Löpning Avancerad träning 9 inlägg 9152 visningar

Eliten ser ju ut att bara jogga..

1973 • Lysekil
#1
18 september 2015 - 20:47
1 Gilla 
Jag förstår inte hur det kan se så enkelt ut när elitlöpare springer långdistans i 3-minuters tempo. Det ser ju ut som om de är ute och joggar! (tex på ett lopp som Göteborgsvarvet).
När jag pressar mina intervaller på 500 meter i 3:06 tempo så får jag jobba ihjäl mig. Känns som om mina steg hamrar i backen som en tvåhundrameters löpare. Vad är det som är den stora skillnaden? Benstyrka? Spänst? Steglängd? Någon speciell teknik eller bara att nöta fler snabba mil? Eller är det bara en synvilla?
Åsa
1978 • Tyresö
#2
19 september 2015 - 05:01
Gilla 
Alltså, det är ju så där det är med allt, när man jämför ett proffs med en amatör. Det finns inget trick. Det handlar om alla timmars träning de lagt ner, från unga år. Det är iget som ska tänkas fram eller kluras ut, det är de där 10000 övningstimmarna man brukar snacka om. Gäller idrott, gäller musik, gäller allt sånt där som kort och gott handlar om ågot kroppen måste lära sig motoriskt.
1965 • Uddevalla
#3
19 september 2015 - 13:03
3 Gilla 
Bra reflektion, Bo. Det är eländigt att bli äldre fast alternativet tycks mig än tråkigare...
1973 • Lysekil
#4
19 september 2015 - 20:34
Gilla 
Tack. Intressanta reflektioner! Ja, spänst är nog något som man kan träna lite mer specifikt också. Och alla tusentals timmar förstås.
Erik
1974 • Jönköping
#5
20 september 2015 - 07:18
Gilla 
Spännande fråga! Har själv funderat en del på det.

Jag tror också att styrka och spänst är den stora skillnaden. Med den kommer ju möjligheter till en betydligt bättre teknik än vad vi motionärer har.

En fråga till Bo och andra som sprungit på elitnivå: kom tekniken "av sig själv" när ni hade alla de andra bitarna som VO2max, styrka och spänst? Eller var ni tvungna att ändå jobba med tekniken separat?
1973 • Växjö
#6
20 september 2015 - 09:17
Gilla 
Ligger nog en hel del i det du nämner Bo. När jag var på min peak som innebandy och Beachvolleyspelare sprang jag lite ibland bara för att liksom. Aldrig tränat löpteknik en enda gång, men det var aldrig så svårt som nu ändå. Minns framför allt en dag som jag sprang en omväxlande lite halvbackig runda och bara gled förbi cyklisterna. När jag avslutat rundan(drygt 9 km) satte jag mig på trappan vid huset och tittade på klockan. Cirka 33 minuter hade det visst tagit. Hade ingen aning om det var bra eller inte för jag hade inga referenser. Funderade på att ge järnet nån annan dag och se om jag kunde kapa nån minut. Det blev aldrig av då. Idag sliter jag mig blå för att komma under 40 på den rundan. Antagligen låg mycket i alla plyohopp och idiotenintervaller som man gjorde då.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
20 september 2015 - 19:22
1 Gilla 
Jag skulle vilja hävda att talang är den klart starkaste faktorn. Det händer ju titt som tätt att det dyker upp en relativa nybörjare på våra träningar som under intervaller kan matcha killarna som springer milen på 32-34 min.

(... sen så försvinner dom flesta rätt snabbt iom att dom inte är så sugna på att lägga ner den tid som krävs)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
20 september 2015 - 20:30
Gilla 
Jag har också förundrats över elitens ansträngningslösa höga fart.

Jag stod som åskådare på Sicklaloppet där Fredrik Uhrbom vann med John Kingstedt i hasorna. Även på Premiärmilen 2014 stod jag och frugan och förundrades över elitens framfart.

Det här är min analys: De har längre steg och högre frekvens!

Alltså går det fortare. För att springa i närmare 20 kmh kontinuerligt krävs något alldeles extra. De måste troligen ha en otrolig spänst i steget, en ruggig syreupptagningsförmåga och en förmåga att plåga sig själva under längre perioder.

Frågan är dock om de springer anaerobiskt eller om det känns ok för dem? Det vore intressant om någon rimligt aktuell elitlöpare kunde berätta litet hur de nådde den nivån de ligger på idag.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#9
20 september 2015 - 22:34
1 Gilla 
Alltså det är inget konstigt. Vissa kan springa fort bara.

Jag tror att alla hade någon tjej eller kille i sin klass på lågstadiet som sprang fortare än de andra i klassen. Jag är tränare för 8-åringar i friidrott och vi har vissa barn som är snabba som vinden och andra som knappt orkar springa ett varv på en löparbana.

Elitlöpare är de som, om du samlar ihop en skolklass med de bästa löparungarna från 20 olika skolklasser, så är elitlöparna de som är snabbast i "elitlöparskolklassen".

Själv var jag bland de långsammare på att springa i min klass och i mitt fotbollslag. Jag har ingen stor potential att springa fort. Men jag kan ha jäkligt skoj med löpning ändå. Det är det som är det fina med löpning. Man tävlar mot sig själv och sina egna resultat och man kan peppa varandra oavsett om man springer maran på 2:20 eller på 4:40.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.