Löpning Löpning - Triathlon 82 inlägg 32440 visningar

Går upp i vikt av löpning! Hjälp!

1994 • Malmö
#1
2 februari 2016 - 14:58
Gilla
Hej! Jag är en tjej på 21 år som för andra gånger börjat träna löpning. Startade förra året men till hösten blev för mycket jobb en ursäkt men nu har jag satt igång igen. Och samma problem kom mig ikapp. Nämligen att jag går upp i vikt så snabbt jag börjar träna. Min målsättning är att kunna springa en halvmaraton i slutet av året, men tränar också för vikten skull. Jag har några kilos övervikt (178cm - 88kg). Har kommit igång sen nyår, är uppe i 3 pass i veckan och ökar sakta med säkert både hastighet och distans varje vecka. Samtidigt kör jag yoga ungefär lika många gånger per vecka för att det hjälper mig i min löpning och man får till lättare styrke. Jag tänker på vad jag äter, dricker lagom med vatten och äter när jag är hungrig, vilket kommer upp i tre huvudmål och 2 mellanmål per dag. Alltså summan av kardemumman, nyttigt och lagom mycket. Har inte särskilt större sug av mat efter träning, mest törstig då. Blev ett långt inlägg men snälla alla ni löpare där ute, jag börjar bli smått otålig efter att bara gå upp trots flera veckors träning bakom mig!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1968 • Kållered
#21
3 februari 2016 kl 16:04
Gilla
Så vitt jag förstår, Patrik, så skall alla ärliga kaloriangivelser tala om hur mycket en viss mängd av en viss matvaras olika beståndsdelar *ger* i kalorier. Man ska alltså ha tagit hänsyn till t ex det du nämner redan innan man anger antalet kalorier.
1968 • Kållered
#22
3 februari 2016 kl 16:11
Gilla
Här finns allting väl förklarat: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/energi-kalorier/

Om man nu inte tror att Livsmedelsverket är med i den världsomspännande sockerkonspirationen.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#23
3 februari 2016 kl 16:23
Gilla
Nja, dom mäter hur mycket energi det innehåller, inte hur mycket kroppen tar upp. Dom tar alltså inte hänsyn til matens termogena effekt. Dvs 1g kolhydrater innerhåller 4 kcal och 1g protein innehåller 4 kcal men när du äter det används ca 30% av proteinets energi när det tas upp av kroppen men så är inte fallet med kolhydrater.
1968 • Kållered
#24
3 februari 2016 kl 16:52
Gilla
Har du källa på det?
Oldboy
1952 • Danderyd
#25
3 februari 2016 kl 16:56
Gilla
@Patrik M: När man läser om hur "sockerkonspirationen" har mutat bort Efsas (?) rekommendation om maximalt sockerintag så blir man ju lite mindre säker på vad som kommer också från Livsmedelsverket. Särskilt med tanke på hur dåligt underbyggda somliga tidigare rekommendationer varit. Framförallt ligger deras råd decennier efter forskningsfronten men de kan ju inte hoppa på varenda diettrend heller....
1968 • Kållered
#26
3 februari 2016 kl 17:00
Gilla
LV gör en syntes av forskningsläget. De forskar inte själva. Så det är helt i sin ordning.
Heimo
1960 • Swe
#27
3 februari 2016 kl 17:07
Gilla
Om jag förstått det hela rätt så kan alkohol inte omvandlas till fett utan måste förbrännas helt och hållet.
1972 • Ljungby (Älmhult)
#28
3 februari 2016 kl 17:11
Gilla
Kan rekommendera att läsa de här artiklarna som finns här om viktnedgång och träning:
http://traningslara.se/category/ga-ner-i-vikt/
Tor Trondsen
1968 • Älvdalen
#29
3 februari 2016 kl 17:45
Gilla
@Patrik #20. När vi pratar om viktnedgång är det ointressant i vilken form energin tillförs.När det sedan gäller hur de påverkar kroppen är det självklart viktigt vilken näring den energi som du stoppar i dig består av. Kroppen behöver en väl balanserad sammansatt kost för att fungera optimalt. Jag är supernoga med kvaliteten på de råvaror som jag tillför min kropp. Allt är från grunden. Inget processat. Även jag har en begränsat intag av snabba kolhydrater.

