Löpning Träning 93 inlägg 21262 visningar

varför går jag upp i vikt?

Jenny
1979 • mölndal
#1
13 juli 2008 - 10:39 (Redigerad 13 juli 2008 - 10:49)
Gilla
Hej
! Nu har jag joggat i 3 månader. Började med 2 km, sen ökat på efterhand och nu springer jag 5 km,det går långsamt ( 38 min i kuperad slinga) men jag tar mej runt. Förbränner man mer ju snabbare man springer? På hälsovakten står det att mitt 5 km pass bara förbränner 150 kcal men det tycker jag låter lite.
Nu undrar jag varför jag går upp i vikt istället för ner....har gått upp 3 kg, jag ser ingen skillnad på kroppen med blotta ögat och kläderna sitter som vanligt men vågen säger nåt annat. I början blev jag väldigt hungrig av träningen men hungerskänslorna är inte lika starka nu när jag hållt på ett tag. Äter som vanligt och skippat godis och kakor och sånt helt sen 3 v tillbaka. En flaska vin eller ibland två i veckan kan det ju förstås slinka ner så här på sommaren...Jag joggar 2-3 gg/v och promenerar 1 timme 1-2ggr/v så jag rör på mej iaf 4-5ggr/v.
Tacksam för svar. Tack för ett jättebra forum med roliga inlägg!
/ Jenny
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Jenny
1979 • mölndal
#61
17 juli 2008 kl 12:43 Redigerad 17 juli 2008 kl 12:44
Gilla
Hanna & Gunnar : Det är precis så att jag ligger på BMI gränsen för övervikt och skulle vilja gå ner lite till för att komma i byxorna jag hade innan jag fick barn. Jag är absolut inte mycket överviktig och har fått acceptera att jag nog faktiskt inte kan bli pinnsmal men det hade varit skönt just för löpningen också att bli av med det här jag har extra. Just nu känner jag mej väldigt tung när jag springer.
Tack Hanna för boktipset-den ska jag köpa!
hanna carlsson
1990 • västerås
#62
17 juli 2008 kl 12:55
Gilla
Jo, det är klart man kan, frågan är varför man vill gå ner Gunnar. Om det inte är av hälsoskäl (som jag nu förstår att det är för Jenny, efter som det ju är hälsa att orka springa utan att känna sig tung om man tycker om att springa) så kanske man ska fundera en vända till. Och visst är det ett individuellt val, tur det:)
BMI ger jag för övrigt inte så mycket för, en människa som har bmi 26 behöver inte alls vara överviktig i bemärkelsen ha en osund vikt som innebär en hälsofara. Våra kroppar är inte så enkla att en kort uträkning kan berätta för oss om vi är "normala" eller inte. Vi har olika kroppsbyggnad, olika kroppssammansättning osv.

Karin, gracias, var så mkt inlägg så jag såg det inte först:P

Glad att du är sugen på att köpa boken, you won´t regret it, sjukt bra bok:D
1969 • Karlstad
#63
17 juli 2008 kl 13:47
Gilla
Jenny: Är det längesen du fick barn ? Det tar för oss dödliga lite tid för kroppen att anpassa sig, först till att låta ett litet barn växa i magen med vad allt det innebär. Sen förlossningen och vad som sker där. Sen livet efter graviditeten och förlossningen. Är det så att du har små barn så läggs mycket av din energi på att vara mamma. Då finns det inte mycket energi över till att minska i vikt. Skillnad från många dom i Hollywood som är pinnsmala kanske typ 2 mån efter förlossningen. Men dom har OFTA hjälp med det mesta som att sköta barn hem osv... Dom kan lägga all deras kraft och energi på sig själv och sin kropp. Helt olika liv kan man säga. Men dom missar oxå mycket av det som vi får med barn. Som småbarnsförälder "sparar" kroppen energi. Det är så mycket som man ska orka. Vi behöver inte acceptera att vara lite eller mycket överviktigta men allt har sin tid. Har du barn i tioårsåldern som jag då kan jag verkligen förstå din frustation. Samma för mig : ) Men har du småbarn låt det ta sin tid med vikten. Försök att inte tänka på det och rör dig som du orkar. Det löser sig med tiden. Lycka till !!! kram Mitte
Jenny
1979 • mölndal
#64
17 juli 2008 kl 14:00
Gilla
Gunnar: visst handlar det också om att jag inte tycker det är värt att hålla på att späka mej för att gå ner men sen så har man ju också olika kropps byggnader. Jag har tex mycket grövre handleder och större händer mm än alla mina vänninor =) min faster ser ut som jag och hon är smal men inte typ nicole richie smal. jag menar jag kan ju inte banta bort bredden på mina axlar och höfter =) vi har ju alla olika förutsättningar
hanna carlsson
1990 • västerås
#65
17 juli 2008 kl 14:03
Gilla
Jag håller inte med dig Gunnar, fortfarande...Att stirra sig blind på en siffra är inte så klokt, särskilt som den varierar från tidning till tidning, tabell till tabell. Enligt vissa går gränsen för övervikt vid BMI 27, enligt andra vid 23. Vissa bantningsföretag drar den gränsen vid 22 tom.

