Löpning Avancerad träning 14 inlägg 5758 visningar

sub34 milen

Olof
1975 • Göteborg
#1
2 juni 2014 - 13:37
1 Gilla
Jag har fastnat kring sub35, mitt mål är att springa sub 34 i slutet av sommaren. Vanligtvis kör jag 1000 * 6-8 eller 2000* 5 intervaller men jag funderar på att lägga in mer norska intervaller 4*4 min någon gång per vecka kombinerat med riktigt korta intervaller mindre än 1 minut. Träningsmängden ligger på ca 9 mil per vecka, sprang milen på samma tid även när jag låg på 7-8 mil per vecka.
Det kan vara så att jag inte har kommit upp i tillräcklig fart på mina 1000 metersintervaller, alltför många pass har gått i ca 3.30 tempo. Känner mig aningen osäker vilken typ av intervaller jag ska satsa på. Någon som har erfarenhet kring 4*4 min intervaller?
Espen Ringom
1975 • Oslo
#2
2 juni 2014 kl 14:31
1 Gilla
Jeg kjenner ikke mange som bruker 4x4 intervaller som er på ditt nivå. Jeg ville trodd 4x4 var litt mer for "utrente" folk - men kanskje noen andre har andre erfaringer?

jeg kjenner ivertfall ingen som løper 4x4 intervaller av de jeg kjenner som løper mila på 32-35 ivertfall.

Ville jo tro det er mer fart du trenger, mer fart vil du vel ikke oppnå med 4x4?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
2 juni 2014 kl 15:18
Gilla
En minut är ganska mycket att kapa på en sommar. För att bli riktigt snabb och uthållig i den farten krävs många pass med hög fart. Att köra intervaller, variera längd mellan 800 meter - 2 500 meter. Farten i de kortare ska vara snabbare än din tänkta milfart, på de längsta lägger du tempo i din nuvarande milfart. Tävla gärna på lite kortare distanser.Jag brukade delta i resultattävlingar 3 000 m bana där vi pressade oss till max när jag satsade på löpningen. Den riktiga hårdheten får man av konkurrens. Var vaksam på om du blir för sliten - hårdare träning = hårdare belastning på kroppen.
1987 • Göteborg
#4
2 juni 2014 kl 16:32
Gilla
Jag har hört från flera källor att en nyckel till riktigt snabba tider är att springa snabbare på intervallerna. Det ska riktigt snabbt. Hellre ett par färre eller lite extra vila och göra dom 5-10 sek snabbare/km.
Samtidigt har jag en klubbkompis som sprang ruskigt snabbt (32,03 på milen) på nästan bara transportlöpning till/från jobbet. Så vilken skola du vill sälla dig till får du välja själv:)
Själv tycker jag att det är viktigt att variera veckorna, nån v med riktigt snabba pass och nån med riktigt mycket mängd. Tänker att man undviker skador och motivationsbrist på det sättet.
Men det handlar nog en hel del om inställning och tid också. Träna mycket och länge så kommer det. Löpning är ju inte så svårt egentligen...
Har du nåt fokuslopp där tiden ska komma?
Daniel
1974 • Göteborg
#5
2 juni 2014 kl 16:46
1 Gilla
Ewy Palm sade på radion i fredags att hon tuggade många kilometrar och att hon "därför blev bra på längre distanser som marathon". På hennes tid skulle man inte kötta på med hårda pinande intervallpass. Vet inte om det stämmer men med tanke på att hon sprang milen på 32.34 så verkar det ha funkat bra för henne.
1981 • Göteborg
#6
2 juni 2014 kl 18:09
Gilla
Min kollega som var som bäst förra året, kompletterade med militär träning ( 2 -3 ggr inverkan )till löpningen. ( runt 32 minuter )

Det jag lär mig av han är att testa på okonventionell träning till att bli en bättre löpare.
1974 • Karlstad
#7
2 juni 2014 kl 20:48
Gilla
Tränar du tillsammans med andra i någon klubb? Om du alltid tränar själv kan det ge mycket att börja träna med andra för att kunna pressa ännu hårdare på just intervallpass och andra kvalitetspass.

Vad kör du för kvalitetspass utöver intervaller?
HR
1972 • Stockholm
#8
2 juni 2014 kl 21:17 Redigerad 2 juni 2014 kl 21:22
Gilla
Man får ju slipa på det man behöver slipa på och det kostar på ganska mycket att "fastna" på den tiden och ta sig vidare. Jag gjorde det inte och "nöjde mig" med strax under 35. Det gjorde för ont att gå vidare. Själv sprang jag dock i princip aldrig intervaller. Det hade kanske hjälpt mig vidare.

