Löpning Kom igång 38 inlägg 21011 visningar

kan man jogga varje dag?

Iluna Mancho
1984 • Hässelby
#1
5 maj 2010 - 16:42
Gilla
Hej. Jag började jogga för 6 dagar sedan, ska vara med i vårruset så det var dags att börja träna lite. Var väldigt otränad innan (cyklar ganska ofta) och har aldrig joggat förut. Jag började med 15 min första dagen, 15 andra dagen, 15 på förmiddag och 20min på kvällen 3 dagen, 4 dagen prövade jag att jogga 5km i ett elljusspår med många backar det tog 32 min. sen 5 dagen joggade jag 22 min. Nu dag 6 vilar jag för känner av lite belatning i knäna.
Vissa av mian vänner säger kör på klart du kan ut å jogga varje dag, medan andra säger att kroppen måste vila. några säger aldrig på asfalt för de sliter på knäna, andra säger att de är bättre för att de är jämn mark.
Blir helt förvirrad.

Så vad gäller, ka jag gå ut varje dag å köra mellan 20-35 min? eller måste kroppen få vila mellan? Kan jag springa i skogen lite runt runt?
Eftersom ja känner av lite i knäna bör jag vänta extra länge då innan jag kan köra igen?

Vore så tråkigt om jag inte kan köra på nu när jag äntligen hittade ett träningsätt jag gillar, trode aldrig jag skulle palla¨å jogga, men ack så skönt.

Sen en annan fråga är jogging ett bra sätt om man vill få bort bikfettet, är väldigt smal i hela kropen förutom fett runt magen som jag fortfarande inte fått bort efter mina grav å för mycket godis :/
< < < 1 2 > > >
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#21
7 maj 2010 kl 00:52 Redigerad 7 maj 2010 kl 00:55
2 Gilla
Mår du bra av att träna varje dag så anser jag att du ska göra så. Våra kroppar är gjorda för att röra på sig varje dag och alla aktivitet är bättre än inaktivitet. Känner du att det gör ont så gå ut och gå 45 minuter istället för att jogga 30 tex. Man mår alltid bra av att röra sig :)

Slutligen, Jonas Colting har en teroi som jag gillar väldigt mycket då du nämner asfalt kontra ojämn mark. Jonas anser att all träning bör ske i terräng då det är den mest naturliga löpträningen. Jag kan inte annat än hålla med. Jag kör 80% av min träning i terräng och det gör underverk med kroppen. Tro mig jag vet att det funkar då jag var en klump på 104 kg för bara 6,5 månader sen :)

// Senad
1960 • Torslanda
#22
7 maj 2010 kl 03:10
Gilla
Till Senad.
Vad väger du nu efter 6,5 månads träning.
Nyfiken!
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#23
7 maj 2010 kl 07:28
Gilla
Idag väger jag 79 Kg. Jag började dock min träning med Spinning 2,5 månader innan jag blev inspirerad till löpning (Rätt ska vara rätt). Den 1a December 2009 vägde jag 84 och det var mitt mål. Har dock lyckats med att bli av med ytterligare 5 kg sedan dess tack vare effektiv träning och bra mat :)

Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#24
7 maj 2010 kl 12:09
Gilla
Så länge du tränar lågintensivt kan du träna löpning varje dag !!! Med lågintensivt menas en såpass låg intensivitet att du ligger under MAF i puls ( MAF = maximum aerobic frequency ). För att veta var intensitetsgränsen ligger för just dej kan du enkelt utgå från den sk 180-regeln. Du drar din ålder 26 från 180 och får....154. Är du otränad ; dra från 5 och du får ca 150 i puls. Du kan träna med en intensivtet under 150 i puls ( pulsklocka bra hjälpmedel !). Det gäller att ej gå över denna nivå; då bildas mjölksyra mer och du får träningsvärk och kan inte längre springa varje dag. Över MAF ökar också skaderisken drastiskt.
Har du ingen pulsklocka skall du jogga/springa så pass långsamt att det känns lite, men inte mycket, jobbigt !
På själva loppet springer du på fortare !
Lycka till!
Hälsning
Mikael
1969 • Sala
#25
7 maj 2010 kl 19:13
Gilla
Ja, det går alldeles utmärkt att träna varje dag! Men man måste trappa upp långsamt för att vara redo för det. Det går även att springa två gånger om dan, när man är redo för det. Receptet är inte att avstå, utan att trappa upp.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#26
7 maj 2010 kl 19:26
Gilla
Tiden gör stenen till grus. Förslitningar kommer om man aldrig låter kroppen vila.
Man får ont om man gör ett ensidigt och tungt jobb. Jag tror inte att hjärtat är det som mår dåligt av att jobba, utan leder och andra muskler.
Någon får gärna bevisa för mig att varjedaglöparesakta är mindre skade benägna än andra, men jag tror att det är en myt.
Akuta skador lär kanske minska, men en sträckning läker på några dar.
Jag tycker att jag behöver 1 vilodag i bland iaf.
Oldboy
1952 • Danderyd
#27
7 maj 2010 kl 19:42
Gilla
Alla fasta värden på puls är värdelösa! Den individuella spridningen är mycket stor, en standardavvikelse på maxpulsen för samma ålder är 12 slag/minut vilket betyder att 37% ligger minst så långt ifrån.

Man kan inte bygga en teori på formler som inte tar hänsyn till individvariationer, det blir bara skräp. Vilket inte nödvändigtvis betyder att det är fel för alla eller att grundidén är fel.

Men när det gäller lågpulsträning hävdar jag att själva grundidén också är fel - visserligen har det kanske ett värde i att träna länge utan att någon gång gå upp i ansträngningsnivå, men det är inte sådant vi är gjorda för. Tvärtom är vi konstruerade för varierande ansträngning och för att bygga kondition behöver vi ju se till att komma upp i hög puls lite då och då och minst vid tre tillfällen i veckan. Precis hur mycket, ofta och länge återstår nog för forskningen att ta reda på.

Att särskilt undvika att få hög puls torde dock vara skadligt för friska människor liksom man numera med fog kan hävda att det är skadligt att sitta på en stol långa perioder av dagen - en halvtimme har jag hört är en gräns för vad kroppen riskfritt fördrar.
Walker67
1947 • Växjö
#28
7 maj 2010 kl 20:03
Gilla
Visst kan man lågpulsjogga varje dag och då blir man varken bättre eller sämre, dock håller man vikten . Jag håller med Oldboy att man behöver få upp pulsen 2-3 ggr i veckan för att höja konditionen, det som är däremellan är bara "aktiv vila". Det är där min ide om gådagar kommer in, då det blir lite andra muskler än löpmusklerna som aktiveras, utmärkt form av "aktiv vila".

Själv kan jag inte springa mer än 2 ggr/vecka pga knäna, gångtränar däremellan + ett pass inlines med stavar ibland om det är torrt o fint. Pga åldern kan jag inte få upp tempot i gången längre så att pulsen kommer upp på träningseffekt utan det blir min "aktiva vila". Brukar tänka att jag går iaf inte upp i vikt, vilket är skadeförebyggande vid löpträningen.

