Löpning Träning 17 inlägg 6403 visningar

Träning av att promenera?

Bek
1978 • VGR
#1
3 juli 2015 - 09:53
Gilla
Får man någon meningsfull träningseffekt av att promenera?
Jag har som mål att göra 5km under 25 min och nu springer jag på ungefär 30.
Jag har inte tränat löpning på många år, så det sliter en del att springa. Steget blir helt annorlunda när jag joggar lugnt jämfört med 5min/km tempo.
Det jag funderar på är om det skulle vara en bra idé att byta ut längre lugna pass mot promenader (vilket inte verkar slita på benen alls) och spara återhämtningen till snabbare rundor och intervallpass.

Har inte kollat vad jag får för puls när jag promenerar men kommer jag upp i 60-70% av maxpuls borde det (väl) ge träningseffekt motsvarande långpass.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
3 juli 2015 kl 10:17
Gilla
Man brukar säga att om man inte kommer upp i nånstans runt 65% (åsikterna varierar något) av maxpuls så är det inte träning, och kommer alltså inte bidra till en förbättrad kondition. Jag tror personligen att du kommer att ha svårt att komma upp i den pulsen genom att gå, och skulle nog rekommendera något annat om du inte vill springa (cykel, crosstrainer eller liknande). Jag kör själv ganska mycket cykel just nu som alternativ träning och återhämtning.
1970 • Norrtälje
#3
3 juli 2015 kl 12:51
Gilla
Jag valde att byta ut en del pass mot att gå i början och gör det även nu om det behövs. Jag går i terräng och framför allt i berg. Jag bor i Norge och har tillgång till många fina fjällturer. Man kommer garanterat upp i 80% puls om man går i rask takt uppför en slalombacke och man får ett fantastiskt bra styrkepass. Det har hjälpt mig att bli starkare i hela kroppen och fått mig att kunna springa längre
och fortare utan att bli sliten i benen. Jag tror att nyckeln är att vänja muskler, senor mm med belastning och framför allt att vila innan nästa träningspass.
1966 • Karlstad
#4
3 juli 2015 kl 12:54
Gilla
Min syn är att om det kallas träning eller ej är ovidkommande. Frågan är om man har nytta av det.
Jag ser det som att jag har nytta av det om det är pass på åtminstone timmen eller mer. Det ersätter inte långpass eller intervaller men kan fylla en egen funktion. Det har visat sig på sporthästar vara en viktig del för både återhämtning och byggande av "sidomuskulatur" som man sen har nytta av i löpningen. Så om jag är sliten och ändå vill ha "mil i benen" så använder jag gång som komplement istället för att stå över.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#5
3 juli 2015 kl 12:59
1 Gilla
En kompromiss är att förlänga dina löppass med en promenad i direkt anslutning till dem. Då dår du "nedjogg"/återhämtning och lite "långpasseffekt" samtidigt. Ovan nämnda promenader i kuperad terräng är också mycket bra.
1981 • Göteborg
#6
3 juli 2015 kl 13:07
Gilla
Jag är övertygad om att promenad är ett bra komplement till löpningen, åtminstone i början av "löpkarriären".

Hur många har sett en (mer eller mindre) helt inaktiv person promenera utan att bli trött av det? Samma person kommer efter en tids promenerande ha utvecklat "förmågan" att promenera.

Det du (imho) vinner med promenad är att du skonsamt ger kroppen signalen "dags att börja stärka ligament/senor och dylikt". Hjärtat och lungorna tar till sig träningen mycket snabbare än muskler/senor/fästen så när du har lung- och hjärtkapacitet för 5km på 25 kommer du fortfarande sakna nödvändig stryktålighet och kan skada dig.

Som Peter skriver ovan, det funkar ju också för en mer van löpare som komplement på vilodagar. Efter en ostärkande dag på kontoret ger en promenad oändligt mycket mer än ingen promenad.
Bek
1978 • VGR
#7
3 juli 2015 kl 13:25
Gilla
Testade precis och jag har mycket svårt att komma över 100 i puls om jag bara går på planmark. Trodde jag skulle ligga högre. Ont om slalombackar och fjäll här i krokarna. Men med lite lutning kan jag tänka mig att det hade gått att ligga över 65% utan problem.

Även om gränsen är individuell så ligger jag snarare på ca 50% så intensiteten kan antas vara för låg för god träningseffekt. (?)
Om jag läser svaren verkar de flesta vara överens om att mitt promenerande inte skulle vara något som ersätter långpass men det kan ändå ge något.
Mr. B
1963 • Hemma
#8
3 juli 2015 kl 13:39
Gilla
Det som definitivt ger noll träningseffekt är att vara skadad.

Om du känner att löpningen sliter på kroppen bör du fundera på hur hårt det sliter. Vilodagar och promenader kan vara klokt att lägga in under tiden man bygger upp kroppens tålighet.

