Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 9705 visningar

Artros i knät

Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#1
9 april 2020 - 09:55
Gilla
Igår fick jag diagnosen lättare/enklare artros i knät. Ingenting jag jublar över men nu vet jag vad problemet är.

Jag har sprungit/cyklat i hela mitt liv och tänker inte sluta pga detta. Jag kommer att hålla huvudet kallt och påbörja relevant träning för att återuppbygga knämuskulaturen. Men nu skulle jag vilja höra hur ni andra som drabbats av detta hanterat det och hur er träning ser ut idag. Tydligen väldigt vanligt.

Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#2
13 april 2020 kl 17:54
Gilla
Hej är det ingen som har lust att dela med sig av lite erfarenheter kring detta? Vet att det finns äldre trådar men vill helst höra från folk som har kunnat återgå i träning och hur vägen dit har sett ut.

Jag är sedan ca en månad igång med rehabövningar och cykling. Får se hur långt det räcker och om det blir möjligt att kunna springa riktigt långt igen. Är priset för högt kan jag lika gärna hålla på med annan konditionsidrott.

1992 • Helsingborg
#3
13 april 2020 kl 21:04
1 Gilla
Ett tips är att läsa Björn Sunesons blogg. suneson.se där står mycket om det. Men också ett bevis på att träningen inte behöver vara slut.
1961 • Stockholm
#4
13 april 2020 kl 23:41 Redigerad 13 april 2020 kl 23:51
2 Gilla
Varenda gång jag har haft ont i knäna har jag botat det med stretchning, och till viss del styrketräning.
Löparknä- Botades med Malin Ewerlöfs löparknä stretch.
Hopparknä -Botades med Strechning enligt amerikanska läkare/instruktörer.
(Se nedan)

Nu hade jag inte diagnosen Artros, men hade jag gått till nån doktor skulle det inte förvåna mig om jag slentrianmässigt fått den diagnosen.

Jag klistrar in ett inlägg jag gjorde 2017 nedan. Numera när jag försöker stretcha efter varje löppass har alla mina knäproblem försvunnit.

***** inlägg från 2017
Det som jag har lärt mig denna sommar efter att ha löptränat extremt mycket utan att stretcha mycket är detta.
Jag var rädd i slutet av juli att jag fått artros, eller allvarlig skada i vänster knä.
Det gjorde ont att gå nerför trappor och det gjorde ont att gå efter att ha suttit länge och jobbat. Även på morgonen kunde det göra ont.
Det jag hade fått heter:
Chondromalacia

Och det uppkommer sig av att man har kanske tränat mycket utan att ha stretchat framförallt framsida lår, och även utsida ben/ ITB band. Som man kan stretcha med klassisk Malin Ewerlöf löparknä stretch eller med filmroller.

Det som har hänt fattade jag nu först för några veckor sedan.
Mina korta lårmuskler och ITB band hade gjort så att vänster knäskål flyttat på sig lite för långt åt vänster!! Och skaver lite på kanten.
Det är ju självklart att knäskålen måste vara centrerad!!
Dessutom gör den stela och korta lårmuskeln som sitter fast i knäskålen att den drar i knäskålen med resultatet att knäskålen kommer tightare emot underliggande ben och skaver.
Jag såg Youtube videor där läkare visade hur man kunde tejpa och dra i knäskålen åt höger. MEN det gjorde inte jag.
Jag tyckte det lät väl drastiskt! :)

Istället gjorde jag alla andra tips de hade!
Det botade mitt knäproblem på några dagar bara! (Efter mycket intensiv och långvarig stretchning)
Mycket lättare än att bota hälsporre. :)
(Som jag lyckats med också, och beskrivit i annan tråd).


Nummer ett är stretcha framsida lår så mycket som möjligt.

Nummer 2 är klassisk löparknä stretch.
Googla på Malin Ewerlöf löparknä stretch.
Stretcha så mycket och ofta du kan.

Jag köpte också för första gången en foamroller och behandlade lårmuskel både fram och på sidan och ITB-bandet på sidan av låret/ benet ända upp till höften.

Man kan också massera/knåda stela muskelknutar med händerna! På låret och på utsidan av låret främst.

