Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 8215 visningar

Kramp skenbenet

Niclas Gälterstad
1984 • nyköping
#1
12 november 2008 - 21:43
Gilla
Tja.

Undrar om det är någon som kan hjälpa mig med ett litet problem som dykt upp. När jag springer får jag väldigt lätt kramp i skenbenet (framsidan av vaden). Jag försöker få ett rullande nedslag över fotsulan. Först i med hälen. Men gör jag det så får jag väldigt snabbt kramp. Om jag därimot sätter ner foten platt så går det bättre men det känns fortfarande.
Allså varför krampar det när höjer tåna?
1971 • Malmö
#2
13 november 2008 kl 06:00
Gilla
Det kallas för benhinneinflammation. Sök i forum så kommer du få massor av tips:-)
1981 • Linköping
#3
13 november 2008 kl 07:52
Gilla
Thomas: Fast kramp i skenbenet och benhinneinflammation är väl ändå inte samma sak??

Niclas: Varför du krampar är svårt att säga. När du höjer tårna så spänns ju muskeln, detta är ju en förklaring till kramp, men knappast orsaken... Jag vet att magnesiumbrist har diskuterats orsaka kramp, men detta är omtvistat. sök på kramp i allmänhet så kanske du hittar ett svar.

Kanske blir det bättre om du övergår från häl-löpning till framfotalöpning? Många här på forumet springer på framfoten och förespråkar detta. Om det känns bättre för dig så kan det kansek vara en idé? Testa även streching för skenbenen/benhinnor http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=190 eller varför inte massage? Endast allmänna råd tyvärr, någon annan kanske kan vara mer precis?
Niclas Gälterstad
1984 • nyköping
#4
13 november 2008 kl 13:19
Gilla
Jag håller med Karin. Inte är det väll benhinneinflamation när jag får kramp i muskeln. Jag har haft benhinneproblem tidigare dock på insidan av vaden och det kändes på ett helt annat vis.

Kanske en dum fråga men det där med att springa på framfoten hur fungerar det. Ska man landa på tå för att sedan sjunka ner mot hälen och skjuta ifrån?
1981 • Linköping
#5
13 november 2008 kl 15:29
Gilla
Testa springa utan att röra dig framåt, då landar du väl på framfoten/tårna? Eller när du springer riktigt fort eller uppför en backe? Ha samma tänk fast när du springer vanligt. Lite mer info finns på www.newtonrunning.com (det är en sida som säljer skor, men de berättar även om framfotalöpning) tror även du hittar en hel del om du söker på forumet.
1983 • Helsingborg
#6
19 november 2008 kl 15:39
Gilla
Tänk på att skjuta ifrån med foten när du lämnar marken i ett rullande steg. Tänk att du ska visa sulan för den som springer bakom dig.

När det krampar i skenbenet springer man oftast med "uppdragna fötter" utan att trycka ifrån.

//R
Charlotte Lewis
1979 • Umeå
#7
21 november 2008 kl 15:05
Gilla
Min man har haft precis liknande problem med kramp i skenbenen, och vi har försökt utreda vad det kan vara. Det är oftast lite värre då det är kallt ute. Någon annan som märkt nån skillnad vid löpning i kall eller varm temperatur, och nån som kommit fram till vad det rör sig om. Har också funderat på om det är att han springer med lite uppdragna fötter...
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#8
21 november 2008 kl 16:16
Gilla
Bör rimligtvis ha att göra med att man landar uttalat på hälen, som beskrivs ovan. Det eftersom muskeln på smalbenets framsida, tibialis anterior, bl a har som uppgift att böja i fotleden. Ett sätt är ju att försöka landa mer med foten rakt under kroppen och inte framför. Det är ju inte det att man ska springa på tårna utan kanske lite mer mitt på fotbladet. Kortare steg med kadens 85-90 kan också hjälpa att undvika hällöpning
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#9
21 november 2008 kl 18:54
Gilla
ang framfota löpning: spring barfota (kanske inomhus denna tid på året) så märker du snart att du då naturligt springer med andra delar av foten, mer mitten och främre delen av foten. Så skall du försöka springa fast med skorna på.
1974 • Göteborg
#10
21 november 2008 kl 21:59
Gilla
Det låter som något jag hade när jag fick diagnosen kompartmentsyndrom i tibialis anterior.

Secialutformade inlägg och stretch av muskeln var nog det som hjälpte.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.