Löpning Kläder, Skor & Prylar 24 inlägg 3235 visningar

Garmin 610

1965 • Kungsholmen
#1
23 juli 2013 - 17:37
Gilla
Min FR305 har ett dött batteri och jag behöver ersätta den. Tittar lite på 610 men har följande frågor:
* Är siffrorna tillräckligt stora för ett par medelålders ögon som normalt behöver 2.0 i läsglasögon? På 305'an fungerade de flesta displayer men inte den minimala klockan längst ner i nederkanten. Vore ju ett antiklimax om man inte kunde se sträcka/tempo etc.

* Fungerar touchscreen bra i "fält" eller blir det en massa feltryck?

Noterar också att man inte kan lägga in banor för GPS-navigering! Vilka Garmin stödjer detta fortfarande? 910XT? 310XT?

Egentligen kanske 210'an räcker för mina behov då jag sällan använder Virtual Partner eller avancerade träningsprogram numera. Vilka andra fördelar har 610an?
< < < 1 2 > > >
Glenn K
1974 • Vänersborg
#2
23 juli 2013 kl 18:54
1 Gilla
Eventuell synproblematik vet jag inget om eftersom jag själv inte använder glasögon. Dock kan man välja hur många fält man vill ha på skärmen, och ju färre desto större blir allt. Man kan sedan enkelt med en knapptryckning bläddra till nästa sida där man har ytterligare önskad information. Touchscreen fungerar enligt mig helt perfekt. Har inte haft en enda feltryckning. En stor fördel är också att klockan har vibrationslarm när så önskas.
1982 • Uppsala
#3
23 juli 2013 kl 19:32
Gilla
Hej Peter. Jag har en 610 med touchscreen som jag haft i några veckor nu.

Jag upplever feltryckning ibland, eller att klockan inte reagerar på tryckningarna. När man ställer in custom intervaller etc så är det scrolllistor som är lite knepiga att scrolla i för att ställa in tider, men det gör man ju inte när man springer så det spelar inte så stor roll. Att scrolla till vänster i visningsvyerna tycker jag är meckigt, så istället använder jag bara 2 eller 3 vyer och tappar på klockan när jag vill byta och går då bara runt genom alla vyer. Att man kan välja mellan 1-4 visningar per vy är också bra tycker jag. Även om jag saknar vissa alternativ såsom visning av tidigare mellantider/tempon, nu kan man bara se senaste. Saknar även möjlighet att se beräknad sluttid vid bibehållet tempo för en fix(inmatad) distans.

Klockan verkar mäta väldigt bra och följa där man springer med hög precission, betydligt bättre än de mätningar jag gjort med Android eller iphone.

Verkar som om en fulladdad klocka klarar ca 8timmars löpning. Och det brukar ta några minuter att hitta satelliterna. Jag slår igång klockan innan jag går ut så börjar den söka redan då. Då kan jag oftast börja springa tidigare. Verkar som den kan mäta positionen lite sämre de första 500metrarna än resten av passet. Jag har inte hittat nån möjlighet att ställa in ljudvolymen på pipen vid varje lap, eller möjlighet att byta piptyp.

Att göra egna intervaller och träningsupplägg tycker jag funkar bra i klockan även om det tar tid (ska gå att göra via dator och föra över också). Nackdel är kanske att det inte går att förändra ett pass när man väl startat det. Jag hade glömt att lägga till nedjogg efter mina intervaller och försökte fixa detta efter jag startat passet, men det gick ej.

Pulsbandet funkar jättebra och mäter stabilt utan att tappa kontakten. Den är dessutom skön att ha på sig.

Tempo-angivelsen har jag också reagerat lite på. Den verkar inte alltid stämma med vad man håller. Och när man växlar tempo eller springer i skog etc så visar den ofta fel. Och det tar tid innan den stabiliserar sig. Jag kör därför nu oftare med LAP-PACE vilken visar ett medeltempo för senaste kilometern. Men även där så brukar den visa snabbare i början av kilometern och långsammare i slutet, även fast jag tycker mig hålla konstant hastighet.

Hitta hem funktionen verkar bra, men jag har inte testat den ännu eftersom jag vetat vart jag sprungit.