Så rådet är varierad träning, vad gäller längd o ansträngningsnivå, om du skall köra varje dag.
1994 • Göteborg
#29
7 maj 2010 kl 20:51
Gilla
Det är väl ingen fara om man springer varannan dag, styrketränar varannan? Inte benen då såklart... (De styrketränar jag en av de dagarna jag springer...)
Dessutom tränar jag nu med kroppen som belastning, fast jag ska nog köpa hantlar snart. Men så länge man inte tränar samma muskel två dagar i rad så borde det inte vara några problem... eller?
1969 • Stockholm
#30
7 maj 2010 kl 22:40
1 Gilla
Det är nog farligare att praktisera sporten "skitmat och TV" och det gör folk gladeligen varje dag. Gör det ont så vila lite, spring annars...
1967 • Linköping
#31
8 maj 2010 kl 20:27
Gilla
Svaret beror på två saker... det ena beror på hur du fördriver resten av din dag och det andra beror på i vilket syfte och vilket löpsteg du tar/har! Själv har jag ett stilla-sittande arbete (kroppen är konstituerad för att röra sig) och springer med ett kort löpsteg ( vilket innebär att belastningen på mina ben inte blir så stor). Jag har sprungit nästan varje dag i 20 års tid... så enligt min mening är svaret givet!
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#32
16 januari 2014 kl 15:57
Gilla
Nej tycker jag.
Som sagt om man tränar varje dag så finns risken att skada sig och slita ut sig.
Kroppen är gjord för att röra på sig, ja. men inte onormalt mycket.
Är man lite äldre så har man kanske lite ont eller skadat sig innan och underlaget spelar roll för mig.
Jag gillar inte asfalt och föredrar terräng som är mjukare för mina vader och knän.
Kör 2-3 ggr i veckan och lyssna på kroppens signaler.
Gjorde inte jag för några år sedan och fick inflammation i höger höft.
Vilade 4 mån. Tabletter och laser. och till sist Kortisonspruta. Har lite känning fortfarande från området. Så jag MÅSTE lyssna nu.
1965 • Skurup
#33
16 januari 2014 kl 20:04
Gilla
Det där inlägget som Iluna skrev var för fyra år sen så jag är nyfiken på hur det har gått nu, har du fortsatt springa och springer du längre? Berätta gärna!
1990 • Stockholm
#34
17 januari 2014 kl 12:24
Gilla
Håller med ovanstående. Blanda gå och springdagarna, riskera inte att dra på dig massor av skador av att gå ut för hårt i början. Allt är ju väldigt individuellt, men jag som har sprungit i många år gör det inte varje dag ens. Kroppen behöver vila, bättre att bygga är att slita.
1971 • Lillehammer
#35
17 januari 2014 kl 16:22
Gilla
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#36
18 januari 2014 kl 12:00
Gilla
Helt rätt. i mångas fall. man ser ju bara på eliten. de skadar ju sig nästan hela tiden.
Personligt så kan jag inte köra mer än 1-2 ggr i veckan pga. ungdoms synder. för extrem styrketräning. slet för mycket på kroppen.
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#37
18 januari 2014 kl 14:32
Gilla
Det är väl självklart att man kan springa varje dag? Är man tidsoptimist får man kanske springa till bussen varje dag, det borde de flesta klara, förstås beroende på hur långt det är till bussen. Det intressanta är veckomängden och intensiteten, ökar du ena eller båda väldigt snabbt så ökar även skaderisken. Treor knappast det skulle vara farligare att springa 2km om dagen än 14km en gång i veckan. Snarare är det så att om du delar upp springandet på flera dagar i veckan och sänker farten lite så kommer du antagligen klara att springa fler km varje vecka.

Vissa hävdar att den viktigaste parametern för en nybörjare som vill utvecklas i sin löpning är att springa så många km som möjligt per vecka. En gångbar strategi om man tror på det är att lägga upp träningen på det sätt som får dig att springa så många km i veckan som möjligt. Vissa hittat motivation i att springa snabbt, andra vill springa kort. Vissa gillar att springa långt, andra kort. Man måste helt enkelt ut och testa vad som passar bäst för en själv. Och en väldigt viktig parameter för att kunna springa mycket är ju såklart att springa på ett sätt som gör att man inte blir skadad.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#38
18 januari 2014 kl 15:57
Gilla
Att man ska röra på sig. JA.
Ska man köra hård träning varje dag? NEJ
Kroppen behöver vila. Titta bara på Elit idrottare inom all sport.
De får skador mer eller mindre hela tiden.
Bara springa rakt fram så kommer bristningar och som en spelare i F'******ng Arsenil.
Sprang helt vanligt i en kamp om bollen. ingen tackling utan sidan om varandra.
Slet av ligament eller led band i knät. De kör på gränsen.
VILA måste man ha.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.