Löpning Tävlingar & Motionslopp 109 inlägg 941 visningar

att genomföra ett lopp.

csaba
1973 • Malmö
#1
25 juli 2008 - 13:11 (Redigerad 25 juli 2008 - 13:13)
Gilla
Vad är benämningen löpning ?

jag har länge funderat på detta. om ultralopp och marathonlopp.
i mitt tankesätt att klara ett "löpar" lopp så ska man springa det mesta av loppet.
nu har det varit ultra dagar i Hallsberg. exempelvis ett 24timmarslopp så springer dom max.5-10 timmar och går resten. då har man inte sprungit igenom ett lopp, utan snarare promenerat (i mina ögon).
dom flesta marathonlopp har ett tidskrav på 6timmar, och dom som klarar det på 5-6 timmar måste ju ha gått en hel del. (den generösa tiden, är väl för att arangören ska locka mer folk).
i mitt bemärkelse har man inte klarat en mara då. (det ska springas).
det var min inställning när jag skulle genomföra en mara att springa hela vägen utan att stanna.
på något sätt så hadde det varit mer prestige att genomföra exempelvis ett marathonlopp om maxtiden varit max. 4,5-5 timmar.

men som sagt, när jag började springa för ca. 1år sen med planen att genomföra ett marathonlopp (utan att stanna). då kändes det som ett tuff utmaning (det är det ju fortfarande), men på något sätt så har jag förstått vilken god mariginal med tid det är och då när folk sägger att dom har sprungit en mara jaha det klarar nästan alla käns det som.
när jag tittade på Stockholm marathon (på tv) och dom stängde av banan efter första varvet (dvs. halva loppet)efter 3timmar tror jag, så kom folk promenerande och tyckte att det var konstigt att dom inte fick fortsätta, jag menar dom går redan, hur ska dom då klara resten.

nu vill jag inte bli missuppfattad, för att jag tycker att det är en otrolig presentation att genomföra ett marathonlopp eller att ultralopp som ex. Hallsberg. (det är till och med jag planerar att göra).

Jag menar bara att det är något jag har funderat på länge.
Vad är benämningen att "klara" ett lopp ?
ska man klara max. tiden (med blandad gång) eller springa igenom hela ?

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1959 • Saltsjö-Boo
#21
25 juli 2008 kl 19:28
Gilla
Martina Hausmanns löpning kanske är sånt som Csaba kallar "fusk"-gång, dvs en lätt förlust av markkontakten och fotisättning med böjt knä...
1981 • Linköping
#22
25 juli 2008 kl 22:35
Gilla
Jag tycker faktiskt att det är arrogant att säga att man inte sprang när man sprang en halvmara på 2.18... För det första är det en bedrift (som långt ifrån alla klarar av) att kuta över 2mil, dessutom är det inte ens särskilt långsamt. Lite att pissa på andras prestationer, för vissa är det en stor vinst att springa en mil på 1 1/2tim, vad blir då den prestationen värd?

Sen fattar jag inte riktigt frågan. Klarar man ett lopp på utsatt sträcka och tid så är loppet genomfört, eller? Eller var det definitionen på löpning som eftersöktes? Jag tycker faktiskt inte att de två frågorna är samma sak, i rubriken efterfrågas vad det innebär att genomföra ett lopp.
csaba
1973 • Malmö
#23
25 juli 2008 kl 22:53 Redigerad 25 juli 2008 kl 22:54
Gilla
jag menar Karin - nu tittade jag på TV sporten dom visade Hallsberg ulltra.
ALLA GICK, då är det väl ingen löpning i min bemärkelse.

promenera i 6 dagar är ingen bedrift för mig !
jag ska ställa upp nästa år och gå med hunden i 12 timmars loppet !
1981 • Linköping
#24
25 juli 2008 kl 23:09
Gilla
Men din fråga var vad det innebar att genomföra ett lopp. Jag tycker att det är stor skillnad på den frågan och frågan "vad är löpning?"
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#25
25 juli 2008 kl 23:17
Gilla
Karin, jag skrev inte det för att vara arrogant. Borde förklarat bättre. Men den tävlingen var mer en fotorunda en en löparrunda. Hade med mig en engångskamera och tog lite bilder. Personligen var jag nog mer focuserad på det runt omkring än själva loppet. Men jag kom imål tillslut och var grymt stolt!

Jag förstår nog inte csaba. Är det samma med de som åker Vasaloppet på 11:59, har inte de heller åkt Vasaloppet? De har ju bevisligen skidat från Sälen-Mora under maxtiden. Samma resonemang borde väl gälla för en mara?