Till slut när man har gjort alla dessa övningar i några dagar/ofta och länge märkte jag att knät i princip var botat!!

Förmodligen hade då knäskålen blivit centrerad igen!! Efter att mina korta muskler mm hade tänjts ut!
Det låter väldigt logiskt tycker jag.

För att förebygga att det inte händer igen kommer jag vara mera noga med stretch efter varje löpning.

Dessutom har jag förstått att det är bra med styrketräning av benen!
Framförallt den här övningen. http://www.impulsepower.com/images/exercises/Image73.jpg


Här är några länkar till övningar jag beskrev ovan.
Skriv annars Chondromalacia Patella exercises i Youtube och leta själva.
Det finns många bra videor! https://youtu.be/xWC4fLSSV6E https://youtu.be/FcTYXWStIM4

Här visar doktorerna hur de tejpar knäskålen och "drar" den åt sidan så att den hamnar centerat på rätt ställe: https://youtu.be/5oGOng93-4U

Jag gjorde dock inte det själv.
Det räckte med allt annat jag beskrev ovan.
Lycka till!!

Lars Hansson
1959 • Vänersborg
#5
14 april 2020 kl 01:12
1 Gilla
Jag fick ont i vänster knä under Lidingöloppet i september. Röntgen visade artros grad 1 och min sjukgymnast gav mig några övningar att köra på gymmet. Tycker jag har tränat på flitigt (2-4 ggr/vecka) samt kört spinning. Nu har jag hållit på ett drygt halvår och inte märkt någon större förbättring. Har börjat tappa sugen lite. Men sen jag läst Björn Sunesons blogg fick jag ny energi. Får ge det ett par månader till.
1971 • Hällefors
#6
14 april 2020 kl 13:27
1 Gilla
Fick diagnosen mild artros i vänster knä för ca 7 år. Började för ca 4 år sedan att justera mitt löpsteg, har b la läst / följt boken ett naturligt löpsteg, så att jag landar mer på mellan / framfoten och använt /använder racefox för att hålla en hög stegfrekvens vilket i sej gör att jag landar mer på mellanfoten. Jag har helt gått över till löparskor med lågt, max 6 mm, till 0 mm drop. Jag springer 1,5 - 2 mil /veckan, det som jag har varit noga med är att stretcha knäet efter alla löppass men även när jag har gått långt. Från att tidigare inte kunnat springa på asfalt p ga smärta så har jag inga problem med det längre, i somras sprang jag 5 km på asfalt i Fivefingers bara för att se vad som hände med knäet - fick rejäl träningsvärk i vaderna men ingen smärta från knäet :). Tänk på att öka sträckan / belastningen sakta.
Och kika gärna på kollagen tillskott då det är ett naturligt smörjmedel för lederna som även det har hjälpt mej massor...
1967 • Karlstad
#7
14 april 2020 kl 16:51 Redigerad 14 april 2020 kl 16:59
1 Gilla
För ca 3 år sedan började jag få problem med mitt höger knä i samband med träningen inför Athen maraton. Knät blev lite ömt och ibland svullet/vätskefyllt. Stretch av framsida lår blev besvärligt då hälen inte nådde upp mot skinkan. Det tog stopp halvvägs och gjorde ont. Men besvären blev i all fall inte värre än jag kunde genomföra loppet och det blev inte heller värre direkt efteråt. Men när jag drog igång träningen igen nån vecka blev det gradvis sämre. Nu även med smärta i vila, framför allt på natten, besvär att gå nedför trappor och styrketräning till exempel knäböj blev omöjligt.

Så jag tog tag i saken med början hos sjukgymnast (knä rehab) vidare till läkare på VC (röntgen), ortoped på Klarälvskliniken i Karlstad (MR) som genom mitt försäkringsbolag remitterade mig till Ortho Center i Göteborg (MR+ultraljud).

