Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 10190 visningar

Hur känns löparknä om ni ska beskriva känslan?

#1
14 oktober 2019 - 15:52
Gilla
Jag tror jag har aldrig haft löparknä tidigare så jag tycker det är dags att fråga denna fråga.

Är det molande värk eller hugger det till i knät?
< < < 1 2 > > >
1972 • Chavenay
#21
18 oktober 2019 kl 14:16
Gilla
Operera löparknä?! Har läst på 37,000 sidor om löparknä på engelska, franska och svenska de senaste dagarna och INGENSTANS har jag läst om operation. Låter brutalt...

Personligen gör jag förmodligen ett brutalt misstag i morgon bitti när jag tar planet till Amsterdam. Ännu större misstag (?) söndag morgon när jag ställer upp mig på startlinjen för att sedan lunka iväg från Olympiastadion i hopp om att klara 42km...

Har kraftigt reviderat mina ambitioner. Nu är det inte lägre 3h30 som gäller utan att i första hand ta sig runt utan att ha ont, eller iaf. utan att paja någonting. Är fullt redo att ge upp, även om det är så långt ifrån min sinnesställning man kan komma. Jag är mer typen som gör först och fixar sedan... Iaf. när det gäller min egen sport.

På så vis lyckades jag befria mig från tennisbanan i ett par år när jag spelade en (liten) final med ryggproblem. Visst, jag vann iofs prestige-matchen/pytte-tävlingen, men som sagt, det kostade mig 2 år utan tennis/sport. Nu skall jag försöka undvika att göra samma misstag. Det enklaste vore att inte hoppa på planet, men så smart är jag inte (tydligen).
1984 • Göteborg
#22
18 oktober 2019 kl 16:01 Redigerad 18 oktober 2019 kl 16:10
Gilla
Jesper, om det nu är löparknä så är det ju iallafall lite självkompenserande skulle man kunna säga. Blir det FÖR illa då KAN du inte fortsätta springa till slut, möjligtvis uppför. Så får man välja om man ska plåga sig igenom ändå genom att powerwalka eller att bryta.
Sabba läkningstiden lär du redan ha gjort så länge som du kört på nu med känningarna (fast lättsammare som jag förstått), men det är ju en seg skada oavsett om man inte uppmärksammar det så tidigt att det stannar på känning snarare än skada. (Det tror jag få löpare gör om man inte snarare förebygger det med stenkoll på ökningar/ändrade faktorer osv i programmet.)

Det som skulle kunna hända är snarare att man kompenserar knäna och drar på sig någon helt annan skada som är helt otippad för att man inte haft några såna känningar. Så jag skulle nästan mindre fokusera på knäna och låta dom självkompensera sig, och vara mer uppmärksam om du börjar känna dig stum/överansträngd någonstans där du inte brukar. (Nu har ju inte jag någon mara-erfarenhet, men erfarenhet av att dra på sig skador. xD )

Tillägg:
Önskar dig lycka till med maran!
Och du har ju rätt bra timing iallafall, under vintern har väl dom flesta ändå tävlingsuppehåll, sen går det förhoppningsvis ganska snabbt att kunna springa som vanligt kortare sträckor så kan man ju köra något sånt lopp kanske till våren om man får riktig tävlingsabstinens eller svårt att motivera sig i träningen utan mål på vägen. Bara man är noga i början av "rehaben".
1972 • Chavenay
#23
18 oktober 2019 kl 16:10
Gilla
Säkert en helt korrekt analys både angående knäna och de andra eventuella bieffekter man kan riskera genom att just kompensera.

Har haft häftiga debatter i skallen om det här som eskalerande härom dagen när jag var hårfint nära från att säga stopp.

Jag får väl säga stopp under loppet (vid behov) om inte knäna gör det åt mig. Bara hoppas att jag då inte är 2 mil från Olympiastadion och måste ta mig tillbaka för egen maskin. Jag har ju ett plan hem att ta också! :-)
Daniel Andersson
1983 • Falun
#24
25 juli 2020 kl 15:58
Gilla
Kan bekräfta att foamroller på utsidan av låret från höften ned till knät (men inte på höftknölen och knät!) funkar bra för mig. Både för att bli av med smärtan och att förebygga det.
1975 • Simrishamn
#25
26 juli 2020 kl 07:29
Gilla
Mitt Löparknä tror jag beror på mina skor. Har nyss fått det konstaterar av sjukgymnast men de två senaste skorna jag köpt har jag fått knäsmärta av. Får vänta lite med utvärderingen men jag tror själv det är så efter att prova mina gamla skor igen, och det kändes bra trotts att de är kasserade.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.