Rolig artikel att läsa som anknyter lite till ämnet:
http://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/allt-om-fettforbranning.htm
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/naringsamnen/kolhydrater/vad-ar-nyttiga-och-onyttiga-kolhydrater.pdf?id=8244

1968 • Kållered
#30
3 februari 2016 kl 18:07
Gilla
Tor: Visst är matens kvalitet i övrigt viktig. Har jag sagt något annat?
1968 • Kållered
#31
3 februari 2016 kl 18:08
Gilla
Heimo: Wow, det låter grymt bra ju! Källa på det?
Nea
1977 • örebro
#32
3 februari 2016 kl 19:33
1 Gilla
Jag kände inte skillnad på hunger och törst, fått lära mig det på äldre dagar. Drick ordentligt hederligt vatten. På vinter tid 1,5 liter vatten per dag och då man tränar 2 liter per dag, varm sommardag 2 liter per dag och 2,5 liter med träning per dag. Dricka för mycket vatten är inte bra heller för då förlorar kroppen för mycket mineraler och vitaminer. Jag tog en mindre talrik och tar inte mer. Finns också ett trick drick ett glas vatten innan du äter så fyller det magen.
Äter mycket grönsaker och protein, äter mindre av kolhydrater men utesluter dem inte. Använder inget socker, finns så mycket socker överallt. Uteslut inte socker helt ur din diet, hjärnan behöver socker för att fungera så den naturliga vägen bättre än raffinerat socker så lite kolhydrater behöver vi. Hade en vän som ute slött socker helt ur sin kost, vet ej hur hon gjorde det, men slutade med att hon kolapsade. Finns ett talesätt ät som en kung på morgonen, ät som en drottning på lunchen och ät som en liten prinsessa till middag. Jag kan inte ta mellan mål för då blir jag fixerad bara på mat. Jag kan ta en banan om det ligger framme på jobbet annars inte. Chilli ökar ämnesomsättningen, stark krydda. Ingefära mot inflammation god krydda till kyckling. Ingefära bra mot muskelvärk.Kanel bra för magen och utmärkt att minska blodsockret. Grönt te och kaffe för att pigga upp sig med.

Men om du tränar styrka så ökar man men det är muskler och dem väger mer. Gå inte efter vågen för hårt. Kläder eller måtta dig (midja, höft och lår) brukar dem säga att man ska göra. Jag har kläder. Om du väger dig är det viktigt att det är samma våg hela tiden, men kom ihåg muskler väger mycket. Jag har problemet att BMI stämmer inte på mig, när jag är underviktigt alla revben visar sig så är jag fortfarande överviktig av BMI. Jag går upp för jag har för mycket stress i mitt liv just nu tyvärr. Stress kan en få gå upp i vikt men finns även dem som går ner i vikt. Alla dessa dieter, man ska hitta sin som passar en som passar in i sin vardag så inte maten blir till en stress. Jag kan inte fullt ut äta lchf men den kan fungera på dig. Men man ska hitta sin balans i det hela. Jag kör tallriksmodellen med mindre tallrik men tar mindre av potatis, ris och pasta mer av proteinet (jag har hellre muskler) mycket grönsaker. Försöker ta långsamt, njuta av maten. Jag kör lördag som unnar dag för om jag inte får, blir det motsatt effekt på mig för att jag då slutar helt och hållet att äta bra. Man måste lära känna sig själv och vara brutal ärlig mot dig själv, skriv matdagbok om det går, jag kan inte för glömskan huja. Det är bara du som förlorar på att inte vara ärlig mot dig själv. Jag tycker det är viktigt med att trivas med sin vikt. Om man väger 10 kg mer än BMI så gör det inget bara du mår bra och älskar dig själv. Du tränar äter bra kroppen mår bra så är det kanonbra. Viktigt vad du trivs i inte idealet säger. Det kan ju lossna efter en tid träning, men det går ju som trappsteg, ibland står du still så minskar eller ändrar lite med kosten och träningen går det ner igen. Hoppas det går ner för trapporna än uppför dem. Provat intervall med löpningen? Göra intervallerna lekfullt kroppen vänjer sig snabbt så måste man chocka den lite för att få fart på den igen. I slutet leker jag att jag har en björn efter mig fungerar när jag springer i skogen hihi.
Magruttor om man vill ha är en annan grej då är maten mycket viktig, abs is made in the kitchen. Både magövning och ryggen måste tränas hårt. Deffa som det heter, detta kan jag inget om och inte mina motivation går så långt.
Men hoppas du hittar balansen i allt och kommer på rätt håll. Man känner sin egen kropp. Gör av med mer än vad du sätter i dig :)
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#33
3 februari 2016 kl 20:36
1 Gilla
@Patrik och Tor, det är inte alls ointressant eller irrelevant varifrån kalorierna kommer då t.ex. olika mat har olika termisk effekt. Det är en väldigt förenklad bild som är direkt missvisande.

