Löpning Övrigt 4 inlägg 2281 visningar

Problem med magen

1999 • Hemligt
#1
6 januari 2015 - 15:37
Gilla
Hej!

Jag är en kille som befinner mig i tonåren! Jag är även en friidrottare och därmed tränar jag hyfsat mycket, jag tävlar såklart också och jag är en av dem bästa i min ålder på medeldistans!

Men jag har ett problem som kommer väldigt ofta. Nästan varje träning så får jag ont i magen, och jag kan inte ge mitt yttersta eller t.o.m. avbryta då jag verkligen behöver gå på toa. Även innan träning kan min mage vara lite kräslig. Detta gäller även innan tävlingar, typ 15 min innan start. Vilket absolut inte är bra då jag sen på startlinjen känner mig helt tom i magen...

Jag har säkert haft detta problemet mer eller mindre i 2 år, men nu börjar det bli väldigt jobbigt då jag inte kan utföra mina pass till slutet och självklart vill jag kunna prestera på tävlingar.

Så vad kan det vara för fel? Någon som har någon erfarenhet?

Tacksam för svar! :)
1973 • Åkersberga
#2
6 januari 2015 kl 17:39
1 Gilla
Hej,

Att du behöver gå på toa mitt i löpträningen beror förmodligen på att du ätit/ druckit för nära inpå träning eller tävling. Äter jag en ordentlig måltid behöver jag minst 4timmar efteråt. Morgonpassen passar mig bra då jag har ätit och druckit ordentligt så sent som kvällen innan.

En tävling eller hård träning orsakar jo en viss mental stress som kan påverka magen innan så det gäller att inte träna/ tävla för hårt för ofta för att minska på den mentala belastningen.

Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#3
6 januari 2015 kl 20:15
Gilla
Kolla upp laktos o gluten. Hade magproblem problem som eskalerade kraftigt under hösten 2011. Ökade då också min träningsdos. Kontaktade vårdcentralen o fick tid. Två blodprov krävdes, och laktosintolerans kunde konstateras. Behöver ju inte vara något av dessa, men kan vara värt att kolla upp!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
6 januari 2015 kl 20:19
Gilla
Vad gäller magen innan tävling kan nervositet (utsöndring av adrenalin/noradrenalin) vara anledning. Helt enkelt, vid/inför flykt töms systemet för att energin ska användas till rörelse o inte ha massa onödig vikt att bära på. Eller ta hand om på annat sätt. "Fight or flight".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.