Löpning Kom igång 5 inlägg 729 visningar

löp och styrketräning

Henrik Andrén
1981 • stockholm
#1
7 september 2008 - 16:31
Gilla
Har styrketränat till och från senaste åren, nu bestämt mig för att köra seriöst (3 pass i veckan) Har även precis börjat springa. Kan man köra 3 styrkepass och 3 löppass i veckan utan att bryta ner kroppen?
Tänkte springa sthllmmaraton nästa sommar, har dåligt flås nu (7km på 45 min och är slut) tror ni det är omöjligt? Måste jag avstå från styrketräningen för att lyckas?
1970 • Johanneshov
#2
7 september 2008 kl 17:09
Gilla
Har provat det med cykel och styrketräning. Blev inget vidare tid på vätternrundan. Hade en massa mjölksyra i benen. Men blev en bättre cyklist efter jag slutade med styrketräningen. Det svåra är att aväga hur mycket man ska träna benen. Det bästa är nog att helt sluta med styrketräna benen ett par månader innan loppet. Man blir bra på det man tränar på.
Anna W
1980 • Hisings Backa
#3
7 september 2008 kl 18:29
Gilla
Jag hade inga problem att springa Göteborgsvarvet förra året när jag kombinerade styrketräning och löpning. Körde ett pass cirkelträning för hela kroppen och ett styrkepass för överkroppen och två eller tre pass löpning beroende på hur sliten jag var varje vecka.
Kör du tre pass styrketräning med splitad träning ska det inte vara några problem tror jag, men kör du tre pass för hela kroppen blir det nog för mycket för benen.
Du har ju lång tid på dig innan loppet så det finns ju tid för dig att prova dig fram.
Emil Westin
1991 • Linköping
#4
7 september 2008 kl 22:15
Gilla
Styrketräning kombinerat med löpning kräver mycket disciplin, eftersom kroppen kräver energi för att bygga upp musklerna som man precis har brutit ned. När man samtidigt förbränner fett med löpning blir det svårt att tillföra musklerna energi och protein, så räkna med att resultaten kommer sakta (men säkert). Jag har hört att man alltid bör styrketräna innan man börjar löpa, fast det funkar ju självklart att göra både och samtidigt. :D
1965 • Alingsås
#5
8 september 2008 kl 16:54
Gilla
För några år sedan hörde jag den norske skidlöparen Björn Daehli nämna "Man måste vara tränad för att kunna träna". Det ligger givetvis mycket i det resonemanget. Min egen erfarenhet är att styrketräning (rätt sådan) gör mig till en bättre löpare. Min styrketräning handlar uteslutande om överkropp med tonvikten lagd på mage&rygg (hållningsmuskulaturen) samt knäkontrollövningar (fotbollsrelaterad skada). Benen får sitt genom löpningen. Körde en del benböj och lårcurls förr om åren men blev för stel och stum för ett effektivt löpsteg.

MIN SLUTSATS: Styrketräning är bra och nödvändigt komplement till all idrottsutövning. Vill du bli stor&stark kommer det ske på bekostnad av rörlighet och uthållighet som distanslöpning kräver. Som så förtjänstfullt påpekas av Janne så blir man bra på det man tränar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.