Om man undviker asfalten och ger sig ut på vandringsleder i skogen kan det bli både roligare och mer ansträngande.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#9
3 juli 2015 kl 14:15
Gilla
All träning är bra.
När jag återupptog löpning 2009/10 varvade jag löpning med promenader - ofta blev vardagliga transportsträckor promenerade än sitta still på buss/tåg.

Jag upplever att långpromenader är inte fel som återhämtning eller som syfte att vänja kroppen för långvarig aktivitet - det hjälpte mig att klara springa längre oftare.
1972 • Tyresö
#10
3 juli 2015 kl 15:02
Gilla
Är inne på samma spår som Arpo. När man ibland läser om vad för tempo världseliten i maraton har på sina återhämtningspass brukar jag tänka att den pulsen de har då motsvarar nog det som en motionär har på en rask promenad.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
3 juli 2015 kl 15:02
2 Gilla
Testa stavgång i terräng och på skogsstigar, se till att jobba rejält med frånskjutet så får du upp pulsen.
1966 • Kungsbacka
#12
3 juli 2015 kl 18:21
Gilla
Håller med Arpo jag med. Promenader är grym återhämtning. Iallafall för en nybörjare som jag.
1984 • Stockholm
#13
3 juli 2015 kl 22:54
Gilla
Tror gång är underskattat lite beroende på vad man tränar för. Gamla herdar brukar väl kunna bli rätt grymma ultralöpare tex. Ett aktivt liv i stort tror iallafall jag ger mkt. Sen kanske det inte går att ersätta ett 2 timmars löppass med promenader men är du ute och går en heldag lite titt som tätt är det troligen rätt bra för både hållning och uthållighet.

Men ett långpass löpning är ju rätt hårt, brukar man inte säga att ungefär dubbla tiden är ca likvärdigt om man cyklar istället? Då kanske det krävs en heldag gång då för att vi ska vara i samma liga som långpasset. Men i slutändan behöver du såklart springa också för att bli bra på det.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#14
4 juli 2015 kl 16:36
Gilla
Som nybörjare med fetma för 2,5 år sedan (jag hade BMI=35) var det inga svårigheter att få upp pulsen i 120 bpm med enbart promenad. Uppskattar min maxpuls till 185 (men har inte gjort någon maxpulstest). Det var alltså 65% av maxpuls och räknades då som träning.

Så småningom efter några månader kändes det inte som promenaderna gav så mycket längre men de hade ju hjälpt bygga upp min kondition så pass att jag kunde börja jogga (och sänkt mitt BMI till 30).

Jag tror det även att långa promenader hjälper till att bygga upp uthållighet som man har nytta av vid löpningen.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#15
4 juli 2015 kl 18:07
Gilla
Jag vet att norska elitskidåkare förr i tiden brukade ha långa skogspromenader i sin träning. Men då var dom kanske ute i 5-6 timmar och gick.

Men om så pass vältränade personer ägnar sig åt promenader så kan det ju inte vara helt meningslöst, iallafall inte för en som är nybörjare på löpning.

Själv kan jag tycka att det sliter riktigt mycket att gå 3 timmar i en stad, kan känna mig helt slut efteråt. Att springa 2 timmar i 5-minutersfart däremot är inte särskilt ansträngande konstigt nog.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#16
5 juli 2015 kl 00:38
Gilla
Jag håller med alla. Dels kan man knappast springa en timma eller två om man inte kan gå den tiden. Sen kan du ju kolla vilken puls du kommer upp i, jag som släpar på massa extra kommer lätt upp i lågpulsintervallet. Men terräng eller med tyngre ryggsäck ger ju samma effekt, liksom att promenera efter ett träningspass, då håller pulsen sig uppe bättre. Kanske är promenaderna en bra stund att kombinera med lite styrketräning? Antingen via ett utegym, eller lite på vägen emellanåt. Väl värt att komma ihåg att lånfa perioder av stillasittande (som vi så ofta är) inte verkar kunna kokpenseras av massa träning, så i ett större perspektiv är ju promenader också toppen!,
Anders Darefors
1965 • Jönköping
#17
7 juli 2015 kl 18:08
2 Gilla
När jag 2007 ställde mig på vågen och konstaterade att "nu får det vara nog", bestämde jag mig för att följa med frugan på hennes promenader, en slinga på cirka 7,6 km, det var inga "söndagsutflykter", utan jag gick max vad jag (inte) klarade, de första gångerna fick jag sätta mig efter halva sträckan och skicka hem regeringen att hämta bilen och komma till undsättning. Jag är relativt säker på att jag vid dessa tillfällen hade en puls som inte kan ha varit mycket lägre än om jag vid den tiden hade joggat (vilket med den vikten inte hade varit tillrådligt). Dessa promenader höll jag på med under några år till jag klarade rundan utan bekymmer. Tror jag på detta vis anpassade mina leder, ligament och kroppsvikt (minus 20 kg) rätt bra till att klara mina första kortare löppass. Så, sammanfattningsvis, promenader i "rätt" tempo är inte att förkasta, i alla fall inte för alla :-)
Fast att springa är roligare...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.