Löpning Avancerad träning 4 inlägg 1316 visningar

Kortisolets roll i träning

1965 • Kungsholmen
#1
11 oktober 2021 - 14:52
Gilla
Detta tror jag mig veta: Kortisol är kroppens vaken eller stresshormon. Produktionen startar vid eller innan uppvaknandet för att starta vakenheten och ökar då man sätts under stress för att föbereda och förbättra kroppens förmåga till fight or flight (oklart för mig hur i detalj?) Då fysisk aktivitet över en viss intensitet är en form av stress ökar kortisolet även där. Man har visat att ett 5 km''s hårt löppass på morgonen höjde kortisolnivåerna ca 50% jämfört med en grupp som inte tränade.

Det jag undrar: På vilket sätt gynnar kortisolet träning eller prestation? Förbättras energiproduktionen i musklerna eller aktiveras fler muskelfibrer eller vilken mekansim är det som gör att man presterar bättre med kortisol?

Anledning till min undran är att jag börjar misstänka att jag ibland (och just nu) lider av låg kortisolproduktion eller en trög igångstart av kortisolproduktionen vid träning. Indicier för detta är:

* Det tar väldigt lång tid att hitta "andra andningen", ofta 6-8 km. Under de första 6-8 km är andningen oerhört ansträngande, så obehaglig trots lågt tempo att jag ofta får stanna för att få ner andning, efter dessa 6-8 km släpper det och jag kan gå uppåt maxprestation utan att andningen är annat än kontrollerad men hög.

* Har jag haft en bra arbetsdag med lagom stress (då troligtvis kortisolet redan är högt) går passet lätt från början.
* Har jag haft en seg dag med låg aktivitet (lågt kortisol) lider jag mycket mer av detta.

* Händer något under passet som gör mig lagom stressad. Träffar bekanta som jag pratar med ett tag, så går återigen passet direkt mycket lättare.

* Jag är oerhörd kvällsmänniska och vaknar sällan till på morgonen utan att medvetet aktivera mig (kortisolet ökar inte av sig själv som hos morgonmänniskor) och jag har aldrig kunnat träna på morgonen. Kroppen mår fysiskt illa av denna träning. Undantag är då jag tränar i grupp, på träningsresa eller springer lopp då jag autmatiskt får en kortisolökning av socialt umgänge och tävlingsstress.

* Jag har aldrig upplevt detta under lopp.

* Spriger jag intensiva träningspass med löpargrupper lider jag av detta på uppjoggen och det känns som om jag knappt orkar hänga med i lågt tempo. Då intervallerna startar släpper allt och jag kan obehindrat springa i högt tempo.

Allt detta tycker jag indikerar just en svårighet att få igång kortisolproduktionen. En ide kan vara att efter en kortare uppjogg köra kortare sprintar för att chocka igång kroppen? Har inte testat detta än men kommer försöka.

Någon här som har mer insyn i kortisolets roll under löpning och om det finns bra sätt att kickstarta den produktionen? Andra som känner igen sig i detta?
merlin
1985 • Karlsborg
#2
11 oktober 2021 kl 15:26
Gilla
Kortisol är ju ett stresshormon som kickar igång när kroppen blir utsatt för stress (oavsett vad det är som händer).

Man kan ju se i en del rapporterar att nivåer tycks öka och hamna på en konstant högre nivå hos långdistanslöpare, men det verkar också som att mätmetoderna är rätt dåliga. Kortisolnivåerna kunde variera kraftigt mellan individer som tränade på exakt samma sätt. Alternativt är det stor variation mellan hur mycket kortisol som produceras för varje individ.

Jag tror inte du rakt av kan koppla din upplevda känsla på pass med kortisolproduktion, men däremot säger det kanske något om att stress i grunden är något bra för oss. Stress är en överlevnadsfaktor. På så sätt är det ju helt rätt tänkt att kortisol hjälper oss att prestera.

I många tävlingssammanhang får man väl igång kortisolproduktionen utan att man tänker på det. Man är lite nervös och börjar kanske tagga flera dagar i förväg. Jag tror inte man ska sikta på att stressa kroppen hårt hela tiden, men att planera lite inför ett hårt pass och tagga igång kan väl vara bra :).
Bek
1978 • VGR
#3
12 oktober 2021 kl 12:33
Gilla
Jag blir inte övertygad om att det är ett "kortisolproblem". Kortisol ska (som du är inne på) frisättas när det behövs och inte vara högt eller lågt hela tiden. Kronisk stress och överträning brukar man påstå flackar ut kortisonkurvan. Finns lite magiska kosttillskott med tveksam effekt om man har pengar över. Lösningen i så fall snarare är att göra något åt stressen.
Eftersom kortison används som doping tror jag det finns massor att hitta om hur man kan öka det inför tävling (förutom kortisontabletter). De flesta metoder är förmodligen dopingklassade och får inte intrycket av att det är vad du är ute efter.
Det jag kommer ihåg är att kortison ger mer tillgänglig energi, även en psykiskt uppiggande effekt. Det man oftast är ute efter om man ger det som läkemedel är den antiinflammatoriska effekten. Samtidigt är det katabolt, och hämmar uppbyggnad. Kanske bra för en extrem långdistansare. I gymkretsar brukar det dock ses som ondskan själv.
Helena Nee
1968 • Åkersberga
#4
12 oktober 2021 kl 20:13
Gilla
Det finns tillstånd där kroppen har en lägre kortisoltillverkning men eftersom du kan komma igång med rätt triggers, en stressig dag, så känns det snarare som att du definitivt inte är en morgonmänniska och att det är huvudanledningen. När kroppen är trög så kanske det snarare är en signal på att du behöver ett lugnt pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.