Vårruset/Grabbhalvan/Blodomloppet är ju precis samma sak, ska det inte heller räknas? Hur många är det inte som går 5km. Absolut inget fel med det, och ja! de har genomfört tävlingen.


Johan I
1987 • Örebro
#26
25 juli 2008 kl 23:55
Gilla
cbasa:
Visst kan man tänka så som du gör om man fokuserar på Ultralopp med ett start och ett mål, på kanske 50-100 km. Men om man tänker på Tidslopp, så är ju faktiskt hela grejen "Du får *tid* på dig, ta dig så långt du kan!". Så jag tycker man skall skilja på det... för det betyder att man likagärna kan hoppa jämfota och se hur långt man kan ta sig, eller springa baklänges eller vad som helst.

Men annars håller jag med dig, stannar man och vilar under ett lopp har man inte sprungit det. Och då har man nog även inte tränat tillräckligt för att kunna springa ett sådant lopp och har alltså förhastat sig i sin målsättning.
Har man tränat tillräckligt så kan man ju faktiskt hitta vissa återhämtningshastigheter där man får ned puls och kan komma igen kraftmässigt, trots att man inte stannat.

Däremot att stanna eller sakta ned kraftigt vid vätskekontroller är nog inte bara beroende på löpträning utan också om man klarar att få i sig någon dryck när man är i rörelse... Själv tycker jag det är svårt, brukar ändå inte stanna dock så blev ev. lite vätskebrist o.s.v. i ett lopp för ett tag sen, men tog mig igenom det utan att stanna. Men jag brukar visserligen aldrig ha med mig vatten på träningar heller så det kanske bara är en vane sak.

Har man tagit sig i mål på Vasaloppet eller Stockholm Marathon så har man genomfört loppet men inte nödvändigt vis sprungit loppet.
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#27
26 juli 2008 kl 00:30
Gilla
Klart man måste få stanna. Vätskekontroller, knyta skor, stretcha, håll, kramp mm. Listan kan göras oerhört lång på situationer där man kan tvingas stanna.. Och vad är det som gör att det skulle vara tillåtet att stanna för att man har fått håll håll men inte för att gå uppför en backe???
Klart man måste få stanna/sakta ner under en tävling.

Man kan inte jämföra prestationer. Det är helt olika grenar vi pratar om, tidslopp kontra millopp. Vem är Bäst, Johan Wissman eller Musse?
Båda två tillhör världseliten, ena springer jättekort och den andra springer längre.

Tidslopp handlar om att fysiskt förflytta sig så långt som möjligt under bestämd tidsgräns.

1969 • Sala
#28
26 juli 2008 kl 00:54
Gilla
Jag "sprang" mitt livs första marathon i år, på 4:53, men jag gick inte ens när jag drack! Jodå, jag tycker nog att tidsgränsen på 6 timmar är ganska lagom. I Rom är det 7 timmar om jag inte minns fel. Vi ska nog vara relativt generösa med andras prestationer.
csaba
1973 • Malmö
#29
26 juli 2008 kl 01:05 Redigerad 26 juli 2008 kl 01:17
Gilla
jag vet inte Mårten ?
ta det inte fel, men vi verkar vara jämnsnabba nästan (enligt löpardagboken) och jag sprang maran nästan en timme snabbare ( 3:56) och till och med jag gick. något nåste du ha gått (tyvärr jag köper inte det).
och dessutom vad jag ser i din dagbok att du har ju inte sprungit längre än 20-25km på träning, jag köper inte att du hellt plötsligt orkar 42km utan att gå.

och 7 timmar på en mara. rent teoretiskt jag promenerar i lugn takt 1 mil på 2 timmar (dvs. kan promenera en hel mara på lite över 8 ) då räcker det att jag springer en mil under en timme och går resten (och jag är inte snabb löpare). har jag sprungit en mara då eller gått ?

jag menar jag har kollat det en gång, joggade i lugn takt 20 km och gick resten 42 km = 6:10 timmar, nästan Stockholm marathon gränsen (och jag är inte snabb), det anser jag inte att det är prestation.
dom som oftast springer på tiden över 4½ timme eller mer har oftast inte ens sprungit längre än 15-20 km på träning, då är man ju inte i maraform. har jag fel ?