Både ortopeden i Karlstad och Göteborg konstaterade att det var artros. Ingen av dom pratade dock om nån gradering av artrosen. Läkaren i Karlstad var ganska hopp full men den andre i Göteborg var desto mer negativ. Han undersökte så klart MR resultatet och kollade med ultraljud men först förklarade han för mig att man kan inte vrida tillbaka klockan 25 år. Vilket ju i och för sig är sant och nåt jag visste redan innan. Sen visade han mig lite vad han såg bilderna och förklarade för mig att det inte skulle gå att springa nåt mer på det där knät utan att förvärra. Han rekommenderade styrketräning men med rakt knä(!?). Cykla skulle också vara bra men med så högsadel som möjligt och inte för överdrivet. Simning tyckte han var bäst för mig.

Fick med mig utlåtandet tillbaka till sjukgymnasten som tyckte domen var väl hård och lite märklig (förstod jag underförstått). Framför allt varför man inte skulle kunna styrketräna med böjt knä. Jag drog igång med rehab träningen som jag fick av sjukgymnasten. Den innehöll många övningar med böjt knä 😊

Till att börja med höll jag mig ifrån löpning och cyklade i stället som konditions alternativ. Efter nån månad tyckte sjukgymnasten (och jag) att jag skulle prova att springa lite kortare sträckor på löpband eller på mjukt underlag. Gick så där. Blev stel och öm i knät igen. Men under tiden så tyckte jag att cyklingen blev allt roligare. Körde intervaller inomhus på spinningcykel och MTB i skogen. Saknade egentligen inte löpningen eftersom jag tyckte det var så roligt att cykla.

Så det blev nästan inte ett löpsteg på över ett år utan i stället mycket cykling, nästan mer än vad jag sprang förut, bland annat Cykelvasan två år i rad. Under tiden körde jag också styrketräning. Till att börja med mest enligt sjukgymnasten program men efterhand allt mer ''vanlig'' ben och överkropps styrka. Under tiden blev knät allt bättre till och med stretchen av framsida lår började gå att utföra som vanligt, ingen skillnad på höger och vänster ben.

Sen i Augusti förra året (2019), efter Cykelvasan, började jag jogga lite igen och under hösten körde jag 1-2 löpass i veckan. I början bara ett par kilometer sen gradvis lite längre. Nu kör jag runt milen när jag springer vilket blir någon gång per vecka. Har även kört några långpass med mina löparkompisar på över 20km. Förutom att löp formen inte är vad den varit så har jag inga känningar i knät. Jag prioritera fortfarande cyklingen men tycker det är jätte skönt att kunna springa lite ibland. Det är ju lite mer tidseffektivt och funkar nästan vart man än är.

Ja så har det varit för mig. Just nu har jag inga problem med mitt artros knä. I och för sig vet jag inte vad som skulle hända om jag började träna som jag gjorde innan med veckor runt 4-5 mil löpning och ibland ännu mer inför lopp. Just nu är jag nöjd med att kunna cykla och springa ibland utan att få ont.

Som kuriosa kan jag även nämna att jag varje dag blandar ihop pulver av gurkmeja, ingefära och svart peppar ihop med lite mjölk. Smakar vidrigt. Om det hjälper är oklart. Jag tror det så klart men kan lika gärna vara placebo😊
Christer Bertel
1953 • Uddevalla
#8
15 april 2020 kl 15:37
1 Gilla
Hej! Under sommaren som gick fick jag ont i mitt ena knä. Gick att springa med smärta, när jag tog stopp var det väldigt svårt att komma igång fick väldigt ont.
Fick senare en sträckning på baksida lår. Berodde enligt naprapaten på att baksidan kompenserade för det onda knät.
Fick rådet att börja styrketräna,samt göra benövningar(ligger på rygg sträcker ut benet/knät allt vad jag kan under 15sek därefter vila5sek x10x2 varje dag 7/365. Detta gör jag med bägge benen.

Nu löptränar jag 3ggr/vecka hitintills ca 20km på helgen,ca 10km distans samt 6-8km kvalitet. Dessutom gym 2ggr/veckan med bla speciella "löpar"övningar+ "sprattel" övningarna varje dag. Peppar,peppar men hitintills obefintlig känning i knä.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#9
15 april 2020 kl 17:23
1 Gilla
Hej!

Tack alla som delar med sig! Det värmer och är otroligt intressant att läsa. Jag har fått många nya tips av er som jag kommer testa efterhand. Jag har fått ny inspiration!

