Löpning Träning 10 inlägg 1306 visningar

Garmin constifict

1974 • Stockholm
#1
26 april 2023 - 18:34
Gilla
Nu beter sig Garmin connect och klockan (Fenix 6 sapphire) mer än lovligt underligt.
I går kväll skulle jag sätta ihop ett enkelt intervallpass - tusingar. Jobbade direkt i appen, det brukar fungera bra men nu försvann segmenten gång på gång så att jag fick börja om från början. Prövade att spara efter varje ändring/tillägg men det gjorde ingen skillnad. Gissar att det tog 7-8 försök innan jag till slut lyckades spara ett komplett pass och föra över det till klockan.

Idag på förmiddagen sprang jag intervallpasset. Men då hade återhämtningarna mellan intervallerna försvunnit.
Höll ögonen på klockan i slutet av intervallerna och såg att återhämtningarna visades på displayen i kanske en halv sekund innan de ersattes av nästa intervall.

Nu har jag suttit i lugn och ro och gått igenom intervallpasset, både i appen och på klockan, och det såg helt korrekt ut. Tänkte annars att återhämtningarna kanske hamnat utanför repetitionerna, men så var det alltså inte.

Dessutom har passet loggats helt vansinnigt. Tex ska jag ha satt PB på 1 km som jag tydligen sprang på 1 min 27 sekunder...
Vissa intervaller är extremt långa. Vad sägs tex om 1193 timmar 2 min och 32 sekunder? Med medeltempo "0:00". Samtidigt är andra superkorta (antagligen där jag sätter "PB")
Distansen verkar dock stämma på totalen.

Jag raderade träningspasset i appen och försökte sätta ihop ett nytt för att se vad som skulle hända. Segmenten försvann på samma vis som i går kväll så jag fimpade passet och byggde ett nytt via webben.
Det försvann inte under bygget och ligger nu i klockan och ser helt ok ut.
Kommer dock inte kunna testa det på minst en vecka pga annan planerad löpning och då jag trots allt strul faktiskt genomförde något slags intervallpass idag som känns i benen.

Utöver ovanstående så retar jag mig på att appen anger en beräknad tidsåtgång för varje intervall som är helt uppåt väggarna. Den tror tex att 1 km ska ta 6:10 för mig att springa. Så långsamt springer jag inte ens när jag springer ultra.

Jag vet inte vad jag undrar egentligen, utan vill nog mest bara skriva av mig. Kanske jag undrar om någon annan också har problem eller om någon har en idé om varför det blivit så här.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
26 april 2023 kl 18:40
Gilla
Tolkar jag dig rätt att du konstruerar passen i kart/bana/segment-funktionen på Garmin Connect? Den kan vara knepig.

Och om jag tolkar dig rätt, varför använder du inte den ''vanliga" funktionen för att göra pass/intervaller? Och om det är denna du använder så har jag själv aldrig haft problem.
1974 • Stockholm
#3
26 april 2023 kl 18:50
Gilla
Yes. Använder oftast appen i telefonen. Har aldrig strulat tidigare, tvärtom har det varit väldigt smidigt att kunna plocka ihop i bilen eller omklädningsrummet när man varit dåligt förberedd.
"Vanliga" funktionen är det via inloggningen på webben som du menar då? Eller finns det någon annan väg som jag inte känner till?
Testpasset satte jag ihop den vägen, men kommer som sagt inte kunna springa det på åtminstone en vecka så jag vet inte om det funkar.
1974 • Stockholm
#4
8 juni 2023 kl 01:17
Gilla
Spännande att ingen annan än jag tycks ha det här problemet med sin klocka! Nå väl, då kommer lite nyheter här!
Efter fortsatta problem med intervaller (galna tider och återhämtningssegment som går upp i rök) så skrev jag till supporten.

Fick ett svar som kändes helt uppåt väggarna men som påstods lösa problemen. Jag ombads radera de felaktiga aktiviteterna och de aktuella träningspassen från både klocka och app - sedan skulle allt fungera som avsett.

