26 oktober 2008 kl 22:15
Jag tänkte mer på nyttigheten med bröd, kontra ägg. Jag har svårt att se att bröd skulle vara särskilt nyttigt jämfört med ägg. Ägg är så nära ett komplett lisvmedel man kan komma och bröd består mest av sockerkedjor.
Om jag skulle välja mellan bukfylla eller ett livsmedel som är så gott som komplett så är inte valet så svårt.
Och då kan man börja räkna på ifall bröd verkligen är billigare än ägg, om vi ser på det hela näringsmässigt.
Man kan leka med tanken på om brödet verkligen hade varit det fullkomliga livsmedelet så hade livet uppkommit ur ett grovt rågbröd och inte ett ägg. Men det enda liv man ser ur en brödbit är mögel.
Det vi kan vara säkra på att ägg är så gott som ett komplett livsmedel (c vitamin saknas), och att det ger mycket mättnad för en ganska liten kostnad.
För den som inte är överkänslig så tror jag inte det ska vara något bekymmer att äta så många ägg man önskar per dag. Själv äter jag mycket ägg och nästan inget bröd. Varför slänga bort pengarna på bukfylla med tveksammt näringsinnehåll, när jag kan välja något som mättar på riktigt och ger mig det mesta jag kan tänkas behöva utan att behöva suga på pulverdrinkar.
Ingemar - frågan jag ställer mig varför du går ner i vikt. Är det fett% du minskar eller är det muskelmassa. Jag får hoppas det är fettet som lämnar dig, det enda sättet att säkerställa fettets återkomst är att överäta, och se till att du fyller på rejält med kolhydrater. Detta för att trigga fettinlagringen, högre blodsocker sätter igång insulinet som i sin tur behövs för att fettinlagring ska ske. Dock kan fruktos i vissa fall lagras direkt som fett i kroppen utan omvägen med insulinet.
Gulan har precis som någon annan skrivit om ovan de flesta nyttigheterna. Vilket därför är dumt att kasta. Om jag inte är helt ute och cyklar så tar byggarna bort gulan för att de deffar och vill ta in minsta möjliga mängd energi, och gulan innehåller det mesta av fettet och därmed större mängd kalorier, vilket de vill slippa på den stränga kosthållning de kör med.
Och kolesterolet är nog inte mycket att bry sig om. Den som är intresserad kan läsa följande sida på nätet.
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm
Ravnskov skriver att kroppen är den största producenten av kolesterol, och att den kroppsegna produktionen minskar när vi tillför det utifrån.