Det ska gå att lägga in tidigare pass som man sprungit och jämföra sig med, eller en virtuell partner som håller konstant hastighet. Det ska även gå att lägga in positioner på rundan som LAP, oavsett distans. Så att GPS-positionen avgör att man tagit sig till rätt plats för att avsluta detta lap och påbörja nästa.
andreas dahlstrom
1974 • Landskrona
#4
23 juli 2013 kl 19:44
Gilla
Angående satellitsökningen så tar min normalt sett kanske 5-20s på sig att hitta satelliter nog. Sen tar det ytterligare 10-30s innan noggrannheten är under 10m. Noggrannheten kan man lägga ut i ett fält och väntar man att springa tills den är <10 så slipper man variationerna i början av passet. Om jag startar klockan väldigt långt från där den gick i sleepmode så KAN det upp till kanske 2 min innan den är klar men det är mycket ovanligt. Ni som har dom här "problemen", har ni senaste firmware´n i klockan. För det låter besynnerligt i mina öron (ögon?).

Vidare är softstrapen bekväm men min är kass nu efter kanske 200mil. Dåligt men polars softstrap (wearlink ska det vara, viktigt) kostar sub 200pix på wiggle och ska enligt många vara bättre än garmins. Den funkar med garmins HR-dosa.
andreas dahlstrom
1974 • Landskrona
#5
23 juli 2013 kl 19:50
Gilla
Lite pelligt med sekundagivelserna kanske men budskapet går väl fram. Det känns som den oftast hittar med en gång.
1965 • Kungsholmen
#6
1 augusti 2013 kl 19:01
Gilla
Tack för all input. Jag slog till och köpte en 610 men blir inte vän med touch screenen. Hur lär man sig att scrolla pålitligt? Antingen händer inget och jag sveper för snabbt eller så lyckas jag välja ett objekt innan scrollningen påbörjas.

Vad är knepet?
Petra Väversund
1969 • Stockholm
#7
1 augusti 2013 kl 21:05
Gilla
Hej, har också precis skaffat en 610. Jag upplever att det går bättre om jag inte duttar som man gör på en smart phone utan mer trycker "lite mer rejält". Sedan har jag, som tjej, naglar som är längre och det funkar bra att använda,
1971 • Ystad
#8
1 augusti 2013 kl 21:36
Gilla
Ja det är helt olika skärmteknik på FR610 (resistiv) och smartphones (kapacitiv). Fördelen med den som klockan är utrustad med är att den registrerar tryck och därmed funkar även om den är blöt eller om man har på sig löparhandskar. En nackdel är att den är ganska dålig på att registrera svepande rörelser.

Jag vet inte riktigt hur du menar Peter men om du vill byta skärmbild under löpning så funkar det att bara trycka till på skärmen istället för att svepa. Då bläddrar den till nästa sida. Ska man scrolla brukar det funka att trycka, hålla ner och sen scrolla. Det är bara att öva!
Magnus
Stockholm
#9
1 augusti 2013 kl 21:52 Redigerad 1 augusti 2013 kl 21:52
Gilla
Just skärmen är riktigt bra på 610, den fungerar även med blöta vinterhandskar, vilket en Iphone inte gör. Tyvärr är det lite si och så med kvalitén på klockan. Mitt första ex fick jag utbytt pga att den laddade ur sig och senare helt dog, nåt slags elektronikfel. Mitt nuvarande exemplar är det armbandet som är dåligt och laddaren har börjat glappa också.

Tycker att ljudsignalen från klockan är lite svag också jämfört med 305/310. Sparläget efter 2 min kan vara lite irriterande också, eftersom det inte går att stänga av, speciellt i starten av lopp där man 10 sek innan start märker att klockan går ner i strömsparläge och får starta den innan den hittat satelliterna. Lösningen blir att starta tidtagningen innan starten, sedan 30 sek innan starten nollställa, för då hinner den inte gå ner i sparläge.

Pga av dessa problem kommer jag inte köpa fler 610:or.
Karolina Nordin
1972 • Sollentuna
#10
1 augusti 2013 kl 23:46
Gilla
Har också en 610 och höll på att bli galen på touch-skärmen i början men jag måste ha lärt mig för nu funkar det problemfritt. Det är en annan teknik än på en smartphone. Jag använder min (kortklippta) nagel för att trycka, och sveper med fingret för att byta skärmbild.

Håller med Magnus N ovan att det är retfullt att klockan går i sparläge så snabbt om man inte startar tidtagningen, ett irritationsmoment på lopp. Bra idé att nollställa strax innan start.
1965 • Kungsholmen
#11
2 augusti 2013 kl 09:33
Gilla
Byta skärm har jag inga problem med eller att bara välja ett alternativ. Men det är just att scrolla nedåt i en lista tex under inställningar där jag antingen oftast inte får någon scroll alls eller av misstag väljer ett av alternativen.
Jag antar att det handlar om att ha tillräckligt med tryck mot skärmen SAMTIDIGT som man gör rörelsen och att jag antingen har för lågt tryck eller för liten rörelse.
Jag får väl träna på detta.

