Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 4127 visningar

Höftskada -hjälp!

Linda Johansson
1975 • Antibes, Frankrike
#1
12 september 2013 - 10:48
Gilla
Hej alla!

Skriver här för att jag börjar bli lätt desperat över en höftskada som jag ådragit mig. Jag är en inbiten löpare sedan 8 år tillbaka (38 år gammal) och springer en vanlig vecka mellan 15 och 20 kilometer. Har även sprungit några långlopp; några halvmarathon och 2 marathon. Efter mitt senaste marathon i april har jag haft problem med höften. Det liksom smög sig på och smärtan kommer i slutet/efter löppass, när jag reser mig ur bilen från sittande samt när jag ska sova.

Troligvis rör det sig om tendinit men har ingen absolut diagnos. Smärtan är ganska diffus men sitter främst kring höftkammen. Ibland har jag även känt på sidan av rumpan och en bit ner mot låret. Jag inledde behandling med både sjukgymnast och osteopat. Har gjort stötvågsbehandling, har knäckts av osteopaten, tagit antiinflammatoriska, och i samband med detta dragit ned kraftigt på löpningen för att sedan några veckor tillbaka sluta helt men problemet kvarstår. Röntgen och ultraljud visar ingenting kan jag tillägga.

Jag funderar nu på en eventuell kortisoninjektion och undrar därför om dessa brukar ge lyckade resultat? Någon som har erfarenhet från liknande skada? Jag är även nyfiken på ifall det finns någon annan möjlig diagnos för mitt fall.

Tacksam för alla tips!
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#2
12 september 2013 kl 11:00
Gilla
Vad är det du röntgat? Låter som ischias, borde dock synas på MR av ländryggen.
Linda Johansson
1975 • Antibes, Frankrike
#3
12 september 2013 kl 12:30
Gilla
Röntgen är gjord fran larens övre del och upp ovanför höften. Ischias känns inte så troligt då jag varken har ont baksida lar eller rygg. http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Ischias/
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#4
12 september 2013 kl 13:08
Gilla
Linda Johansson
1975 • Antibes, Frankrike
#5
12 september 2013 kl 15:27
Gilla
Ja, mer i de regionerna och skulle kunna vara ett alternativ även om jag inte känner igen att det gör mer ont när jag går i trappor. Förutom löpningen så är det den rörelse som man utför man kliver ur bilen (särskilt efter längre stillasittande) det som främst framkallar smärtan.
1966 • Örnsköldsvik
#6
12 september 2013 kl 15:30
Gilla
Kolla en muskel som heter Tensor Fascia Late, höftböjarmuskel.

Har själv haft det problemet, har använt en foamroler som hjälp
Tom
1968 • Oslo
#7
12 september 2013 kl 15:34
1 Gilla
Massage med tennisboll brukar hjälpa snabbt på slika smärtor:
http://www.youtube.com/watch?v=cdv-d0EQP5A

Lägg bollen i soffan eller sängen viss det är mycket ömt.
1989 • Älmhult
#8
12 september 2013 kl 15:48
Gilla
Har precis samma symptom som du, Linda. Det där med att kliva ur bilen efter att ha suttit länge slår aldrig fel.

Min naprapat beordrade mig att stärka min bål ytterligare. Mitt bäcken skjuter tydligen ut när jag blir trött och tappar på tekniken under en löprunda (i slutet, precis som du berättar).Så en starkare bålmuskulatur hjälper till att stabilisera bäckenet. Tyvärr upplever jag inte att det hjälper mig - får fortfarande mycket ont emellanåt och framför allt efter långpass. Men det kanske kan vara värt att prova för dig?

Mycket stretch och precis som några andra har sagt här ovan brukar jag även massera med en tennisboll. Det lindrar litegrann, för stunden. Tror dock mitt problem sitter djupare än så, då det även knäpper i min höft vid vissa rörlighetsövningar.
Linda Johansson
1975 • Antibes, Frankrike
#9
12 september 2013 kl 16:36
Gilla
Tack för massa tips. Jag antar att en foamroller har samma effekt som massage med en tennisboll? Lindrar detta bara för stunden eller kan det "bota" problemet?

