sammanhanget? Jo lagom är ju såklart ett relativt begrepp.

Många här förespråkar socker för att det gör att vi kan springa lite snabbare. Ja då får man väl äta sitt socker och vita mjöl då. Om man prioriterar snabba tid på milen eller någon annan idrottslig prestation. Kör på.

Prioriterar du hälsa istället så dra ner på kolhydraterna. Det behöver inte betyda att nolla kolhydraterna. Speciellt inte för en som tränar.

Ät det som passar din livsstil, ditt välmående och dina mål.
1975 • Göteborg
#23
2 augusti 2013 kl 16:23
Gilla
Robin - varför ställa socker och hastighet mot hälsa. Varför skulle det vara omöjligt med både socker och hälsa?

Äter man en mängd anpassad till sin livsstil så mår man både bra och går ner i vikt, nästan oavsett vad det är man äter.

Lyckan och välmåendet sitter inte enbart i vikten. I längden finns det inte en enda diet som fungerar. Vill man må bra och gå ner i vikt är det omläggningar i livsstil som ger resultat, inte en specifik diet eller specifika mängder av något (ex kolhydrater eller fett). Där spelar motion och att inte leva ett stillasittande liv en mycket större roll än vad man stoppar i sig.

Även om svensken rör på sig och motionerar relativt mycket, sitter vi också väldigt still på övrig tid. Det är inte särskilt bra.

Ät lagom av allt, både kolhydrater, fett, och proteiner. Gör av med det du stoppar i dig. Sitt inte still.
Se där, en garanterad formel för att må bra!
1972 • Norsholm
#24
2 augusti 2013 kl 16:31
Gilla
Stephan....Läs en bok vettja....
Ett sötare blod av Ann Fernholm till exempel.
Då får du se vad socker gör inuti din kropp.
1975 • Göteborg
#25
2 augusti 2013 kl 16:47
Gilla
Socker gör underverk i min kropp för utan det skulle jag kollapsa och inte orka göra något över huvud taget, och definitivt inte springa!

Nog med denna kolhydratfobi. Måttfullhet är det svåraste som finns, och det finns ingen diet i världen som kan åstadkomma det vare sig den heter LCHF eller Atkins eller vad som helst.

Energi in - energi ut. Precis exakt så enkelt är det. Varför krångla till det i onödan?
1972 • Norsholm
#26
2 augusti 2013 kl 16:55
Gilla
Vill man inte veta utan fortsätta tro så behöver man såklart inte läsa en bok...
Funkade det bra i skolan också Stephan??
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#27
2 augusti 2013 kl 17:23
Gilla
Stephan: Socker har ingenting någonsin med hälsa att göra. Vill du väldigt gärna springa fort och det är viktigt för dig så ät kolhydrater från frukt, bär och rotfrukter istället.

Socker gör inga underverk i din kropp. Amfetamin är också bra för prestationen men det gör inga underverk för det (nej jag likställer inte socker med amfetamin). Du behöver inte socker. Du orkar en massa utan det. Det vet jag därför att du är människa. Om du tror att du inte skulle orka göra något utan socker så är det bara i ditt huvud som det är en sanning. Om du vågar tro och testar själv så kommer du också att förstå det.

"Energi in - energi ut. Precis så enkelt är det". Fyfan vad dumt sagt. Vad är det lösningen på? Om jag äter 2500-3000 kcal (lika mycket som jag förbränner) i rent socker och vitt bröd, mår jag bra då? Kommer jag hålla vikten? Nej förmodligen inte. Kommer jag få diabetes? Förmodligen tids nog. Nej Stephan. Det är inte så enkelt tyvärr.
1975 • Göteborg
#28
2 augusti 2013 kl 17:25
Gilla
Du kanske kan förklara istället vad som är så hemskt med måttfullhet? Socker är absolut nödvändigt för att kunna fungera och leva. Däremot är för mycket av vad som helst inte bra oavsett om det är socker, syre eller vatten.

Sanningen ligger inte i en bok, i en diet, eller i en persons åsikter. Tror man det är man ute på djupt vatten.

