Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 9071 visningar

Ledbandsskada knät

1955 • Enköping
#1
8 oktober 2012 - 16:50
Gilla
För drygt 2 veckor sedan körde jag en frys på en pirra uppför en ramp som hade 2 trappsteg i mitten - så jag trampade snett ner på ett trappsteg med resultat att det högg till rejält i knät....

så jag gjorde uppehåll i löpningen en vecka eftersom jag hade ont - blev inte ett dugg bättre, uppsökte en chiropraktor som direkt konstaterade att ledbandet på hö sida blivit utsträck och en blödning uppstod.....fick 3 övningar som jag skulle göra varje dag för stabilitet och styrka - detta besök gjordes 24 sep - fick tillstånd att springa försiktigt på slätan men inte i backar....
Har sprungit några ggr och äter nu Voltaren sen en vecka tillbaks - insett att jag måste göra uppehåll igen eftersom det gör ont och det blivit svullet en del runt knät......

Får väl antagligen skylla mig själv att jag vilat för lite från springandet......ledbandet har väl svårt att läka när det aldrig får vara i fred.....antar jag.....

Någon som haft liknande besvär och hur botade ni det ?????

Känns ju för djävligt att inte kunna springa på länge när nu formen var på väg upp ......så vad har jag för alternativ ????
1952 • Varberg
#2
9 oktober 2012 kl 08:27
Gilla
Surt med en så lömsk olycka. Det finns flera ledband i och runt knät med olika funktion. För att få en säker diagnos på vad som är fel behövs MR eller arthroscopi och du behöver alltså söka ortoped. Vid den senare kan man även åtgärda vissa skador. Det har ju inte gått så lång tid och att börja springa redan efter en vecka tycker jag var tidigt.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#3
9 oktober 2012 kl 10:35 Redigerad 9 oktober 2012 kl 10:36
Gilla
Alltså det är väl inte så mycket som ska botas egentligen, utan mer muskler som ska till för att ersätta lite av den tappade funktionen från ledbandet. Men en vecka vila är lite, kanske lite mindre voltaren så du inte kör på mer än nödvändigt? Men som sagt, en vecka är faktiskt rätt lite :)
Att du ska springa slätt och inte i backar eller ojämn mark är ju ffa för att du inte ska trampa snett.
Cykling är ju normal ordination på ledbandsskador, sa han inget om det?

har själv avslitet korsband och uttänja ledband i foten, det är ju inget som läker, men inte heller något som ger besvär för mig iaf. Mer än att man inte kan syssla med all sport förstås, men det är mer psykiskt belastande :)
1952 • Varberg
#4
9 oktober 2012 kl 11:43
Gilla
Håller fullständigt med Hanna. Speciellt att börja tidigt vid en skada och samtidigt dämpa symptomen med Voltaren kan vara skadligt och förlänga rehabperioden rejält.
1955 • Enköping
#5
9 oktober 2012 kl 12:08
Gilla
Tar totalvila denna vecka så får vi se hur det ser ut till nästa vecka, en läkare på jobbet kände på knät och konstaterade att båda ledbanden runt knät hade fått stryk, knät är svullet och lite varmt - givetvis var det dumt att springa några pass efter snedtrampet....skulle ha tagit löpvila direkt istället.....läkaren tyckte jag skulle fortsätta medicinera under vilan....om jag inte kände av några biverkningar....

Nu gäller att inte börja för tidigt att springa igen utan jag kommer nog att vila tills alla symtom klingat av.....får bli en dyr lärpeng för mig!
1994 • Strängnäs
#6
9 oktober 2012 kl 17:16
Gilla
För ungefär 2,5vecka sen vred jag mitt knä på löpbandet, resultatet blev ett uppsvullet knä samt 2,5vecka vilo. Ibörjan tog jag voltaren för att lindra smärtan men det hjälpte inte så mycket. Så jag använde stödbandage och hade knät i högläge istället. ( det hjälpte mycket bra)

Vila tills svullnaden är borta och så att du själv känner att det är helt OK i knät! Det är som du skrev ovan , ledbandet behöver bra med vila för att läka.
1955 • Enköping
#7
16 oktober 2012 kl 20:04
Gilla
Var idag till Ortoped som efter undersökning konstaterade att ledbanden var det ingen fara med men däremot misstänkte han Meniskskada och skickade mig direkt till röntgen som tog sina bilder samma dag och efter en vecka ska jag tillbaks till Ortopeden - som helt dömer ut den diagnos jag fick av chiropriaktorn + den behandling jag rekommenderades - vilket gör mig väldigt pissed off - ska han ha 500.- spänn för inkompetent bedömning och felaktiga behandlingsrekommendationer!!!!!
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#8
17 oktober 2012 kl 11:13
Gilla
Fick sprickor i menisken i våras i samband med en klantig vurpa i skidbacken. Sex veckors vila ordinerades av ortopeden. Han gav det 70% chans att det skulle läka rätt, om inte stod en titthålsoperation på schemat. Kändes rätt bra efter tre veckor så jag provsprang två korta pass. Inte bra. Fick vila ytterligare sex veckor från löpningen innan det var återställt. Kunde dock cykla en del i stället. Har inga problem idag.
1955 • Enköping
#9
17 oktober 2012 kl 11:51
Gilla
8 Jonas
OK, då klarade du dig utan opertion, får se om en vecka vad röntgenbilderna säger - har googlat på titthålsoperationer och prognoserna ser ju goda ut - folk har snabbt kommit tillbaks på banan och ingreppet är tydligen lindrigt - så det är väl vad jag hoppas på - och att kötiden inte är alltför lång....

Känns att det är något i knät som ligger och liksom skaver, känns i varje steg...
1977 • Ängelholm
#10
1 april 2017 kl 21:04
Gilla
Ledbandsskada är jobbigt. Brottats med det i två år snart. Det blir bra sen så fort man spelar innebandy eller fotboll slår jag upp det igen (knäet viker sig och gör riktigt ont). Kan även smälla till i knäet vissa rörelser. Nu har jag bestämt mig för att lägga av med fotboll och innebandy och enbart cykla och löpträna. Än så länge går det bra, men som sagt 2 års tid.
1955 • Enköping
#11
2 april 2017 kl 14:23
Gilla
Tja...för mig numera är det enbart cykling som gäller...känner ändå av knät lite ibland när jag kört hårt och mkt...thats life....
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.