Triathlon Utrustning 15 inlägg 5531 visningar

Sportdryck under Ironman

1985 • Nyköping
#1
18 mars 2014 - 10:08
Gilla
Hej

Jag är lite nyfiken på hur man som triatlet gör med sin vätska under ett Ironman lopp. Jag har förstått att lagning inte är tillåtet under en Ironman.
Så om man har en sportdryck som man gillar och vill förse sig själv med den under hela loppet och man tar ungefär 12-13 timmar på sig. Hur loser man det då?

Finns det utrymme för dropbags som I ultralöpning eller hur fungerar det egentligen? Får man hlet enkelt ta det som erbjuds vid kontrollerna?
1985 • Linköping
#2
18 mars 2014 kl 11:01
Gilla
Det finns alltid langningszoner som man får langa sin egna energi. De brukar vara direkt efter loppets egna zoner. Både på cykel och löpning!
1985 • Nyköping
#3
18 mars 2014 kl 11:25
Gilla
Ok, så förbudet mot langning är alltså utefter banan? Så langning är OK men bara under vissa platser?

Blir det bara två såna då I samband med växling? Eller finns det fler ställen under banan? Hur ser sttionerna ut annars längs cykel och löp delen?
1980 • Karlstad
#4
18 mars 2014 kl 13:26
Gilla
Man kan också lämna ini förväg "Special needs" påsar för uthämtning på vissa bestämda stationer.

Enklast är dock att lära sig fungera på det som erbjuds (för IM powerbars). Du funkar det smärtfritt och all lagning kan ske på alla stationer och istort sett utan att man ens tappar fart under cyklingen...
1985 • Nyköping
#5
18 mars 2014 kl 14:07
Gilla
Jag ska vara ärlig och saga att jag frågar I undersöknings syfte. Jag själv är löpare och håller inte på med triathlon. Jag importerar och säljer en sportdryck som heter Tailwind Nutrition som är framtagen för längre distanser och som är snäll mot magen. Jag har fått en del kunder som håller på med triathlon där mängden vätska verkar kunna vara ett problem.

Drycken bygger på att den är den enda källan till näring, vätska och elektrolyter. Det blir ju dock mer skrymmande än gells och piller.

Men det skulle alltså funka om man kan få vatten vid stationerna och då blanda till sin sportdryck med hjälp av engångsförpackningar som man kan bära med sig hela vägen. (förutom under simmningen då)

Är det så nis kulle lösa problemet?
1980 • Karlstad
#6
18 mars 2014 kl 15:02
Gilla
Vid varje växling kan man fylla på från sina växlingspåsar om man vill.
Att blanda själv efter vägen skulle dock jag anse alldeles för besvärligt och tidskrävande.

Så skulle det vara aktuellt för min del skulle det nog få ske genom privat lagning där det är tillåtet.

Men jag lär hålla mig till Powerbar, som funkat bra för min rätt känsliga mage...
1985 • Nyköping
#7
18 mars 2014 kl 15:10
Gilla
Ok, tack så mycket. Jag vill ju gärna kunna ge mina kunder så korrekt information som möjligt och hjälpa dom på bästa möjliga sätt så jag uppskattar dina erfarenheter.

Om man kör solo utan någon hjälp så kan det i alla fall vara ett alternativ. Det är ganska så enkelt att blanda själv då engångsförpackningen räcker till två flaskor så man kan blanda halva påsen i varsin flaska och sen köra. Det är ganska snabbt gjort. Sen är det klart att det beror på vilken nivå man ligger på, ligger man långt upp i listan så kanske man inte vill ödsla tid på det.

1985 • Linköping
#8
19 mars 2014 kl 15:40
Gilla
Jag tror inte någon skulle stanna till för att blanda.
Det enda jag ser är genom privat langning. Vilket är vid varje vätskestation på en bana.
En athlet kommer sådana fall ha med sig 2-3 egna flaskor på cykeln. Sen egen langning.

