Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 20598 visningar

Smärta i trampdyna

1998 • Vetlanda
#1
5 februari 2017 - 20:45
Gilla
Hej!
Fick för ett par dagar sedan problem med en fot. Vaknade upp en morgon med en lite ömmande känsla under trampdynan, under stortån. Trodde det var något tillfälligt, och sprang ett långpass. Gjorde dock rätt ont i denna trampdyna just under stortån. Hårt underlag var värst, medans skog fungerade bra. Nästa dag var det mycket värre och hade svårt att gå. Då detta ställe belastas ilar det till. Kunde då inte hitta en tydlig ömmande punkt.

Nästa dag efter vila från löpning(vattenlöpte istället) kändes det mycket bättre. Kunde nu gå, iallafall i skor, relativt vanligt utan att det gjorde ont bitvis. Testade att använda min iläggsulor, som jag inte använt på länge, för jag läst att det kunde ha med pronering att göra. körde ett crosstrainer pass med dessa i, och kände inget nämnvärt.

Vaknar upp dagen efter har och rätt ont. Har riktigt svårt att gå utan att avbelasta den punkt av foten. Så fort den belastas gör det riktigt ont i detta område, typ trampdynan som sitter vid stortån. Tar ut iläggsulorna, och har en lite bättre känsla nästa dag.

Är en vältränad 19-åring som springer i princip varje dag, utöver lite styrkesträning. Orienterar mycket, och därmed en del löpning i skog, men också hårt underlag. Har tidigare inte haft många problem med skador. Pronerar en del men använde inte mina gjutna inlägg på en lång tid innan dessa problem uppstod.

Tacksam för svar om vad jag kan ha råkat ut för och vad som kan göra det bättre!
< < < 1 2 > > >
1952 • Varberg
#21
12 februari 2017 kl 14:51
2 Gilla
Eftersom det inte finns någon diagnos än så är frågan omöjlig att svara på. Jag tycker inte att du ska använda NSAID som t ex Voltaren för det döljer bara symptomen med oklar grundorsak och skulle det vara en begynnande stressfraktur vilket inte kan uteslutas med bara en klinisk undersökning försämras dessutom läkningen. Du bör öka belastningen långsamt och ta smärta som varning att det går för snabbt och som sagt en diagnos är högst önskvärd.
1998 • Vetlanda
#22
12 februari 2017 kl 20:42
Gilla
Alright, ska till en sjukgymnast om en dryg vecka så ska antagligen avvakta tills dess om foten inte mirakulöst känns bättre. Kan dock inte voltaren vara bra ifall det är någon sorts inflammation i foten? Känner som sagt ingen smärta i just benet, så hoppas inte det ska vara en stressfraktur. Men jag använder inte voltaren ifall jag ska testa foten, då jag vet att smärtan kanske framstår mindre än den egentligen är.
1979 • Göteborg
#23
12 februari 2017 kl 21:18
Gilla
Ett förslag är att testa med en framfotspelott som avlastar tålederna för att inte irritera skadan ytterligare vid vardagsgång. OBS viktigt med placering av denna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#24
13 februari 2017 kl 11:00
Gilla
På en del slags störning/irritation svarar kroppen med inflammation. Det är ett symptom. Ibland kan smärta från inflammationen ge upphov till dpänningar eller hindra rehabiliteringsträning, då kan NSAID vara motiverat men i regel inte mer än ca 5 dagar, enligt vad jag läst.
1998 • Vetlanda
#25
13 februari 2017 kl 12:52
Gilla
Använder för tillfället pelott i mina skor när jag går, och det känns bra!
Men tycker du jag bör använda dessa även när jag går utan skor? För det är ju mestadels då det gör ont.
Göran Edström
1970 • Rosersberg
#26
14 februari 2017 kl 09:11
Gilla
Jag har senaste året haft liknande problem fast ändå lite olika symptom.
Vänster fot troligen ett inflammerat sesamben. Jag hade ont precis i gränsen mellan trampdyna och hålfot. Här var det löpvila, gjutna sulor, men framförallt massage i hålfoten mha en Lacrosse-boll som har gjort att det blivit mycket bättre. Jag kan fortfarande känna av det ibland.
Höger fot mer diffus smärta och mer rakt under stortåns trampdyna. När jag sätter ned foten känns det som att jag kliver på en kudde, precis som att trampdynan har svällt. Jag har inte så ont som du verkar ha, inte ilande, utan mera diffus. Det här kommer och går.

Efter att ha googlat på alla sidor om detta under en längre tid så misstänker jag att då jag har högt fotvalv inte ska springa långpassen i skor med för liten dämpning så köpte nya igår och hoppas att det blir bättre.
Hur ser dina fotvalv ut? Vad använder du för skor?
1998 • Vetlanda
#27
21 februari 2017 kl 23:04
Gilla
Göran: Jag pronerar rätt mycket, och har fått gjutna sulor för detta, som jag dock inte använde innan skadan. Springer en del i tunna skor(orienteringskor) som är dåligt dämpade och inte stödjer ett dugg. Har nu dock blivit kvitt smärtan i foten, och börjat löpa igen! Springer i mina mest dämpade löparskor och även mest i skog för tillfället, så får se om jag vågar mig på annat underlag snart. Vill tacka alla för hjälpen, alla tips har varit tacksamma!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.