Löpning Kost & Näring 279 inlägg 25311 visningar

Kost och träning - Försöker tappa kg.

1978 • vetlanda
#1
18 september 2013 - 13:36
Gilla
Jag har haft fullt upp med bygge och familj de sista två åren och har gått upp från 76kg till 93... (!)

Well sagt och gjort har jag nu återupptagit en passion i form av löpning.
Jag är ganska långsam i tempot (typ 5:45 per km) springer 5.5km per pass.

Nu till saken! Jag behöver kostråd. Jag väger all mat och kontrollerar kalorierna.

Menyn ser ut ungefär så här:

Frukost: Ca 400 kalorier
Till frukost äter jag havregrynsgröt + smörgås med gurka/tomat på (inget smör) Alteranativt lätt yoggi + banan + smörgås med gurka/tomat.

Middag: Ca 420 kalorier
Kycklingfilé+ grönsaker varje dag, ngt tillbehör tex mindre omelett eller tacoskal + ngn lätt sås.

Kvällsmat: Ca 450 kalorier
Kvällsmat (Oftast efter 20 då jag springer sent)
Gröt eller en omelett med ngt jag har hemma i kylen.'

Utöver detta äter jag 1-2 frukter per dag. Ibland tar jag en nutribar på 200 kalorier (delar upp den på 2 gånger) för att inte vara för hungrig...

Enligt min mätare gör jag av med ca 470 kalorier på en löprunda (Vet inte hur bra det stämmer)

Summan av det hela är att jag efter träning ätit ca 1000-1200 kalorier per dag sista tiden.

Jag har gått ner 3.5kg men har sista 1.5 veckan stått väldigt stilla. Några polare menar att kroppen kanske behöver mer kalorier och är inställd på "svält". Kan det verkligen bli så...? Söker även nyttiga saker som mättar rejält då jag ofta är hungrig och har sötsug.

Några tips på vägen?

< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
1976 • Sollentuna
26 september 2013 kl 13:59
Gilla
Mats, ditt sunda förnuft är inte sunt längre. Finns mycket enklare sätt vet vi idag (och har vetat förut, men lyckats glömma bort i fettskräckens tid...).

Och Marcus, att försöka räkna kalorier finns ingen rimlig chans att göra rätt, och då framför allt förbrukningen som sker under hela dygnet. Det är enkelt att mattematiskt beräkna hur mycket energi som borde gå åt för att flytta x kg x meter på x tid, men praktiken är en helt annan. Men framför allt, det behövs inte.
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
26 september 2013 kl 14:17
Gilla
1978 • vetlanda
26 september 2013 kl 14:18
1 Gilla
Jag testar dieten jag satte i någon vecka eller två. Går jag upp tack vare osten och de fetare mejeriprodukterna kommer ni alla att få på nosen ;)

Tack för all hjälp.
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
26 september 2013 kl 14:19
Gilla
Richard:
En kalori är ALLTID en kalori dock påverkas kroppen olika beroende på varifrån dessa kalorier kommer. Kalori är ett mått på energi och inget annat. Däremot finns det bättre och sämre kalorier med avseende på hur länge du håller dig mätt på dem. Men energimängden i 1 kalori från kolhydrater kommer alltid att vara lika stor som energimängden i 1 kalori protein.

Vad har du för råd att ge Marcus istället? Vilken är den enklaste lösningen?
1976 • Sollentuna
26 september 2013 kl 14:37
Gilla
Stina, du har helt rätt, men energi ut påverkas av om den där kalorin kommer från kolhydrater eller fett.
1976 • Sollentuna
26 september 2013 kl 14:38
Gilla
Marcus, går du fortfarande inte ner skulle jag ta bort ännu fler kolhydrater ur menyn.
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
26 september 2013 kl 15:29
Gilla
Claes: intressant. Berätta mer!
1976 • Sollentuna
26 september 2013 kl 15:38
Gilla
Kolla tex in Sam Felthams experiment på http://live.smashthefat.com/archives/

Jämför med 5800 kcal lchf: http://live.smashthefat.com/why-i-didnt-get-fat/
1966 • Sjövik
26 september 2013 kl 16:43
1 Gilla
Fel och fel Marcus är ju lite upp till var och än hur man vill äta. Själv hade jag ändrat lite på menyn.

