Löpning Kost & Näring 36 inlägg 1618 visningar

Ägg

Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#1
26 oktober 2008 - 12:07
Gilla
Har kollat lite på nätet om hur många ägg man kan äta per dag utan att drabbas av en hjärtattack mitt i den viktiga träningen : )

Vad visar den senaste forskningen och vad tycker ni joggare?

Jag har ätit 6 kokta ägg idag och nu börjar jag få lite svårt att andas och hjärtat jobbar hårt för att få runt blodet i kroppen, hoppas jag hinner läsa några svar...
< < < 1 2 > > >
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#2
26 oktober 2008 kl 12:21
Gilla
Varför äter du äggen, om jag får fråga?
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#3
26 oktober 2008 kl 12:27
Gilla
Enkel frukost.
Avocado och ägg på lite bröd. Idag för att jag börjar tappa vikt av all träning och villl åt proteinet i äggen, kvaliteten på kött och kyckling är kass härnere...

Snabb enkel mat helt enkelt.
Johan
1981 • Stockholm
#4
26 oktober 2008 kl 13:02
Gilla
Kan inte så mycket om ägg men jag vet att kroppsbyggare som äter mycket ägg, för att komma åt proteinet i äggvitan, inte äter gulan. Gulan skall tydligen vara mindre bra att äta i stora mängder. Även om ägget blir ganska mycket tråkigare utan den så är mitt tips att du slutar äta 6 äggulor om dagen.

Förhoppningsvis så kan någon sakkunnig snart svara.
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#5
26 oktober 2008 kl 13:49
Gilla
som jag då...? ;)
kroppen kan inte ta till godo mer protein än vad den För stunden behöver... Så att proppa i sig massor av ägg, och speciellt om man inte tränat styrka precis, är helt onödigt eller att kasta pengarna i sjön om man så vill. Proteinet omvandlas då ändå bara till energi, så det är lika bra att äta vanligt billigt och nyttigt bröd.
Dessutom, En person som inte styrketränar i väldigt stora doser och äter normalt behöver inget tillskott av protein. Man får i sig tillräckliga mängder protein i en vanlig kost som gott och väl täcker dagsbehovet, överskottet omvandlas och lagras som vanlig energi, precis som kolhydrater(glykogen).

lite "kort" om protein :)
Sophia I.
1983 • Malmö
#6
26 oktober 2008 kl 15:37
Gilla
Vart hittar man "den senaste forskningen"? Skulle ägg vara dåligt?
Lenore
1989 • Järna
#7
26 oktober 2008 kl 15:53
Gilla
Inget är väl bra att överkonsumera..
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#8
26 oktober 2008 kl 15:57
Gilla
Exakt, ett ägg då och då är väll bra, men inte 6 om dagen
Lenore
1989 • Järna
#9
26 oktober 2008 kl 16:06
Gilla
Nej, det kanske det inte är, men precis, man kan ju äta godare mat. ;)
Och varierat.
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#10
26 oktober 2008 kl 16:08
Gilla
"ät lite av mycket, inte mycket av lite" är väll ett bra råd....
1981 • Linköping
#11
26 oktober 2008 kl 16:23
Gilla
Med risk för att röra till det ytterligare, anledningen till att många kroppsbyggare undviker gulan är väl fettet? Vitan=protein och typ 0% fett...
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#12
26 oktober 2008 kl 16:31
Gilla
ja, själv äter jag i stort sett exakt samma frukost varje dag...Havregrynsgröt, äpplemos mjölk och bröd. Bara för att jag äter samma frukost varje dag, betyder det inte att jag äter av en råvara (6st havregryns-tallrikar) :)
1960 • Skåne
#13
26 oktober 2008 kl 17:03
Gilla
Fredrik S du skriver att bröd är nyttigt. Varför är det nyttigt?
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#14
26 oktober 2008 kl 17:14
Gilla
Grovt bröd med hela frön i, (helst hembakat) annars kan de kvitta.... (vitt bröd är absolut inte nyttigt) Det är nyttigt med bröd, speciellt för idrottare då det innehåller mycket kolhydrater (40-55% oftast). bröd bör för övrigt finnas med vid i stort sett alla måltider, även lagade
.
Luras inte av att brödet inte är vitt, ex brunt bröd behöver inte vara nyttigare.. det är nämligen så att detta bröd innehåller sirap för att brödet ska bli brunt, på så vis lurar brödtillverkarna oss konsumenter att "tro" att de är nyttigare bara för de är brunt.
så "grovt bröd med hela frön" är bäst ;)
1981 • Katrineholm
#15
26 oktober 2008 kl 19:29
Gilla
När man då pratar om "nyttigt" så är det ju lite intresant att veta vad man menar med "nyttigt". Är nyttigt=kalorisnålt eller är nyttigt=näringsrikt.
Ett exempel är nötter, innehåller mycket fett och många kalorier, men det finns mycket näringsämnen (nyttiga fetter bl a) i dem. Men är det onyttigt då, eftersom det innehåller så mycket kalorier. Gurkar däremot, innehåller knappt en enda kalori, men heller inga näringsämnen. Vad är nyttigast?