När du letar efter rätt metod så är det ju inte säkert att något av svaren här ger dig rätt kurs vidare men kanske kan du kika igenom din träning och se om det är något mer som saknas? I din fart så är jag inte helt hundra på att jag skulle rekommendera annan träning (typ styrketräning) av den enkla orsaken att du skulle behöva ganska tung styrketräning för att få ett fartbidrag och ganska tung styrketräning är inte det trevligaste i samband med högfartslöpning. För mig sjönk milfarten när jag tränade hårdare på gymmet.

Jag var ute efter lite mer kött på kroppen och i efterhand så hade det varit mer relevant för milfarten att helt enkelt springa mer snabbdistans (och kanske intervaller).

Ett pass som var bra för mig var en progressiv mil med första halvan i snabb, men kontrollerad, fart i säg 3:50-fart och sedan en ökning andra halvan med gradvis fartökning till smärtgränsen. Vissa dagar blev det ca 3.20-fart mot slutet och andra dagar så fastnade man i 3:40 och fick trögt. Men dagsformen varierar ju. Jag vande mig iallafall att springa fortare mot slutet och det hjälpte mig under 35.

I din sits så tror jag att intervaller absolut kan hjälpa till men att de ska gå fortare än din tänkta milfart för att göra direkt nytta. På din nivå kommer du inte vidare utan att utmana dig och med din nuvarande milfart så ger inte lugnare mängd så värst mycket mer utan att du måste ge det mycket längre tid än du antagligen har lust med om du har ett kortare tidsperspektiv.

Du behöver ju inte träna dig med intervaller på ett sätt som inte ens motsvarar din tänkta målsatsning. Bättre med överfart, även om det är i kortare block. Farten, känslan och motoriken ska ju in i benen också. :)

Ur ett längre perspektiv så kan man ju tänka annorlunda men i dagsläget känns det som att du behöver en riktad fartsatsning under en period men du får också se upp så du inte blir för sliten och inte får återhämtning - det gäller ju att göra sig rättvisa när det gäller också - det blir svårt om man tränar konstant hårt.

Periodisering med "fartblock" följt av normal löpning/återhämtning ger kanske vad du behöver. Återhämtningspassen behöver inte vara särskilt långa - du ska mest röra på benen. Att springa 15km på trötta ben i lusfart ger kanske inte så värst mycket för slitna ben i behov av återhämtning jämfört med att springa 6-7-8km lugnt och sedan ett lugnare normalpass någon dag senare.

Hitta en klubb och springa med lika snabba och snabbare löpare är inte alls dumt. Jag hade bara en kompis som var snabbare än mig (säger ju kanske något om hur få vänner jag har ;) ) men han var såpass snabb att alla progressiva tempopass blev en utmaning för mig.
HR
1972 • Stockholm
#9
2 juni 2014 kl 21:26
Gilla
Apropå 4x4 intervaller så tänker jag lite som Espen. Är man inte så värst vältränad så lyfter man sig snabbt till en bra grundnivå. Men i ditt fall som redan är snabb så måste du ju utmana dig på de intervallerna och det blir isåfall inte mer utmanande än dina tvåtusingar som du redan kör. Det blir liksom bara ännu en variant, en som du kan vara utan.

Varje minut neråt i tid kostar hårdare än den förra (iallafall sub38-39).
Olof
1975 • Göteborg
#10
3 juni 2014 kl 13:08
Gilla
Tack för bra synpunkter!
Jag har inget lopp i fokus förutom Lidingöloppet och min tanke är att i början på hösten köra en snabb mil. Brukar vanligtvis köra två kvalitetspass i veckan och resten distans med ett 23-30km på helgen. Kvalitet har alltför ofta blivit mer åt tröskelintervaller i varierande längd och ibland snabbdistans. Kvalitetspassen blir lätt tröskel när man tränar själv och ska klämma in en runda på kvällen. Har nästan inte periodiserat träningen alls, fokus har blivit att samla mil.
Ska nu lägga upp mer seriös träning för att få upp farten. Kommer periodisera för att inte bli sliten eller skadad och satsa mer på fartträning.
Trygve Andresen
1979 • Bergen, Norge
#11
3 juni 2014 kl 22:49
Gilla
Jeg har 34:09 på mila og 16:22 på 5km. Jeg har prøvd litt forskjellig, men har de siste årene stort sett holdt meg til maratonprogrammer for å holde meg til en mengdebasert modell.

De øktene jeg synes har fungert best er moderate / hurtige langkjøringer, trøskelintervaller (f.eks. 5x3000m), samt korte motbakke- og baneintervaller (opp til 1min løpetid pr intervall). Med slik trening har jeg også blitt raskere på f.eks. 10km enn jeg har blitt når jeg har fokusert på 10km-trening; Jeg synes ikke for min del at det fungerer like godt å øke intensiteten, men når jeg bare øker mengden gir det så godt som automatisk fremgang på alle distanser.