jag menar titta på Anders Salkais "klara marathon" schemat dvs. 6timmar, längsta långpasset 21-22 km. då är det räknat med att man går säkert en mil.
1967 • Simrishamn och Stockholm
#30
26 juli 2008 kl 07:15
Gilla
Men csaba - nu är det ju flera som intygat att det går att hamna på maratider runt fem utan att gå, ändå köper du inte det?!? 7:30-tempo är ett ganska vanligt joggtempo trots allt. Vad spelar det dig för roll om arrangörerna sätter gränsen med större marginaler? Var och en gör ju ändå sin grej, och i slutändan står man ändå själv med sin prestation och får avgöra vad den är värd. Om du nu tycker att "klara en mara" inte räcker för att vara en prestation i dina ögon är det ju enkelt att sätta upp egna måttstockar, t.ex. "klara en mara under 3:30" eller vad det må vara. Och inom ultran har du ju som du säger lopp som Comrades med hårdare tidsgränser, du kan ju fokusera på dem om du upplever att reglerna för tidslopp är för slappa eller vad det nu må vara.
1974 • Lund
#31
26 juli 2008 kl 12:21
Gilla
De vidare tids gränserna gör att sporten blir bredare fler som vågar vara med och man är inte så orolig på sin första mara osv. Detta tycker jag är positivt dock tycker jag att tidsbaserade medaljer var en bra ide tex kunde man få guld på under 3h silver mellan 3-4h och brons på sista tiderna det skulle sporra en om man är nära en gräns.

Hur det rent praktisk skulle gå till vet jag inte i så fall skulle man dela ut medaljerna i efterhand, eller så kan man ända ha samma medalj men kan beskriva som "Jag sprang silver på stockholm maraton" eller "mitt mål i år är att klara guldgränsen på köpenhams maran".
1967 • Karlstad
#32
26 juli 2008 kl 12:41 Redigerad 26 juli 2008 kl 12:43
Gilla
csaba: Vad besviken och arg jag blir när jag läser det som du skriver. Du har sprungit en mara på en bra tid oxå, men hade du klarat av en till direkt efter?
Jag fick problem i Hallsberg, ja, jag kom bara 61,5k på 12 timmar. Det var 38grader varmt på banan, fötterna strejkade efter 2 timmar. Jag höll mig till gång i ca:10timmar.
Att fixa 1mil på två timmar på gång klarar jag oxå, men nu snackar vi om 12 timmar.
Kom igen när du själv har ställt upp.
Jag ska gratta dig när du fixat 3st maror på 12h.
1960 • MALMÖ
#33
26 juli 2008 kl 12:50
Gilla
Grattis till insatsen, Marie - det som Czaba nog inte är medveten om är den psykiska påfrestningen som man utsätts för i ett ultralopp och därmed den psykiska styrka som ultralöparna besitter, att trots oerhörda smärtor och påfrestningar fortsätta.
Alla deltagarna i Hallsberg gör en fantastisk insats oavsett sträcka de tillryggalägger, det är att genomföra loppet som räknas!!
Grattis alla, jag önskar att jag också kunde varit där :-)
csaba
1973 • Malmö
#34
26 juli 2008 kl 14:32 Redigerad 26 juli 2008 kl 14:39
Gilla
jag klankar inte ner på ditt resultat Marie. GRATTIS !
(men i ärlighetens namn är du verkligen stolt över 61 km på 12 timmar ?)
och Marie, tittar man i din löpdagbok så är det längsta du har sprungit på träning är 24 km (i mina ögon undrar jag om du ens hadde klarat att springa en mara och då menar jag "springa")

och Karin jag är vist medveten om dom påfrestningarna !!! jag har dessutom till och med sprungit 52 km förra året (och då sprang jag) !!! och på tiden 5:15 !!!
När jag sprang Stockholm marathon så sprang jag Blodomloppet (10km) i Malmö 3 dagar tidigare (just efter Göteborgsvarvet) och fortsatte springa 2 dagar efter maran som inget har hänt !

och vadå 3st maror 61 km är inte ens 1½.
csaba
1973 • Malmö
#35
26 juli 2008 kl 14:38
Gilla
som sagt det är inte meningen att någon ska ta illa upp.
bara man själv är nöjd med resultatet så är det viktigaste (jag hadde inte varit det).
Heimo
1960 • Swe
#36
26 juli 2008 kl 14:48 Redigerad 26 juli 2008 kl 14:49
Gilla
csaba:Hmmm.....jag tror inte det står i ngn regelbok, inbjudan eller på annat sätt, att man "måste" springa hela loppet/tiden.
Tror inte enda lopp i hela världen har det kravet du efterlyser, är det månne så att det är din egen prestationsångest som lyser igenom lite?