Och ja, jag håller med dig om att man får välja vad man är nöjd med. Det är bara det att för många handlar det inte om att bara "offra" si och så mycket och vips så är man nöjd. Väldigt många tjejer blir aldrig nöjda och lyckas aldrig gå ner till den vikt som de föresätter sig. (detta verkar ju inte handla just om Jenny, men det var med den bakgrunden jag skrev det) Jag pratar inte bara om anorektiker som vill ha bmi 16, det handlar om normalbyggda kvinnor som bantar fram och tillbaka i jakt på kroppen de är nöjda med.
Så meningen med vad jag skrev om att jag tycker det är rätt att sätta hälsan i första rummet, var att uppmuntra till att vara mer nöjd med sig själv och skippa tabeller och liknande. Det står jag för!

För övrigt sa jag aldrig att man inte får gå ner av utseendemässiga skäl, utan som sagt att det finns många vinster i att fundera på varför!
Jenny
1979 • mölndal
#66
17 juli 2008 kl 14:05
Gilla

Mitte: Min son är nu 3 år så det känns inte som att jag kan skylla på honom längre =) visst är jag tröttare än innan jag fick barn då man inte sover ostört längre osv och man måste vänta med träning till efter kl 20 när han somnat men allt går har jag hört =)
Lena M
1961 • Norrtälje
#67
17 juli 2008 kl 20:22
Gilla
Nej professor P H Nilsson - resultatet från den israeliska studien gällde inte att man skulle äta fettrik kost för att "undvika övervikt" utan att den dieten gjorde att överviktiga personer gick ner mer i vikt än av fettsnål diet.
1960 • Skåne
#68
17 juli 2008 kl 21:06
Gilla
Njae - den studien handlar om tre olika dieter som skulle jämföras (fettsnål, medelhavsdiet och lågkolhydratdiet). Atkins Foundation var med och stödde studien, så det är inte svårt att tänka sig vilken diet borde vara vinnare... Resultatet var att samtliga dieter gav viktnedgång och förbättrade blodvärden, och i de flesta fall var Atkinsdieten vinnaren i testet.

Det märkliga med studien var att viktnedgången efter två år var för de olika dietgrupper mellan 3 och 5 kilo. Och då var medel-BMI för grupperna 31! Dvs tjocka enligt skalan.

Mellan 3 och 5 kilo ner. På två år från ett tjock start. Det är inget vidare resultat.

Och jag är inte ens säker på att jag skulle vilja påstå att de som åt den kolhydratsnåla dieten i verkligheten gick ner mer. Själva studien kan ni läsa här; http://content.nejm.org/cgi/content/full/359/3/229
1966 • Karlstad
#69
17 juli 2008 kl 21:10
Gilla
Lena:
Det ringer ingen klocka hos dig då angående fett VS socker :-)
Johan H
1976 • Göteborg
#70
18 juli 2008 kl 13:29
Gilla
Mitte: Du pratar dig väldigt varm om Cambridge-dieten och du är väl nästan redan en "konsult" som du önskar så det är bara att jobba på. Förstår att du tycker det är bra om det funkat för dig, Var och en är salig sin tro!