Frukost: Gröt finns en GI gröt som jag tycker är bra och det är havre/Quinoa. kanel, Havremjölk istället för vanlig mjölk, ½ Avocado, ½ paprika

Lunch: Omellet med typ bocilli, vatten

Middag: Kyckling, grönsaker, bulgur, vatten

Kvällsmål: Proteindrink och en näve nötter naturella.

Fråga gärna om du är ute och äter om du kan få byta ut potatis typ mot en sallad/råkost. Man skall inte ha dåligt samvete bara medveten vad man stoppar i sig. Lite slarv en måltid, då får man tänka till lite på nästa. Man skall inte bli fanatiker även om man vill gå ner i vikt. jag brukar säga 80% sköter jag mig och 20% får jag slarva. Men det att tänka på är att slarva helst en dag eller max två. Man skall ha råd att unna sig annars är risken bara att man tröttnar och då tappar man allt istället.

Ronny Lövstrand
1967 • Borås
26 september 2013 kl 17:05
3 Gilla
Den där Sam Feltham ger jag inte mycket för. Hur vet vi att han inte fuskar? Känns inte som något seriöst vetenskapligt experiment.

Sedan tycker jag det är konstigt att påstå att sunt förnuft inte fungerar och att det skulle vara förlegat. Jag har som sagt var gått ner 27 kg med sådant sunt förnuft. Ljuger jag om min viktnedgång? Ät mindre och rör dig mer. Det är inte svårt och ej heller plågsamt på något sätt.

Huvudsaken är att man gör något. Att man tänker på vad man äter och rör sig mer. Då märker man snart om man går ner i vikt. Funkar det inte så ändra lite till tills det funkar. Gör inga jättestora förändringar som du inte kan leva med resten av livet. Det är ingen bantingskur eller tillfällig diet som behövs, det är en ny livsstil för resten av livet. Det är mina tips.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
26 september 2013 kl 18:02
Gilla
Ang Sam Felthams "vetenskapliga experiment":
http://tranastyrka.se/kalorier-nar-du-overater/
1976 • Sollentuna
26 september 2013 kl 19:22
Gilla
Förlåt Ronny, det var lite väl påhoppigt av mig. Självklart har det funkat för dig. Men rådet om att äta mindre och träna mer fungerar inte på vår befolkning som helhet. Särskilt inte om man ska undvika fett och äta mycket kolhydrater. Bara det jag menade.

Gabriel, vill man inte se verkligheten så vill man inte ;)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
26 september 2013 kl 19:44
Gilla
Claes, om det är någon som ser verkligheten så är det väl Jakob. Till skillnad från all hittepåfysiologi som florerar på diverse kostdoktorsidor och annat.

Lchf funkar bra att gå ner i vikt på för många (verkligen inte alla) men alla hittepåförklaringar, foliehattidéer och sekteristtendenser som följer med Lchf-rörelsen är outhärdliga IMHO.

Robin Söderlund
1988 • Malmö
26 september 2013 kl 20:00
Gilla
Blir lite chockad nästan när jag ser hur ofta folk äter. Mellanmål hit och mellanmål dit. Speciellt när man försöker gå ner i vikt. Det är självklart inget fel i att äta ofta om man vill det, hade bara glömt bort att jag gjorde likadant förut. Jag ska slå ett slag för lågkolhydratkost och periodisk fasta. Jag började med lågkolhydratkost för två år sen och gör det fortfarande, inte alltid men så gott jag kan. Det är så jävla skönt att slippa hunger och att ständigt tänka på mat. Att sånt inte längre behöver ta upp så stor del av ens tid.
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
26 september 2013 kl 23:53 Redigerad 27 september 2013 kl 00:24
1 Gilla
Jag har nu läst denna tråd, och ett antal trådar av samma slag, och slås varje gång över likheterna mellan dieter och religion.

Målet är densamma för de flesta som diskuterar, men av något anledning blir stämningen hätsk och infekterad. Var glad åt alla som lyckats gå ned i vikt. Gratulera dem. Vill du själv gå ned i vikt så testa dieter om du vill, men gör det gärna med öppna ögon. Använd sunt förnuft och var kritisk. I sammanhanget är det bra att veta att de flesta "konstruktörer" av dieter tjänar enorma mängder pengar på folks okunskap. De kommer aldrig att vara opartiska i sakfrågan.

Rent vetenskapligt är det kalori ut och kalori in som räknas (oups, nu spädde jag själv på lågan...). Men det finns massor av tips och trix till hur man kan hamna på kaloriunderskott. Grattis till alla er som hittar den metod som passar just dig! Var nöjd med det.

