Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 4330 visningar

Benhinneproblem, nya skor?

Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#1
3 december 2008 - 22:08 (Redigerad 3 december 2008 - 22:09)
Gilla
Hej,
har satt igång med att springa mer regelbundet sedan en 2-3månader tillbaka. Skaffade mig då ett par NIKE Air Zoom Elite 4, efter utprovning på löplabbet, och har fått, ganska snabbt efter skobytet, ont som fan på en punkt på insidan av smalbenet. Båda benen också. Har sökt runt lite och det låter ju som det är nån benhinneinflamation som spökar. Har aldrig tidigare fått ont på det där stället utan de gånger jag fått benhinneinflamation tidigare har det varit mer frampå benet. Har provat att vila typ 2-3 veckor med streching och massage av benen och då har smärtan försvunnit helt och jag kännt mig återställd. Men kommer tillbaka igen efter några pass, 3-4st på ca 5-11km st.

Det känns som det är pga. av skorna jag får ont. Den känns ganska smal och hög och springa med. Det känns som om de vinklar upp insidan av foten för mkt, eller hur man nu ska förklara. Förra modellen jag hade var en ASICS GT 2130, står att den är för lätt pronation samma som Nike skon men Niken känns som den motverkar kraftig överpronation i jämförelse!?

Vad tror ni om byta Niken? Trodde först det var pga att jag var ovan att ha en sko som byggde upp så pass jag fick ont men det verkar inte så utan att den helt enkelt inte passar mig. Har läst en del att folk som haft problem med benhinnorna och sedan bytt till neutrala skor fått mindre problem.
Bör jag satsa på en neutral sko eller iaf en med mindre pronationsstöd?

Tack för svar.
/Viktor (...ny på forumet)
1981 • Göteborg
#2
3 december 2008 kl 22:11
Gilla
http://www.newtonrunning.com/run-better

Tål att tänkas på, när man springer
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#3
3 december 2008 kl 22:16
Gilla
http://www.newtonrunning.com/run-better

Riktigt så illa med tekniken står det inte till som på den undre gubben.
Och har ju inga problem i övrig.
1981 • Göteborg
#4
3 december 2008 kl 22:18
Gilla
Du kan börjat belasta för fort, knäna tar ung 3,5 - 4 gånger sin egen vikt. Så även om dämpningen är bra blir det mycket stryk.

I början kan det vara bra att tex köra cykel, spinning, ländrygg, mage :-)
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#5
3 december 2008 kl 22:25
Gilla
Cyklar redan en hel del och spelar mkt. badminton. Vandrar en hel del och är överlag i ganska god form. Så rör ganska mkt. på mig och är van vid högre belastning under längre tid. Och knäna känner jag inget i utan endast en punkt, kanske 10-15cm över fotknölen på insidan.
1981 • Göteborg
#6
3 december 2008 kl 22:29
Gilla
Jag vet faktiskt inte vad det är, kan vara överbelastning annars vet jag inte
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#7
3 december 2008 kl 22:38 Redigerad 3 december 2008 kl 22:41
Gilla
Känner igen dina symptom. Själv har jag en punkt på insidan av smalbenet (mer som att det känns som att det är vaden snarare är själva sklettdelen) på vardera benet ca 20 cm från golvet (det är väl ca 15 cm från fotknölen) som smärtar någor fruktansvärt ibland. Ibland känns det inte alls oftast känns det lite hela tiden. Har hållit på så länge nu och tillslut har jag tagit tag i situationen och varit på läkarbesök på Idrottsmedicin här i Ume (riksbekanta efter Zlatans knä ni vet) och läkaren trodde på benhinneinflamation eller stressfraktur. Ska få remiss till isotopröntgen för att utröna vad problemet är. Därefter får vi se vad som sägs och vad som ordineras.

Om jag kan komma ihåg denna tråd när jag fått svar så kan jag rapportera (Niklas/Krister; varför kan man inte spara favorittrådar!?!?!?!? Så simpelt men så praktiskt!!!!!!).
1981 • Linköping
#8
4 december 2008 kl 08:04
Gilla
Varför tror du att problemen ligger i skorna? De kom ju när du började träna. Jag tror snarare att det är träningen som kroppen reagerar på, skorna är ju nya och specielanpassade. Har du ökat för fort? Springer du på asfalt? I så fal bör du kanske byta underlag.

Att spola benen med omväxlande varmt och kallt vatten brukar funka bra för mig för att lindra problemen.