Gunnar T: Bara för att det görs reklam behöver det inte vara onyttigt och det säger jag inte heller. Däremot så gör varken Wasabröd eller Cambridge reklam för upplysnings skull utan de gör det för att sälja sin produkt och de lyfter båda fram sina fördelar liksom alla andra.
Jag tror inte det är nyttigt att leva enbart på Cambridge-kuren, Wasa-bröd eller bananer heller för den delen utan en varierad och naturlig kost och jag anser inte att pulver hör till den gruppen, lika lite som många andra livsmedel som man hittar i affären. Vill man äta pulver, coca-cola, halvfabrikat eller motsvarande så har jag inget emot det däremot så tror jag med min begränsade erfarenhet inte att det är nyttigt och att det finns bättre alternativ.

Det är nog ingen eller åtminstonne väldigt få människor som alltid äter nyttig mat, Själv har jag tryckt i mig många pizzor och hamburgare genom åren, Jag har aldrig haft ett högt BMI men jag har nog trots tidigare väldigt lågt BMI levt ohälsosamt och säkerligen haft högt kolestrovärde och dåliga blodvärden.
Nu ligger mitt BMI 4-5 steg högre än innan jag tränade men jag tränar regelbundet och äter "nyttigare" och håller med Hanna om att BMI är ett ganska dåligt mått. BMI kan möjligtvis ge en fingervisning men säger egentligen väldigt lite om hur kroppen mår.


Johan H
1976 • Göteborg
#71
18 juli 2008 kl 14:19
Gilla
Gunnar: Möjligt att det finns, Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig.
Om du kan presentera en forskarrapport som visar att pulverdieter är bättre än att träna o äta naturliga råvaror så har du mitt fulla stöd!

Jag har aldrig varit överviktig (BMI>25), Kanske för att jag aldrig käkat pulverdieter :-) Skämt åsido... Jag är dock skeptisk till något som Cambridge där du inte på deras hemsida kan hitta en innehållsförteckning. Därmed inte sagt att det är "farligt" att äta men jag tror ändå att det finns bättre alternativ men det är min tro.
Du och Mitte, Mårten m.fl. har bidragit med pulverdieten som ett förslag.
Jag hoppas att det har blivit en nyanserad debatt här och alla får givetvis prova vad de tror är bäst för sin kropp och det finns förstås ingen absolut sanning som passar alla och det är upp till var och en att filtrera den infomration som ges. Jag hoppas Jenny som startade trådenhar blvit klokare och inte mer förvirrad? :-)
Johan H
1976 • Göteborg
#72
18 juli 2008 kl 15:09
Gilla
Gunnar T: Kan inte du eller Mitte publicera innehållsförteckningen i en sån där pulverpåse, Vore kul att veta, Jag har som sagt ingen aning vad det är i ?
Gunnar, Jag tror inte jag vaknar en dag och väger 50 kg mer, Viktuppgång går liksom viktnedgång relativt långsamt. Jag tror inte man går upp från säg 70 -> 120 kg på ett år utan att DRASTISKT ändra sin kost och sina vanor om det ens är möjligt då....

Du kan ha rätt Gunnar, kanske är bäst att strypa sitt kaloriintag med pulverdiet men i de böcker jag läst som jag baserar mina åsikter på så avråds det med bestämdhet fårn det av ett antal olika orsaker. (Argument som Cambridge försöker avfärda på sin hemsida)
1969 • Karlstad
#73
18 juli 2008 kl 16:33
Gilla
jag kan göra det....snart....lagar mat till barnen bara : )
Och du Johan, jag är ingen Cambridgekonsult, kommer aldrig att bli det heller för DET intresset ligger inte för mig. Jag är glad att det finns andra som sköter den biten. Men jag brinner för produkten för att den har hjälpt mig.... innehållsförteckning kommer...
1969 • Karlstad
#74
18 juli 2008 kl 17:04
Gilla
per portion / 3 ggr om dagen

