Löpning Kom igång 9 inlägg 7406 visningar

Hjälp mig komma tillbaks till löpningen.

#1
19 april 2018 - 14:19 (Redigerad 19 april 2018 - 14:21)
Gilla
Börjar med att beskriva min löphistoria.

Började springa förra våren och följde då FMTKs kom igång program för att kunna springa 5km
utan att stanna med hyfsat tempo. Detta gick bra men efter sista passet i programmet fick jag ont i
höger knä och hade nästan problem att stå upp, dagen efter var smärtan borta och när jag inte rörde mig
kände jag bara en svag värk/stelhet. När jag försökte springa återkom smärtan och efter lite googlande
kom jag fram till att det borde vara löparknä. Värt att poängtera att jag hoppade över några pass i slutet
av programmet för att hålla schemat vilket kan vara en orsak, sprang också nästan uteslutande på assfalt. (dumt)

Vilade ett tag och passade på att investera i ett par nya löparskor. I sport affären(stadium) fick jag ställa mig
på en glasplatta men nån typ av kamera i fothöjd, killen i affären sa att jag över pronerade lite och rekommenderade mig ett par pronationsskor. Självklart litade jag blint på det han sa köpte ett par asics GT-2000 5. Började så småningom springa igen och kom sakta upp i den distans jag kunde springa innan skadan.

I höstas började jag springa längre distanser ökade med ca 1 km i veckan detta resulterade i att jag drabbades av benhinneinflammation i båda benen, har sen dess försökt börja springa igen men gett upp då benhinneinflammationen inte varit helt borta, kört lite olika stretch övningar men utan större resultat.

Nu har det gått ca ett halvår sen jag först fick benhinneinflammation och jag vill börja springa igen. Har inga känningar av den längre (har provat att springa några hundra meter utan att känna av den). Saken är dock att jag har en del frågetecken som
jag hoppas ni kan hjälpa mig reda ut.

Är det skadligt att springa med pronationsskor om man inte överpronerar? Misstänker att "diagnosen" jag fick i butiken endast är ett säljknep för att sälja på kunden dyrare skor. När jag går längre sträckor i skorna får jag blåsor på insidan av hälen vilket får mig att misstänka att skorna inte är rätt för mina fötter. Detta händer dock inte när jag springer i skorna.

Denna gången vill jag göra allt rätt från början och springa efter ett program som ökar distansen så pass sakta att skador inte uppkommer av för stora hopp i distansen (förutsatt att man följer programmet). Rekommendera gärna program :)

Vet inte om jag borde lägga tråden under skador och rehab, mod får flytta om så är fallet.

Tack på förhand.
1983 • Borgstena
#2
19 april 2018 kl 14:26
Gilla
Vilka skor sprang du i innan du köpte nya på Stadium?

Inte helt irrelevant är om du är en lätt eller tung person och vilken ålder du är i?
#3
19 april 2018 kl 14:41
Gilla
Ett par slitna asics Gel-Pulse 6 G-TX, väger ca 70 kg och är 20 år gammal.
1986 • Hyltebruk
#4
19 april 2018 kl 16:25
Gilla
Jag är amatör på alla sätt men är övertygad om att det är skadligt att springa med pronationsstöd om man inte pronerar. Jag pronerar själv lite, men har blivit skadad på grund av för stabila skor trots att de var utprovade i vad som skulle vara en väldigt kunnig butik. Att få blåsor av att gå i löparskor är inte helt ovanligt, det är trots allt ett annat rörelsemönster än löpning.

Den vanligaste orsaken till att bli skadad är att öka träningsmängden för fort. Runt 10% i veckan (antingen i total mängd eller längsta pass) brukar vara en rekommendation. Men för en del är 10 % för mycket.

En del blir skadade av för mycket asfaltslöpning, andra behöver asfaltslöpning för att hålla sig friska. Det tråkiga svaret är att man nog får prova sig fram.
#5
19 april 2018 kl 17:26
Gilla
Vad för typ av skada fick du av pronationsskorna?
Tror jag ska göra så att jag följer samma program som jag körde i våras och helt enkelt se om skada uppstår även när jag följer programmet till punkt och pricka. Gör det de så får jag gå till en specialist och se om de kan reda ut det.
1986 • Hyltebruk
#6
20 april 2018 kl 08:22
Gilla
Jag fick löparknä.

Har haft besvär med benhinnorna tidigare men det försvann när jag kunna springa lite fortare och med bättre teknik.
1994 • Luleå
#7
23 april 2018 kl 08:02
1 Gilla
Känner igen mig i din text. Har slitit fram och tillbaks med löparknä och funderingar kring vilka skor som verkligen är rätt för mig.

Jag var till affären och fick samma tips som du. De sa att jag pronerar och behöver därmed pronationsskor och inläggssulor. I och med att jag hade dessa tegelstenar under fötterna med ett högt drop så blev det naturligt svårt för mig att ta ett bra löpsteg där framfoten sätter i före hälen vilket också har stor påverkan på löparknät enligt mig. Stoppade upp dessa skor på hyllan och investerade i två stycken lågdropskor som är neutrala och "enkla". Idag försöker jag ha lätta steg och en högre kadens vilket resulterar i att jag landar på framfoten och vaden stöter i istället för knäna.

Mina fötter pronerar vilket de har gjort hela livet, börjar jag bry mig och försöker påverka detta kommer skadorna som ett brev på posten.
1983 • Stockholm
#8
23 april 2018 kl 13:01
Gilla
Hmm.. eftersom du inte springer speciellt långt eller ofta så skulle jag säga att du borde lyssna på kroppen mer än att följa något speciellt program. Spring för att det är kul och trevligt. Vad för typ av underlag springer du på? Är det backigt?

Angående skor så har jag svag pronation på höger fot och springer i skor med både stöd och utan, jag tror på variation. För mig funkar det utan så länge jag har rätt teknik och ork. Så fort orken tar slut så börjar jag pronera, behöver troligen köra styrketräning om min nitiska fru får bestämma ;-) Skor med pronationsstöd brukar dock inte kosta mer vad jag vet, så jag tror knappast att de försökte lura dig. Men jag tror man måste pröva sig fram och känna efter i kroppen vad som funkar.
1973 • Åkersberga
#9
23 april 2018 kl 16:09
Gilla
Det som jag tycker är värst är att springa på ojämnt och hårt underlag som det varit i februari-mars när snön smält vissa dagar och fryst på andra dagar och lämnat ett ojämnt underlag som är hårt, halt och ojämnt.
Det brukar resultera i knä eller höftont som kan sitta i olika långt men även i fot och hälsenan om man tröttar ut sig på sådant underlag. Om man misstänker att man fått fel sko kan man prova att knyta lösare så foten kan röra sig mera som den vill. Styrketräning direkt efter löppasset tycker jag är bra för att minska problemen och ibland även snabba på återhämtningen , benböj, enbensböj, tåhävningar osv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.