Christer, får för mig att min rehab kommer likna din då jag också gillar mtb.
1961 • Stockholm
#10
15 april 2020 kl 18:28 Redigerad 15 april 2020 kl 18:46
1 Gilla
#7
Det låter väldigt klassiskt att man har svårt att stretcha framsida lår i samband med knäproblem. Det var precis samma för mig. Som jag beskrev hade jag fått stela och korta lårmuskler som drog i min knäskål. Jag var dock envis och stretchade mina lårmuskler väldigt mycket, och gradvis blev det bättre och bättre. Foamroller körde jag också med.
Till slut försvann det onda i knät.
Jag tror att många negligerar att stretcha, vilket resulterar i knäproblem, hälsporre mm. (Talar av egen erfarenhet:) Då jag haft både hälsporre, löparknä och hopparknä. Stretchning har varit det viktigaste i att fixa mina problem, som jag beskrivit ovan)
#9
Vad bra att du har fått många bra tips!
Jag tror att du kan ta åt dig av väldigt många bra tips, och glöm inte att stretcha.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#11
15 april 2020 kl 19:04 Redigerad 15 april 2020 kl 19:06
1 Gilla
Känner igen mycket av det du beskriver. Har haft hälsporre i båda fötterna vilket tog ca ett år per fot att läka ut. Troligen har min stretch av framsida lår varit för dålig, dock har jag alltid stretchat efter passet.


Jag har haft stora problem att stretcha framsida lår. Inte ens kunnat få upp hälen 90 grader bakåt. Sedan ca en månad tillbaka har jag dock kört stretch 4-5 ggr/dag och nu kan jag ta tag i foten med handen och pressa den upp mot sätesmuskeln.

Även kört mycket styrka vilket gjort att jag nu går utan att halta samt kan cykla upp emot 30 min. Behöver inte heller längre dra mig själv ur bilen..

Så redan ser jag framsteg. Bara att köra på och öka i långsam takt.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#12
9 februari 2021 kl 19:17
6 Gilla
Tänkte bara skriva en uppdatering angående artrosen i knät.

Som sagt, fick diagnosen efter röntgen i april 2020 efter månader av tilltagande problem. Haltade fram under februari-april och hade värk om nätterna samt ¨grus¨ i knät på morgonen. Dessutom bakercysta och stor vätskeansamling i knät. Svårt att genomföra någon som helst form av konditionsträning eller styrketräning. I princip försvann muskulaturen i nedre låret. Situationen kändes minst sagt tung!

Vårdcentralen vägrade tömma knät på vätskan då de hävdade att det var meningslöst eftersom det skulle fyllas på direkt igen.

Gick till en privat idrottsläkare som gav mig en spruta, ¨tuppkamsinjektion¨, som utvecklar brosket i knät. Han tömde även knät på vätskan.

Efter att till slut ha kunnat börja stretcha och öka rörligheten i knät såg jag en liten förbättring. Jag kunde även börja med lätt styrketräning med band samt kortare cykelturer. Började ta Collagen och omega-3. Sakta försvann värken och i juni kunde jag börja köra mountainbike. Kunde vart efter även påbörja gymträning med benpress och bencurl.

Under hela hösten fortsatte jag med mountainbike som blev ca 3 pass i veckan ca 3 mil per gång. Ökade även på vikterna. Mindre bakslag inträffade då och då men på det stora hela gick det framåt.

I december började jag prova att jogga lätt igen. Först 400 meter på bana, sedan lite längre för varje gång. Även gått allt längre marscher i skogen. Idag sprang jag 3 km smärtfritt. Tror det handlar om att långsamt öka distans och vikter. Fortfarande är ¨artrosbenet¨ något svagare och stelare än det andra benet, men det kan jag acceptera. Kör ett löppass i veckan och tre cykelpass. Vill naturligtvis öka på löpningen framöver och siktar på milen i sommar, men samtidigt får det ta den tid det tar.