Jag har aldrig sprungit/gått/förflyttat mig ngt ulltralopp eftersom jag inte tror mig ha den mentala styrka det innebär att hålla igång i sex timmar eller mer...för jag tror prestationen lika mkt ligger i det som på det fysiska planet.
Men varför inte ställa upp i en ultra ,csaba, så kan du visa Reima, Christian och dom andra grabbarna var skåpet ska stå..;-)
Heimo
1960 • Swe
#37
26 juli 2008 kl 14:55
Gilla
csaba: Mer...hmmm...har läst igenom fler inlägg nu och måsta fråga en sak.
Hur kan man säga Grattis till ngn för att i meningen efter undra om denne verkligen är stolt över det hon gjort, är inte det synnerligen korkat om du nu menar att du INTE vill klanka ned på ngns prestation?

Vem avgör vad som är "bra" resultat i olika former av motionstävlingar, är det inte individens egen förmåga så vet inte jag vad.....guida oss okunniga till bättre vetande csaba.
csaba
1973 • Malmö
#38
26 juli 2008 kl 15:11 Redigerad 26 juli 2008 kl 15:25
Gilla
Ja visst, Heimo men när man hör ultralopp 12H,24H,6D så tänker man, ho vilken prestation. men när man läser att vem som hellst utan i stort sätt någon träning kan göra det, kan rent teoretiskt gå 400meter på 12 timmar och sägga att jag har "sprungit" ett ulltralopp !
folk som hör det,Vao. men är det verkligen en prestation.
(hur många hadde klarat Comrades av dom, med handen på hjärtat ? )

för mig är det en Prestation att klara Comrades (och där snackar vi värme, max tid och distans). Det ska vara tufft och verkligen kämpa för att klara det. inte som Hallsberg, hur mycket jag än springer/går så klarar jag det (det är väl ingen som misslyckas).


som sagt jag planerar att ställa upp i hallsberg nästa eller nästa år igen, men av anledningen att jag måste klara minst 100km på 12 timmar, som en träning till Comrades.

som Heimo jag vet att jag inte har någon chans mot Reima (han är en duktig marathon löprare), men vad jag vill poengtera att man behöver inte vara det, jag tror inte Martina hadde klarat 5 timmars gränsen i Stockholm ens.

men vad jag äter igen menade från början av inlägget. Vad är löpning egentligen ? (i mina ögon så ska man minst springa hälften och inte max 5%).
det är just den anledningen jag alldrig hadde ställt upp i 6dagars, för jag vet att kanske efter 6-7timmar så springer jag inte längre, och då är det ju ingen lopp.

som sagt jag är bara ärlig om mina åsikter (det är ju ett fritt land) och då åter inte meningen att folk tar illa upp.
Om ni uppfattar att jag klankar ner på Marie, så sägger jag vad jag tycker, men jag sägger så klart GRATTIS till hennne, för att om hon är nöjd med sitt prestation, så ska hon vara det (och skita i mig. ;-)

jag menar jag hadde en arbetskamrat som är endast 24 år (så han borde vara pigg på att springa) och han sprang Stockholm maran -04 tror jag) då var det dessutom 10 grader kallare än i år. han sprang på 5:46 och alla på jobbet snackade om det. vao han sprang mara, men han tränade knappt max. disstansen var typ 15-20km. (jag hadde inte varit stolt över det), jag menar han hadde inte ens tränat. vad jag menar att det drar ju ner prestigen, det ska vara jobbigt att klara en mara (och med mycket träning).
1967 • Karlstad
#39
26 juli 2008 kl 15:22
Gilla
Jag har inte sagt att jag var stolt över mina 61k, men det ger fan inte dig rätt att sparka på mig för det.
Och ärligt talat så tycker jag att du ska lägga ner tanken på Comrades för du av någon kommer inte fixa det.
För att lyckas ska du nog först kunna kuta din mara på en timme snabbare.

Jag tycker att du är fruktansvärt okunning.

Och jag har gjort maran på mindre träning än vad jag hade nu, fast det har jag väl inte enligt dig för jag höll ju inte ett 5min tempo.

Vad jag menade med 3st maror var att din tid var ju inte bra (enligt dig själv) så då borde ju du av någon klara av att fixa 3st på 12h.
1967 • Karlstad
#40
26 juli 2008 kl 15:25
Gilla
Jag ber alla trevliga människor om ursäkt, men detta är faktiskt första gången som jag visar min ilska öppet på ett forum.
Förlåt mig.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.