Jag insåg vid årskiftet att jag växt ur alla mina byxor. Och började få tendens till "handtag" vid midjan. Så jag valde min väg för att komma tillrätta med detta. Jag gick ned från 81 kg till 74 kg på 100 dagar i våras. Dessutom utan att förlora muskelmassa (när jag började klarade jag ex med nöd och näppe en (1) pull-up, efter de 100 dagarna klarade jag 15+ med 5kg x-tra vikt). Vilken metod valde jag?

Jag införde INGEN restriktion på makrofördelning (fett/kolhydrat/protein). Jag åt ALL typ av föda. Inklusive godis, läsk, chips, choklad, kakor, pizza, chokladbollar. Jag åt sött till efterätt varje dag. Vissa dagar kände jag mig "tvungen" att sent på kvällen göra en laddning chokladbollar för att inte gå ned i vikt "för snabbt".

MEN jag åt huvudsakligen fisk, kött, fågel, frukt, bär, ägg, grönsaker och nötter samt mejeriprodukter. Ca 75% av mitt energiintag kom från helt naturliga råvaror. Normalt mellan 1-2 kg frukt/grönt/bär per dag. Jag åt väldigt lite pasta och ris. Men också väldigt lite av allt som innehåller "onödigt" massa fett. Lågfettmatlagningsgrädde framför vanlig grädde varje gång. Jag kan garantera att man blir enormt mätt på 250 gram lax och 500 gram grönsaker. Eller 150 gram havregryn med 150 gram hallon i samt 3 ägg vid sidan om. Eller vad sägs om 400 gram kycklingfilé och 500 gram rotfrukter? Sådana portioner ger massor av nyttiga mikronutrienter men innehåller relativt lite energi. Det är dessutom himla gott. Att det också blev någon liten onyttighet var dag var ett sätt för mig att belöna mig själv.

Jag valde också att väga ALL mat och lägga in i matkalkyl.se Den sidan är praktiskt eftersom den också är kopplad till SLV:s databas. Då visas ungefärlig mängd av vitaminer/mineraler samt % av RDI för dessa. Jag låg VARJE dag på mellan 100%-2000% av RDI avseende mikronutrienter. Dock efter viss justering. Innan jag började med detta visste jag inte hur svårt det är att få sig ex selen och järn om man inte gör vissa justeringar i kosten. Jag köpte också en kroppsvåg som lade upp vikten i en app automatiskt. Vägde mig varje morgon så att jag kunde följa rullande medelvärden för säväl vikt som fettprocent.

Härutöver tränade jag cirka 10 pass per vecka. Per vecka ca 70 km lugn löpning, 2h intensiv simning, 2h effektiv styrketräning. Utöver det stod jag mycket, tog trappor istället för hiss, promenerade istället för sl om tidsvinsten med det kollektiva var låg etc etc. Jag försökte också jobba med näringstajming, även om jag tror det har en relativt liten betydelse i sammanhanget. Annat än det kan spara muskelmassa samt göra att man kan orka träna intensivt när det är schemalagt.

Detta var MITT sätt att komma i bättre form. Jag valde det vetenskapliga synsättet med kalori in och ut som bas, Jag blev otroligt nöjd med resultatet. Jag har aldrig varit i sådan fysisk form som när de 100 dagarna var till ända. Jag gick ned tre byxstorlekar och kände mig stenhård rent fysiskt.

Passar detta alla? Absolut INTE. Det tar en jäkla tid och man tröttnar snabbt att räkna kalorier och lägga in detta i en databas. Att träna mycket är stundom rätt jobbigt och det kräver massa planering och en del annat trevligt tvingas man ibland tyvärr prioritera bort. Det krävdes en stor ansträngning - men resultatet just för mig var bättre än jag någonsin kunde ana.

Om just DU har valt en annan metod som fungerade för dig och passade dina förutsättningar är jag den förste att gratulera. Grattis! Verkligen.

(att jag senare under året medvetet testade hur mycket jag kunde gå upp under en veckas överätande är en annan historia - resultatet var lika häpnadsväckande som de 100 dagarna beskrivna ovan - fast åt "fel" håll)
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
27 september 2013 kl 00:13 Redigerad 27 september 2013 kl 00:15
Gilla
Om man någon gång i levet får möjlighet att sätta av lite tid för att lära sig lite mer om näringslära och tänka mer på vad och hur man äter så tror jag att man har igen det i framtiden. Samt få ökad förståelse för vilka effekter olika laster kan ha på kroppen och knoppen.