Vill med detta visa att en artrosdiagnos inte betyder slutet för löpning. Ge inte upp och lycka till!
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#13
9 februari 2021 kl 20:58
Gilla
Hue började det för er. Har de senaste 6 mån kanske vaknat på nätterns av stt det gör förbannat ont i knät. Får sträcka ut bemet och efter ett par minuter kan jag somns om igen. Under dagtid känner jag knappt av det och ibland kan det göra ont när jag startar min löppass. Artros?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#14
10 februari 2021 kl 07:14
2 Gilla
Mitt vänstra knä svullnade upp sommaren 2015, på hösten fick jag diagnosen artros. Jag har fortsatt träna, mycket rehabstyrka och rörlighet. Jag köpte också en landsvägscykel som komplement för att kunna köra långpass kondition. Idag är jag i princip helt ok i knät trots artrosen, har t.ex. sprungit 31 mil hitills i år utan besvär.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#15
10 februari 2021 kl 20:04
Gilla
Kul att höra Lars.

Mikael, omöjligt att besvara. Endast en röntgen och bedömning av läkare kan ge besked. För mig började det redan för 3 år sedan med en bakercysta i knävecket samt låsningar/smärta när jag satt på huk.

Sedan kom även smärtan smygande när jag sprang tills det blev i princip omöjligt att ta ett enda steg utan att det gjorde ont.

Min rehab är långsam men målmedveten. Styrketräning och stretching har varit A och O. Ökning av vikter samt distans bör enligt min läkare ske med endast 10% per vecka. Cykling och boxning har fungerat bra för mig som alternativträning.



Monica Carlsson
1971 • Partille
#16
11 februari 2021 kl 07:40
Gilla
Förstås väldigt olika grader av besvär, och vad man vill/förväntar sig kunna göra med sin kropp, men ett avsnitt av Vetenskapsradion idag: https://sverigesradio.se/avsnitt/1669453
Ove Grönberg
1941 • Enskede
#17
16 februari 2021 kl 09:55
4 Gilla
Sommaren 2013 fick jag ont i höger knä kunde knappt gå. Läkarbesök och röntgen visade slitage av ledbrosket. Artros. Fick bara smärtlindring med tabletter. Efter någon månad började jag sakta jogga lite. Det gjorde ont i början men det blev sakta bättre så jag kunde sluta med värktabletterna.
Springer och kör rehab regelbundet och är smärtfri. 2017 ny röntgen och oförändrat status i knät, samma artros förändringar som 2013.
I år har jag sprungit 13 mil utan smärta och är jätteglad att det fungerar. Lycka till alla som kämpar med skador och lyssna på din kropp
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#18
12 juni 2022 kl 18:47
Gilla
Tänkte bara försöka blåsa liv i tråden och höra hur det går för er.
Tränar ni på som vanligt? Framgångsfaktorer? Andra erfarenheter?

Personligen kör jag mestadels MTB (ca 3 pass/2-3 mil per pass i veckan) och styrketräning/Joint academy dagligen. Detta har gått riktigt bra och jag har återfått full styrka och rörlighet i knät. I princip smärtfri sedan 2 år men mindre bakslag har förekommit.

Löpning har jag kört med blandade resultat, lätt att överbelasta tydligen.
Men jag fortsätter att pröva mig fram även där. Någon som testat glykosamin?
Walker67
1947 • Växjö
#19
12 juni 2022 kl 22:22
Gilla
Skorna har stor betydelse. Jag höll upp med löpträningen i över ett år pga knäproblem i vänster knä, men fick för mig att testa ett par Adidas skor med i stort sett neutralt tådrop och märkte direkt att jag inte fick lika ont som av mina Nike med stort tådrop.
Nu springer jag 5 km två gånger i veckan till största delen i skogen och knäna är ganska OK, men sen har jag domningar i vänster fot och underben, som hämmar löpningen + att syreupptagningen blivit sämre, så nu ligger jag på 32-33 min på 5,2-km rundan. En ortoped sa till mig att det inte gör något om det gör lite ont i knäet, då försämringen går snabbare om jag slutar träna helt.
1978 • Linköping
#20
12 juni 2022 kl 22:53
Gilla
Tror att jag har utvecklat artros efter en gammal korsbandsoperation. Har bara tittat med ultraljud och där såg vi att jag inte har något brosk i höger knä, men vänster var i toppskick. Springer nästan varje dag och smärtan kommer och går, men som med allt annat blir det sämre vid vila. Bara att rocka på!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.