En diet är tyvärr bara en diet.

Det har alltid funnits personer som förespråkar mirakelkurer, och alltid personer som är beredda att tro på det dom hör. Det finns inga genvägar till hälsa. Prio ett är att hålla sig i form. Prio två är att anpassa sitt intag till vad man gör av med. Lika grundläggande som enkelt. Varför krångla till det i onödan?
1975 • Göteborg
#29
2 augusti 2013 kl 17:27
Gilla
... och någonstans i allt prat om bokstavskombinationernas svar på hälsa och välmående tappades det enkla ordet måttfullhet bort, eller helt enkelt ignorerades....

Måttfullhet. Smaka på det. Mååååtttfullheeeet... Mmmm...
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#30
2 augusti 2013 kl 17:43
1 Gilla
Människan behöver glukos för att leva ja. Det betyder dock inte att vi behöver äta socker eller några andra kolhydrater heller för den delen. Inte en enda.

Kan du inte berätta mer om måttfullhetsmetoden? Vad är måttfullt?

Det har alltid funnits personer som varit dogmatiska och inte velat ta till sig modern vetenskap. Innan 1300-talet trodde alla att månen var helt rund. Sen kom Galileo Galilei och uppfann teleskopet. I det kunde man se att månen faktiskt hade berg och gropar. Det fanns dock folk som vägrade att se in i teleskopet för att de fortfarande var så starkt övertygade om att månen var helt rund. Deras måne är ditt socker Stephan.
1970 • Nordingrå
#31
2 augusti 2013 kl 17:52
Gilla
Jag kan köpa att vissa på individnivå vill äta LCHF och andra inte.

Det jag inte får att gå ihop med LCHF är hur en växande världsbefolkning ska kunna överleva på en LCHF diet. Var ska fettet komma ifrån?
Vad som är helt klart är att en ökad produktion av animaliskt fett och protein inte kommer att kunna mätta alla munnar och inte är det särskilt positivt ur ett klimatperspektiv heller.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#32
2 augusti 2013 kl 18:01 Redigerad 2 augusti 2013 kl 18:02
Gilla
Re Robin

"Människan behöver glukos för att leva ja. Det betyder dock inte att vi behöver äta socker eller några andra kolhydrater heller för den delen. Inte en enda."


Tror du det är optimalt att helt utesluta kolhydrater för vanliga icke-löpare, eller vart vill du komma med ett sådant påstående ? (Att seriösa löpare måste äta kolhydrater torde alla förstått).

Det finns garanterat INGA vetenskapliga studier som visar det :-)
1975 • Göteborg
#33
2 augusti 2013 kl 18:01
Gilla
Dogmatiskt var ordet, ja.

Måttfullhet är den fantastiska tron på att folk faktiskt har förmågan att dra egna slutsatser om vad dom stoppar i sig och hur mycket. Det är så många som "egentligen vet" vad dom bör äta och hur mycket, samt hur mycket dom bör röra på sig och hur ofta. Magin ligger i att gå från tanke till handling utan att det slår över åt något håll. Man kan dra ner på intaget utan att bli anorektiker. Man kan träna utan att springa en mara om dagen. Man kan unna sig en muffins utan att det blir en om dagen vecka ut och vecka in. Sunt förnuft helt enkelt. Don efter person.

Jag äter inte särskilt sunt. Emellanåt. Jag unnar mig saker. Emellanåt. Det kommer inte att ha ihjäl mig, vare sig nu eller i framtiden. Trycker gärna i mig en ordentlig påse raffinerat sockergodis efter ett långpass, och njuter i fulla drag av det. Sitter jag däremot enbart still och moffar mat, oavsett vilken mat det är, då kommer jag garanterat att stryka med.