Förklarar termisk effekt och hur den fungerar: http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-3-9#Sec7_33

Studie som visar på skillnad i termisk effekt mellan hög protein-diet vs hög kolhydrats-diet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11838888

Studie som visar på skillnad i termisk effekt mellan processad mat och oprocessad mat: http://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/5144

Lite mer lättsmält artikel om kalorier in och kalorier ut: http://www.precisionnutrition.com/digesting-whole-vs-processed-foods

Förutom termisk effekt till det kommer även mättnadskänslan som också beror på vad man äter. Kolhydrater driver hunger mycket mer än fet och protein, framför allt snabba kolhydrater. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/06/26/ajcn.113.064113.abstract
Heimo
1960 • Swe
#34
4 februari 2016 kl 18:58
Gilla
re P.M
Alkohol är ett gift som levern prioriterar och förbränner före fett, alkohol förvandlas till värme, lagras således inte som fett.
Däremot så försenas fettförbränningen av socker/fett om du har alkohol i blodet.
Länkar är bla systembolaget.se. googla
Tanja Werner
1968 • Malmö
#35
4 februari 2016 kl 20:45
Gilla
Jag tycker det dör med " tomma energireserver", som några nämnde här, är rätt konstigt. Så länge ngn har fett på kroppen ( vilket alla vanliga västerlänningar har ) , har vi jättemycket energi i kroppen o kan springa låååångt, om än kanske inte supersnabbt. Men energi har vi alltid i oss, kroppen behöver bara lära sig att använda den.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#36
4 februari 2016 kl 21:14
9 Gilla
Patrik #33, dom skillnader du nämner i termisk effekt är mycket små och av mindre betydelse för vanligt folk i vardagen.

Det varenda studie visar är att lågfettkost och lågkolhydratkost är i princip lika effektiva att gå ner i vikt på. Huvudsaken är att man följer dieten, vilket folk i allmänhet inte gör i längden...

Om du tittar på riktiga hard core 80/10/10-veganer (typ Durianrider och Freelee) så är dom smala som stickor. Dom måste nästan sluta med sina dieter för att dom blir för smala. Och då äter dom 3500-5000 kcal per dag varav 80% kolisar (30 bananer om dagen etc). Så att tro att man blir tjock av kolhydrater är ett skämt.

Det finns inga som helst bevis för kolhydrater=>insulin=>fetma. http://wholehealthsource.blogspot.se/2015/08/a-new-human-trial-seriously-undermines.html

Det folk blir tjocka av är godis, chips, läsk, kakor, McDonalds, glass, tårtor, bakelser, nutella, bullar, billys pan pizza osv. DVS hyperbelönande mat som innehåller BÅDE fett och socker.

Jag blir tokig när folk börjar prata om potatis. POTATIS!? Herregud. Har ni tittat ner i folks kundvagnar på ICA maxi en fredagseftermiddag? Varför tror ni mataffärerna är fullproppade av chips, godis, läsk, glass och färdigmat? Jo för att folk köper skiten och äter upp den.