Nästan alla som springer drabbas av benhinneinflammation, det är ett gissel och det finns 1000 olika råd i hur man ska/kan/bör behandla det. Mitt råd är att se över det underlag du springer på, inte träna för mycket (särskilt om du får ont, ta det då lugnt, men att sluta springa resulterar oftas bara i att smärtan kommer tillbaka när man börjag igen) ha ett mjukt steg och behandla med varmt/kallt vatten och massage. Lycka till!
Mr. B
1963 • Hemma
#9
4 december 2008 kl 09:27 Redigerad 4 december 2008 kl 09:28
Gilla
Många bryr sig om sina skor. Färre bryr sig om underlaget och ännu färre tänker på strumporna...
Den enda rundan du har lagt upp karta på är 100% asfalt. Hur mår benen om du väljer rundor med mjukt underlag och letar upp några riktigt bra löparstrumpor (om du inte redan har det)?

Edit: OK, 30% grus. Lite bättre, men även 70% asfalt kan kännas hårt.
1983 • Helsingborg
#10
4 december 2008 kl 09:40
Gilla
Hej Viktor.
Kom in på löplabbet i Helsingborg så ska vi hjälpa dig och se om skon på något sätt kan vara orsak till dina problem.

Problem med benhinnor kan bero på många olika saker, vi går igenom det hela med dig när vi ses. Ta med kvitto!

Fråga efter mig.

//Robban
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#11
4 december 2008 kl 10:02 Redigerad 4 december 2008 kl 10:12
Gilla
Karin Armgren:
Är mer en fundering om det är skorna som inte passar mig. Men har hållt igång med löpning ca 2 gånger i veckan under gångna året, oregelbundna dagar bara, men tänkte att det var dags att komma i bättre form för att kunna springa lite lopp till sommaren kanske så ökade dosen till 3-4 pass i veckan. Sen ömar det på punkter jag aldrig tidigare kännt nått i och sprang ändå ganska mkt för något år sedan i bl.a. lumpen m.m.

Ska prova det där med varmt/kallt vatten iaf. Gör du det efter träningen då?

Mr. B:
Springer mest på grus och skogsstigar, så underlaget borde vara ganska okej. Kör på Löplabbet strumpor, förslag på andra?

Robert Eriksson:
Är du på löplabbet nu under dagen eller?

/Viktor
1983 • Helsingborg
#12
4 december 2008 kl 12:15
Gilla
Inte idag tyvärr, imorgon och på lördag är jag där.

Välkommen
Camilla
1984 • Lund
#13
4 december 2008 kl 14:08
Gilla
Benhinneproblem är något som jag har drabbats av några gånger. Det jag har lärt mig är att:

1. Det beror oftast på att man ökat träningsmängen (behöver inte vara mycket) och/eller sprungit flera dagar i följd.
Det är nämligen så att t.ex. spinger du flera dagar i följd eller "för" mycket i så tar musklerna i benen allt för mycket stryk, det i sin tur gör att musklerna inte orkar ta emot all belastning och benhinnorna får ta emot en hel del istället. Då får man ont i dom och de behöver vila.

2. Hårt underlag - i form av asfalt eller för lite dämpning i skorna. Dämpning, dämpning och åter dämpning är MYCKET viktigt vid åtekommande benhinneproblem. Nike Elite har lite dämpning, jag som väger ca 57 kan inte springa i dem pga. för lite dämpning för mig.

3. Fotens egenskaper: hög hålfot respektive pronation kan spela in. Har man mycket höga hålfötter kan ett hålfotsinlägg som avlastar för hålfoten vara en smart investering. Pronation, kan alltid vara smart att kolla upp, dock ska man inte vara allt för rädd för denna rörelse - den har ju även en dämpande funktion. Nike Elite har inte mycket stöd för hålfoten - dock kan vissa pronationsstöd sitta på olika ställen i skon, och passa andra medans det inte passar vissa.

Hoppas jag hjälp lite. Masera musklerna i benen ibland är bra, de kan vara spända och orsaka lite problem. Men det finns så mycket som kan påverka. Löpteknik, muskulatur etc.
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#14
4 december 2008 kl 14:22
Gilla
gå till en ortopet och skaffa inlägg
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#15
4 december 2008 kl 15:19
Gilla
Camilla:
Hmm, tyckte det kändes som Niken hade en hel del mer dämpning än mina tidigare skor.

Bytte för övrigt tillbaka Niken mot ett par GT-2130, en sko jag vet jag trivs med. Känns mkt stabilare och det känns redan nu, efter att gått runt lite i de att jag inte får den snea belastning som jag kunde uppleva i Niken. Niken kunde ibland kännas lite som att gå i ett par MBT skor, ostabila i alla riktiningar. ;)
Provar mig fram och hoppas det försvinner så man slipper läkarbesök.