Gjorde som supporten sagt och det löste inte ett jävla skit.

Efter googling hittade jag dock till slut den här tråden där exakt samma problem beskrivs men för FR 955. Av tråden framgår att även Fenix 6 är drabbad. Felet har uppstått efter den senaste uppdateringen av mjukvaran (25.10) https://forums.garmin.com/sports-fitness/running-multisport/f/forerunner-955-series/322920/track-run-activity-profile-skips-rest-or-recover-steps-when-performing-a-structured-workout-symptoms-may-include-pace-distance-discrepancies/1592136#1592136

Problemet tycks alltså vara begränsat till banlöpningsläget. Efter några olika egna tester får jag det bekräftat. Banlöpningsläget kan man kanske klara sig utan, men det är väldigt tråkigt då jag verkligen uppskattat den funktionen.
Det är också väldigt kasst av supporten att inte förstå att det rör sig om ett känt problem och istället ge hittepå-lösningar.

955-användare verkar få en lösning i en uppdatering, men när jag läser om Fenix 6 och de olika betaversionerna av mjukvaran kan åtminstone inte jag se att detta är något som man lägger något krut på att lösa.

Och, som jag var inne på tidigare, är jag lite förvånad att ingen annan på Jogg har märkt av samma fel. Särskilt som felet gäller åtminstone tre olika klockmodeller.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#5
8 juni 2023 kl 06:31
Gilla
Med "vanliga sättet" menar jag klockans intervallfunktion. Dvs. att direkt i klockan skapa intervallpass om exempelvis "Uppvärmning på" + 1km + 1min vila (repetera 10x) + "Varva ned på".

Frågan jag ställde var utifrån att jag funderade om du lagt in passet utifrån "geodata" och skapat segment utifrån själva friidrottsbanan. Men fattar nu att så inte var fallet.
1974 • Stockholm
#6
8 juni 2023 kl 08:03
Gilla
Låter som två onödigt pilliga metoder att skapa träningspass på. Bäst att vara tydlig. 😀Nej, jag har aldrig använt någon av dessa.

Förvirrade säkert en hel del (det förvirrade åtminstone mig) att jag berättade i trådstarten om träningspasset som var så komplicerat att skapa. Specifikt konstruktionsproblemet har inte återkommit utan uppträdde bara en gång. Gissar att det var ett tillfälligt fel som av en slump råkade sammanfalla med att jag började använda löparbanor igen efter ett längre uppehåll från banlöpning.
Har inte heller frågat Garmin om det utan enbart om återhämtningssegment och galna tider.
1972 • Borlänge
#7
8 juni 2023 kl 11:49
1 Gilla
Jag har börjat använda den inbyggda intervall-funktionen som Jens använder. Snabbt och smidigt jmf med att bygga pass i telefon eller i datorn.

Sen förutsätter det att det inte ska varieras massa, då måste man "bygga".
1974 • Stockholm
#8
8 juni 2023 kl 17:02
Gilla
Jag får väl testköra den också för att vara säker, men felet verkar som sagt ligga i banlöpningsfunktionen (för åtminstone FR955, Fenix 6 och FR 255, känner inte till om fler klockor är drabbade) och inte i hur själva träningspasset är skapat.

Dvs, när jag testat träningspass på den vanliga löpningsfunktionen så har de fungerat precis som vanligt. Men på bana vill i varje fall jag ha så exakta mätningar som möjligt. Det är ju därför jag springer där.
1972 • Borlänge
#9
8 juni 2023 kl 18:08
Gilla
På bana lapar jag själv de olika intervallerna.
Gäller bara att komma ihåg antalet hehehe
Jag har en F7x för övrigt.
1974 • Stockholm
#10
8 juni 2023 kl 20:48
3 Gilla
Jag kan räkna till ganska exakt "ett" (som i ett varv) om jag springer intervaller på bana. Allt därefter är ett oöverstigligt problem utan teknikens hjälp. 😀


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.