Hmm, det jag skrev ovan var väl kanske bara en parentes.

Om ägg kan jag bara återge det som dietisterna på mitt jobb säger: ägg innehåller alla näringsämnen man behöver (utom c-vitamin) och det kolesterol som finns i ägg höjer inte det dåliga kolesterolet i blodet.

Ägg är alltså ett bra livsmedel, men som så många andra redan har skrivit: för mycket av något är inte bra. Sen är väl frågan vad som är för mycket...
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#16
26 oktober 2008 kl 20:59
Gilla
Ja där ser man, delade åsikter.
Senaste forskningen letar jag efter på nätet genom att googla och sen beror det på vart tex en artikel kommer ifrån hur mycket vikt jag lägger vid den, för dej som undrade.
Jag äter inte 6 ägg varje dag, men det blir väl en 3 om dagen i snitt vissa veckor och mycket man äter innehåller ofta ägg redan. Jag testar att dra ner på kolhydrater just nu och äter mera nyttiga fetter, så gröt el liknande byts ut mot fruktsalad och tex lite bröd med mkt avokado och lite äggröra, nötter. Ibland tar jag bort ett par gulor. Med ett fysiskt jobb och träning är den fukosten OK men blir hungrig ganska snart...eller märker att jag blir smalare och vill äta mera av den anledningen.Som sagt kött och fågel är inte så bra härnere.
Att cykla med låg kadens ser jag som styrketräning tex.
Jag har snöat in lite på att inje dra i mej gröt och pasta för energi utan försöka hitta andra saker, tex äta mera frukt för att använda kolhydraterna i frukten.
Sven Andersson
1966 • Kista
#17
26 oktober 2008 kl 21:07
Gilla
Jag tycker mig komma ihåg att jag någonstans läst att ägg hämmar upptaget av järn. Om det gällde även hemjärn kommer jag inte ihåg.
1964 • Torsby
#18
26 oktober 2008 kl 22:10
Gilla
Att innehållet av ett ägg som har alla beståndsdelar av protein och vitaminer och energi som räcker till att fullt utveckla en kyckling måste ju vara bra
ät ägg , men åxå kyckling
jag äter mycke ägg och protein
jag är en löpare som tränar styrka en hel del, men det är svårt att lägga på sig nåt kilo.
1960 • Skåne
#19
26 oktober 2008 kl 22:15
Gilla
Jag tänkte mer på nyttigheten med bröd, kontra ägg. Jag har svårt att se att bröd skulle vara särskilt nyttigt jämfört med ägg. Ägg är så nära ett komplett lisvmedel man kan komma och bröd består mest av sockerkedjor.