Vad skiljer Tailwind Nutrition mot ex Vitargo, High5, Enervit?
Vad för skillnad i Osmolaliteten?
Vad för blandning av Malto/Detro/Fruktos?
1983 • Alingsås
#9
20 mars 2014 kl 02:21
Gilla
Arrangören langar Iso/vatten/cola/banan/bars/bulle osv var 20km på cyklingen, på Löpet är det langning varannan km, vatten/cola/iso/bar/gel/citron/bulle/is osv

Egen lagning får man bara ha 1 gång på cyklingen i en speciell utmärkt zon och 1 gång på löpet i en speciell zon efter en av arrangörens langningplatser

Så att gå tom på energi krävs bara att du själv inte får in dig näringen =)

Detta gäller Ironman/challenge
1965 • Umeå
#10
20 mars 2014 kl 09:18
Gilla
Förra årets Kalmar hade jag en kompis som hade med sig en egen högkoncentrerad sportdrycksmix som han under loppet blandade i de vattenflaskor som langades vid stationerna. Låter pillrigt, som flera påpekat, men han tyckte att det fungerade bra och jag tror inte att han stannade för att blanda.
1983 • Alingsås
#11
20 mars 2014 kl 16:31
Gilla
Ironman kör med Powerbars Isy dryck som passar dom flesta och är väldigt skonsam för magen, jag tränar med powerbars sportdryck och tar gärna emot den färdigblandade som erbjuds utmed banan.. att ha med eget pulver och blanda med vattnet går ju också men inget jag skulle göra =)
1974 • Stockholm
#12
20 mars 2014 kl 20:19
Gilla
Jag klarar inte att köra med Powerbar och deras sportdryck. Så jag kör eget.

På cykeln klarar jag mig med de flaskor jag har från start, dvs ingen extra langning förutom vatten.

På löpningen har jag haft med mig egen gel och kört på vatten + cola, dvs ingen extra langning där heller. Men där kan man ju använda ett färdigtblandat vätskebälte som man tar på sig i T2 och/eller den Special Needs-påse som nämnts tidigare. (lite beroende på tävling passerar man väl Special Needs-påsen olika många gånger under löpningen eller?)

Känns meckigt att blanda under pågående tävling, hade jag aldrig orkat...
1985 • Nyköping
#13
22 mars 2014 kl 19:53
Gilla
Oj, tack så mycket för alla svar. Det verkar som att blanda under tävling är ett dåligt alternativ.

@Alle
Är inte tillräckligt insatt i hur övriga sportdrycker är uppbyggda och fungerar för att kunna uttala mig om deras funktion, Vitargo tex har ju tagit fram någon egen stärkelse som man inte riktigt vet vad den är.
Jag kan bara tala för Tailwind som bygger på Dextros och en liten del sukros där just kombinationen av dextros , sukros och den i flesta fall högre mängden elektrolyter är det som gör att Tailwind fungerar så bra som den gör.
Den innehåller inte heller något protein eller några onaturliga smakämnen, konserveringsmedel eller färgämnen. Den består av 100% naturliga råvaror. Avsaknaden av protein och ämnen som kroppen inte är gjord för att bryta ner gör att den är snällare mot magen.

Det som slår en först när man provar Tailwind förutom hur den fungerar är smaken som skiljer sig ganska mycket från andra fabrikat. Den är lätt, mild och fräsch i smaken och inte söt och sliskig som många andra är, vilket är bra när man ska konsumera den under många timmar.

Med risk för att set ska bli reklam (om det uppfattas så så får ni gärna meddela mig) så kan du gå in och läsa mer på http://www.tailwindnutrition.se/egensida/varfor-tailwind/514
1980 • Växjö
#14
7 juni 2014 kl 09:04
Gilla
När vi ändå diskuterar vätska under en triathlontävling så kastar jag in en fråga. Ska delta i vätterchallenge HIM i jkpg i juli.

Vid cyklingen brukar man fylla på vätska i egna flaskor i kontrollerna eller brukar arrangörerna ha färdigfyllda flaskor att byta till? Ex de har en med vatten och en med någon sportdryck?
1974 • Stockholm
#15
8 juni 2014 kl 20:32
1 Gilla
Om det är vätskelangning på cykelsträckan så brukar det alltid vara med färdigfyllda flaskor. Dvs, du kastar din egen flaska och får en ny. (en del tävlingar kör med begagnade flaskor och en del kör med nya sponsorflaskor, brukar bero på storlek på tävlingen).

Vad det sedan finns i flaskorna (vatten, sportdryck, cola) är också beroende på vilken tävlingen det är.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.