Tack för svaren.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#16
6 april 2009 kl 18:22
Gilla
Ja nu har jag slutligen fått svar om mina ben. Efter att läkaren varit sjukskriven en tid så har jag fått träffa honom igen. Han meddelade solklar benhinneinflammation i bägge underbenen, röntgen visade det tydligt. Skönt att det inte var en stressfraktur i alla fall. Ska få träffa sjukgymnast i morgon för att få ett program med excentriska övningar. Sedan blir det återbesök om sex veckor till båda och sedan igen efter ytterligare sex veckor. Han trodde att jag skulle vara kvitt problemen i början av juli. Lång tid men eftersom jag har brutit en axel så har jag ändå löpvilat i ca 8 veckor nu.

Så är det med mina ben i alla fall.

Ska kolla med sjukgymnasten vad han säger om mina skor, jag har ett par jag misstänker lite mer än de andra. De har inte speciellt mycket pronationsstöd och jag har ju skaffat ortopediska ilägg. Läkaren hade nog ordinerat iläggen om jag inte redan hade dem, så det är ju en början.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#17
7 april 2009 kl 16:54
Gilla
Suck! Ordinerad ytterligare 5 veckors vila och enkla övningar för vader. Tydligen riktigt klurigt att komma till rätta med detta. Efter återbesöket blir det förmodligen 5 veckor till av vila å enkla övningar. Sjukgymnasten tillät cykling, crosstrainer, raska promenader och möjligen stavgång (men det lät som att han inte tyckte det var en bra idé).

Så ni som känner av symptom liknande ovan beskrivna rekommenderar iaf jag att ni tar kontakt med medicinsk expertis så snart som möjligt.

En som redan är less på att inte få springa...
1988 • Göteborg
#18
21 april 2009 kl 22:27
Gilla
Jag har tidigare haft benhinneinflammation, 2006, och har inte sprungit mkt sen dess. Problemen startade när jag började springa på asfalt. Nu är jag grymt sugen på att komma igång med löpningen igen! Har dock flyttat och det finns verkligen inga mjuka spår NÅGONSTANS i närheten! Köpte nya skor (asics GT 21-40, hade 21-10 innan) och det var ju en ren uppenbarelse! Frågan är hur jag ska kunna vänja mig vid asfalten... Någon som har erfarenhet? Vet inte om det här passar så bra i denna tråd, är ny här, men såg att det var postat ganska nyss :P
Christoffer Harnell
1985 • Karlstad
#19
30 april 2009 kl 13:29
Gilla
Tja!!

Jag är ingen expert på löpning och är ingen långdistanslöpare direkt heller, men jag har haft jobbiga problem med mina fötter och benhinnor. Fick nya ortopediska inlägg för några dagar sedan och var ute och prövade dom idag. Det gick hur bra som helst, inga besvär, fick inte ont, ingenting. Konditionen var inte på topp eftersom jag inte joggat på en månad, men jag fick inte ont. Tidigare var det alltid något, ont i fötterna, benhinnorna, vaderna o.s.v.

Kan ju endast tala för mig själv och har ju inte prövat inläggen mer än en gång, men det har ju börjat bra iaf.

Pröva individuella inlägg, jag tror att det kan lösa många problem för de flesta som har ont i fötterna, benhinnor, rygg m.m.

Mvh
Samuel H
1979 • Järfälla
#20
30 april 2009 kl 14:40
Gilla
Pga benhinnebesvär skaffade jag i vintras Ortolabs inlägg, och har sprungit med dom sedan dess i ett par Kayano. Det blev bättre men inte helt bra, vänsterbenet har varit småömt hela tiden. Har varit sjuk några gånger under tiden och därmed blivit tvingad att vila benhinnorna några gånger. Ömheten har då försvunnit helt men kommit tillbaka så fort jag börjat springa igen. Har också gjort några olika styrkeövningar för benhinnorna under den här tiden.

I lördags köpte jag ett par Asics 2130 (alltså fjolårets modell men till ett rätt så bra pris). Gav mig ut på en premiärrunda på 25 km (har aldrig haft problem med skav med nya Asics) och efter den rundan kände jag ingenting i benhinnorna. Sprang precis ett lunchpass på jobbet och jag känner ingenting nu heller. Det känns helt overkligt och jag hoppas det håller i sig.

Även om Kayano och 2130 i princip ska ge samma pronationsstöd (enligt skokartan på asics hemsida) så verkar dom skilja sig ganska mycket åt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.