Vad gäller Power Save så står det "Swipe left to exit power save mode" så man behöver väl inte starta om klockan bara pga power save?
Tommie
1976 • Stockholm
#12
2 augusti 2013 kl 10:18
Gilla
Klockan varnar 30s innan strömspar, bara trycka i rutan så går den inte ner i strömspar. Min har haft problem med satteliter mm, men nu är den snabb igen. Kan varit satteliter som är uppskjutna eller haft underhåll under några veckor som skapat problem för min del. Älskar touchen på 610an, äntligen börjar vi närma oss2013. Sen har ni vibratorn i klockan som hjhjälper mig hela tiden med km/tempo mm. Det negativa är att den är ful och har dåligt batteritid samt kvalitén på plasten är klart under all kritik. Där känns den som en tidig mobiltelefon.
Magnus
Stockholm
#13
2 augusti 2013 kl 10:24 Redigerad 2 augusti 2013 kl 10:24
Gilla
Nej Peter man behöver inte starta om klockan, men den tappar satellittäckningen i sparläge, vilket gör att det tar tid innan GPS-funktionen fungerar igen. Tid man kanske inte har om man står på startlinjen i ett lopp och vill ha just den funktionen. Det är obegripligt att Garmin inte gjort så att det är möjligt att stänga av strömsparfunktionen eller i alla fall sätta en annan tid än de 2 minuter som är default. Där är det epic fail from Garmin.
Petra Väversund
1969 • Stockholm
#14
2 augusti 2013 kl 21:39
Gilla
Angående strömspar så är det ju bara att trycka till på klockans skärm så är den ju på g igen. Inget större problem. Mer irriterande är att den tjuter till vid första varning för strömspar sedan ytterligare 3 innan den går ner, mycket väsen tycker jag. Håller med om att detta borde man själv kunna ställa in - room for improvement där!
Tommie
1976 • Stockholm
#15
19 augusti 2013 kl 16:21
Gilla
Men jag har stängt av allt ljud, räcker med vibration, hela armen skakar ju. Jag är jättenöjd på det stora hela, det som är småirriterande är att GPS mottagningen kan ta så lång tid på sig. Den verkar väldigt känslig i stadsmiljö. Men att den skulle orka 8tim bara ser jag inte som något problem alls, jag springer inte så långa pass, och det går att ladda upp den inför långpasset om det nu skulle vara så att det är tveksamt med batteri kvar.
1971 • Ystad
#16
20 augusti 2013 kl 19:14
Gilla
Jag skickade in min FR610 på service och fick den utbytt mot en ny som jag lagt ut till försäljning under köp och sälj om någon är intresserad.

Angående strömspar så undrar jag om det inte var fem min på den jag hade innan den gick ner? I alla fall så är lösningen som Petra skrev att när man står där i startfållan så kan man trycka till på den och byta skärmbild med någon minuts mellanrum så går den inte ner i strömspar.
1981 • Tavelsjö
#17
21 augusti 2013 kl 06:33
Gilla
@andreas - Polars pulsband som du nämner på wiggle, är det detta?
http://www.wiggle.co.uk/polar-spare-elastic-soft-strap-wearlink-plus/
andreas dahlstrom
1974 • Landskrona
#18
21 augusti 2013 kl 08:35
Gilla
@Mats - Yes. Jag har kört med mitt ett tag nu och tycker att Garmins är bättre när det är fräscht. Jag blöter alltid bandet innan jag sticker men får ofta lite störningar till o från med polars. Liite störigt. Ska testa med gel och se om det blir bättre.
Tommie
1976 • Stockholm
#19
21 augusti 2013 kl 08:51
Gilla
@andreas, får du störningar i form av missade hjärtslag eller tappar den kontakten med pulsbandet? Jag har org band, och har inte missat något slag eller tappat motisen mellan band och klockan. Det är så jag undrar om du spänner det tillräckligt mot kroppen?
1965 • Täby
#20
21 augusti 2013 kl 08:54
Gilla
Själv kör jag med Polar och upplever det klart överlägset Garmins. Har haft mitt i 8 månader (225 mil) nu och byter, men bara för att det är hyfsat billigt och det känns fräscht med nytt, inte för att jag upplever att bandet "säckar". Det är lustigt hur olika vi upplever de fabrikat på band som finns...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.