Löpning Övrigt 69 inlägg 6439 visningar

Sv. Friidrottsförbundets arbete med transinkludering fortsätter – ny policy antagen.

Stockholm
#1
12 juni 2021 - 16:35
6 Gilla
Äntligen får vi möjligheten att tävla som det kön vi känner oss som, var får jag mitt "Tävlingsintyg"?
https://www.friidrott.se/Nyheter/allmannanyheter/2021/Juni/arbetemedtransinkluderingfortsatternypolicyantagen

"För bredd och motion gäller att barn och unga upp till 18 år får, utifrån upplevt kön, välja den tävlingsklass som de vill delta i. Policyn säger också att personer över 18 år vid bredd- och motionstävlingar får välja tävlingsklass utifrån de klasser som finns tillgängliga."

"Ett tävlingsintyg är framtaget för att verka som stöd för transpersoner och utfärdas i syfte att bekräfta transpersoners deltagande i en specifik tävlingsklass. För transpersoner som deltar i breddtävling och/eller motionsklasser är tävlingsintyg frivilligt. Tävlingsintyg vid tävling för barn och ungdom beviljas av Svensk Friidrotts barn-och ungdomsansvariga.

Vidare har tävlingsarrangörer ett ansvar att ta emot eventuella tävlingsintyg från transpersoner och att välkomna dessa på ett tryggt sätt på tävlingsplatsen."
https://www.friidrott.se/varfriidrott/TryggFriidrott/hbtqifriidrott/ https://sverigesradio.se/artikel/friidrottens-nya-policy-alla-far-tavla-som-valfritt-kon https://www.dn.se/sport/lattare-for-transpersoner-att-tavla-i-friidrott/
< < < 1 2 3 4 > > >
1986 • Karlstad
#61
17 juni 2021 kl 14:15
Gilla
Antog, och hoppas verkligen, diskussionen enbart gäller transkvinnori damidrotten och inte transmän i herrklass.
Alla bör va helt okej med att de som bytt till att juridiskt vara män får lov att delta i herrklassen så länge som testosteron ligger på tillåten nivå. Det är ju eventuella vunna fördelar som är det enda problematiska.
1984 • Mariefred
#62
17 juni 2021 kl 15:06 Redigerad 17 juni 2021 kl 16:36
6 Gilla
2018 hade 4326 personer en fastställd diagnos för könsdysfori. Långt ifrån alla var transsexuella eller genomgår könsbekräftande behandling. Den enda konkreta siffran jag hittar i skrivande stund är att under åren 1972-2008 genomgick 421 personer en juridisk könskorrigering från man till kvinna i Sverige. Jag utgår ifrån den siffran då detta ändå avslutas med spekulationer.

För juridisk korrigering måste man vara 18 år så 18-65+ ger ca 8 personer i varje åldersklass. Låt oss säga att man är aktivt tävlande mellan 18 och 30år, det ger oss 96 kvinnor som skulle kunna tävla konkurrerande. Märk väl, skulle kunna.

Av dessa 96 ska alltså först 3 av 10 bort enligt statistiken för hur mycket svenskar motionerar, inklusive promenader, minst en gång i veckan. 72 personer kvar. Gång och promenad är den populäraste träningsformen - närmare sex av tio (57%) har det som sin huvudsakliga motionsform. Hårt räknat har vi kvar 31 personer som håller på med andra träningsformer än promenad.

Dessa återstående 31 personer ska alltså först och främst vara intresserade av att tävla och inte bara träna för skojs skull. Dom ska då dessutom tävla i en sport där man vinner fördel på att vara större och tyngre, eller där det inte finns fördelar med det, tex hästsport. Dom ska genomgå en hormonbehandling som är närmast att likna vid ett snabbt klimakterie där muskelstyrka, greppstyrka och uthållighet snabbt försämras. Om vi tar löpning så ska man väl för att konkurrera bland kvinnor åtminstone springa milen under 45 minuter, hur många motionerade biologiska män springer ens så snabbt? Dessutom ska du vilja vara öppen med att du är transsexuell och bekväm med att diskuteras vitt och brett. Jag är förvånad om fler än 1 person slutligen kvalar in som något att faktiskt diskutera den här frågan kring.

För statistikens skull har jag kollat upp att det till OS i Tokyo är 3 transsexuella kvinnor som eventuellt är aktuella för att kvala in. En i beachvolleyboll, en i soft/baseboll och en i tyngdlyftning. (Hon i tyngdlyftning är rankad 16 i världen så inte ens där har hon fördel.) Detta av alla i världen, alltså. Det borde skvallra om hur många transkvinnor som är intresserade av att ta över damidrotten.
1978 • Stockholm
#63
17 juni 2021 kl 19:32
Gilla
Om nu placeringarna är viktiga är det ju inte bara förstaplatsen eller medaljer som har betydelse. En 16:e plats kanske gör att någon annan inte får vara med i final (vet inte hur tyngdlyftning går till).

