Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 949 visningar

Hur gör eliten?

1975 • Alingsås
#1
10 november 2008 - 06:56
Gilla
Jag är nu inne på min sjunde vecka som förkyld och den ser inte ut att ge med sig. Skittrist att inte kunna träna!
Men det jag undrar är hur gör eliten? Det är ju inte ofta man hör att de är förkylda, eller?
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#2
10 november 2008 kl 07:52
Gilla
Trist med långa förkylningar. Här är en liknande tråd: http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=4263&searchstr=Eliten
1975 • Alingsås
#3
10 november 2008 kl 09:36
Gilla
*Fniss* Det var ju precis samma fråga, t.o.m. formuleringen.
Men efter att ha läst igenom den tråden känner jag mig inte speciellt mycket klokare hur eliten gör. Är de förkylda precis som alla andra och tränar/tävlar ändå eller har de nåt knep?
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#4
10 november 2008 kl 09:51
Gilla
Utan att rekommendera något till någon annan kan jag berätta att JAG springer när jag är förkyld men med följande riktmärke: allt som sitter ovanför halsen struntar jag i. Dvs. jag springer med snuva och nästäppa, rinnande näsa osv. Så fort jag känner något i halsen, stannar jag dock obönhörligen hemma. Med "känner något i halsen" menar jag regelrätt halsont och inget annat. Lite retat i luftvägarna blir det ju lätt när man tränar mycket. Feber är förstås också ett stort AJJABAJJA. Men med lite förkylning tränar jag utan tvekan.

Eliten är föresten förkylda som alla andra :)
Johan Bäck
1971 • Örebro
#5
10 november 2008 kl 11:02
Gilla
Tränar man med pulsklocka (Tergats favorit redskap *ler*) kan man träna även med olika sjukdommar: träna i ett lägre pulsintervall än vanligt och avbryt om pulsen drar iväg. Det är ju inte själva förkylningen/sjukdommen som är farlig utan den extra belastning på kroppen som den medför. En del människor får förkylningsastma och då får helt enkelt graden av upplevd lufthunger avgöra träningsintensiteten.
Alltså: endast förkylningssymptom utan annan allmänpåverkan och träning i kontrollerad ansträngningsgrad är ok
1965 • Alingsås
#6
10 november 2008 kl 15:08
Gilla
Jag är inne på Tergats linje. Lätt förkylning medger lätt träning.

En annan "diskutabel" metod är att när jag känner i kroppen "att något är på gång", så kör jag ett träningspass. Då försvinner känslan i regel. Kanske inte enligt boken men å andra sidan är jag i princip aldrig sjuk***
1979 • Alingsås
#7
10 november 2008 kl 21:22
Gilla
7 veckor förkylning låter som att det är dags att uppsöka doktorn och få pencilin - uppenbarligen har det ju satt sig i bihålorna etc. En normal förkylning ska vara utagerad på två veckor, ofta mindre.

Själv tar jag vilodag ifall jag känner att det är något på gång i kroppen och bombar den med honung och citron med varmt vatten, brukar göra att det går över fort.

Annars som sagt, lätt träning kan man köra när det inte är frågan om feber och infektioner långt nere i halsen (som riskerar att angripa lungorna om man tröttar ut kroppen).
Jenny
1979 • mölndal
#8
11 november 2008 kl 12:51
Gilla
Liselotte : Jag har samma problem som du. Verkar som att vi smittar varandra om och om igen hemma. Så fort jag känner mej lite bättre så blir sonen eller sambon sämre igen och efter två dar har jag ont i halsen igen... Har endast blivit ett fåtal löpar pass för mej de senaste typ två månaderna och jag är också super frustrerad....men vad göra? bara att gilla läget antar jag.
1975 • Alingsås
#9
16 november 2008 kl 10:49
Gilla
Karl: Man ger inte penicillin trots att det pågått länge, det är först om det blir bakteriell infektion. Men nu har jag ändå fått antibiotika eftersom jag fick öroninflammation också och trumhinnan sprack.

Jenny: Ja, vad gör man. Börjar bli grymt frustrerad nu iaf.

Nåja, nästa helg är skidtunneln i Torsby inbokad så då får vi verkligen hoppas att jag är hundra igen.
1983 • Helsingborg
#10
19 november 2008 kl 15:33
Gilla
Tänk på att vara noggrann med handhygien och kost/vätskeintag. Eliteidrottare lämnar inget åt slumpen och lever med ett ständigt virus/bakterie hot.

Är men elit, är man inte bara bra på att träna, man är bra på att hålla sig frisk också!

Köp steriliserande alkogel som du kan smörja händerna med ett par ggr per dag, speciellt efter kontakt med andra människor.

//Krya på dig.
Henry Berg
1960 • övik
#11
27 december 2008 kl 00:08
Gilla
Tvätta händer ofta, undvik att peta i ögonen. Flygplansresor är riktigt farligt ur smittosynpunkt eftersom luften återvinns och det alltid är någon som är förkyld. Om man tränat väldigt hårt är man alltid mer utsatt för risk att bli förkyld.

Om jag bara har en lätt förkylning brukar jag gå å simma långsamt. Då får man inte så hög puls och det känns skönt att basta när man är förkyld.

Tänk på att det kan vara riktigt farligt att löpträna med förkylning!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.