@Amanda. Äntligen någon som förstår exakt vad jag menar (förlåt, vill inte att du ska ha ont). Jag har väldigt stark mage men kanske borde stärka ryggmuskulaturen något. Gör du några speciella övningar för just detta?

En annan sak, har du haft något längre uppehåll eller har du fortsatt springa? Jag har nu hållt upp med löpningen i 3-4 veckor och jag håller på att bli tokig :-P Har du fått någon slags diagnos av din naprapat?
1966 • Örnsköldsvik
#10
12 september 2013 kl 16:42
Gilla
Linda: Upplever att foamrollern är bättre genom att den är större.
Det som händer är att du sätter fart på blodgenomströmningen och därav blir det bättre också på sikt.
Jag gör detta idag ca 10 minuter innan löpning samt 10 minuter efter löpning + stretch övningar för ovan nämnda muskel
Linda Johansson
1975 • Antibes, Frankrike
#11
12 september 2013 kl 16:57
Gilla
@Magnus, tack för tipset, jag ska testa det. Antar att man kan få tag i en foamroller i en välsorterad sportbutik.
1966 • Örnsköldsvik
#12
12 september 2013 kl 17:05
Gilla
Linda: Kolla på tex Friskis eller sådan typ av träningsanläggning som du kanske är medlem i, dom har sådana.
1989 • Älmhult
#13
12 september 2013 kl 21:17
Gilla
@Linda: Jag kör mycket med pilatesboll. Testa stå med fötterna på bollen och händerna i marken (helt utsträckt), och lyft sedan ett ben i taget från bollen, långsamt. Viktigt här att man håller kroppen rak och inte svankar. Du kan även utgå ifrån samma position, men att du istället "rullar in" benen mot magen, och sedan ut igen. Funkar även med TRX-band. Dessa är jättebra för bålstyrka. Sen försöker jag alltid tänka på att ha kontakt mellan svank och golv när jag gör övningar liggandes på rygg, exempelvis situps, bänkpress och liknande. När den kontakten finns får bålen jobba.

Jag har inte fått någon diagnos, men tror det kan röra sig om slemsäcksinflammation i mitt fall, tyvärr. Eftersom det knäpper och gör så pass ont känns det inte som att det enbart är något jag gör fel i träningen. Funderar på att gå till en idrottsläkare, men skjuter alltid på allt till sista minuten. Snål student som man är :)

Något längre uppehåll har jag faktiskt inte haft från löpningen, även om man kanske borde. Oftast går det onda över efter 1-2 dagar så då kör jag som vanligt igen. Märkligt nog brukar jag inte få ont när jag springer snabbt, exempelvis efter intervallpass.

Jag hoppas verkligen det löser sig för dig, och att du hittar vad det onda beror på Du verkar ju ändå ha provat en hel del för att försöka åtgärda så jag kan tänka mig att det känns väldigt frustrerande när inget hjälper.. Stort lycka till!
Tom
1968 • Oslo
#14
12 september 2013 kl 21:47
Gilla
Jag brukar foam roller på det som är lätt att komma til, dvs. framsida och utsida lår. För alla djupareliggande eller små muskler (undersida lår, rumpa och lägger) brukar jag tennisboll. Viss jag har varit flink med foam roller och tennisboll, kan jag i en periode hålla musklarna mjuka bara med hendar och fingrar.

Det finns nog inget evig botemedel mot muskelknutor. Elitlöpare får gärna massage flera gånger i veckan. Vi motionärer måste massera oss själva om vi vill undgå skador.
Linda Johansson
1975 • Antibes, Frankrike
#15
13 september 2013 kl 11:30
Gilla
Tack snälla ni för alla tips! Verkligen uppskattat. Känner mig lite mer hoppfull nu. Ingen av mina vänner är speciellt intresserade av löpning sa jag har inte haft nagon att ventilera problemet med. Tur att jag hittade till den här sidan.Far se vad idrottsläkaren säger ocksa. Har tid om en och en halv vecka.

@Amanda, hoppas du blir av med dina problem ocksa. Om du vill sa kan jag ju meddela vad idrottsläkaren säger om min skada. Jobbar i Monaco och idrottsläkaren jag ska träffa här ska tydligen vara den bästa längs hela sydfranska kusten :-) (Hoppas dock att han inte även är den dyraste.)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.