Dessutom tog Laurel Hubbard (tyngdlyftare) VM-silver 2017 så hon kan mycket väl vara med och kämpa om medaljerna vid OS.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#64
17 juni 2021 kl 19:51
3 Gilla
Elias, du har inte fattat vad som håller på att hända. Det handlar inte längre om könskorrigerade och hormonbehandlade transkvinnor. Inte ens om juridiskt kön. Nu gäller det ”upplevt kön”, dvs utan krav på hormonbehandling, kirurgi och juridiskt könsbyte.
1984 • Falun
#65
17 juni 2021 kl 20:43
3 Gilla
Varför mår du dåligt över den här tråden? Sakliga inlägg med sakliga jämförelser över politiska beslut som försämrar damidrotten. Om något vill vi ju att Fler kvinnor satsar på idrott, helst då att slippa tävla mot män.

”Alla barn och unga upp till 18 år får själva, utifrån upplevt kön, välja den tävlingsklass som de vill delta i, utifrån de klasser som finns tillgängliga i en specifik tävling.”

Kan inte tänka mig någon sämre idé för tjejidrott än ovanstående text.

Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#66
17 augusti 2021 kl 18:15
2 Gilla
Det finns ju en sida på Svensk Friidrott som heter Vanliga frågor om Policy för friidrottare med transerfarenhet.
https://www.friidrott.se/varfriidrott/TryggFriidrott/hbtqifriidrott/vanligafragorompolicyforfriidrottaremedtranserfarenhet/

Där säger man bland annat att de som berörs av policyn är friidrottande barn och unga upp till 18 år med transerfarenhet samt transpersoner över 18 år som deltar i bredd- och motionstävlingar.

Policyn innebär inte att aktiva utan transerfarenhet fritt kan välja tävlingsklass.

Man pratar ju också om det här med risken för risken att tävlingarna blir orättvisa, att transkvinnor eller cispersoner avsiktligt skulle delta i annan klass för att skaffa sig fördelar. (Man länkar också vidare till fördjupad läsning)

De lyfter också fram att unga kan befinna sig i så olika stadier av sin utveckling att det är bättre att se till varje individs egna förutsättningar.

Tävlingar på elitnivå ligger ju utanför det här, med särskilda rutiner.

När det gäller att välja tävlingsklass så finns det vad jag förstår inget hinder för arrangören att ha en mixad eller öppen klass. Nu kanske det framför allt är kompisgäng och företag som brukar utnyttja det.

Nu finns det ju många som satsar rätt hårt även på motionslopp, och om man jagar placeringar så kan man ju ändå uppleva det som orättvist. Fast då kan jag tänka mig att alla som inte springer under eget namn är ett större problem.
1984 • Falun
#67
18 augusti 2021 kl 17:33
Gilla
” Policyn säger också att personer över 18 år vid bredd- och motionstävlingar får välja tävlingsklass utifrån de klasser som finns tillgängliga”

Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#68
19 augusti 2021 kl 17:06 Redigerad 19 augusti 2021 kl 17:06
Gilla
Precis, det var bra att du lyfte fram det, Anden. Det var ju det jag syftade på på slutet.

Det är ju det som jag ser som det fiffiga. Genom att arrangören erbjuder någon form av öppen klass så borde ju alla kunna bli nöjda. Det funkar väl förmodligen bättre på löptävlingar än på annan friidrott, men det är ju inte så många breddtävlingar i kastgrenar ...

Vill man i första hand mäta sig mot sina egna prestationer, eller inte vill välja M eller K, eller F/P så kan man välja Mixed, Öppen klass, eller vad man kan kalla det. Borde bli fler som känner att de vill och kan vara med.

Hässelby har väl haft det ett tag för folk som vill springa i kompisgäng, och GV har väl haft särskilda startgrupper för större företag? Borde alltså funka rent praktiskt för arrangören.

Det borde ju också vara en bra lösning om man känner att det här är ett hot mot damidrotten. Samtidigt är det här ju bara en fråga om bredd- och motionstävlingar. Tävlingar på elitnivå ingår ju inte.
1984 • Falun
#69
22 augusti 2021 kl 18:41
Gilla
Fast det handlar ju inte om det. Som jag läser det handlar det om att alla får välja klass själva. Det är dåligt för damklassen.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.