Ett tips är att läsa massor av vetenskapliga texter inom ämnen som näringsfysiologi eller träning. Eller forskning kring sjukdomar etc. Om det är svårt att förstå forskarnas prosa (en del svåra facktermer odyl gör ibland att man riskerar att göra en felaktig analys av rapporten) så rekomenderar jag att man läser sajter såsom tranastyrka.se etc där rapporter summeras och kommenteras. Sådana sajter kommer dock aldrig att kunna vara helt neutrala varför det är lämpligt att läsa flera olika och själv försöka skapa sig en bild av vad dagens forskning möjligtvis pekar på.

Under min 100-dagarsresas gång beskriven ovan fick jag verkligen en fattning om hur lite det är vi egentligen vet om människokroppen. Hur otroligt komplexa vi är skapta. Om inte annat ger det en ett fint perspektiv på livet. Och hur tacksamma och ödmjuka vi borde vara inför livet. För att finna den inställningen fungerar också löpningen som en katalysator. I alla fall för mig. Och det är jag den djupt tacksam för.

Löpning är livet!
Johanna
1978 • malmö
27 september 2013 kl 07:05
1 Gilla
Jag tror att orsaken till att ha gått upp i vikt ofta får en för liten del i den här sortens diskussion, trots att det förmodligen kommer att vara nyckeln till att hamna på rätt nivå igen, för min egen del så tror jag att kaloriräkning var det bästa då min viktuppgång främst handlar om beteende och dåliga vanor.

Det borde inte vara en större källa till diskussion (åminstone inte den hetsiga jagharrättochduärdum-varianen) att två personer med olika förhållande till mat och aktivitet men som båda har gått upp i vikt kan behöva olika strategier om de vill bli av med den extra vikten.

Richard Lindquist
1975 • Kberg
27 september 2013 kl 10:14
1 Gilla
@Stina mfl.

"En kalori är samma som en kalori" eller "kalori in-kalori ut" är gammalt och förlegat synsätt på kost och näringslära som är på väg ut i sop-påsen (lyckligtvis)

Eller för att citera träningslära.se:
"När det gäller att äta kalorier så är det en liknande process du behöver tänka på. Om du äter dina kalorier från en massa bra mat istället för skitmat så kommer det givetvis att påverka din kropp. Mängden energi som du får i dig kan vara den samma men mängden näring kommer att skilja sig. Hur maten absorberas och påverkar en rad olika hormon i din kropp kommer också att påverkas."

Och när det gäller flertalet processer i kroppen som reglerar vikt, fettinlagring mm är det just dessa hormoner som regerar.

Så jag fattar inte varför det ska envisas om att räkna kalorier som om det vore allsmäktigt rådande...... Eller ännu värre räkna poäng eller t.o.m väga livsmedel.

Jag påstår att detta beteende inte direkt främjar ett gott förhållande till mat om man ska ha miniräknaren med sig varje gång det ska intas en måltid utanför hemmets fyra väggar....

Ät sund naturlig mat!

Jag valde paleo-kost... Det har funkat för mig. Har samma vikt som i gymnasiet men betydligt bättre fysisk status (trots att jag spelade handboll på elit nivå då)
Inte säkert paleo funkar för någon annan.

Men skippar man allt socker och snabba kolhydrater har man kommit långt på väg oavsett val av "kost-filosofi"
Jonas Svanström
1971 • Eskilstuna
27 september 2013 kl 10:59
Gilla
Vi kan kort och gott säga såhär ! Nu när det är fredag o allt!
Är man duktig på kemi så borde man komma skapligt nära en perfekt balans för (varje) individ med liknande utgångsvärden. Och som vi även vet så bör man även ta hjälp av fysiska ingång/utgångsvärden när man läser den enorma karta av värden man får... Och jag har inte fått nobelpriset än! Och jag kommer inte lösa livets gåta heller... Under tiden så får vi testa oss fram ;-) trevlig helg!
1967 • www.sapiens.se
27 september 2013 kl 11:22
2 Gilla
Eller så kan man låta mat och träning vara något att njuta av.

Den dag jag skaffar mig en kost-filosofi kommer jag bli rädd för mig själv. Min vikt har alltid reglerat sig med rörelse och sen har jag ätit det jag gillar. Livet är för kort för att späka sig genom det.

< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.