Varför göra något som egentligen är så enkelt så svårt. Förbränner man mer energi än nettointaget så går man ner i vikt, allt annat är fysikaliskt omöjligt.
Magnus
Stockholm
#34
2 augusti 2013 kl 18:16 Redigerad 2 augusti 2013 kl 18:21
Gilla
Robin: "Socker har ingenting någonsin med hälsa att göra. Vill du väldigt gärna springa fort och det är viktigt för dig så ät kolhydrater från frukt, bär"

Nu förstår jag inte hur du tänker. Sackaros, dvs vanligt socker, består av ungefär lika delar fruktor och glukos. Det gör frukt också. Som återhämtning efter tuffa pass är ju snabba kolhydrater i form av tex glukos ganska oslagbart.
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#35
2 augusti 2013 kl 18:33
Gilla
Bo: Läs vad jag skrivit innan. Kolhydrater är bra för prestation.

Stephan: Jo man kan referera till sunt förnuft när det kommer till allt. Det gjorde nog prästerna som inte ville kolla i teleskopet också. Inte hade de rätt för det. Våra handlingar styrs inte bara av förnuftet eller rationella val. Exempelvis så bör du läsa på om hormonet leptin som tillverkas i kroppsfettet och säger till hjärnan när vi har fått nog med mat. Ett hormon som blockeras av höga insulinnivåer, som i sin tur styrs av blodsockret.

Magnus: Tänk snäppet längre så förstår du nog hur jag tänker. I frukt får du också fibrer, mineraler och vitaminer. Socker är bara socker. Tomma kalorier. Som ofta äts tillsammans med kemikalier och färgmedel (godis). Förstår du hur jag tänker nu Magnus? Strösocker och frukt må båda innehålla sackaros men kommer ändå att påverka kroppen olika.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#36
2 augusti 2013 kl 18:37 Redigerad 2 augusti 2013 kl 18:38
Gilla
"Re Robin

"Bo: Läs vad jag skrivit innan. Kolhydrater är bra för prestation. "

Ja, men du verkade hävda att man klarar sig helt utan kolhydrater.
Vilket tidsperspektiv gäller det ?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#37
2 augusti 2013 kl 18:37
1 Gilla
För löpare och andra idrottare som har en hög energiomsättning har man mer utrymme för "tomma kalorier" oavsett om det är kolhydrater eller fett som dominerar i dem.
Man kan ändå få i sig alla övriga näringsämnen med övrig kost.

Om man då väljer kolhydrater som tomma kalorier har de den fördelen att man lättare kan springa en 4-milare dagen efter tomkalorifrossandet än om man käkar nötter eller drick olivolja :-)
1972 • Norsholm
#38
2 augusti 2013 kl 18:44
Gilla
Stephan....förmågan att dra egna slutsatser vad man stoppar i sig...

Bra för dig som kan det men problemet är att det funkar visst inget vidare för alla eftersom vi i det här landet lägger ner 1 % av bnp på vår diabetesvård.
Till på köpet så sysslar dom som ska ge oss kostråd med ett sånt lurendrejeri och att vi låter dom fortsätta med det är ofattbart.
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#39
2 augusti 2013 kl 18:50
Gilla
Bo: Tidsperspektivet gäller hela det vuxna livet (fram tills dess vet jag inte. har inte forskat i det). Tror det är ca 35 g glukos per dygn som är livsnödvändigt för människan (som vi tillverkar själva om vi inte får i det via maten). Sen finns det ingen anledning för en frisk och normalviktig människa att äta mindre än dessa 35 g per dag så att kroppen slipper tillverka dem själva. Det går t.om. att träna med noll kolhydrater. Man ska dock inte räkna med några elittider på maran eller milen dock. Men allas mål här i livet är inte heller att springa milen sub 40 eller maran sub 3.

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa och åter igen jaaaaaaaaaa det finns fördelar med socker när det kommer till idrottsliga prestationer. Ja, det är mindre ohälsosamt för en som idrottar mycket att äta socker än en som inte gör det.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#40
2 augusti 2013 kl 18:59
Gilla
Re Fredrik

Hur stor andel av de som svarar för diabetsvård som du anger uppgår till 1 % av BNP har motionerat och hållit vikten under motsvarande BMI 25 ?

Det går UTMÄRKT för de allra flesta att göra det med en "normal" eller mer kolhydratbetonad kost.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.