Økter av typen 4x4, eller 6-8x1000m etc innebærer at man ligger litt over trøskel og har en god del syre i muskulaturen over flere minutter. Disse øktene har jeg dårlig erfaring med - de gir lang restitusjonstid og ikke så stor effekt som restitusjonstida helst skulle tilsi. Da er min erfaring at det bedre å enten kjøre f.eks. 5x3000m (trøskel-/lågtrøskel) eller 10x1min på bane eller i motbakke.
Olof Gustafsson
1986 • Göteborg
#12
3 juni 2014 kl 22:53
Gilla
Jag tror inte att du behöver ändra så mkt i din träning för att fortsätta utvecklas. 9mil per vecka och 2 fartpass borde räcka en bra bit till. Dock är det ju som du själv säger att 8x1k @ 3:30 inte blir tillräckligt utmanande för dig om du redan springer sub 35. Kanske kan du strukturera dina fartpass så att du behåller ett tröskelpass per vecka i form av långa intervaller/snabbdistans i 10k - 21k fart. På det andra fartpasset skruvar du upp tempo och ansträngningsnivå och försöker samla ihop 15 - 20 min i 3k - 10k fart. Då får du in ett pass som borde bygga både löpstyrka, vo2max och mjölksyratolerans. På din nivå kan du säkert även ha stor nytta av renodlad löpstyrketräning i form av olika hopp/spänst övningar för extra klipp och uthållighet i steget.
1966 • Södermalm
#13
6 juni 2014 kl 12:02
1 Gilla
Kul att se alla tips allt från militärträning till mängdlöpning. Jag har en ganska enkel träningsfilosofi. Det första är att du lär dig det du tränar på. Med andra ord tror jag inte på att träna i 3:30 tempo om du ska "lära" dig springa i 3:23 tempo. Ska du under 34 så måste intervallerna gå i ca 3:20 tempo. Börja med färre och kortare och öka sedan antalet och längden tills du behärskar 4*2000 i detta tempo.

Min andra filosofi är att träningen ska ha 4 delar:
1. Samla km i lugnt tempo, detta är den huvudsakliga mängdträningen som ska gå i mycket lugnt tempo för att slita så lite som möjligt så du har kraft i benen till de tuffare passen.
2. Långpass, kan innehålla fartökningar om du satsar på distanser över milen.
3. Tröskel, snabbdistans eller fartlek, för att träna tempo under längre tid.
4. Tuffa intervall pass i något snabbare tempo än ditt "måltempo". Variera med kortare intervaller i överfart eller backe.

Jag körde tre tuffa pass i veckan när jag var som bäst ett tröskelpass, ett i tävlingsfart och ett i överfart. Utöver det bara lugn distans i typ 4:45 fart, det gällde även långpassen. Jag pulserade träningen antingen lite hårdare varannan vecka och lugnare varannan eller också på tre veckor lugn, medel, hård. Med det upplägget sprang jag under 31 min på milen så det funkade bra för mig.

Sen kan jag bar hålla med om att du ska hitta kompisar som kan utmana dig på kvalitetspassen, det höjer nivån på träningen.
HR
1972 • Stockholm
#14
6 juni 2014 kl 12:21 Redigerad 6 juni 2014 kl 12:26
Gilla
PS

Jag sprang mycket banad terräng, huvudsakligen kan man säga. Det gav en del extra styrka och stabilitet för flack löpning och det gjorde också att man inte ens kände av små variationer i underlaget som längre, svaga motlut. Det var bara att stå på.

Variation i underlag och fart och bra, utmanande sällskap. Utmanande intervaller också. Det duger inte att springa dem långsammare än milfarten. Då är det bättre med snabbdistans. Ska man klara att springa hårt måste man träna på att springa hårt - men inte hela tiden, då blir man mest sliten.

Däremot så är ju de lugna passen inte i en spikad fart. 4:35 till 4:45 kan ju kännas MYCKET lugnt med din kapacitet så då skulle jag inte springa långsammare då det mest hämmar löpsteget och inte främjar utvecklingen lika bra. Man har ju sin individuella brytpunkt, jag springer kass om det går runt eller långsammare än 5:15 så de långsammaste passen går aldrig långsammare än så, det ger liksom ingen nytta för min del. Huvudsaken är att benen känns lätta och hungriga på mer.

Magnus Raask: 31minuter är SNABBT. Bevisligen hade du ett upplägg som var kanon för dig. Härligt! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.