Snälla lägg av att rekommendera folk att sluta med potatis. Potatis är bra mat. Det folk måste sluta med är att äta chokladmuffins, gå till kylskåpet och ta ordentliga bitar brieost i smyg, och sluta köpa pizza med Coca Cola och ett sexpack öl varje helg.


Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#37
4 februari 2016 kl 22:09
1 Gilla
Gabriel, 1 studie som pågick i 6 dagar och på 19 personer? Tar ett tag för kroppen att ställa in sig på fettförbränning. http://anhinternational.org/2015/09/01/ten-reasons-why-the-nih-have-it-wrong-in-the-fat-vs-carb-debate/

Jag talar dessutom av egen erfarenhet av att minska på kolhydrater. När jag gick på idrottsgymnasiet så var normen att trycka i sig så mycket som möjligt vilket är helt fel och ledde till många infektioner och förkylningar men det är en annan bieffekt av för mycket kolhydrater.

Dessutom har jag inte sagt att man blir tjock av kolhydrater. Det jag vänder mig emot är att det enda som betyder nåt är antal kalorier och att det inte spelar någon roll om dom kommer från godis, frukt, grönsaker, kött eller fett.

Läsk innehåller för övrigt inget fett men väldigt mycket socker ;)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#38
4 februari 2016 kl 22:30
1 Gilla
Patrik,

"Gabriel, 1 studie som pågick i 6 dagar och på 19 personer? Tar ett tag för kroppen att ställa in sig på fettförbränning."

Spelar liksom ingen roll. Det har gjorts 100-tals studier i alla dess former som jämfört lågkolhydrat med högkolhydrat och allt däremellan. Det kan vara små skillnader och lågkolhydrat vinner ofta med något kilo men det är som sagt små skillnader och det blir, som du säkert vet, stora skillnader i kroppsvätskenivåer om man äter LCHF. Lågfett fungerar I PRINCIP lika bra för att gå ner i fettmassa som lågkolhydrat.

"När jag gick på idrottsgymnasiet så var normen att trycka i sig så mycket som möjligt vilket är helt fel och ledde till många infektioner och förkylningar men det är en annan bieffekt av för mycket kolhydrater."

Källa på det tack. Tror inte att en hel generation av svenska löpare och skidåkare på 80-talet som levde på bröd, gröt och potatis håller med dig nämligen.

"Dessutom har jag inte sagt att man blir tjock av kolhydrater. Det jag vänder mig emot är att det enda som betyder nåt är antal kalorier och att det inte spelar någon roll om dom kommer från godis, frukt, grönsaker, kött eller fett. "

Det finns som sagt små skillnader i hur olika makronutrienter förbränns i kroppen. Men det är inte makronutrienterna i sig som är problemet. Det är alla andra saker. Du fokuserar på kolhydrater. Ett livsmedelsföretag som OLW fokuserar på en myriad med andra parametrar, som dom vet driver suget och lusten att äta mer: Den exakta krispigheten och munkänslan på chipsen, den rätta typen av glutamat, den rätta kryddningen, den rätta frityroljan. Det är inte potatisen i chipsen som är problemet. Det är all annan skit som dom tillsatt som gör det så gott och belönande att det inte går att sluta äta när man väl tagit det första chipset.

Det är sånt som är problemet för folk i deras vardag. Inte potatis. LCHF och vegankost utesluter skräpmaten och därför fungerar de båda. Men vill man träna hård löpning nästan varje dag i veckan, så skulle jag föredra en vegansk högkolhydratskost alla dar i veckan, jämfört med LCHF.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#39
4 februari 2016 kl 22:33
1 Gilla
Nej läsk innehåller inte något fett. Men hur är det med ett helt mål på MCdonalds tror du? Får man i sig mest fett eller kolisar av ett sådant? En semla, är det högkolhydrat?
Roger
1974 • Eskilstuna
#40
4 februari 2016 kl 23:02
1 Gilla
@Gabriel Bra sagt! Som någon längre upp i tråden sa: Typ det enda vettiga inlägget. :)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.