Om jag skulle välja mellan bukfylla eller ett livsmedel som är så gott som komplett så är inte valet så svårt.

Och då kan man börja räkna på ifall bröd verkligen är billigare än ägg, om vi ser på det hela näringsmässigt.

Man kan leka med tanken på om brödet verkligen hade varit det fullkomliga livsmedelet så hade livet uppkommit ur ett grovt rågbröd och inte ett ägg. Men det enda liv man ser ur en brödbit är mögel.

Det vi kan vara säkra på att ägg är så gott som ett komplett livsmedel (c vitamin saknas), och att det ger mycket mättnad för en ganska liten kostnad.

För den som inte är överkänslig så tror jag inte det ska vara något bekymmer att äta så många ägg man önskar per dag. Själv äter jag mycket ägg och nästan inget bröd. Varför slänga bort pengarna på bukfylla med tveksammt näringsinnehåll, när jag kan välja något som mättar på riktigt och ger mig det mesta jag kan tänkas behöva utan att behöva suga på pulverdrinkar.

Ingemar - frågan jag ställer mig varför du går ner i vikt. Är det fett% du minskar eller är det muskelmassa. Jag får hoppas det är fettet som lämnar dig, det enda sättet att säkerställa fettets återkomst är att överäta, och se till att du fyller på rejält med kolhydrater. Detta för att trigga fettinlagringen, högre blodsocker sätter igång insulinet som i sin tur behövs för att fettinlagring ska ske. Dock kan fruktos i vissa fall lagras direkt som fett i kroppen utan omvägen med insulinet.

Gulan har precis som någon annan skrivit om ovan de flesta nyttigheterna. Vilket därför är dumt att kasta. Om jag inte är helt ute och cyklar så tar byggarna bort gulan för att de deffar och vill ta in minsta möjliga mängd energi, och gulan innehåller det mesta av fettet och därmed större mängd kalorier, vilket de vill slippa på den stränga kosthållning de kör med.

Och kolesterolet är nog inte mycket att bry sig om. Den som är intresserad kan läsa följande sida på nätet. http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Ravnskov skriver att kroppen är den största producenten av kolesterol, och att den kroppsegna produktionen minskar när vi tillför det utifrån.
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#20
27 oktober 2008 kl 03:52
Gilla
BadGEAR: Jag har gått ner ca 3 kg sedan jag började träna lite mera intensivt, tror att jag tappat lite på överkroppen pga att jag inte hinner gå på gymmet som jag gjorde förr samt att jag bara kan simma lite i taget pga en skada. Jag har alltid varit smal, men tror att det är fett jag tappat. Benen är grövre pga löp och cykel.

Jag förstår att jag måste äta mkt och därav frågan om ägg. Det går snabbt att laga till och det är ganska billigt tycker jag.

Kolhydrater. Läser man mkt om hur triatleter och långdistans löpare(längre än marathon) äter så drar dom flesta ner på kolkydraterna för att träna kroppen att bränna/drivas av fett. Mkt lågpulsträning. Jag har jobbat dom senaste månaderna på att få ner mitt "kolhydrats beroende". Jag åt alltid riset eller pastan först och sendan köttet. Tex spagetti och köttfärsås, mkt mkt spagetti och lagom med köttfärs. Nu försöker jag att äta mera sallad, grönsaker och fisk tex.
Dom säger att om man trycker i sej kolhydrater i massor och sedan tränar eller äter bra fetter och grönsaker så är det senare alternativet betydligt bättre för "distansen".
Men visst det blir svårare att äta mkt på det viset, havregryn och russin var ju kanon att dra i sej med lite mjölk för en "bukfylla".

När jag styrketränade åt jag fet onyttig mat en gång i veckan för att hålla vikten uppe, men "bacon and egg for breakfast, fish and chips for lunch and pizza for dinner" Går inte hand i hand med vad triathleterna och ultra löparna skriver.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.