energi kj/kcal 669/158
protein, g 16,7
kolhydrater, g 16,7
varav sockerart g 14,2
stärkelse g 2,5
fett, g 2,5
varav mättat, g 0,7
enkelomättat, g 0,5
fleromättat, g 1,2
kolestrol, mg 2,6
kostfiber, g 1,0
Vitamin A, ug 355,0
VItamin D, ug 1,7
Vitamin E, ug 3,9
Vitamin K, ug 23,7
Tiamin(vit B1), mg 0,5
Riboflavin(vitB2), mg 0,7
Niacin, mg 6,5
Vitamin B6, mg 0,9
Folacin, ug 69,0
Vitamin B12, ug 1,0
Pantotensyra, mg 2,1
Biotin, ug 50,0
Askorbinsyra(vit C),mg 20,0
Kalcium, mg 378,4
Fosfor, mg 305,0
Magnesium, mg 120,0
Järn, mg 5,0
Zink, mg 5,0
Koppar, mg 0,7
Jod,ug 50,0
Mangan, mg 0,9
Krom, ug 20,6
Selen, ug 27,0
Molybden, ug 86,0
Fluor, mg 0,5
Natrium , g 0,5
Kalium, g 0,8
Klorid, g 0,6
innehåller alla de vitaminer, mineraler och spårämnen somkroppen behöver

produkten avråds att användas för:
barn, ungdom, äldre
vid diabetes och andra metaboliska störningar
vid andra relevanta sjukdomar och lidande som tex störningar i hjärt-och kärlsystemet
under amning och graviditet
vid ätstörningar

hoppas ni blir klokare och ursäktar min vackra uppställning ha ha : )
1969 • Karlstad
#75
18 juli 2008 kl 17:16
Gilla
per portion 43 g 3 ggr/dag
Sofia Hidendahl
1961 • Östra Frölunda
#76
18 juli 2008 kl 17:27
Gilla
Det kan säkert ha nån form av positivt kom-i-gång men.... att äta
Avfettad torrmjölk,Mjölkprotein,Sojamjöl, Hydroliserat vegetabilisk protein,Aromämnen,Vegetabilisk olja och Maltodextrin istället för egen lagad mat verkar både dyrt och dumt. Dumt för det är ingen hållbar väg att gå. Bättre lära sig vad och när man äter. Tex med ett program typ kostkoll eller varför inte gå med ett tag i viktklubb.se Visserligen tjänar nån pengar på det med. Vitsen är att man på ett tydligt sätt ser vad den där lilla chokladbiten eller glaset vin gör. Och hur långt man måste springa...

Sophia I.
1983 • Malmö
#77
18 juli 2008 kl 17:47
Gilla
På tal om en massa konstiga ämnen: Jag läser en jätteitressant bok nu som heter "Den hemlige kocken", den borde alla som är intresserade av vad dom VERKLIGEN äter läsa!
http://www.hemligekocken.se/

Finns också att köpa på adlibris osv. Googla namnet bara!
Johan H
1976 • Göteborg
#78
18 juli 2008 kl 17:52
Gilla
Gunnar: Då är vi ju överrens, Minskad kaloriintag där GI-metoden är en bra hjälp (näringsrik GI-mat) tror jag helt o fullt på, Självklart måste man minska sitt kaloriintag om man skall gå ner i vikt!
(Det är pulver som jag inte tror är den bästa metoden då jag påstår att man kan minska sitt kaloriintag på ett hälsosamt och ekonomiskt sätt utan att använda pulver)
1969 • Karlstad
#79
18 juli 2008 kl 18:08
Gilla
Som sagt, det kan inte passa alla. Och har man inte själv provat har man dåliga referensramar att såga det om det är bra eller dåligt. Det som oxå var positivt för mig var att jag inte behövde laga någon mat alls varannan vecka då jag var barnledig. Hade massor av tid och ork övert till annat då kroppen går in i ketonfasen, som i Atkinsdieten efter fjärde dagen. Dom flesta hittar sin nisch och det är väl tur att inte alla använder sig av samma metod då fanns det ju inget att disskutera : ) då hade alla samma syn på saken..
Per vecka är det inte dyrare än vanlig mat om man köper råvaror och det som behövs för att få alla näringsämnen och vitaminer.

Men visst det här var bara för entid för mig..jag ville ha en skjuts som jag fick.

Det är väl underbart att ge sig iväg på ett pass tex en fredag och komma hem duscha, laga god mat t ex wokad kycklingfile, grönskaer och nudlar. Toppad med lite vitlökscremefraiche och ett glas rödvin....

Finns inget godare än mat !!!

Trevlig fredagskväll : )
Heimo
1960 • Swe
#80
18 juli 2008 kl 18:25
Gilla
Fet mat bäst, enligt undersökning, om man vill gå ner i vikt. http://www.vf.se/Nyheter/Karlstad/2008/Juli/Vecka-29/At-mer-fett-och-bli-smalare.aspx
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.